НАЧАЛО/ СПОНСОР/ НОВИНИ/ ИСТОРИЯ/ ЗВЕЗДИ/ ФОТОГАЛЕРИИ/ ПРЕСА/ МУЛТИМЕДИЯ/ ФОРУМ /   КОНТАКТ 

НОВИНИ

2015    2014    2013    2012    2011    2010    2009    2008    2007    2006    2005    2004       

 

2016

 • Ансамбълът по художествена гимнастика стана носител на "Спортен Икар" за отбор на годината!  Златните момичета спечелиха приза на Фондация "Български спорт" за бронзовият медал от Олимпийските игри в Рио 2016.
  Церемонията по награждаването на спортистите ще се състои на 15 декември от 11.00 часа в Национална художествена галерия.
  Традицията на Фондация "Български спорт" да връчва годишните награди "Спортен Икар" датира от 1992 г. когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от Игрите в Барселона Николай Бухалов. През следващите 24 години десетки български спортисти получиха уникалните пластики на художника Христо Христов като израз на признание за техните постижения.

 • Поредно голямо признание за "златните момичета"  Любимият ансамбъл на българите спечели приза "Жена на годината" в престижната анкета на списание "Gracia" в категория спорт тази вечер. Те бяха наградени от волейболната легенда Владо Николов, който ги засипа със суперлативи. Великолепната петорка от Рио обра овациите на присъстващите!

 • "ОТБОРЪТ" - бенефис на Златните момичета 2010-2016 - трейлър • Открит урок по художествена гимнастика със СК Левски-Илиана в Bulgaria Mall

 • Преизбраха Илиана Раева с 43 гласа „за“ от 43 клуба за шеф на федерацията  Илиана Раева бе преизбрана за председател на федерацията по художествена гимнастика. Днес се проведе отчетно-изборно събрание, на което кандидатурата й бе единствена. За оставането й начело на най-успешния ни спорт в последните години гласуваха 43-ма делегати от 43 възможни клуба. На събранието присъства министърът на спорта Красен Кралев, както и заместникът му Асен Марков.

  След преизбирането си Илиана Раева благодари на делегатите за доверието и призна: “Отсега нататък единственото, което ме интересува, е художествената гимнастика. Преди два дни отказах да бъда служебен министър на спорта”. Повод за думите й бе предложение, което Раева отказа преди два дни.

  Събранието гласува съставите на Управителния съвет, контролната и съдийската комисия. Всички ръководни органи на федерацията имат по 15 членове.

  Една от мечтите на Раева е гимнастиката да има собствена база за подготовка. Тя добави, че е имала подкрепата на премиера Бойко Борисов и се надява спортът да не загуби възможността за свой дом, каквито и политически промени да настъпят. Новият състезателен сезон, новият състав на ансамбъла при жените, подобрението на методиката на работа в клубовете са някои от акцентите, които бяха поставени и анализирани по време на Общото събрание на федерацията.

 • Златните момичета - Последен танц • Илиана Раева: Бенефисът беше разтърсващ

 • Даниела Велчева: Ансамбълът за мен беше предизвикателство, радост и семейство  Даниела Велчева от 4 години е помощник треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика. Застава до Ина Ананиева след олимпийските игри в Лондон през 2012 година, като заема мястото на Мариела Пашалиева. Часове преди последното излизане на златните момичета на терена в зала „Арена Армеец“ в шоуто – бенефис „Отборът“ Даниела Велчева, която винаги остава малко в сянка, даде специално интервю за предаването „Хоризонт до обед" на БНР.
  Ансамбълът за мен беше предизвикателство, радост и семейство. Първото, за което се сещам сега, като върна времето назад, е първата световна титла. Тогава се случи пробивът. Закономерно, но се случи. Беше времето, когато трябваше да си повярваме, че ще стане. Емоционално беше най-натоварено.
  Медалът в Рио е нещо, за което ние работихме през цялото време. Бяхме устремени към това нещо, но пробивът, това, от което почна - медала в Рио, беше Измир. За мен Измир е изключителен момент за тези момичетата, които работиха 8 години. През цялото време реализирахме мечтата им да вземат медал от Олимпиада.
  Момичетата са много различни. Едната беше войникът, другата беше семейството, третата – съвестта. Всяка си имаше някакви качества. Мисля, че успяхме да хванем коя в какво беше по-силна и тази страна на характера я изкарвахме напред във важните моменти, сподели Даниела Велчева.
  Освен помощник треньор Даниела Велчева е международен съдия от най-висока категория и е преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски“.

 • Ина Ананиева: Илиана ми показа как се става шампион  Треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева беше много емоционална по време на бенефиса на грациите. Тя заяви, че до голяма стспен дължи израстването си в професията на Илиана Раева.
  „Искам да благодаря на публиката, която винаги е била зад нас. Искам да благодаря и на Илиана Раева. Започнах при нея, когато бях на 6 години. Тя ми показа как се става шампион, а след това и треньор. Тя е виновникът да съм сред най-добрите“, започна развълнуваната Ананиева.
  „Благодаря на Илиана, че не позволи да ме срутят или смачкат“, добави Ананиева.
  „Благодарности и на момичетата и на целия екип“, завърши наставникът, който ще продължи да работи и с новосформирания ансамбъл.

 • Взрив от емоция, любов и сълзи. Приказни любимки, поклон!

  Те са като феи от приказките. Те правят неща, които останалите не могат. Сигурен съм, че заради тях може да се разчувства и най-коравосърдечният човек. Те са ЛЮБИМКИТЕ. Трудно се намират подходящите думи след онова, което ни подарихте. За онези почти седем години, за медалите, за успехите, за битките, за трудностите и за всичко останало, думите са излишни. Едва ли има разказвач, който може да опише с изречения вашата приказка. Едва ли има поет, който да изплете стихове за вашия път. Едва ли има художник, който да нарисува картината, която заслужавате. ЛЮБИМКИ, поклон. Поклон за всичко, което направихте през всичките тези почти седем години. Поклон заради онези мигове, в които ви чакахме да стъпите на най-високото стъпало на почетната стълбичка и да целунете медалите. Поклон заради онзи момент, който никога, ама никога няма да забравя – как Рени първа стисна медала в Рио и го целуна, плачейки. Поклон заради онзи момент, в който Мишето вдигна над главата си един допълнителен медал и за Цвети Стоянова. Поклон заради онази магия, с която пленявахте със съчетанието от саундтрака от филма “Анастасия” (любимо ми е). Поклон заради това, че продължихте след разочарованието в Лондон и след много други разочарования. Какъв би бил животът, ако нямаше трудности и спънки?! Вие ги преодолявахте една след друга, заедно и с характер. Поклон, че днес изправихте на крака почти 14 хиляди души, чийто сърца туптяха с вашите. Туптяха в ритъма и спомените от Монпелие (Рени, друго си е без багаж, нали?!), Измир и Рио. Вие наистина сте специални, вие се превърнахте в любимките на цял един народ.
  Първо беше Катрин Велкова. “Катрин е моята аристократка”, каза Илиана Раева на днешния бенефис за Кати, която излезе и изигра феноменалното съчетание по музиката от “Анастасия”. С него ансамбълът взе първия си медал от Москва през 2010 година.
  Дойде ред и на изключително красивата Елена Тодорова. “Елена е мой човек”, коментира председателят на федерацията за Ели. “Аз трудно се концентрирах. В Монпелие отидохме с нагласата да играем добре и без грешка. После обаче стана друго. Спечелихме бронз в многобоя, емоцията беше страхотна и сега настръхвам”, добави Ели, която излезе и плени с красотата си. Изглеждаше великолепно, а игра като богиня на “Фантома от операта” на Андрю Лойд Уебър. Съчетанието, с което “златните ни момичета” спечелиха първия си златен медал като ансамбъл – в онзи кошмарен град Монпелие, превърнал се за тях в щастлив френски романс.
  Време е да ви представим най-красивите очи на света – Ренета Камберова. Синеоката любимка излезе на килима в небесно синя рокля. Изглеждаше като изваяна, все едно всеки момент ще се разтопи от красота и изящество. А в допълнение “Лунната соната” остави феновете без дъх. “Въпреки разочарованието в Лондон през 2012 година “Лунната соната” остава шедьовър”, каза Рени и полетя в приказния си свят.
  Ето я и нея. Човекът отбор. Момичето, за което преди няколко месеца написахме, че не е за вярване къде се намира само няколко дни след прибирането от Олимпиадата в Лондон. Тя беше на възстановяване, а след това на... лагер в Белмекен. Истински капитан. Железен войник. И днес доказа, че нищо не може да я спре. Дори някаква си бъбречна криза, която имала намерение да я извади от строя. Само че не съм съвсем сигурен дали Михаела Маевска би се предала точно пред такова нещо. Та тя претърпя две операции преди олимпийски игри, лекарите я гледаха не съвсем нормално, когато тя казваше, че след няколко дни трябва да се движи, скача, прави пируети, шпагати и да понася тежест на колената си. А на всичкото отгоре искаше да играе на олимпийски игри, защото тя беше КАПИТАН. Такъв, какъвто няма нито един друг отбор на света. “Грешката в Лондон ми костваше отказване. Останах зарди другите момичета, успяха да ме разубедят”, спомни си Мишето. А подарък от нея за феновете беше “Хензел и Гретел” от нашето световно първенство в Измир, на което любимките станаха абсолютни световни шампионки.
  Ако има момиче, което да може да прави всичко в гимнастиката, това е Цветелина Найденова. “В Измир усещах моето съчетание, там все пак станахме световни шампионки. Чувствах се като целуната от Господ. След 18 години България отново имаше абсолютни световни шампиони”, каза Цвети. После беше бяла като самодива. Красива. Приказна. Пленяваща. Изпълнението й отново ни върна към световното в Измир, за да си спомним за златните медали.
  Най-красивата усмивка на света се върна. Знаех си. Вярвах и бях сигурен, че ще я покаже отново. Защото тя го заслужава. Всички се молеха за нея и тя беше с нас. Цвети Стоянова не сдържа сълзите си, когато се изправи и получи любовта на всички 14 хиляди в залата. “Тя е толкова красива, че всички чужденци само ходеха и я преследваха да я снимат. Казваха, че има нещо екзотично в нея”, разказва Илиана Раева, представяйки Цвети. Момичето с неземна красота и изключителни качества.
  Тя отдавна не е онова малко момиченце, а отдавна стана истински боец - Християна Тодорова. В нея има нещо различно, нещо, което можеш да помниш цял живот. Не можеш да забравиш излъчването й. В един момент може да получиш най-красивата усмивка, а в друг – да те гледа с убийствен поглед. Самата тя казва, че е инат, но без него не би стигнала дотук. “Пишех хиляди пъти наказания, които ме караха, ако не изпълнявам нещо”, спомня си Християна Тодорова. Момичето, което ще ми липсва. “Цар Лъв” беше от нея за всички фенове.
  Още през лятото написах, че Любомира Казанова е нечовек. Няма как на 15 юни да влезеш в отбора, а на 21 август, има няма и два месеца по-късно да си олимпийски медалист. А през това време да си играл и на европейско първенство. Нали знаете, че има спортисти, които се готвят цял живот за участие на една едничка Олимпиада?! Бубето имаше по-малко от два месеца, за да се подготви и да понесе отбора на гърба си. Защото това, което тя направи, беше геройско. Всички чакаха да се издъни или да стъпи накриво, защото беше онази притурка, която всеки е готов да смачка. Но тя се оказа великолепна. “Получих уникален шанс. В началото ме обзе паника дали ще се справя като тях, но след това нямах друг шанс”, върна времето съвсем скоро Любомира.
  Малко са хората, които са способни на подобно нещо. Тя е една от тях и никога няма да променя мнението си за нейните възможности. Може да е имало неприятни ситуации, да сме били на различно мнение или да сме защитавали различни тези. Една обаче е истината – тази жена е достойна за уважение за това, което направи за тези момичета. Може да не се харесва на мнозина, но Илиана Раева затова е Илиана Раева. Защото днес може да напълни “Арена Армеец”, а утре по същото време да я напълни още веднъж. И ако й я дадат за трети ден, ще я напълни трети път. После ще иде в Русе, Варна и ако има път към друга планета, ще закара хора и там. Човек, който може и знае как се върви напред в живота. Може не винаги да е била права, но не може да се отрече – тя е изключителна личност.
  Преди една година след европейското в Щутгарт написах: “Благодаря ви, момичета, че ви има - Вие сте нашата гордост и светлият лъч в тъмнината”. Днес само ще допълня: “Никога няма да ви забравя”.

 • БЕНЕФИСЪТ НА ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА  Разказ за медали, приказка за приятелството, за труда, за мечтите, за болките и радостите на един "отбор епоха". Препълнената зала Арена "Армеец" на крака за да каже " НА ДОБЪР ПЪТ" на своите любимки!
  Красиво и разтърсващо от първата до последната минута...
  Не може да се опише, може само да се преживее!
  За вечер като тази си струва всеки миг труд, всяка радост и болка!
  Някои от мечтите ние преследваме, други мечти преследват нас!
  Отново е време за мечти, мили момичета, скъпи треньори и верни фенове!
  Тази вечер на истинската любов беше само началото!

 • Ина Ананиева: На бенефиса ще видите момичетата в друга светлина  Трябва да очаквате едно много красиво шоу, много цветно и пъстро, ще видите момичетата в една друга светлина. Всяка ще изпълни по един танц отделно и ще бъде представена поотделно, разкри треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика (2010-2016 година) Ина Ананиева, ден преди бенефиса на бронзовите медалистки от Рио.
  Днес златните момичета на България и Ананиева се срещнаха и раздадоха автографи на свои фенове в зала "Арена Армеец". "За първи път съм много спокойна, защото нещата изцяло не зависят от мен и защото работим с едни страхотни специалисти. Наистина смятам, че нещата ще се получат много добре. Много е задължаващо, повярвайте ми, защото през всичките тези 7 години никога не ни се е пълнила толкова много залата - 12 хиляди души. Наистина е едно голямо задължение и благодаря на всички хора, които ще дойдат. Трябва да очаквате едно много красиво шоу, много цветно и пъстро, ще видите момичетата в една друга светлина. Всяка ще изпълни по един танц отделно и ще бъде представена поотделно. Ще бъде много красиво. Костюмите ще бъдат различни, ще бъдат съобразени с танците, които ще играят", обясни Ананиева.
  "Носталгията ми започна още след последния ден в Рио, защото знаех, че следващия път като отида в залата няма да са там на терена и да кажа: "Хайде, момичета, да започваме". Но така се стекоха нещата, че имах възможност още месец и половина да им казвам "хайде" и да ги организирам. Разбира се, че ще има носталгия", допълни тя. Ананиева потвърди, че Цветелина Стоянова също би трябвало да присъства на бенефиса.

 • КУПИ И МЕДАЛИ СПЕЧЕЛИХА ГРАЦИИ ОТ КЛУБ "ЛЕВСКИ ИЛИАНА" НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР В НИШ, СЪРБИЯ  В град Ниш, Сърбия се проведе традиционния международен турнир по художествена гимнастика, в който България беше представена от два клуба - "Тракия" Пловдив и "Левски Илиана".
  Отборът на "Левски Илиана" с треньорки Моника Минчева и Камелия Угринова беше представен във всички възрасти.
  При жените Цветелина Арсенова спечели купата в многобоя и още два златни медала - на обръч и топка.
  При родените през 2007г. Екатерина Стоименова е първа в многобоя и е на 1-во място на без уред;
  При родените през 2006г. Мария Стоянова се класира първа в многобоя и на 1-во во място на без уред, Йоана Колева 2-ро място в многобоя и 2-ро място на без уред, 2006г. кат. А - Веселина Александрова 4-то място многобой и 3-то място без уред, Преслава Петкова -5то място многобой и 4-то място на въже;
  При родените през 2005г. София Полтавец 2-ро място в многобоя и 2-ро място на без уред, Адриана Ангелова е 4-та в многобоя и 3-то място на без уред

 • Държавен турнир ансамбли  ДМВ
  Левски Илиана 1 място
  Левски Плюс 5 място

  ДСВ
  Левски Илиана 6 място
  Левски Плюс 11 място

  ЖЕНИ
  Левски Илиана 4 място
  Левски Плюс 9 място

 • Трескава подготовка за бенефиса на "златните момичета" - "ОТБОРЪТ"  Трескава подготовка за бенефиса на "златните момичета" - "ОТБОРЪТ", който ще се състои на 17 ноември в зала "Арена Армеец"!
  Главните героини, президентът на БФХГ Илиана Раева, главният треньор Ина Ананиева и организаторите на бенефиса 24/7 позират за снимка за спомен от съвместната си работа, след поредната фотосесия, която е свързана с предстоящото грандиозно шоу.

 • IV-ти Международен и държавен турнир по Художествена гимнастика "Дънди Бейби Къп"  "ДЪНДИ БЕЙБИ КЪП" СЕ ПРЕВЪРНА В ПРАЗНИК ЗА НАЙ - МАЛКИТЕ ГРАЦИИ
  Обновената зала "София" в Борисовата градина беше домакин на IV-тия Международен и държавен турнир по художествена гимнастика "Дънди Бейби Къп", който традиционно се организира от СКХГ "Левски Илиана" София. В турнира участваха 215 деца на възраст до 9 години индивидуално и ансамбли без уред.
  Всички участнички получиха грамоти и медали, както и плюшени играчки за старанието си през годината. В индивидуалната надпревара в категория А първа стана Юлиана Тотева от "Левски Илиана", а в категория Б златото спечели съотборничката й Магдалена Микова.
  Децата бяха наградени от златните момичета Михаела Маевска, Ренета Камберова и Любомира Казанова, както и от техните треньорки Ина Ананиева и Даниела Велчева.
  Както всеки път, така и тази година "Дънди Бейби Къп" се превърна в истински красив празник за най-малките гимнастички, техните треньорки и родители.
  Турнирът се осъществи с безценната помощ на спонсорите "Дънди Прешъс Металс", Столична община, Търговска верига БИЛЛА, ЕВРОФУТБОЛ, Козметична компания "Рефан", Нестле-България, Първа Инвестиционна Банка и Минерална вода Княжево!


 • Обръщение на президента на БФХГ Илиана Раева до клубовете по художествена гимнастика в страната  Уважаеми колеги,
  С огромно удоволствие ви съобщавам, че днес, след един много тежък и изпълнен със страсти и емоции ден, ден на истинска борба за надмощие, в ден, в който всички държави в света, практикуващи нашия красив спорт дадоха своя вот на доверие и недоверие, нашата кандидатка за техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ, Мария Гигова, за пореден път успя да бъде сред 6- те класирали се финалистки и да се пребори със силни и мотивирани до краен предел съперници!
  Направи го по един категоричен начин, успявайки да събере най- много гласове на втория тур.
  Присъствахме и бяхме част от една много оспорвана битка, с много силни, авторитетни, можещи и мотивирани участници. Участници със силно лоби и подкрепа, с влияние и неоспорими възможности. Задачата ни не беше никак лесна, но ние вярвахме в успешния и щастлив край за нас и вложихме цялата си воля и реални възможности, за да успеем.
  Бих искала да ви уверя, че нашата достойна и доказала се в годините кандидатка, обичаната и уважавана от всички нас Мария, успя поради не малко на брой категорични факти, които работеха в нейна полза, а именно:
  - Успя заради нейните доказани във времето лични и професионални качества
  - Успя заради нейния безспорен авторитет изграден на базата на нейните успехи като гимнастичка, ръководител и дългогодишен член на техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ
  - Успя заради правилната и позитивна политика, която води БФХГ през последните години
  - Успя заради правилната и печеливша стратегия, която избрахме да приложим в нейната кампания за този изборен конгрес, за която получи огромна подкрепа от всички континенти
  - Успя заради авторитета на българската художествена гимнастика, чийто достоен представител е и самата тя
  - Успя заради големите успехи през последните години на националния отбор на България и огромната любов, на която се радва българската гимнастика в България и в света
  Изборът на Мария Гигова за член на техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ е поредно признание за авторитета и силата на българската художествена гимнастика! Не се съмнявам, че със своята любов и отдаденост, Мария ще помага за развитието и популяризирането на нашия красив спорт в световен мащаб, в момент, в който той се радва на все повече почитатели в целия свят.
  Уважаеми колеги!
  Всички вие, които работите за българската художествена гимнастика сте част от този голям успех и аз вярвам, че той ще бъде още един стимул за вашата отдаденост и любов към нея!
  Да ни е честита поредната голяма победа на българската художествена гимнастика!
  Честито, Мария!

  Илияна Раева Председател на БФХГ

 • Илиана Раева: Обещаваме спектакъл на световно ниво...  "Има голяма вероятност Цвети Стоянова да дойде на бенефиса."
  Президентът на БФХГ Илиана Раева е идейният организатор на бенефиса на „Златните момичета“ от ансамбъла ни по художествена гимнастика. От нея е тръгнала идеята те да бъдат изпратени от публиката по подобаващ начин с готвения грандиозен спектакъл.
  “Един отбор като техният наистина заслужава да бъде изпратен подобаващо. Красивото заслужава да бъде изпратено по този начин”, каза Илиана Раева по повод бенефиса.
  “За мен историята на този отбор e път, пo който имаше всичко - много любов, сълзи, болка и огромно удовлетворение от всичко, което се случи. Обещаваме ви един спектакъл на световно ниво – такова, каквото заслужават нашите момичета.”
  „Спектакълът ще бъде разнообразен и едновременно с това стегнат. Зрителите ще видят неизлъчвани кадри с тях, интервюта. Ще има смях и сълзи“, добави Раева.
  “В часовете, които ще прекарате с нас, публиката ще изживее всичко, през което минахме за тези седем години и ще види всичките най-успешни съчетания на "Златните момичета" по нестандартен начин”, добави Ина Ананиева, треньор на ансамбъла.
  “Има голяма вероятност Цвети Стоянова да дойде на бенефиса. Да, бях на рождения й ден на 13 септември. Духнахме свещички, смяхме се, хапнахме торта. Каза се всичко по тази тема. Добре е, възстановява се, това е всичко”, допълни още Раева.
  Известна е страстта на Цвети Стоянова и Цвети Найденова към модата. Двете дори имат свои продукти от собствена модна линия. “Направиха три пуловера, които аз купих. Уникални са. Един за мен и за дъщерите ми”, каза с усмивка Илиана Раева.
  “Тези 4 години Ина Ананиева изцяло пое отговорността върху себе си. Доста дълъг период вече работи като треньор. Това е тежък процес, изпълнен с твърде много емоция, нерви, страсти… Всичко това изтощава и изхабява. Аз съм много щастлива, че тя остава и е готова да тръгне отново с новите момичета. Тя е изключителен специалист, който постигна впечатляващи успехи с ансамбъла. България само може да спечели от оставането й. С нея ще работи Весела Димитрова, а с новите момичета вече е и Михаела Маевска. Тя сама изяви желание да им помогне”, завърши председателят на родната федерация

 • Ансамбълът готви грандиозен бенефис  Днес в Музея на физическата култура и спорта се проведе официалната пресконференция, на която бе представен бенефиса на Златните момичета.
  Ансамбълът готви грандиозен бенефис, леко повдигна завесата.
  .....
  Ансамбълът на България по художествена гимнастика, който завоюва бронзов медал на Олимпиадата в Рио, готви грандиозен спектакъл-бенефис на 17 ноември от 19.30 ч. в „Арена Армеец“.
  Илиана Раева, Ина Ананиева и момичетата обаче повдигнаха съвсем леко завесата, за да запазят интригата около представлението, отразяващо кариерата на "Златните момичета" и пътя им през годините, извел ги и до световната титла. в многобоя.
  Организаторите на събитието от 24/7 entertainment също помогнаха в разкриването на прелюбопитния сценарий на прощалния спектакъл за гимнастичките от ансамбъла.
  В шоуто по специален начин ще бъдат представени момичетата както като едно цяло, така и като индивидуалности. За целта ще бъде използван огромен екран с мултимейдийна проекция, като ще бъдат излъчени непоказани досега кадри от кухнята, както и интервюта с момичетата, проследяващи пътя им.
  Няма да бъде използвана традиционната за състезания бяла светлина, а такава, комбинирана със специални ефекти.
  Ансамбълът на България по художествена гимнастика, който завоюва бронзов медал на Олимпиадата в Рио, готви грандиозен спектакъл-бенефис на 17 ноември от 19.30 ч. в „Арена Армеец“.
  Видимостта от всички места по трибуните на залата ще бъде еднаква. Спектакълът ще бъде стегнат, с времетраене около 1-1.15 ч.
  Други гимнастички, освен тези от ансамбъла, няма да участват в шоуто. Това са петте бронзови медалистки от Рио – Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова, Ренета Камберова и Любомира Казанова, както и две от момичетата, с които започна пътят на този отбор – Катрин Велкова и Елена Тодорова. Ще присъства и пострадалата преди няколко месеца, но възстановяваща се тяхна съотборничка Цветелина Стоянова.
  Поканени са да присъстват отборите на Русия и Италия – ансамблите, с които нашите момичета имаха най-голямо съперничество и ги свързва голямо приятелство.
  Шоуто е озаглавено „ОТБОРЪТ – Бенефисът на Златните момичета 2010 – 2016 г.“, като организаторите и участничките в него обещават наистина незабравими моменти за зрителите.
  Култова за футболните ни национали дата 17 ноември /б.р. 1993 г. и "Парк де пренс" / съвпада случайно с бенефиса на ансамбъла, разкри Раева. "Именно за това сме го озаглавили ОТБОРЪТ", добави шефът на федерацията.
  На пресконференцията, с която бе анонсиран спектакълът, бяха изложени купи и уреди на ансамбъла, които са съпътствали работата им през годините.

 • IV международен и държавен турнир "Дънди бейби къп" • ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА към г-н Бойко Борисов: "Никога няма да забравим Вашата подкрепа и отношение към нас!"

  "Златните момичета" пожелаха да се срещнат и да благодарят на премиера за подкрепата, грижите и отношението към тях от създаването на отбора до края на спортната им кариера. Илиана Раева: "Г- н Борисов, Вие пръв през 2010 г. протегнахте ръка на художествената гимнастика за организирането на първата Световна купа в София, което беше трамплинът към нашите големи постижения! Вие лично открихте първата Световна купа, с което засвидетелствахте отношението на държавата към красивия ни спорт!" Цветелина Найденова: "Вие пръв ни поздравихте по телефона още в залата при спечелването на първата ни световна титла в Монтпелие през 2011г.." Християна Тодорова: "Г-н Премиер, Вие изразихте своята подкрепа към нас в най- тежкото ни изпитание преди Олимпийските игри и ни поздравихте за героизма и за спечеления бронзов медал на Олимпийските игри в Рио. Благодарим Ви за предложението да ни бъдат дадени пълните приеми за спечеления медал. През цялото време на тези 7 години, нашата подготовка беше напълно обезпечена от държавата! За нас това означава много и ние винаги ще помним Вашата подкрепа! Носим Ви специални подаръци от Рио - възпоменателен медал от Олимпийските игри и бразилски сувенир, който да Ви пази, да Ви носи здраве, сили и успех!" Срещата премина в приятен разговор, момичетата разказваха на премиера случки от кариерата си, а той ги запозна с неща от неговото напрегнато ежедневие. "Златните момичета" благодариха и на министър Кралев за неговата подкрепа и съпричасност през последните две години и по време на Олимпийските игри!
 • НСА 'Васил Левски" откри учебната година  За 75-ти път Академичната общност на НСА „Васил Левски“ посрещна своите първокурсници.
  Церемонията в Аула „Максима“ по традиция бе открита от зам.-ректора по учебната дейност доц. Николай Изов. Над 700 първокурсници, сред които 25 олимпийски, световни и европейски медалисти, прекрачиха днес за първи път прага на Академията.
  По време на церемонията бяха връчени почетни плакети на бронзовите олимпийски медалистки от ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова. Отличени бяха още треньорите им Ина Ананиева и Даниела Велчева, както и проф. Татяна Янчева, която е психолог на отбора.

 • Българският ансамбъл по художествена гимнастика получи рекордна 17-а купа за отбор на месеца  Българският ансамбъл по художествена гимнастика получи рекордна 17-а купа за отбор на месеца в анкетата на спортните редакции.
  Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова и Любомира Казанова спечелиха бронзови медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Единствено Казанова ще продължи кариерата си в новия ансамбъл, а останалите четири гимнастички прекратяват кариерата си. Грациите получиха 16-а и 17-а купа за отбор номер 1 за месец юли и август, а Ина Ананиева беше отличена за седми и осми път за треньор на месеца.
  Ансамбълът за пръв път печели тази награда през 2001 година и оттогава има 17 купи.
  БФХГ подготвя бенефис за Маевска, Камберова Найденова и Тодорова, който ще се проведе на 17 ноември в "Арена Армеец".
  Гимнастичките заявиха, че им е тъжно, че се разделят със спорта и той ще им липсва много.
  Вече е сформиран нов ансамбъл, който в момента е на подготовка в Белмекен. През 2017 година ще има четири Световни купи, от които една в София, както и световно първенство в Пезаро (Италия) през август. Ще бъдат сменени и уредите като съчетанията ще са с пет обръча и три топки/две въжета.
  "В момента на Белмекен са 10 гимнастички. Ще започнем подготовка в зала "Раковски" от 1 октомври", каза Ананиева за БТА. Даниела Велчева се оттегля от поста помощник-треньор, а на Ананиева ще помага Весела Димитрова.
  Треньорката намекна, че има вероятност Михаела Маевска също да й стане помощник-треньор в новия ансамбъл. "Идеята ми е тези момичета да останат близо до отбора. С която и от тях да работя ще ми бъде много полезна", добави Ананиева.

 • Демонстративна тренировка на разширения състав ансамбъл жени.  Днес в националната база "Раковски" се състоя демонстративна тренировка на разширения състав ансамбъл жени. Пред погледа на Илиана Раева, Ина Ананиева, Мария Петрова, Мария Гигова, членове на федерацията, съдийската и треньорската комисии, момичетата показаха какво са постигнали по време на тренировъчния лагер в националната база "Раковски" под ръководството на Весела Димитрова и Гоча Будагашвили.
  Всички останаха много доволни от видяното и постигнатото.
  По преценка на старши треньора на националния отбор Ина Ананиева бяха освободени три състезателки - Йоана Пенева, Кристи Попова и Мариета Иванова.
  На отбора предстои 10- дневна почивка, след което заминава на подготовка на Белмекен.


 • Ренета Камберова: Искам да си сложа боксови ръкавици  Постигнах всичко, за каквото мечтах, сега е време за почивка
  Ренета Камберова се прибра на родна земя. На летището тя и съотборничките й от ансамбъла по художествена гимнастика бяха посрещнати като национални герои. Пазарджик също се радваше на успеха на своята Рени - последната ни такава радост бе доста отдавна - когато Георги Георгиев спечели бронза на татамито в Атина през 2004-а и за това след това стана почетен гражданин. След многогодишно препускане, в което имаше незабравими спирки като абсолютната световна титла в многоя в Измир, грандиозната световна титла в Монпелие или миналогодишните титли в Ташкент Ренета буквално не знаеше на кой свят се намира и със смях ни попита кой ден сме днес, когато уговаряхме интервюто. Ние обаче знаем. Тя е там, където са стъпили най-големите български спортисти.
  - Рени, пресипнала си, дано да е от даване на много интервюта.
  - Не, от олимпиадата е. Като ходихме на закриването, ни валя дъжд, доста проливно валеше. Още тогава ме започна, но си донесох тук простудяването (смее се).
  - В петък ме попита кой ден сме. Успя ли да си поемеш дъх от цялата весела лудница?
  - Още свиквам с мисълта, че като се събудя, не ме чака тренировка. Честно казано, много е приятно това. Вчера си говорихме с майка ми, тя ми каза: „Мамо, радвам ти се”, аз й викам: „Виждам”, а тя: „Да, обаче по навик гледам колко е часът, за да не ти прекъсна тренировката. Нали по навик изчислявам кога има първа тренировка, втора тренировка…” Много е странно и много различно.
  - Едва ли ти се е случвало често да не бързаш за тренировка.
  - Максимум четири дни е било, когато периодът е подготвителен. След световни първенства обикновено ни отпускат малко повече почивка - две седмици.
  - Остана ли ти време да изгледаш съчетанието на Русия? Имаше бурни дискусии, че рускините не заслужаваха златния медал и можеше да ги изпреварите като в Казан за Световната купа…
  - Руският отбор трудно може да бъде изпреварен даже от по-добри отбори. Може би трябва да има четири момичета, които буквално да влачат петото, но и тогава пак е съмнително (смях). Аз не разсъждавам много върху това, защото съм наясно какъв ни е спортът и колко е субективен. Изключително съм благодарна за нашето трето място, защото в тази конкуренция, при положение, че всеки по всевъзможен начин бута и натиска да е в тройката, всеки има подкрепата на някого. Като си връщам лентата, понеже много говорих с момичетата, с нашите съдии, докато бяхме там, всъщност разбирам, че нашето трето място буквално сме си го взели. Нищичко от него не ни е дадено.
  - Само вие си знаете какво е било в нощта преди това - след седмото място на квалификациите.
  - Да, аз сбърках и това беше първата ми грешка за 8 години. Моята грешка не беше единствената, но аз бях единствената, която говори за това. Защото мен не ме е срам от това, че съм сбъркала, в крайна сметка, на всеки се случва. Много пъти сме го говорили - когато нещата се получават и си в по-горна позиция, всички са с теб и много те обичат. Когато обаче има някакъв проблем, има промяна в поведението на хората. За съжаление, това ще го кажа само пред теб, но след първите ни съчетания и седмото място в квалификациите в някои от нашите треньори също имаше промяна в поведението.
  - Искаш да кажеш, навикваха ви повече от обичайното или нещо други?
  - Не беше само навикване, но не искам да задълбавам. Вече е минало. Но ми беше много болно заради това нещо. Сега много се радвам. Знам, че нещата ги мога, но допуснах една такава грешка. Точно това си говорих с част от щаба. Че този ден не означава всъщност нищо. Това е една квалификация и дали си първи или осми, няма значение, защото финалите са на другия ден. И с майка ми говорих много. И на другия ден нещата се обърнаха.
  - Не знам за треньорите, но народът ви подкрепяше като луд и след квалификациите, майка ти сигурно ти го е казала.
  - Да, получихме много подкрепа и след това седмо място, но ако бяхме завършили зле, не мисля, че щеше да е това, което е. И без олимпийския медал направихме страшно много, но факт е, че останахме четири години след Лондон именно заради Рио. За да си поправим грешката.
  - Тя тогава дойде точно накрая…
  - Да. И ако сега се беше повторила… Затова преди финалите се питахме „Добре, къде сбъркахме?”, „Защо така се получава?” Само ние си знаем през какво преминахме с Цвети и след като се случи нещастието с нея. И на европейското успяхме да играем без грешка. И стигнахме до отговора, че сме сбъркали, защото прекалено много сме мислили. А мисленето се оказа всъщност не толкова важно.
  - Когато се случи трагедията с Цвети, ти каза през сълзи „Забранявам да се говори срещу нас!”. Някой от медиите, които ви ядосаха, извини ли ви се?
  - На мен лично никой не ми се е извинил. Същите хора се направиха, че нищо не се е случило и сега казват, че са много щастливи. Един от журналистите, срещу когото най-остро реагирах, след състезанието дойде да се снима с мен и ми обясняваше колко е горд. Замълчах си, защото не беше моментът и не исках да си развалям настроението. Но помня добре в тежките моменти кои хора са заставали до нас.
  - Тогава си замълчала, макар че в отбора ти си човекът, който има какво да каже по всяка тема. Кога обаче си оставала безмълвна?
  - Оставам безмълвна, когато имам проблеми с гърлото (смее се). Иначе ми е изключително трудно да си държа устата затворена. Не обичам да има нещо с недомлъвки, нещо недоизказано. Затова и след като стана това с Цвети, бях човекът, който говори най-много. В момента (в събота на обяд, б. р.) останалите момичета са при нея в болницата, а аз останах, за да не й пусна някой вирус. Но помолих момичетата да й предадат колко много я обичам и, че ще отида да я видя веднага след като се оправя.
  - Цял живот тренираш и се състезаваш. Разкажи малко повече за началото.
  - Бях на 6-7 години. Много харесвах този спорт и не правех разлика между художествена гимнастика и фигурно пързаляне. Представях си как се пързалям и развявам лента. Докато бях в предучилищна, дойде една госпожа, казваше се Воденичарова (за съжаление не помня малкото й име), която ни даде бележки. В момента, в който отидох в залата, вече не ми харесваше. Уплаших се, но мама: „Хайде, днеска последно-днеска последно” и в крайна сметка 18 години си останах „днеска последно” (смее се). При г-жа Воденичарова тренирах само година, а след това отидох при Вили Петкова в „Диляна”. От Вили научих толкова много неща. Безкрайно я уважавам и страшно много й благодаря. Тя бе причината да дойда в София - убеди и мен, и родителите ми (особено майка ми беше твърдо против). И до днес сме в прекрасни отношения, а тя ме посрещна на летището… В „Илиана” от перспективна гимнастичка вече попаднах твърдо в националния отбор…
  - Кога за първи път отиде на дискотека?
  - Сравнително късно. Май бях на 16. Имаше детска дискотека и с момичетата от „Герена” отидохме. Беше от 18 до 22 часа, нещо такова. Но и след това много рядко ми се е случвало да ходя на дискотека, защото няма как да съм в кондиция. Сега с момичетата празнувахме.
  - Имаш ли Фейсбук профил?
  - Не. По никакъв начин не ми липсва. На всички им е страшно интересно как така нямам, след като хората постоянно говорят за нас. Имам Инстаграм, което е нещо доста по-безобидно. Аз съм от хората, които обичат личното си пространство и не искам да си разказвам живота във Фейсбук.
  - Така хората не знаят имаш ли приятел?
  - Не ми се говори за това нещо, честно казано.
  - Коя ти е любимата храна?
  - Страшно обичам домати със сирене. Хляб, домати и сирене мога да ям постоянно.
  - Е, българи сме все пак.
  - Ами да, обичам традиционната кухня, непретенциозна. Обичам мама да си ми готви.
  - А любима забранена храна?
  - Пица. Ама вече нямаме забранена храна.
  - Броила ли си всички тези медали? С ансамбъла са 81…
  - Да. Последния път с майка ми като ги броихме, моите бяха около 130. Все пак бяхме индивидуалистки преди да се съберем в ансамбъла и всяка една от нас бе реализирана по някакъв начин. Макар че доста често казват, че сме събрани от кол и въже, не съм съгласна, всяка от нас имаше потенциал, който надградихме.
  - Преди да оставихте на федерацията купите…
  - Ние не решихме да ги оставим, както се писа. Ние си ги поискахме. Илиана Раева каза, че това са купи на федерацията и не сме в правото си. Но ние продължаваме да мислим, че това е нещо наше, изцяло заслужено. Може би ще имаме втори разговор (смее се)
  - Кои купи искаш да сложиш в твоята витрина?
  - От тези в залата, може би „Отбор на годината”. Това е нещо много скъпо за мен. Също така имаме една награда, „Аз съм България” мисля, че се казваше, за принос за всички българи, направили нещо за родината, не само спортисти, а българи от всички сфери. Това много ме впечатли и искам да си взема тази награда. По един или друг начин (смее се).
  - Ти отдавна раздаваш автографи, но кога за първи път усети и меда, и жилото, на славата?
  - Когато взехме медала в Монпелие, бях много притеснена, направо треперех, виках си: „Хората как го правят това нещо”. И след това започнахме да се появяваме полека-лека по телевизия, да говорят за нас. А жилото - напоследък също го усетихме.
  - Ива Ананиева каза: „Приказката завърши с щастлив край”. Но имаше ли моменти, когато преждевременно си събирала багажа и си искала да си тръгнеш?
  - Хубавите моменти са си хубави и само те се показват на хората. Без да е клише, но зад всичко това стоят наистина толкова нерви, труд и лишения… Илиана Раева ме попита какво ще правя сега, няма ли да си поддържам фигурата, да се занимавам със спорт. Казах: „Ами да, с бокс”. „А защо с бокс”, попита тя. Защото толкова съм насъбрала през годините, че искам да удрям по нещо. Събрала съм толкова много напрежение от усилията всеки ден да си позитивен и мотивиран като влезеш в залата. Понякога има дни, когато това е страшно трудно. Трудно е да превъзмогнеш себе си. На състезание всички са страшно нахъсани, но истината е, че лично за мен най-трудно ми е било да се справя с мене самата. Да си надвия на ината, когато примерно треньорът ми повиши тон или каже нещо, което не мисля, че е правилно, но трябва да си прехапя езика.
  - А какво ще правиш оттук нататък. Освен бокса?
  - Много обичам гимнастиката. Но в един момент ми идваше вповече. Обичам креативната част, много помагам на треньорите в измислянето на орнаменти за триката, много ми харесва и това, и това да мисля за елементи на съчетанията, за търсенето на музиката. Предполагам, че в един момент ще се върна в гимнастиката. Не знам дали ще съм треньор. Може би, ако получавам покани от чужбина за две-три седмици, бих се занимавала с деца, но на този етап не искам да вляза в залата и всеки ден да съм там. Имам нужда от почивка. Искам да осъзная какво съм направила през годините, защото ние не го осъзнаваме още. Ето, олимпиадата свърши, аз за първи път си лягам спокойна. Не помня кога за последно съм изпитвала това. Искам да осмисля, да си пусна клипчета, да видя нещата отстрани. Все още съм вътре в нещата и не мога да видя цялата картинка. Искам да се порадвам на това, което съм направила. Осъзнавам, че то се случва на много-много малко спортисти, но не мога да го осъзная в цялост.
  - Сигурно ще има време и за море?
  - Със сигурност. Но още не съм мислила даже за това. Имах едни планове, които се промениха и сега трябва да си правя нови. И сега съм в процес на изготвяне.
  - Вдигнахте високо летвата пред новия ансамбъл… Да чакаме ли нова радост след 4 години?
  - Силно се надявам. Те наистина са прекрасни момичета като състезателки и личности. Илиана каза: „Те ще постигнат повече от вас” и аз от сърце им го желая. От цялото си сърце. Ще им помагам с каквото мога и ще се радвам за тях. Аз съм постигнала всичко, което съм искала. Цял живот съм мечтала да бъда вицесветовна шампионка и на много хора им е странно, но аз знам колко е трудно това в нашия спорт. Станах и вицесветовна шампионка, и световна шампионка, имам пълен комплект медали от световни и европейски първенства, а сега и бронз от олимпиада. Господ ми даде повече, отколкото съм желала. Сега е време за почивка.


 • Капитанката на ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевска: Трябва силно да вярваш в нещо, за да го постигнеш  На финала в Рио изпитвахме удоволствие от играта и затова успяхме

  ВИЗИТКА
  Родена е на 4 октомври 1990 г. в София
  Студентка в НСА „Васил Левски“
  Започва кариерата си през 2008 г., състезателка е на клуб „Левски-Илияна“.
  За 8 години в националния ансамбъл е спечелила общо 81 медала. Сред най-големите й постижения са абсолютна световна титла в многобоя от Измир 2014 и бронзовият медал от олимпиадата в Рио 2016.
  Обича да гледа филми, да се разхожда сред природата и да готви.

  - Михаела, по-малко от 12 часа си в България след успеха в Рио. Как се чувстваш, успя ли да поспиш през нощта?
  - Още съм в голяма еуфория. Чувствам се щастлива, но и леко тъжна, защото всички вече знаят - олимпиадата беше последното състезание за 4 от нас. Въобще не мога да си представя как след седмица ще стана и няма да отида на тренировка. Гимнастиката е целият ми живот и затова много ще ми липсва. Може би заради това няма да се откъсна тотално от нея, а ще остана в бъдеще като треньорка или съдийка, ще видим.
  - Кое чувство надделява – на удовлетворение от добре свършената работа и изпълнената цел или на облекчение, че всичко вече свърши?
  - Наистина съм много щастлива, че свършихме това, което искахме, защото 8 години чакахме този момент. Но ми е мъчно, че всичко свърши. Още в Рио след състезанието Илияна Раева постоянно ме питаше какво ми е, не съм ли щастлива от медала, защото виждаше тъгата в очите ми. Така че съм със смесени чувства в момента.
  - Да те върна на самото състезание в Рио. След грешките в квалификациите бяхте ли притеснени, че може да не влезете на финала и да провалите всичко, за което сте работили толкова дълго?
  - Още в първото съчетание на ленти всички бяхме много притеснени. Винаги първият старт е доста тежък. Но всъщност по-трудното съчетание го изиграхме без грешка. Грешките във второто се дължаха по-скоро на загуба на концентрация, но може би така е трябвало да стане, за да се мобилизираме за финалите на следващия ден. Въпреки че направо бяхме отчаяни, че нещата няма да се получат. С това седмо място в квалификациите отидохме много далече от нашата мечта. След грешките седнахме на столчетата и направо замръзнахме, защото не знаехме наистина дали ще стигнем до финала. Но в крайна сметка влязохме. След това останахме в залата, за да гледаме финалите на индивидуалното, и тогава отпушихме емоциите си. Явно на повечето гимнастички също им беше последно състезание и ние плакахме с всички тях. Бяхме точно зад треньорките на момичетата, които играеха, и те дори се обръщаха да видят защо и ние ревем с тях. Аз лично така си го изстрадах това състезание. Постоянно се питах дали ще успеем да играе добре, дали ще сбъднем мечтата си. А в същото време толкова силно го искахме. Наистина вече съм убедена, че трябва да вярваш силно в нещо, за да го постигнеш.
  - Как се вдигнахте на следващия ден? Какво си говорихте помежду си?
  - Може би точно това, че дадохме воля на емоциите си предния ден, ни успокои и концентрира за следващия. Треньорките постоянно ни говореха, че трябва да се усмихваме и да изпитваме удоволствие от играта си. И това наистина се случи. Успокоявахме се една друга и си казвахме, че на следващия ден ще направим всичко, което ни кажат треньорките. Като започнахме да загряваме, бяхме с италианките на един терен и дори те усетиха колко различни сме. Излъчвахме суперголяма сигурност в собствените си сили и лицата ни бяха с адски големи усмивки. Досега не бяхме играли по този начин. И това според мен ни помогна, защото човек, когато е усмихнат и щастлив, той мисли по друг начин. И наистина във финалите у нас нямаше страх, а изпитахме удоволствие от това, което правим. Преди страхът да не изпуснем уред или да не сбъркаме беше водещ в по-голяма степен.
  - Как ви се отрази, че играхте с последен стартов номер и двете си съчетания? Знаехте ли как се представят останалите отбори преди вас?
  - Всъщност първоначално трябваше да играем 4-ти на първото съчетание и 5-и или 6-и на второто. Но после нещо промениха програмата и ни пратиха последни и на двете. Като разбрах, че ще сме осми поред, се успокоих. Свързах го със световното в Монпелие през 2011 г., когато също бяхме последни и взехме първите си медали от голямо първенство.
  - Каква мисъл ти мина през главата с финалния акорд на последното съчетание?
  - Бях много доволна, че съм се справила, защото се притеснявах да не проваля отбора отново. Когато човек е сбъркал веднъж на олимпиада, у него започва да живее един страх (бел. ред. - на игрите в Лондон през 2012 г. Михаела допуска грешка, а отборът остава на 6-о място).
  - За тези 8 години в ансамбъла си допринесла за спечелването на 81 медала. Има ли някой от тях, който да ти е най-ценен?
  - Ами да. Най-ценни са ми медалите от Монпелие, когато станахме първи на ленти, от Измир (абсолютна световна титла през 2014 г.) и, разбира се, не на последно място медалът от олимпиадата. Всеки спортист мечтае за такъв медал.
  - Още преди Рио си бяхте разпределили купите, които сте спечелили през годините. Ти коя ще си отнесеш вкъщи?
  - Наистина ги бяхме разпределили, но сега решихме да ги оставим на федерацията. Помолихме Илияна Раева да ни направи една витрина в залата на „Раковски“ с всички купи, които сме спечелили, и да ни напише отдолу имената.
  - Как гледате на идеята да ви бъде организиран бенефис?
  - Коментирахме тази възможност, но нямаме още нищо конкретно. Разбира се, ще се радваме да го имаме. Достатъчно успехи сме постигнали за тези 8 години, за да го заслужим. Аз ще съм много щастлива.
  - Няма как да не те попитам как се вдигнахте след случилото се с Цвети Стоянова?
  - Това беше голям шок за нас. Когато получавахме всяка една добра информация за Цвети, това ни вдигаше и ни даваше още по-голяма мотивация. Знаем, че олимпийският медал беше и нейна мечта, но в крайна сметка тя сама избра да се откаже от нея.
  - От дистанцията на времето как гледаш на случилото се с нея, можеше ли да се избегне?
  - Ако имахме и най-малката представа какво щеше да се случи, никога нямаше да оставим нещата така. Сега й пожелавам да се оправи, а ние винаги ще сме с нея.
  - Успяхте ли да я посетите след Рио?
  - Всички ще отидем в събота да я видим.
  - Да се върнем обаче към теб – какво е да си капитан на златните момичета?
  - За мен беше голямо удоволствие да съм капитан. Всички момичета сме страшно задружни. Никога не е имало конфликти между нас. Всъщност аз не съм капитан, който постоянно командва, защото ние всички бяхме равни. Аз по-скоро трябваше да организирам нещата, да им кажа например с какво да сме облечени за дадено събитие и т.н.
  - Освен грешката от Лондон имаше и други неприятни случки с контузии преди важните състезания. Това обезкуражаваше ли те и как го преодоляваше?
  - Да, действително бе така. Малко преди Световната купа в София, която предхождаше лондонската олимпиада, скъсах менискус на коляното, който трябваше да оперирам. Сега преди игрите в Рио контузията отново се получи. Казах си, че този път няма да се оперирам, защото не исках всичко да се повтори. Но когато кракът ми тотално блокира, нямах избор. Това доста ме притесняваше заради страха, че няма да се справя. Треньорките ми повтаряха, че този път няма да е така, и сега наистина съм щастлива, че събитията не се повториха.
  - Мина и през разочарованието на несполучливия брак...
  - Благодарна съм, че това ми се случи в извънсъстезателен период, защото когато не си щастлив в личния си живот, няма как да си щастлив на килима и да ти се получават нещата. Изстрадах си го, но успях да продължа напред и в крайна сметка ми се случиха много други, хубави неща.
  - Преоткри ли отново любовта?
  - Ами засега съм в почивка (смее се). Предполагам, че тепърва ще имам щастието да й се насладя. Животът е пред мен.
  - С какво ще запомниш всяка една от съотборничките си?
  - Настина ще запомня всяка една с нещо различно, но като цяло ще ми липсва всекидневието с тях. Защото с тези момичетата аз съм споделяла и радост, и тъга. Те знаят за мен дори повече от семейството ми и сега ще ми е много трудно, без да ги имам до себе си постоянно. Хриси (б.р. - Християна Тодорова) ще я запомня с това как все ни подсещаше какво трябва да правим и какво ще ни се случи. Рени (Ренета Камберова) - с това, че винаги имаше какво да каже по всяка тема. Бубето (Любомира Казанова) – че излезе и помогна на отбора, представи се много достойно и стана нашият герой. Цвети (Цветелина Найденова) - с точността й.
  - Сънувала ли си някое състезание или нещо, което след това ти се е случило?
  - Сънувах на няколко пъти Цвети Стоянова. Сънувах я, че е добре и е с нас. Иначе Хриси е по предсказанията (смее се). Тя дори сънува, че сме на третото място на почетната стълбичка в Рио и ни маха точно от там, където беше застанала.
  - Възприемаш ли се като мъжко момиче, въпреки че всички сте толкова крехки и красиви?
  - Да, точно като мъжко момиче се възприемам, защото това, което сме преживели, много малко хора биха могли да го издържат.
  - Ще останеш ли в България и в спорта?
  - Да, искам да работя в България. Може би ще си направя свой клуб и ще тренирам малки момиченца, а може и не толкова малки. Може да изкарам и съдийските курсове. Това, което не ми харесва обаче, е постоянното сравнение на успехите ни сега и тези, които България е имала преди години. Аз обаче знам, че винаги ще има недоволни хора, каквото и да направим. В крайна сметка човек сам избира дали да се радва, или да критикува и как да гледа на нещата около него.


 • ОТБОР - ЕПОХА  "Златните момичета" на България, на Ина, на всички, които бяха част от екипа, имали щастието да работят с тях ... моите момичета...
  Те изминаха дълъг път, в който преживяха всичко!
  Влязаха в залата преди осем години, искащи много, с очи изпълнени с надежда.
  Те знаеха да искат! И получиха... всичко!
  80 МЕДАЛА!!!
  Световна титла, златни медали от световни, европейски първенства и световни купи!
  Мечтаният медал от Олимпийски игри!
  Получиха огромната любов на българите, на хората по света, получиха признание и обожание...
  И за да е още по- истинска и красива вълшебната приказка, в която бяха главните героини, Съдбата щедро им показа пълната палитра на живота и успеха - запозна ги с обратната страна на щастието, а именно страданието!
  Трябваше не само да преживеят ужаса и страха, болката и обидата, Адът стоварил се върху нежните им рамене, но и да излязат от него по- силни, по- вярващи, по- искащи отвсякога!
  " Госпожо, много искаме да играем и да спечелим медал..." Това ми каза Михаела, след седмото място в квалификациите на Олимпиадата, седяща в публиката заедно с другите момичета, мен и Ина, за да подкрепяме Неви, която се бореше в многобоя. Плачеха неудържимо и петте... Не ги интересуваше, че всички ги гледаха и страдаха с тях... Сърцето ми спря да тупти, душата ми се сгърчи, хиляди костеливи ръце ме потопиха в казана... Аз и отговорих: Разбира се, че ще играете, Мише!!! И ще спечелите медал!!! Днес беше само квалификация!
  Утре е вашият ден! Но искам да се усмихнете!!! Усмихнете се!!! Толкова сте силни! Знаеш, че сте силни! Ще го направим, НО ИСКАМ ДА СЕ УСМИХНЕТЕ! Няма логика да не спечелите и да не играете... Направихме всичко!!! Всичко, както трябва! Ще видиш...
  Другите плачеха неудържимо и ме слушаха. Виждах страха, желанието, болката... всичко имаше в тези красиви, пълни със сълзи очи....
  После... после имаше и други неща, красиви, истински... незабравими, до качването им на подиума за първото изиграване на другия ден. Но най- важното - на лицата им имаше искрени усмивки!
  Знаех, знаех, вярвах, исках, молих се всяка секунда да го направят, ЗАЩОТО ТЕ ЗАСЛУЖАВАХА МНОГО, по дяволите!!!! Знам, че не бях сама в молбите си, знаех, че в пъти, в пъти хората, които се молеха за тях бяха повече, отколкото другите ( защото все пак злото го имаше)!
  И тази любов и молби стигнаха до тях, до нас и те се УСМИХНАХА ИСТИНСКИ! И СЕ КАЧИХА НА ПОДИУМА!!! И ВДИГНАХА ГЛАВИ!!! ... И ГО НАПРАВИХА ...И УСПЯХА!!!!
  те се превърнаха в ОТБОР - ЕПОХА!
  Михаела, Ренета, Цветелина Найденова, Християна, Любомира, Цветелина Стоянова, Катрин Велкова, Елена Тодорова, ОБИЧАМ ВИ!
  ЗА МЕН БЕШЕ ЧЕСТ И ОГРОМНО УДОВОЛСТВИЕ!

  Желая ви живот изпълнен със спечелени битки! Cvetelina Naidenova, Mihaela Maevska, Hristiana Todorova, Lubomira Kazanova, Katrin Velkova, Elena Todorova??????????????


 • Раева за Ананиева: Какво по-голямо щастие от това ученикът да надмине учителя?!  Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева пусна изключително трогателно послание към треньора на ансамбъла ни Ина Ананиева. Раева използва профила си в една от социалните мрежи, където заяви, че няма по-голямо щастие от това ученикът да надмине учителя и засвидетелства топлите си чувства към бившата гимнастичка.
  "А сега... за моето прекрасно, смело, успешно и ВЕЛИКО момиче - Ина Ананиева!
  Тя постигна всичко в този прекрасен спорт! Тя е треньорката на световни, европейски шампионки и бронзови медалистки от Олимпиада!
  Тя спечели с този ОТБОР-ЕПОХА всички мечтани отличия!
  Ина работи четири години плътно до мен, след това пое този отбор и цялата отговорност за тяхното израстване докрай и стана старши треньор! И го направи! Вложи цялата си страст, воля, талант и вяра! Всички разбраха, колко е можеща, но дори и не подозирате, колко е смела! Много!
  И нейният път с тези момичета имаше своите тежки изпитания. Успяхме да скрием от медии и общественост някои безуспешни опити, да бъде препънаха по пътя си, който Съдбата щедро и беше отредил в спорта!
  Тя се справи тихо и продължи смело.
  Да, тя е много смела, но е с нежна душа ....
  Трагедията с Цвети успя да пречупи крилата ?...Съкруши я...И нямаше как да е друго...
  Но се вдигна, така, както и нейните момичета, защото ДА, те са много Нейни, защото най-големите си успехи постигнаха под нейно ръководство!
  Ина записа името си със златни букви в историята на българската художествена гимнастика!
  Какво по-голямо щастие за мен от това ученикът да надмине учителя си?!
  Обичам те, Гордост моя!"


 • СЪЛЗИ ОТ РАДОСТ И ВЪЛНЕНИЕ И ВИКОВЕ "ЗЛАТНИ СТЕ" ОГЛАСИХА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ПРИ ПОСРЕЩАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ  Здравейте, българи! Здравейте верни фенове на любимия ни спорт! Току що успяхме да се приберем от летище София, очаквахме много хора, но това, което видяхме не може да се опише, а само да се преживее!
  Изключително грандиозно посрещане организираха феновете за гимнастичките от националния ансамбъл, които спечелиха бронзов медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро.
  На летище "София" Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова, както и Невяна Владинова, треньорката Ина Ананиева и президентът на БФХГ Илиана Раева бяха отрупани с цветя. Отборът излезе около 20.30 часа от терминала, а помещението беше изпълнено с фенове, които не спряха да скандират "Хайде нашите", "Българи, юнаци" и "Златни сте".
  Гимнастичките получиха медальони от Първа инвестиционна банка, която е спонсор на БФХГ в последните три години.
  Освен това на летището имаше гимнастички от много клубове от София и страната, а грациите бяха посрещнати и с хляб и сол, с огромни плакати и много подаръци.
  Грациите показаха спечелените медали и не успяха да прикрият сълзите си от вълнение.
  Химнът на България беше изпят от феновете импровизирано в чест на гимнастичките.
  Невяна Владинова също получи много цветя, а феновете дълго време си правиха снимки за спомен със състезателките.

  Ина Ананиева: "Тази година минах през ада, но си заслужаваше; сега ще поема въздух и ще направя планове за новия ансамбъл"
  Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева беше изключително щастлива при посрещането на гимнастичките на родна земя.
  Българките спечелиха бронзовите медали на олимпийските игри в Рио, а тази вечер на летище София бяха посрещнати от десетки техни фенове.
  Ананиева каза, че ще си почине, след което ще направи плановете за новия ансамбъл.
  "Благодаря за толкова милото посрещане. Чувствам се щастлива и удовлетворена от този прекрасен завършек. Сега първо ще си почина и след това ще правя плановете за новия ансамбъл", каза Ананиева.
  Тя разказа как са се чувствали всички в деня след спечеления медал.
  "Не спирахме да се усмихваме, да се радваме, да си връщаме най-хубавите моменти, през които минахме. Не мога да ви опиша какво е чувството, наистина все едно бяхме взели златен медал. Още след самото изиграване, не бях видяла оценката, и бях много щастлива, много щастлива от това, което направиха на финалите. Видях увереност да се борят за медалите. За квалификацията не ме питайте, даже се уплаших в един момент и да не изпаднем от осмицата. Непрекъснато броях още колко отбори има, какви оценки ще получат. Тази година минах през ада, но си заслужаваше", каза още Ананиева.
  Тя разказа, че гимнастичките са плакали през нощта преди финалите.
  "Плакаха, защото останахме да гледаме Невяна за многобоя и видяха как се печелят медали, видяха какво костваше на всеки един състезател и мисля, че това коренно ги преобърна за самите финали. Наистина излязоха и се бориха. Те бяха наясно, че няма никой да ги потупа по рамото и да им даде медал, защото е последното им състезание", коментира Ананиева.
  "Ще поема въздух и ще направя планове за новия ансамбъл. Божа работа е - аз предполагам, но друг разполага. Този ансамбъл утъпка пътеката, а на новите момичета им пожелавам да надминат техните успехи", заяви старши треньорът на ансамбъла.
  "Всички ни поздравиха и се радваха, може би само италианките не ни поздравиха. Иначе рускините и испанките много се радваха, Израел, Беларус. Какво виждате се запази тройката от миналата година от световното първенство в Щутгарт. Винаги съм казвала, че световните първенства и олимпиадата нямат нищо общо, с което и да е друг състезание", каза още Ананиева


 • Ананиева: Финалните съчетания бяха инфарктни

  Треньорът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева заяви, че съчетанията във финалния многобой на Игрите в Рио де Жанейро са били инфарктни. Специалистът коментира още, че грациите ни са заслужавали олимпийския медал, който спечелиха.
  Нашите момичета завоюваха бронза на най-престижния спортен форум на планетата и така прибавиха към витрината на успехите си единственото отличие, което им липсваше.
  „Не мога да опиша как съм се чувствала през целия ми престой в Бразилия. Естествено една кошмарна събота и разкошна неделя. Съчетанията в многобоя в неделя бяха инфарктни. Момичетата играят по две минути и половина, а на мен ми се струваха по 10 минути композициите ни. Всеки елемент съм играла с тях. Едни 5 минути ти определят труда за 4 години. Имаше грешки при нас. Ние ги анализирахме, а Михаела каза на шега, че като се върнем в България ще ги изчистим“, започна с усмивка Ананиева.
  „81 медала е равносметката за тези 8 години“, обясни лаконично Ананиева за стореното от ансамбъла ни.
  „Бяха ни организирали екскурзия в Рио. Мисля, че момичетата още не знаят какво ги чака“.
  „Наистина момичетата заслужаваха този медал. При все всичко, през което минаха, не се пречупиха. Явно някъде щяхме да сме сбъркали, ако пак не бяхме взели медал“, обясни Ананиева.
  За Цветелина Стоянова, чието възстановяване върви по план, Ананиева каза: „Радвам се, че Цвети Стоянова се възстановява. Пожелавам ? да оправи в най-скоро време“.
  „Любомира Казанова ще остане в следващия ансамбъл. Сега ще почина, а след това ще правя това, което мога най-добре“, завърши Ананиева.


 • Рени и Любомира от ансамбъла споделят:  Рени от ансамбъла: Тръгнахме от нищото и стигнахме до върха
  Гимнастичката от националния ансамбъл на България Ренета Камберова разкри пред NOVA своята равносметка за изминалите 8 години: „Тръгнахме от нищото и стигнахме до най-високия връх.“
  Отборът се прибра от Бразилия и показа бронзовите си отличия на многобройната група от фенове, които посрещнаха ансамбъла на Летище София.
  „Безкрайно щастлива съм, установих, че нямам почти думи, за да опиша как се чувствам. Изключително много благодаря на всички хора, които са тук, които ни подкрепят. Благодаря им за подкрепата, особено преди два месеца, когато бяха до нас и ни дадоха силата да продължим да правим онова, което правим най-добре“, сподели Рени Камберова.
  „Аз допуснах грешка в събота. Това е първата ми грешка на голямо състезание за 8 години. Никога не съм имала грешка. Много тежко го изживях. Много плаках. Тогава Илияна Раева ни събра и ни попита защо плачем. Обяснихме й, че го искаме толкова силно този медал, защото няма да е честно да не вземем онова, за което сме мечтали.“
  „Много тежи този медал, неговата стойност е абсолютно безценна. Въпреки че завършихме с равен резултата с Испания, мисля, че те играха и го заслужават също. Просто прелистваме страницата, приказката продължава“, каза още Ренета Камберова.
  Грацията направи своята равносметка за изминалите 8 години: „Тръгнахме от нищото и стигнахме до най-високия връх.“

  Любомира Казанова: Научих много от тези момичета
  Резервата, която се превърна в незаменим титуляр в ансамбъла за Олимпиадата в Рио де Жанейро, Любомира Казанова научи много нови уроци само за два месеца.
  Грацията спечели бронзово отличие от Игрите в Брзилия, но остава здраво стъпила на земята. Момичетата се прибраха тази вечер, а на Летище София бяха посрещнати от десетки верни привърженици.
  „Беше много трудно. Тези момичета минаха през какво ли не. Радвам се, че успях да направя това, което зависеше от мен и сме много щастливи. Абсолютно всичко научих от тях – те са много борбени и никога не забравят откъде са тръгнали, което е най-важното за един спортист. Научиха ме да се боря докрай, независимо какво се случва“, сподели Любомира Казанова.


 • Златните момичета: Не може да опишем емоцията от посрещането, следва почивка  Цветелина Найденова: Не мога да опиша какво чувствам. Всички видяхте какво посрещане ни направиха. Развълнувана съм. Всичко беше много трудно. Играхме и за нас и на нашите треньори, за цяла България и за Цвети, тя е част от всички нас. Цената беше много високо, но само ние знаем какво сме платили. Искахме го, жадувахме го този медал. Имали сме много трудни състезания, но това беше игра на нерви.
  Мисля, че е време да се откажем, това ще бъде най-достойния начин. Предстои ми почивка, след това не съм се ориентирала.

  Християна Тодорова: Не мога да опиша емоцията. Благодаря за посрещането. Щастливи сме, че зарадвахме България и сбъднахме мечтата си. Много е трудно когато 8 години си на топа на елита. Всяка година имахме по едно голямо изпитания, но това което се случи преди няколко месеца с нашата съотборничка беше най-трудното, но се събрахме и заедно излязохме от тази ситуация.
  Вярвам, че трудът се възнаграждава и това се случи. Това че на гърба на анцузите ни пише България беше най-голямата мотивация. Най-трудно беше след седмото място в квалификацията, но Илиана, Ина и екипът бяха до нас и ни мотивираха. Ще си почина много хубаво.

  Михаела Маевска: След квалификацията плакахме по време на индивидуалното състезание. Трудно ще се сбогуваме с гимнастиката, това беше нашият живот. Осъзнаваме, че сбъднахме мечтата си и взехме медал. Осъзнаваме, че това беше краят на спортната ни кариера, за което ми е много тежко. Сега ще почивам и след това пак ще почивам.


 • Ина Ананиева и момичетата: Приказката завърши с щастлив край  Треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиев разкри емоциите си след спечеления бронзов медал от Рио 2016 пред официалния профил във „Фейсбук“ на Българската федерация по художествена гимнастика.
  „Приказката на тези момичета завърши с щастлив край! Не мога да опиша емоцията, която изживях на тези олимпийски игри. Тежка квалификация, но успешен финал! Както винаги съм казвала: Олимпиадата няма нищо общо с друго състезание! Имаше много силни емоции, имаше този път сълзи от радост! Благодаря на Илиана Раева за силата,която ми даваше през всичките тези години! Благодаря на целият ми екип Даниела Велчева, Татяна Янчева, Адриана Мустакичева,на д-р Сиракова, д-р Димов, Цветелин Мишовски, Деспа Кателиева! На момичета искам да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ!“
  “Много сме щастливи. То дори не е щастие. Не можем да осъзнаем какво се случва. Радваме се, че по този начин завърши нашата кариера. Трудът ни беше възнаграден. Направихме всичко възможно за гимнастиката. И сме много щастливи”, каза най-чаровното лице на ансамбъла Християна Тодорова пред БНТ.
  Рени Камберова допълни: “Не се чувствам като герой, по-скоро все едно съм…След като вчера допуснах грешка, днес съм по-силна. Днес беше най-голямата битка със себе си, която съм водила. Изключително съм благодарна на всички, които бяха около мен.”
  “Поревахме си всички доста. Само ни течаха сълзи и си представяхме колко го искаме този медал. Оставихме сърцата си на терена”, каза капитанката Михаела Маевска.
  Християна Тодорова отново каза: “Нашите треньорки ни помогнаха – без Ина и Илиана, нямаше да се случи, те бяха плътно до нас. Постоянно ни мотивираха. Бяха сигурни в нас, а това е най-важното.”
  Цвети Найденова: “Само ние знаем какво сме платили и какво сме оставили в този спорт.”
  Рени Камберова: “Благодарим на феновете ни, че през всичките 8 години са с нас и в добро, и в лошо. Ние никога няма да забравим тази подкрепа. Цял живот ще им бъдем благодарни.”
  Момичетата се обединиха около това, че герой е резервата Любомира Казанова, която влезе на мястото на Цветелина Стоянова. Казанова почти сигурно остава и ще бъде капитан на следващия ансамбъл, който вече усилено се готви за новия сезон. • Ина Ананиева: Не мога да си представя, че ще вляза в залата и момичетата няма да са там  Ина Ананиева е железният треньор на ансамбъла по художествена гимнастика, който спечели бронзов медал от Олимпиадата в Рио де Жанейро. Тя е жената, която остава сериозна и фокусирана във всеки момент, но посрещането на летище София я разчуства.
  “Имаше положителна енергия в неделя, Много същ щастлива, че момичетата завършиха кариерата си по този прекрасен начин.
  Сега искам малко да си почина, и после ще правим планове за новия ансамбъл. Тази година беше много тежка, минах през Ада.
  В Рио се борихме за момичетата, много исках да завършат по този начин кариерата си. Дори и без медал щяха да си тръгнат с високо вдигнати глави, но с медал е по-специално. С момичетата съм от осем години, с Михаела от девойка. Не мога да си представя, че ще вляза в залата и момичетата няма да са там“, каза треньорът на летище „София“.

 • Илиана Раева: Благодаря на министър Кралев ...  Благодаря на министър Кралев за всичко, което осигури за художествената гимнастика за протичане на нормална подготовка и присъствието му, и искрените му вълнения през дните на Олимпийските игри в залата!
  Благодаря на ЧОВЕКА Красен Кралев, за огромната подкрепа в най- тежките дни за художествената гимнастика и лично на мен, за куража, който ми вдъхваше, публичната му подкрепа в трудните дни, за бързото му отзоваване при всяка ситуация, в която съм имала нужда от помощта му, дори и най- човешка...
  Благодаря!
  Мястото на министъра на спорта е на Олимпийските игри, когато има такива. И нашият министър беше тук, с нас! През цялото време! И понасяше стоически някои толкова неоснователни по негов адрес критики за неуспехите на спортистите ни, въпреки, че няма никаква вина за тях...
  Благодаря за подкрепата и съпричасността на министъра и човека Красен Кралев към художествената гимнастика за тези почти две години, откакто е министър на спорта!
  Вярвам, че се отблагодарихме подобаващо!


 • От Матрицата до Ювиги хан

  Не е лесно, никак не е лесно да се изправиш срещу съдбата, да й намигнеш и да продължиш. Не можеш и да не се боиш от нея. Така сме устроени, да се страхуваме от болката, от провала, от загубата. Но когато преодолееш всичко това, тогава се раждат героите. Малки или големи, крехки или силни...
  Такива са и те.
  Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова. "Матрицата" опита да отнеме мечтите им - в последните месеци им предложи изпитания, които ги накараха да се съмняват, да се питат дали си струва, дали има смисъл. Светът пред очите им се срина, а след това отново го изградиха, бавно и полека, с помощта на хората около тях. За да дойде деня, в който да признаят, че си е струвало. Че всичко преживяно не е било случайно, че силата им е по-голяма, когато са заедно. Тогава, дори само едно късче метал, събиращо се в дланта ти, е способно да даде смисъл на всички изпитания.
  Преди осем години един амбициозен треньор, с много желание, събра шест момичета, които днес са жени. С някои от тях пътищата им се разделиха. Но другите останаха. Една грешка в Лондон, по време на последното съчетание, ги накара да продължат. Капитанът Михаела Маевска така и не си прости тогава. Реши да поправи грешката, а останалите я подкрепиха.
  И всичко започна отначало.
  Последваха сватби, разочарования, нова любов. Ина Ананиева наследи Илиана Раева. Присъедини се и най-красивото момиче в залата – Цветелина Стоянова. Последваха нови успехи и провали, контузии, операции, тежки тренировки. Но малко по малко, българската публика заобича тези момичета. Занизаха се лагер след лагер, състезание след състезание. За да се стигне до 2016 година. Наглед като всички останали досега, но олимпийска. И мечтата отново изгря. Година, в която гимнастичките трябваше да търсят много отговори, да ги търсят сами. Нямаше кой да им ги предостави на готово.
  Трябваше да ги изстрадат.
  Треньорският щаб заложи на съдбоносна музика, дълбоко заредена с философски смисъл. Постави „Матрицата“ за обръчи и бухалки, а „Ювиги хан“ за петте невероятни ленти. И няколко месеца по-късно стана ясно, че „Матрицата“ няма да ги пусне лесно - онзи свят, в който не можеш да се подчиняваш на собствените си желания. Михаела Маевска трябваше да претърпи операция в ключов за сезона момент. Световната купа в София след това се превърна в триумф. Но последвалият удар беше още по-ужасяващ, много по-тежък.
  Цвети Стоянова не успя да се справи с поредната неравност по пътя. Откъсна се от ръцете на своите съотборнички, вместо да им се довери. Последваха упреци, обвинения, омраза, ненавист. Сълзите и молитвите се редуваха в навечерието на едно от най-важните състезания. Любомира Казанова трябваше да порасне за една нощ. Треньорът се превърна в закрилник, а Илиана Раева в покровител. И всичко това, за да разберат, че гладкият път е капан. „Матрицата“ е навсякъде. Тя се оказа светът пред очите им, но само за да ги заслепи от правилната посока. Затвор, в който общественото мнение е по-силно от твоето собствено. Тези момичета обаче продължиха да мечтаят, да търсят начини да излязат по-силни.
  И успяха.
  Днес всички знаем, че миналото е формирало настоящето им, както българските традиции проектират бъдещето. Смисълът на „Ювиги хан“, розетата от Плиска, скритата сила на символите по триката също не са случайни. Цяла България застана зад тях. И в Рио те отново носеха силата на целия народ, както и на прадедите ни. Разбраха, че всичко е само в техните ръце, души, сърца. Играха за мен, за теб, за всеки от нас. Играха за себе си. Но най-вече играха за красивото цвете Цветелина Стоянова.
  И тогава мечтата се сбъдна!


 • Ина Ананиева: "ПРИКАЗКАТА НА ТЕЗИ МОМИЧЕТА ЗАВЪРШИ С ЩАСТЛИВ КРАЙ"  Приказката на тези момичета завърши с щастлив край!Не мога да опиша емоцията,която изживях на тези Олимпийски игри,тежка квалификация,но успешен финал!Както винаги съм казвала:Олимпиадата няма нищо общо с никое друго състезание!Имаше много силни емоции,имаше този път сълзи от радост!Благодаря на Илиана Раева за силата,която ми даваше през всичките тези години!Благодаря на целият ми екип Даниела ВелчеваТатяна Янчева,Адриана Мустакичева,на д-р Сиракова,д-р Димов,Цветелин Мишовски,Деспа Кателиева!На момичета искам да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ!


 • МАРИЯ ГИГОВА  Бих искала да поздравя Илиана Раева, треньорите и целият екип, който подготви прекрасните ни гимнастички за постигнатия успех. Всички преминаха през едно от най-тежките състезания. Само тези, които са се потопили в атмосферата на една олимпиада, могат да усетят огромното психическо натоварване, ежеминутно напрежение, персоналната отговорност и разбира се силното желание да победиш. За всичко това се изискват воля, силен дух, талант, устойчивост, лична отговорност за това, което правиш- общо взето може да се каже - пълна отдаденост. Всичко това го притежават всички те.
  Нашите гимнастички преодоляха убедително олимпийската квалификация, за което заслуга има и Цветелина. За съжаление, тя не можа да се наслади на олимпийския медал, но борбата и да се възстанови е невероятна.
  От друга страна, момичетата от ансамбъла се справиха по един невероятен начин с всички предизвителства, които им поднесоха обстоятелствата и буквално пред очите ни израстнаха като личности през последните два месеца. Ансамблистките ни заслужено се изкачиха на подиума на победителите и това е неоспорим факт. От тук нататък им пожелавам светъл път в живота, много щастие и реализиране във всички начинания.
  Невяна- българската ни перла, блестеше на килима с финес, красота и чаровност. Пожелавам и от сърце красива спортна кариера с много бъдещи успехи."


 • Хриси от ансамбъла: За нас този медал е злато  Една от състезателките ни от ансамбъла Християна Тодорова сподели след спечелването на бронзовия медал от Олимпиадата в Рио, че дори не може да осъзнае какво се случва.
  „За нас този медал е злато. И днес ние сме победителите сами за себе си. Радвам се, че по този начин завърши нашата кариера и че нашата мисия в художествената гимнастика е изпълнена докрай, с абсолютно всички медали, които можем да имаме“, коментира Християна Тодорова.
  „Много сме щастливи, че по този начин завършваме нашата кариера“, добави Хриси.


 • Красен Кралев: Те спечелиха сърцата на целия свят!  Те спечелиха сърцата на целия свят ! Златните ни момичета спечелиха бронзов медал от Игрите по един великолепен и драматичен начин, само два месеца след трагичния инцидент с Цвети Стоянова. Играха за всички българи с любов и страст, въпреки напрежението, въпреки хейта с който бяха засипани преди време, въпреки двете досадни грешки вчера. Защото вярваха в себе си, вярваха в Ина Ананиева и Илиана Раева, вярваха в любовта на стотиците хиляди българи, които стояха с тях до край ! Респекат и поклон за всичко, което сте дали на България слънца прекрасни!


 • Илиана Раева - за ансамбъла, емоциите, съдиите и Цвети  Макар в Рио де Жанейро да е далеч след полунощ, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева отдели време за българската публика, за да сподели какво е усещането и настроението в ансамбъла ни след бронзовия медал на Олимпийските игри. Тя се включи в предаването "Здравей, България" по NOVA, за да сподели, че в момента всички са приятно уморени от емоциите.
  "Доста сме изтощени от емоции, хубави преживявания и много въклнения. Много сме изтощени, но приятно уморени. Целта беше децата да играят силно, да спечелят олимпийския медал. Много съм щастлива, че този отбор достойно приключва своята кариера с единствения медал, който му липсваше", сподели Раева пред NOVA.
  "Тези момичета осем години играха при едно много високо натоварване. Тов ае един много сериозен спортен цикъл, който е твърде натоварен откъм състезания,. Това е много изтощително. Осем години с тренировки между 8 и 10 часа на ден е доста сериозна кариера. Дори не мога да си спомня, но мисля, че това е единственият ансамбъл в нашата история, който 8 години се е състезавал и има 80 медала от всички състезания", заяви още Раева, след което коментира съдийството на олимпийския турнир.
  "Другите съперници не съм ги гледала и не знаех какви оценки са им давали. Но гледах на индивидуалното, за което вчера всички специалисти категорично казаха, че съдийството е много добро на индивидуалното. Доколкото разбрах, нашите съпернички са допускали грешки при ансамблите - и италианките, и рускините."
  "Нашите момичета направиха една много малка грешка на финала на ленти, която може би е останала невидима за всички, защото те я отиграха много добре. Но разбрах, че и рускини, и италианки са допускали грешки. Не съм гледала записите, за да кажа дали е било нечестно. Но само мога да кажа, че руският отбор има много силни съчетания и трябва да са допуснали груба грешка да не са първи. За нас този медал е с цвят на злато. Има цяла съдийска маса, цяло ръководство. В крайна сметка, това е решение на съдиите и не мога да го коментирам", сподели още Раева.
  Тя се върна и на случилото се с Цвети Стоянова преди два месеца, като заяви, че това се е отразило много на ансамбъла. Важното за нея е, че момичетата са успели да си върнат самочувствието и емоцията. Раева разкри още, че състоянието на Цвети става все по-добро, макар да е все още далеч от пълното възстановяване.
  "За мен лично беше много трудно да върнем емоцията в момичетата. Това е спорт, който изисква емоция, артистичност, чувство. Когато душата ти е наранена от всичко, което се случи и след това е много трудно да се вдигне този отбор. Моите страхове бяха дали ще успеем да им върнем самочувствието."
  "След случилото се с Цвети съперничките го използваха по най-добрия начин. Моите страхове бяха свързани именно стова - че ще използват случващото се в България, за да ни извадят от тройката. Много труден период минахме, но беше много трудно да върнем усмивките и душичките на тези момичета и да заиграят със страст и желание."
  "Явно успяхме, защото те наистина бяха усмихнати, смели, казваха, че им се играе и искат да завършат с медал. Имаше и една голяма тежест от очакванията на хората, те много ги обичат, но това тежи. Щастливи сме, че показаха, че те заслужават и получиха този медал. те са много щастливи сега. Получават хиляди поздрави сега. Цвети се възстановява, водих няколко разговора по телефона, ще бъде едно дълго възстановяване, състоянието ? е много тежко, но то върви единствено и само в посока подобряване", завърши Раева.


 • Ина Ананиева: Момичетата се отказват и тръгват по пътя си  Старши треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева разкри какво очаква момичетата оттук-нататък след подвига им на Олимпийските игри и спечеленият бронзов медал в Рио. Според нея, те вече сами ще решат с какво да се занимават занапред, а и още не са осъзнали какъв успех са постигнали.
  Тя даде обширно интервю за предаването "Здравей, България", в което говори какви са били емоциите, с какво е трябвало да се справят грациите ни, както и какви са плановете на самата нея занапред.
  "Олимпиадата е много трудно състезание и няма общо с другите турнири и е много тежко да се издържи. Но аз очаквах момичетата да играят без грешки и да вземат медал. Сега, като се върна назад, имахме много тежка квалификация, тежко ни беше, емоциите не могат да се опишат. Но мисля, че беше по-добре така, защото мисля, че нямаше да издържат на напрежението да играят два дни без грешка", заяви Ананиева пред NOVA.
  "Първо искам да благодаря на целия ми екип, защото зад него стоят всички специалисти. Искам да благодаря и на Илиана Раева, която беше непрекъснато до мен и момичетата през тези дни, а и през всички тези години. Така че това е една много добре свършена екипна работа", сподели още тя и разкри какви са били емоциите в съставам както и през какво им се е наложило да минат в последните месеци.
  "Толкова много мисли ми минаха през главата през всичките тези години и много ми се искаше момичетата да си завършат тяхната кариера по този начин, защото те много го заслужаваха. Това е един много силен отбор, който успя след Олимпийските игри в Лондон да се изправи, да тръгне отначало, да стане световен и европейски шампион, за да стигнем дотук и да вземем медал от Рио."
  "Те се изправиха и след случилото се с Цвети Стоянова, имахме един много тежък момент на самото Европейско първенство в Израел, аз затова не мога да кажа дали Олимпиадата е най-тежкото ни състезание. Мога да кажа, че е едно от най-щастливите, но не мога да кажа дали е най-тежкото. Общо взето, все още не можем да се съберем и да анализираме нещата, защото еуфорията е огромна - от журналисти, от фенове, в залата..."
  "Имаше много родни фенове тук, те нямаха достъп до нас, но се виждаха знамената им. Хората ни подкрепяха не само сега, а през всичките тези години", сподели още Ананиева и разкри какво ще се случи с момичетата оттук-нататък.
  "Оттук-насетне момичетата се отказват и всяка ще тръгне по пътя, който избере. Аз лично ще си почина и вече ще реша дали да започна всичко отначало. Те сега трябва да си починат, някак досега всичко им беше планирано - ставаш, отиваш да тренираш, после възстановяване. Нещата друг им ги планираше, сега вече те сами ще трябва да си планират. Трябва да се насладят на работата, която свършиха."
  "Според мен, те още не осъзнават какво са свършили, не осъзнават, че от утре няма да са в залата да тренират. Едва ли в няколко изречения ще можем да изкажем емоциите, които изживяхме през тези години. Това е една приказка с един щастлив край, тези момичета го заслужаваха", завърши Ананиева.


 • Респект! За златните момичета с лъвски сърца  Човешкият живот е изключително приключение. В един момент ти зашлевява силна плесница, а след това ти поднася най-сладките изживявания, за миг те праща в Ада, а след това ти отваря широко портите на Рая. Това важи с пълна сила и за ансамбъла ни по художествена гимнастика, който спокойно можем да определим като необикновен. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова и Любомира Казанова са нещо повече от обикновени гимнастички, те са изключително нежни и крехки момичета, но надарени с лъвски сърца. И го доказаха на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, където прибавиха в колекцията на своите успехи, единственото отличие, което им липсваше.
  Грациите си извоюваха с много труд правото си да се зоват олимпийски медалистки. Те извървяха изключително сложен път, докато стигнат до почетната стълбичка в Рио, а спечеленият от тях бронзов медал от най-престижния спортен форум на планетата спокойно можем да кажем, че има стойността и блясъка на златен.


 • Нешка Робева: Съдбата се реваншира, този бронз е с цвят на злато!  Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева поздрави националния ансанмбъл секунди след спечелването на бронзов олимпийски медал в многобоя. Робева заяви, че с оглед на всичко преживяно от момичетата отличието е с равностойността на злато.
  „Честито на българските жени. Доказахме, че сме силни. Състезанието беше невероятно, а конкуренцията – изключително. Като знаем през какво преминаха тези деца, този бронзов медал има цвета на златото“, коментира Робева в ефира на Спортно шоу Гонг по Дарик радио.
  „В такива спортове субективизмът, предварителната настройка, предварителните договорки имат съществено значение. По-важното е да се зарадваме на нашите деца. Мобилизираха се и играха. Дали другите са взели златото заслужено или не – това е маловажно. Трябва да се радваме за момичетата.“
  „По-тежка е ситуацията при тези, които имат надеждата да спечелят. Аз не бях притеснена, бях сигурна, че те ще играят.“
  „През 1996 година испанките откраднаха златния медал, при това много грозно. Ето сега някак си по същия начин – изпълнението реши, иначе имаха равни оценки с нашите момичета. Не мога да каже, че те не играха сега, напротив. Аз смятам, че трябва да се зарадваме на този успех.“
  „Колкото и да говорим, че няма напрежение, то винаги е налице. Аз лично не видях грешки, поне не такива, които да ги извадят от класацията. Доста тежки преживявания имаха тези деца. Съдбата се реваншира по някакъв начин. Преживяха, преодоляха и доказаха. Сега се надявам хората да ги посрещнат, за да разберат момичета, че са направили нещо значимо за България. Когато излизаме на такива форуми, на първо място и преди всичко е България“, завърши Робева.


 • Илиана Раева: Благодаря за огромната любов, българи!  Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева беше един от най-щастливите хора днес, след спечелването на бронзовия медал от ансамбъла в Рио де Жанейро.
  Тя благодари на всички българи и всички фенове за подкрепата, която оказаха на грациите ни на Олимпийските игри.
  „Скъпи българи!!!! Благодаря ви!!! Благодаря ви за огромната любов, подкрепа и вяра през всичките години с този отбор – епоха! Толкова съм щастлива, че тези момичета получиха това щастие...Толкова много го заслужаваха... Толкова съм щастлива, че ви подарихме тази радост...“, сподели Илиана Раева пред сайта на федерацията.
  „Благодаря за огромната ви любов, която ни даде вяра и сили, която ни даде крила! Гордея се с цялата си същност, че съм българка! Поклон пред вашата любов и подкрепа! Обичам ви с цялата си душа и всяка своя клетка“, каза още президентът на БФХГ.
  Възпитаничките на Ина Ананиева получиха оценки от 17.700 точки на пет ленти и 18.066 точки на два обръча и три чифта бухалки. Това е първо отличие за български ансамбъл от олимпиада след бронза в Атина 2004.


 • БРОНЗОВ ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИХА НАШИТЕ ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА  Българският ансамбъл направи страхотно състезание и спечели бронзов медал в многобоя на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Рио де Жанейро. Така гимнастичките донесоха трето отличие на България от Рио след среброто на Мирела Демирева в скока на височина и бронза на Елица Янкова в категория до 48 килограма в турнира по борба за жени.
  Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова изпълниха страхотно съчетанията си на финала и събраха сбор от 35.766 точки.
  Възпитаничките на Ина Ананиева получиха оценки от 17.700 точки на пет ленти и 18.066 точки на два обръча и три чифта бухалки.
  Това е първо отличие за български ансамбъл от олимпиада след бронза в Атина 2004.
  Българките гимнастички показаха невероятна воля и характер, за да стигнат от отличието предвид трудностите, които преживяха в последните месеци. Както е известно, Любомира Казанова влезе в отбора едва преди два месеца след инцидента с Цветелина Стоянова.
  Българките и испанките единствени не допуснаха грешки в двете си композиции, докато Русия имаше изпускане в изпълнението си на пет ленти.
  Много от гимнастичките в българския ансамбъл обаче се очаква да прекратят кариерата си след олимпийските игри.
  Олимпийски шампион стана Русия със сбор от 36.233 точки, а на второ място завърши Испания с 35.766 точки. Испания и България са с равен сбор от 35.766 точки, но испанките са втори, тъй като имат по-висока оценка за изпълнение в първото съчетание на ленти. Испания получи 8.900 точки за изпълнение, а България - 8.800. Рускините Вера Бирюкова, Анастасия Близнюк, Анастасия Максимова, Анастасия Татарева и Мария Толкачева защитиха титлата си, въпреки че единствени от призорките допуснаха грешки.
  Русия има златни медали от 2000, 2004, 2008 и 2012 година, а през 1996 година завърши на трето място. Челната шестица допълват Италия, Беларус и Израел.
  Крайно класиране, многобой ансамбли:
  1. Русия (Вера Бирюкова, Анастасия Близнюк, Анастасия Максимова, Анастасия Татарева и Мария Толкачева) - 36.233 точки (17.600 точки на пет ленти и 18.633 точки на два обръча и три чифта бухалки)
  2. Испания (Сандра Агуилар, Артеми Кастро, Елена Лопес, Лурдес Мохедано, Алехандра Куереда) - 35.766 (17.800 и 17.966)
  3. БЪЛГАРИЯ (Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова) - 35.766 (17.700 и 18.066)
  4. Италия - 35.549
  5. Беларус - 35.299
  6. Израел - 34.549
  7. Украйна - 34.282
  8. Япония - 34.200


 • Уникални и невероятни! Бронз за ансамбъла!  Националният ансамбъл на България спечели бронзов медал в многобоя от Олимпиадата в Рио де Жанейро!
  Изключителните момичета успяха да издържат, да се преборят и да спечелят! След всичко преживяно Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова най-после сбъднаха своята мечта – медал от най-големия спортен форум.
  В изключително оспорван финал гимнастичките ни събраха общ сбор от 35.766 точки. Точно толкова получиха и сребърните медалистки от Испания, но заради по-високата оценка за изпълнение се подредиха в тази последователност на почетната стълбичка.
  Тези невероятни български момичета донесоха много радост на родната публика първо с изпълнението си с пет ленти. Грациите изпълниха чисто композицията си „Ювиги Хан“ на композитора Георги Андреев чисто и получиха оценка 17.700 точки.
  След това ансамбълът изигра прекрасно и композицията с два обръча и три чифта бухалки. Съчетанието, поставено по филмовата музика от „Матрицата“, беше оценено с 18.066 точки.
  Гимнастичките ни, водени от треньора Ина Ананиева, бяха втори след първото изиграване, когато повечето от лидерите допуснаха грешки. След вторите изпълнения момичетата ни спечелиха бронзовото отличие – онова, за което отидоха в Рио де Жанейро.
  Олимпийското злато отиде при Русия, който събра сбор от 36.233 точки (17.600 за пет ленти и 18.633 за обръчи и бухалки). Среброто е за испанките, които също се представиха на ниво – (17.800 и 17.966) 35.766 точки.
  Челната олимпийска шестица допълват Италия с 35.549 точки, Беларус с 35.299 и Израел с 34.549.
  Останалите два ансамбъла, оформящи осмицата са – Украйна с 34.282 и Япония с 34.200 точки.
  По време на първата ротация треньорът на украинките Ирина Дерюгина подаде контестация за оценката на своя тим на пет ленти. След детайлното разглеждане на съчетанието, момичетата получиха дори по-ниска оценка от първоначалната – 16.866 (вместо първоначалната 16.916).
  В крайна сметка, нашите момичета-герои успяха да достигнат своя връх, онзи, който гонеха в последните 4 години, и който им се изплъзна на Олимпиадата в Лондон. Дори резервата Любомира Казанова, която влезе в основния състав преди два месеца, успя да се представи на ниво, достойно за поклон от всички привърженици на този спорт.


 • СК "Левски Илиана" и СКХГ "Левски Плюс" Ви желаят УСПЕХ! • Президентът на БФХГ г-жа Илиана Раева в компанията на управляващите световната гимнастика  Президентът на БФХГ г-жа Илиана Раева в компанията на Моринари Ватанабе - член на Изпълкома на Международната Федерация по гимнастика и кандидат за президент на ФИГ, Бруно Гранди - Президент на ФИГ, Андре Гайсбюлер – Генерален секретар на ФИГ


 • ПРИСТИГАНЕ В ОЛИМПИЙСКОТО СЕЛО  Националният отбор по художествена гимнастика вчера пристигна и се настани в олимпийското село в Рио. От днес нашите момичета започват своите двуразови тренировки.
  Президентът на федерацията Илиана Раева сподели, че са доволни от условията за момента. Единствено залата за тренировки е била студена, но се надява това да не повлияе на качеството на подготовката през оставащите няколко дни до старта на състезанието.


 • ГРАЦИИТЕ НИ ПРИСТИГНАХА В РИО ДЕ ЖАНЕЙРО  Олимпийският ни отбор по художествена гимнастика, който беше от на 12-дневен подготвителен лагер в бразилския град Флорианополис, пристигна в Рио де Жанейро. Грациите ни ще се настанят в олимпийското село и ще продължат да се готвят в града на кариоките, до старта състезанията в грациозния спорт.
  Припомняме, че олимпийската надпревара в художествената гимнастика е в последните три дни на форума. Така на 19-ти август са квалификациите в индивидуалната надпревара, където България стиска палци на Невяна Владинова, а на 20 август са пресявките за ансамблите, където ще се изявяват нашите "златни момичета", както и финалът при индивидуалните гимнастички, за който се класират първите десет от квалификациите. В третия състезателен ден (21-ви август) ще бъде битката за медалите при ансамблите, където ще участват класиралите се на първите осем места в квалификациите.


 • ГРАНДИОЗНО ИЗПРАЩАНЕ НА ОЛИМПИЙСКИЯ НИ ОТБОР ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА ВЪВ ФЛОРИАНОПОЛИС  Препълнена зала изпрати нашите "златни момичета" и Невяна Владинова за Рио снощи в залата на университета UDESC
  Нашите красавици изправиха на крака темпераментните бразилци със своите изпълнения. Цветя за цялата ни делегация, пожелания за отлично представяне и медал, специална програма от състезателките на местния клуб по художествена гимнастика, подаръци и гореща самба нажежиха до огнено емоциите на всички в една незабравима вечер. Момичетата раздаваха автографи и целувки на невероятната публика. Те се превърнаха в любимките на града през последните две седмици и бяха обект на изключително внимание. Множество официални гости дойдоха да изпратят българския национален отбор.
  Всички от нашия екип бяха много развълнувани от любовта и огромното уважение към българската художествена гимнастика и отвръщаха на многобройните си фенове с усмивки, прегръдки и целувки.
  Президентът на БФХГ Илиана Раева благодари за незабравимото преживяване на домакините, благодари за вниманието, условията за тренировки и отношението и каза, че отборът ни заминава за Рио зареден с огромната любов, която им подариха жителите на Флорианополис!


 • ПОРЕДНО ГОЛЯМО ПРИЗНАНИЕ ЗА БФХГ от FIG!

  България отново ще бъде домакин на Световна купа по художествена гимнастика
  От новия олимпийски цикъл Международната федерация по гимнастика (FIG) сменя формата на световните купи. От осем състезания годишно четири ще бъдат от високата категория „World Cup“, а останалите четири ще бъдат само “World Challenge Cup“. Съгласно новия регламент на МФГ (FIG) кандидатурите за домакинство на състезания от серията „World Cup“ се подават за следващите четири поредни години (2017 – 2020). Уникалното е, че за първи път 4-те състезания през 2020 г. от категория „World Cup“ ще бъдат и квалификации за Олимпиадата в Токио за Индивидуалното. Никога преди това състезания от сериите за Световна купа не са били квалификации за Олимпийски игри.България с гордост и самочувствие се кандидатира за домакинство на състезания от серията "World Cup" и влезе в оспорвана надпревара с още 7 страни (Италия, Узбекистан, Испания, Азербайджан, Русия, Китай, Беларус).
  Година след като МФГ ни присъди домакинството на СП ‘2018 и по-малко от месец след като спечелихме домакинството на единия от единствените два международни съдийски курса по художествена гимнастика на английски език за Европа, България отново бе отличена с домакинството и на една от четирите Световните купи 2017 – 2020 г.
  Останалите домакини ще бъдат Италия (Песаро), Узбекистан (Ташкент) и Азербайджан (Баку). Международната федерация по гимнастика в лицето на Президентската комисия оцени високо организационните качества на нашата федерация и отличната организация на всички предишни издания на световната купа в София. Един от акцентите при определяне тежестта на кандидатурите бе и традиционният огромен брой на нашата всеотдайна публика, която не само боготвореше нашите момичета, но и посрещаше с ентусиазъм и възторжено приветстваше гимнастичките от световния елит.
  Горди сме, че отново ще поднесем на нашите почитатели незабравими мигове с най-добрите състезателки по пътя към Токио '2020.
  Благодарим ви за подкрепата!


 • КМЕТЪТ НА ФЛОРИАНОПОЛИС ПОСЕТИ БАЗАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГИМНАСТИЧКИ  Днес базата на нашите момичета беше посетена от гости на много високо ниво, както и от много бразилски медии.
  Лично кметът на град Флорианополис г-н Цезар Соуза Джуниър дойде да се запознае с българския отбор, да се поинтересува дали нашият щаб е доволен от условията и дали момичетата и ръководството имат нужда от нещо. Кметът проведе дълъг разговор с председателя на БФХГ г-жа Илиана Раева, като се запозна с всичко което го интересуваше за отбора. Каза, че знае, че българската гимнастика е една от водещите сили в света с голяма история. Пожела медал за ансамбъла и успех на Неви. С него пристигнаха и председателя на фондацията за спорт Лидио Мойсес Да Круз, също и директорът на фондацията за спорт Хорхе Найс.
  Присъстваха много журналисти, които отразиха посещението на кмета и официалните гости.
  Илиана Раева даде обширно интервю за българската художествена гимнастика на телевизия TV Record.
  Всички гости споделиха, че се чувстват изключително съпричастни към подготовката на нашите момичета , че много искат да помогнат с любезното си домакинство отборът ни да се чувства като у дома си и казаха, че ще гледат състезанието в залата или пред телевизионните екрани и ще стискат палци за българските гимнастички.


 • УСПЕХ НА НАШИТЕ ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА В РИО  УСПЕХ НА НАШИТЕ ЗЛАТНИ МОМИЧЕТА В РИО пожелаха момичетата от новосформирания разширен състав на национален ансамбъл жени, които са на подготовка в София.


 • Изненада от домаините  Клубът по художествена гимнастика към университета UDESC във Флорианополис, в чийто зали тренира олимпийският ни отбор, изненада българските състезателки, треньори и ръководство с подаръци в края на тренировката в понеделник. Всички останаха много очаровани от милия жест на малките гимнастички. Домакините не спират да се грижат за доброто настроение на нашите прекрасни момичета в тези напрегнати и тежки дни преди старта на надпреварата по художетсвена гимнастика на олимпийските игри


 • Почивен ден за делегацията  Днес нашият отбор имаше почивен ден. Ръководството на делегацията, треньорите, Неви, Катрин и Снежина се разходиха в града и околностите му. Домакините бяха осигурили автобус и гид, което направи екскурзията много приятна.
  Момичетата от ансамбъла предпочетоха да останат в хотела, да поспят повече и да си почиват.
  Разходка в Бразилия няма как да мине без да се разгледат плажовете с бял пясък, макар че в тази част на страната е доста хладно. Разбира се, че не може да се пропусне и чаша бразилско кафе, а невероятно красивите цветя и дървета тук са в изобилие.Има също невероятни католически катедрали и много живописна архитектура. Флориано?полис е столицата на щата Санта Катарина в Южна Бразилия.
  Включва главния остров Санта Катарина, континентална част и малки острови наоколо.


 • Да разкажем нещо и за нашите уникални домакини от Бразилия  Олимпийският ни отбор тренира в една от залите на UDESC университет - държавен университет на област Санта Катерина.
  Университетът развива 10 вида спорт - художествена и спортна гимнастика, футбол, джудо, волейбол, баскетбол, футзал, хандбал, танци и класически балет Повече от 2000 деца и студенти спортуват, като базата на Университета разполага с 4 големи зали и открити площадки за спорт.
  Всички спортисти тренират безплатно като разходите ги поема общината. Транспортът и мястото за зали дава университетът, заплатите на треньорите ги плаща кметството.
  Изобщо, спортът тук е издигнат в култ и наистина всичко е направено така, че който има желание да няма проблеми да спортува.
  Днес на тренировката в залата имаше много желаещи студенти да гледат как тренират нашите момичета. На снимките виждате нашия щаб заедно с директора на центъра за научно развитие на спорта Фабрицио Капуто, както и Мария Хелена Краески -директор на образованието в университета, която ежедневно от сутрин до вечер е с нашия отбор и се грижи нищо да не липсва на българските момичета и треньорски щаб. Тя е единствената жена с титла comendadora на цялата област Санта Катарина. Снощи ръководството на отбора и треньорския щаб бяха поканени на вечеря в клуба за гости в жилището на Мария Хелена Краески.
  Домакините на грациозните български лъвчета са уникално гостоприемни хора, които правят така, че престоят във Флорианополис да остане незабравим не само заради условията, които предоставят на тима ни, но и с проявеното невероятно отношение и грижа към нашите момичета.


 • Олимпийският ни отбор пристигна във Флорианаполис за двуседмичен тренировъчен лагер  Те са настанени в хотел Maria do Mar на брега на красив залив. Лагерът е осъществен с помощта на дългогодишната българска треньорка в Бразилия Гюрга Недялкова.
  Първа тренировка на отбора във Флорианополис, в UDESC, любезните домакини посрещнаха с отлични условия нашите момичета. Целият екип начело с Илиана Раева се запозна с условията за работа и остана много доволен.
  Още на първата тренировка медии от Флорианополис посетиха тренировката на националния ни отбор. Президентът на БФХГ Илиана Раева даде обширно интервю на местна бразилска медия - "Новините от деня". Госпожа Раева отговори на въпроси за възможностите за класиране на Олимпийските игри, които имат ансамбъла и Неви, както и на въпроси свързани с нейната спортна и професионална кариера.


 • Ананиева: Надяваме се момичетата да направят най-силното си състезание  Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева заяви, че момичетата са готови за олимпийските игри в Рио де Жанейро. Грациите и Цветана Пиронкова бяха поредната група български спортисти, която отпътува за Бразилия тази вечер.
  "С нетърпение заминаваме за Рио, защото много път изминахме и малко остана. Разбира се, че сме готови. Аз се надявам момичетата да направят наистина много силно състезание. Иска ми се да е най-силното за тяхната кариера", каза Ананиева на летище София.
  Днес от Пирогов има и добри новини за Цветелина Стоянова, която вече е преместена от централна реанимация в неврохирургията на спешната университетска болница. "Доколкото разбрахме Цвети наистина се възстановява много добре. Така че и ние тръгваме доста по-спокойни. След Баку успяхме да я видим, сега не. Говорихме с нея, много ни се зарадва и се радвам, че тя е по-добре", каза Ананиева.
  "В нормално настроение сме. Много ни се иска това състезание да е върхът в тяхната кариера, но те направиха толкова много, че каквото и да постигнат на тази олимпиада те трябва да си тръгнат с високо вдигнати глави. В залата днес ни изпратиха дечица, имаше икони, имаше и сълзи. Това беше последната тренировка на родна земя, но някои от момичетата казаха, че и преди Лондон беше последната тренировка, така че не се знае нищо още. Момичетата и мен ме изненадаха с решението си да останат до световното първенство през 2018 година. Нека сега да се настроят за олимпиадата, после да си починат и да вземат окончателно решение", допълни Ананиева.
  Българските гимнастички ще бъдат на лагер в Бразилия, след което ще се настанят в олимпийското село. "Времето ни за аклиматизация е 12 дни, това е абсолютно достатъчно. Ние отиваме последни, надяваме се дотогава всичко около организацията да е оправено. Ще бъдем на лагер във Флорианополис. Бях там миналата година за две седмица, познавам условията и хората. Любомира Казанова няма как да не свиква с отбора, просто няма избор", каза още Ананиева.


 • Раева: Битката ще бъде много тежка, молете се за нас  Президентът на БФХГ Илиана Раева отпътува за олимпийските игри в Рио де Жанейро с ансамбъла и с индивидуалната гимнастичка Невяна Владинова. На летище София Раева каза, че се надява момичетата от ансамбъла да реализират мечтата си за медал, защото го заслужават. "Момичетата и Неви са много добре. Играят уверено, стабилно, има настроение и желание за състезанието. Децата имат една вътрешна увереност, което е много важно. Още по-важно е, че са здрави. Надявам се да успеем да запазим това спокойствие и тази увереност в тях, за да може да се представят по възможно най-добрия начин", каза Раева пред медиите преди отпътуването.
  "Надявам се да са здрави, да направим един добър лагер и да покажат по възможно най-добър начин съчетанията си. Страшно много заслужава този отбор и ще бъда много щастлива, но битката ще бъде много тежка - шест отбора ще се борят за три медала. При Неви е още по-жестока конкуренцията. Много заслужават момичетата, но това е спорт, всичко може да се случи. Молете се за нас, бъдете с нас през цялото време. Ще бъде много тежко състезание. Молете се за момичетата, защото те много заслужават!", добави Раева.
  Тя заяви, че е щастлива от добрите новини за Цветелина Стоянова, която се подобрява и днес беше преместена от централна реанимация в неврохирургията на Пирогов. "Радваме се за състоянието на Цвети, но ние ходихме при нея няколко пъти и знаехме, че се подобрява. Тя ни пожела успех и каза, че ще ни гледа по телевизията", коментира президентът на БФХГ. Днес гимнастичките бяха изпратени след последната си тренировка в зала "Раковски" от много други състезателки. "Това е отношение на хората, които са близо до нас, на хората, които ни желаят успех. Очакванията са много големи, това естествено натоварва. Надявам се момичетата с рутината, която имат да не позволят това нещо да ги изкара от концентрацията, която им е необходима", допълни Илиана Раева.


 • Момичетата от ансамбъла спокойни преди Игрите в Рио  Гимнастичките от националния ансамбъл по художествена гимнастика заявиха, че се чувствам спокойни преди Олимпийските игри в Рио. Грациите отпътуваха за Бразилия тази вечер. "Засега се чустваме добре и сме спокойни. Надявам се и да ни посрещнете толкова усмихнати. Направихме доста добри последни тренировки и се надявам, че там всичко ще бъде наред", каза Ренета Камберова.
  В зала "Раковски" днес момичетата бяха изпратени и от младите грации, които ще ги наследят след Бразилия. "Беше доста емоционално. Нормално започна тренировката, но към края започнахме да си говорим, че всъщност това е последен път, в който правим всичко това на този килим, в тази зала, по това време и беше емоционално, разплакахме се, но рано или късно това щеше да се случи и това беше днес", добави Камберова. "Всички награди, които са в залата, ще си ги разпределим. Всяка от нас си е заплюла коя купа ще си вземе. Така ще е и с медалите от Рио, които дай боже да спечелим", каза още тя.
  Цветелина Найденова също заяви, че е спокойна и предполага, че чак в олимпийското село ще почувстват обстановката. Те я щастлива от добрите новини за възстановяването на Цветелина Стоянова. "Ние постоянно сме с Цвети, постоянно мислим за нея и наистина много се радваме, че тя е по-добре и се оправя. Това ни дава още повече сили", каза Найденова.
  "Опитът, който имам, ми дава повече увереност", заяви капитанката Михаела Маевска, за която това е втора Олимпиада. За късмет националката замина със специален маникюр с изрисувани олимпийски кръгове и надпис "Рио 2016". По традиция олимпийците бяха изпратени за късмет с плюшени лъвчета. Сувенирите им бяха връчени от Илона Станева, директор "Маркетинг и реклама" на Първа инвестиционна банка, генерален спонсор на БОК.


 • Последна тренировка на "златните момичета" на българска земя!  Мария Петрова им подари иконки. Президентът на "Левски- Триадица" Дорча Калчева им подари кристалчета за късмет. Момичетата от новия ансамбъл жени и девойките им подариха по една роза и изиграха специално направен танц. Със сълзи и пожелание за успех ги изненада Гери, тяхната съотборничка, дошла със своята дъщеричка. Илиана Раева им лисна вода за късмет!
  УСПЕХ, МОМИЧЕТА!
  ОБИЧАМЕ ВИ!


 • Министър Кралев посети тренировката на момичетата преди да отпътуват за Рио.  Днес посетих една от последните тренировки на българска земя на момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика преди заминаването им за Бразилия. В началото на следващата седмица те заминават на лагер в южноамериканската държава преди участието им на Летните олимпийски игри в Рио.
  Пожелах на Михаела, Християна, Ренета, Цветелина и Любомира да бъдат здрави и единни и да вярват във възможностите си. Председателят на БФ по художествена гимнaстика Илиана Раева и треньорът на ансамбъла Ина Ананиева ме увериха, че момичетата са в отлична форма и пределно мотивирани преди важното състезание.
  С вас сме, момичета! Успех!


 • ДВЕ СЕДМИ МЕСТА ВЪВ ФИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ АНСАМБЪЛ В БАКУ  Българският ансамбъл завърши на седмо място и в двата финала на отделните уреди на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан).
  Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова, които бяха четвърти в многобоя, допуснаха грешки в двете си изпълнения днес и не успяха да спечелят медали. На пет ленти българките бяха оценени със 17.900 точки, а на два обръча и три чифта бухалки получиха 17.400 точки,което ги остави на седмото място в крайното класиране и на двата финала.
  Това беше последно състезание за ансамбъла преди олимпийските игри в Рио де Жанейро. Отборът се прибира в България утре, а на 2 август заминава на лагер в Бразилия.
  Във финала на пет ленти титлата спечели Израел с 18.500 точки, на второ място е Русия с 18.350 точки, а на трето Испания с 18.250 точки.
  На обръчи и бухалки златото завоюва Русия с 19.000 точки. В класирането следват Италия с 18.500 точки и Испания с 18.300 точки.

 • Ансамбълът на България се класира на четвърто място в надпреварата за многобоя на Световната купа в Баку.  Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова изиграха композицията си с лека грешка и получиха оценка от 18.150 точки. Днес също нашите допуснаха неточност и бяха оценени с 18.250т. Така със сбор от 36.400 те се класираха на четвърто място. Първи е отборът на Русия с 37.650т., втори Израел със 36.800, трети Италия с 36.700


 • Започна лагера на разширения състав ансамбъл жени за следващия олимпийски цикъл.  Днес в националната база "Раковски" започна лагера на разширения състав ансамбъл жени за следващия олимпийски цикъл.
  Председателят на БФХГ Илиана Раева представи на състезателките треньорката Весела Димитрова, която беше предложена от старши треньора Ина Ананиева и хореографа Гоча Будагашвили.
  Илиана Раева:
  Вие сте най- достойните и сте избрани да бъдете националния отбор ансамбъл жени на България за следващия олимпийски цикъл. От вашата отговорност, отдаденост, работа и дисциплина ще зависи кои от вас ще бъдат в основния състав. Ще вървите по отъпкания път на "златните момичета", които написаха и продължават да пишат историята на българската и световна художествена гимнастика със златни букви! Вярвам във вас и желая успех на всяка от вас!
  Ина Ананиева:
  Искам да сте дисциплинирани, да сте точни и да работите много. Искам да изпълнявате прецизно всички изисквания на треньора и хореографа!
  Весела Димитрова:
  Този лагер е много важен за всяка една от вас. Трябва да уеднаквим техниката и работата с тяло. Лагерът няма да е лек, но ако сте съвестни и отговорни ще бъдете доволни от постигнатото!
  Гоча Будагашеили:
  Работил съм в България с Мария Петрова. Ще изисквам много и ще правим едно и също движение, докато го направите така както трябва! За мен е огромна отговорност и щастие, че получих покана от БФХГ да работя с националния отбор на България!

 • Ансамбълът с лични подаръци от гимнастички от Бразилия  Днес, на тренировката на "златните момичета" гости бяха гимнастички от Бразилия, които бяха подготвили специални собственоръчно изработени подаръци за ансамбъла. Габриела Нунес Силва, Джулия Брум и Анита Джоли са състезателки на клуб GR ADIEE от град Florianopolis, където националният ни отбор заминава на лагер непосредствено преди Олимпийските игри в Рио. Те ще бъдат настанени в островната част на града до известния бразилски квартал Jurere. Лагерът ще е 10 дни, след което отборът ще се присъедини към олимпийската ни делегация в олимпийското село в Рио.

 • Ансамбълът с поредна награда - приза за отбор на месец юни  Ансамбълът по художествена гимнастика получи поредна награда. Момичетата спечелиха приза за отбор на месец юни в анкетата на „Пресклуб България“. На тима предстои последната Световна купа, която е в края на следващата седмица в Баку (Азербайджан). Отборът заминава в сряда (20 юли).
  Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова и Любомира Казанова се целят в поредни медали. На 2 август гимнастичките заминават на лагер в Бразилия, който ще бъде десет дни. След това влизат в олимпийското село за участие на Игрите. Това ще е последното състезание в кариерата на четирите гимнастички от ансамбъла – Михаела, Ренета, Цветелина и Христиана.
  „Това ще бъде последното ни състезание. Олимпиада е и искаме да завършим кариерите си по най-дбория начин. Нормално е да има леко напрежение (смее се), дори не леко, но ние сме свикнали“, каза Христиана Тодорова.
  Ето какво сподели Ананиева:
  „Благодаря за пореден път за тази награда. Аз специално я печеля за шести път. За момичетата това е рекорд – за 15 пъти отбор на месеца е ансамбълът, макар и в различен състав. За световната купа в Казан. Много силно състезание. Допуснахме някои грешки на ленти в многобоя и на обръчите на финалите. Бяха повдигнали подиума, както ще бъде на Олимпийските игри. Много добро доближаване до това, което ни чака в Рио.“
  „В сряда, на 20-и, заминаваме на последната Световна купа в Баку. Стабилна игра – това очакване. Няма да са там отборите на Беларус и на Украйна в Баку. Не знаем защо украинките не бяха и в Казан. На 2 август заминаваме на лагер в Бразилия, който ще бъде 10 дни. От 15 август влизаме в олимпийското село.“
  „В Казан на Световната купа отборите, които се борим за медал, допускахме грешки. Русия, Израел.... напрежението расте. Чисто психологически е кой ще издържи на Олимпиадата. Шест отбора се борим за тройката в Рио. Израелките показаха сериозна игра, само на Европейското първенство бяха поощрени като домакини, но иначе на всички състезания показаха добра игра.“
  „Чисто композиционно няма какво да се промени. Момичетата трябва да вложат цялата си енергия. Трябва да придадат емоция на съдиите и на публиката. На това наблягаме.“
  „Любомира Казанова попадна директно във вихрушката. Не знае какво й се случва все още.“
  „Драстична промяна в състоянието на Цветелина Стоянова няма. Това, което знам, е, че ще трябва време за възстановяването й.“
  „Колкото и нашите да са красиви, никой няма да им даде медала. Трябва да си го изиграят“, сподели Ананиева.

 • Ина Ананиева: Момичетата излязоха от шока и се представиха достойно  Те вече са добре, успяха да покажат своята сила и дух, каза треньорката на ансамбъла ни по художествена гимнастика
  Момичетата излязоха от шока, който беше на Европейското първенство в Израел, и се представиха достойно. Те наистина вече са добре, успяха да покажат своята сила и дух и съм изключително горда и щастлива от това, което продължават да правят.
  Това коментира треньорката на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева, след като момичетата спечелиха златния медал на ленти на Световната купа в Казан, Русия.
  Тя каза още, че чувството да видиш знамето на Русия след това на България е „страхотно, много е сладко, още повече, когато го видиш в Русия“.
  „Играхме за Цвети (Цветелина Стоянова, която направи опит за самоубийство на 14 юни, бел. ред.) играхме за всички българи, които не спират да ни подкрепят и да ни заливат с хубави емоции“, каза Ананиева. Любомира Казанова, гимнастичката, която замести Цвети, се справя „страхотно, страхотен боец е и се доказва с всяко изминало състезание“.
  За предстоящата Олимпиада треньорката коментира, че „изключително много вярваме, че ще се представим по най-добрия начин. Очакванията за медал при нас са от момента, в който станахме световни шампионки, така че по никакъв начин не ни разконцентрират“.
  Трябва ни още емоция в играта. Това ни липсва. Мисля, че в Казан втория ден успяха да се отърсят. На това трябва да наблегнем. Трябва да сме много различни на Олимпиадата. Всички отбори ще са подготвени, всички ще играят без грешка. Ние обаче трябва да дадем още емоция. Сматям, че и в тази обстановка се справяме добре. Доволна съм много от Любомира, доволна съм от поведението на момичетата. Няма връщане назад, това заяви старши треньорът на ансамбъла Ина Ананиева при завръщането на състава от Световната купа по художествена гимнастика в Казан.
  Най-новото попълнение в ансамбъла Любомира Казанова беше критична към себе си, въпреки медала, спечелен ден по-рано.
  „Не мога да кажа, че се чувствах по-спокойна на това състезание, защото за мен оттук-нататък всяко състезание и всяка тренировка е много важна. Не се чувствам по-спокойна, но може би грешките, които допуснах, бяха от разсейване, защото бяха дребни грешки, но ни отнеха голям брой десети от оценката. Може би това ще ми е за поука, да не ги допускам в други състезания“, сподели Любомира Казанова пред Нова телевизия.
  „Момичетата винаги са ме карали да се чувствам като едно цяло с тях, независимо дали съм била резерва, или не, а сега не е по-различно", каза тя и добави: „Сега имаме една седмица подготовка тук в София, след това имаме Световна купа в Азербайджан, която е последната преди Олимпиадата, а след това заминаваме за Бразилия“.

 • "Мила Родино "звучи в Русия в чест на българския ансамбъл, спечелил златните медали във финалите на пет ленти!  ГОСПОД ОБИЧА СМЕЛИТЕ!
  ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРСКИЯ АНСАМБЪЛ НА СВЕТОВНАТА КУПА В КАЗАН, РУСИЯ!!!!! БЕЗГРЕШНА ИГРА САМО НА НАШИТЕ И ОЦЕНКА 18.050!!!!
  БРАВО, МОМИЧЕТА!!!!!!!
  2. Русия 17.900
  3. Израел 17.350

 • ЧЕТВЪРТО МЯСТО В МНОГОБОЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯ АНСАМБЪЛ НА СВЕТОВНА КУПА В КАЗАН, РУСИЯ

  БЪЛГАРСКИЯТ АНСАМБЪЛ СЕ КЛАСИРА НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО В МНОГОБОЯ със сбор 35,350. Нашите момичета допуснаха грешки в съчетанието с пет ленти и получиха оценка 17.400 и изиграха отлично съчетание с два обръча и три чифта бухалки и бяха оценени със 17.950т.
  Златен медал за домакините от Русия със сбор от 37.600т., Сербро за Беалрус, които събраха сбор 36.250т., бронзов медал за Израел , които събраха 36.150 точки.
  ПЪЛНО КЛАСИРАНЕ АНСАМБЛИ МНОГОБОЙ:
  1. Русия 37.600
  2. Беларус 36.250
  3. Израел 36.150
  4. БЪЛГАРИЯ 35.350
  5. Япония 34.650
  6. Испания 34.200
  7. Китай 34.100
  8. Финландия 33.900
  9. Италия 33.850
  10. Бразилия 33.250
  11. Узбекистан 32.650

 • ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО КАТЕГОРИЯ „Б“ ДМВ,ДСВ И ЖЕНИ ИНДИВИДУАЛНО, ОТБОРНО, АНСАМБЛИ, СТАРА ЗАГОРА

 • Девойки младша възраст Индивидуално Многобой
  - Дарена Маевска Левски Илиана 26-та в многобоя
  - Александра Близнакова Левски Илиана 56-та в многобоя
  - София Полтавец Левски Илиана 62-ра в многобоя

  . отборно
  - Левски Илиана е 27-ми

 • Девойки старша възраст Индивидуално Многобой
  - Памела Алексиева Левски Плюс 10-та в многобоя, 5-та на бухалки
  - Екатерина Костова Левски Илиана 32-ра в многобоя
  - Ерика Енчева Левски Илиана 37-ма в многобоя
  - Анна Мария Маринова Левски Плюс 44-та в многобоя
  - Христина Хикова Левски Илиана 45-та в многобоя

  . отборно
  - Левски Плюс е 11-ти
  - Левски Илиана 1 е 18-ти
  - Левски Илиана 2 е 24-ти

 • ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ДМВ ДО 10 г. „А” и „Б” кат. ИНДИВИДУАЛНО, ОТБОРНО, АНСАМБЛИ, БУРГАС

 • ДМВ до 10г., Индивидуално, Многобой А кат.
  - Виктория Цветкова Левски Илиана 22-ра в многобоя
  - Мия Йорданова Левски Илиана 32-ра в многобоя
  - Йоанна Симеонова Левски Плюс 33-та в многобоя
  - Преслава Петкова Левски Плюс 47-ма в многобоя
  - Веселина Александрова Левски Плюс 52-ра в многобоя
  - Магдалена Микова Левски Илиана 55-та в многобоя

  . отборно
  - Левски Илиана 1 е 11-ти
  - Левски Плюс 1 е 19-ти
  - Левски Плюс 2 е 29-ти
  - Левски Илиана 2 е 31-ви

  . ансамбли
  - Левски Илиана е 2-ри
  - Левски Плюс е 14-ти

 • ДМВ до 10г., Индивидуално, Многобой Б кат.
  - Юлиана Тотева Левски Илиана 1-ва в многобоя, 2-ра на без уред, 4 на въже
  - Виктория Пандурова Левски Илиана 18-та в многобоя
  - Никол Стоянова Левски Илиана 36-та в многобоя
  - Иванна Атанасова Левски Плюс 60-та в многобоя

  . отборно
  - Левски Илиана е 3-ти

  . ансамбли
  - Левски Илиана е 9-ти
  - Левски Плюс е 26-ти

 • ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО „А“ КАТЕГОРИЯ ДМВ, ДСВ И ЖЕНИ

 • ДМВ
  - Магдалена Горничева Левски Илиана 12-та в многобоя, 6-та на без уред
  - Росена Николова Левски Плюс 14-та в многобоя, 8-ма на въже
  - Гергана Пенева Левски Илиана 20-та в многобоя
  - Лорена Халачева Левски Плюс 40-та в многобоя
  - Дарина Митрева Левски Илиана 41-ва в многобоя
  - Ана-Мария Папазова Левски Плюс 42-ра в многобоя

 • ДСВ
  - Елизабет Иванова Левски Илиана 10-та в многобоя, 8-ма на въже
  - Вивиан Черноокова Левски Илиана 18-та в многобоя, 7-ма на топка
  - Екатерина Лобачева Левски Илиана 24-та в многобоя
  - Лора Петкова Левски Плюс 29-та в многобоя
  - Михаела Лилкина Левски Плюс 32-ра в многобоя
  - Емили Стоянова Левски Плюс 46-та в многобоя

 • ЖЕНИ
  - Йоана Пенева Левски Илиана 11-та в многобоя, 6-та на обръч, 6-та на лента
  - Антонина Итова Левски Плюс 12-та в многобоя, 7-ма на обръч
  - Кристияна Чалмас Левски Плюс 17-та в многобоя
  - Мария Тодорова Левски Плюс 22-ра в многобоя
  - Аделина Петкова Левски Илиана 19-та в многобоя

 • ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ НАЦИОНАЛНИЯ АНСАМБЪЛ ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА ДО ОБЩЕСТВЕНОСТТА И БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ  Вече 10 дни от трагедията с нашата Цвети ние , националният ансамбъл по художествена гимнастика и целия щаб на отбора се питаме защо лъжите и хулите по медиите не спират и защо превръщате една лична трагедия в сензация? Това в въпросът който ние Михаела,Християна,Цветелина,Ренета,Любомира и Снежана задаваме!Къде е съвестта ви , уважаеми журналисти?Усещате ли се, че в стремежа си да съсипете Илиана Раева,унижавате световната и европейска шампионка Цветелина Стоянова, а като унижавате нея , унижавате и всички нас?Не веднъж сме казвали,че успехите ни се дължат не само на усърдни тренировки,но и на страхотния екип които сме,може би тази част сте я пропуснали.Ще ви го кажем направо : ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА и се опитвате да ги озлобите към жената, която вложи цялото си сърце в художествената гимнастика,благодарение на нея и нашите треньорки след 18 години България има отново своите световни шампионки!Ако ситуацията беше различна бихме се смели от сърце,на глупостта , която сте написали.. Нито една от нас никога не е била наричана цитираме- ТЪПА КРАВА от Илиана Раева! Засрамете се! Спрете с лъжите,спрете да нападате,не разбирате ли че когато сипете клевети към Илиана Раева вие ги сипете към нас и цялата българска художествена гимнастика! След всичката радост , която сме дали и продължаваме да даваме на хората,не го заслужаваме!Молим ви , спрете!Оставете не просто един български световен шампион , а едно момиче на 21 години да се възстанови и да стъпи на краката си. Ние няма да падаме повече на нивото ви , но ако имате поне капчица съвест , ако имате деца , ако имате зрънце морал , още веднъж ви молим ; СПРЕТЕ!

 • БРОНЗОВ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ АНСАМБЪЛ НА ДВА ОБРЪЧА И ТРИ ЧИФТА БУХАЛКИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО В ИЗРАЕЛ


  Българският ансамбъл спечели бронзов медал на два обръча и три чифта бухалки бухалки и се нареди на четвърто място на пет ленти на финалите на отделните уреди на европейското първенство по художествена гимнастика в Холон (Израел).
  Ансамбълът в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова се представи изключително достойно, предвид тежката ситуация със съотборничката им Цветелина Стоянова.
  Гимнастичките изиграха страхотно композицията си и получиха оценка от 18.183 точки.
  Българките заеха четвъртото място във финала на пет ленти. Момичетата на Ина Ананиева се представиха много добре и бяха оценени с 18.066 точки.
  Шампион на ленти е ансамбълът на Беларус с оценка от 18.516 точки, а в класирането следват домакините от Израел с 18.400 точки и Испания с 18.133 точки.
  Титлата на обръчи и бухалки спечели Израел с 18.316 точки, а на второ място е Испания с 18.233 точки. Фаворитът Русия, който спечели титлата в многобоя снощи, допусна грешки и в двете си съчетания и завърши на пето място на пет ленти със 17.933 точки и на осмо място на обръчи и бухалки с 15.991 точки.

  крайно класиране на финалите при ансамблите:
  пет ленти: 1. Беларус - 18.516 точки, 2. Израел - 18.400 точки, 3. Испания - 18.133 точки, 4. България - 18.066 точки
  два обръча и три чифта бухалки: 1. Израел - 18.316 точки, 2. Испания - 18.233 точки, 3. България - 18.183

 • Тази вечер героите в Израел бяха нашите "златни момичета"


  Тази вечер героите в Израел бяха нашите "златни момичета"
  От всички страни получаваха поздравления и възхищение.
  Мария Петрова разплакана отиде и прегърна Илиана Раева и двете плакаха в прегръдката си. Гимнастичките на Беларус станаха на крака след изиграването на ленти на българките. Италианките крещяха "давайте, давайте, а зад кулисите ги чакаше руският отбор, който ги посрещна с прегръдка и сълзи. "Днес вие спечелихте златен медал в живота", това им каза Сотирула.
  Ина плачеше и без да говори прегръщаше всяка една от тях .
  Илиана повтаряше "героините ми, героините ми... Толкова съм горда с вас..."
  Всички чуждестранни треньори ги поздравяваха.
  Днес нашите "златни момичета" показаха мощта на българския дух
  Днес те спечелиха най- важния медал в живота си!

 • ПЕТО МЯСТО В МНОГОБОЯ ЗА АНСАМБЪЛА И КЛАСИРАНЕ ЗА ДВАТА ФИНАЛА В НЕДЕЛЯ  Българският ансамбъл се класира на пето място в многобоя на Европейското първенство , което се провежда в град Холон , Израел.
  Нашите момичета играха много добре и в двете съчетания предвид кошмарната ситуация след случилото се с Цвети Стоянова.
  Българките в състав Михаела Маевска , Ренета Камберова , Цветелина Найденова , Христиана Тодорова и Любомира Казанова получиха оценка 18.000 за съчетанието си с два обръча и три чифта бухалки и 17.850 за съчетанието с пет ленти и със сбор от 35.850 т. се класираха пети в многобоя. Шампион е съставът на Русия , които събраха сбор от 37.408т. , сребърните медали спечели ансамбълът на Беларус със сбор от 36.849т. , а бронзът отиде при домакините от Израел със сбор от 36.549т.
  Българките се класират и за двата финала в неделя, където борбата започва от начало!
  Нашите медали днес бяха сълзите в очите на Михаела , Ренета , Цвети Найденова , Хриси и Любомира , когато наред със сгрешената музика в първото съчетание видяха изписано и името на Цвети Стоянова сред състезателките в отбора.
  Това за тези , които твърдяха , че тя е махната от отбора , а истината е , че тя имаше акредитация до последния момент , ...
  Няма медали по-силни от това да излезеш и да защитиш труда си с години , да играеш за съотборниците си , за себе си , за хората , които те обичат и ти вярват!
  Благодарим Ви , мили момичета!
  И дръж се , Цвети! Ние сме с теб!

 • Днес националният отбор направи първите си две тренировки на Европейското първенство в Израел  Момичета бяха цял ден в залата и направиха първата си подиум тренировка, която мина много добре. Момичетата от руския ансамбъл дойдоха специално да изкажат своята съпричастност към "златните ни момичета" във връзка с инцидента с Цвети Стоянова.
 • Официалното изявление на „златните момичета“ и на целия щаб на националния отбор  „Златните момичета“:
  По повод ситуацията с Цвети искаме да кажем,че последните няколко седмици бяха тежки за нея. Беше изтощена, изморена и тренировките й бяха трудни за издържане. Преди Европейското първенство тя заяви,че иска да се откаже и да спре със състезателната си дейност. Направихме всичко възможно да я убедим и да я върнем,както ние,така и нашите треньори. За нас беше най-важно тя да е щастлива и да се чувства спокойна,борихме се за нея до край,но тя взе своето решение да напусне. Искаме да ви помолим да спрете с лъжите,както заради нас,така и заради нея и нашите треньори.Тя има нужда в момента от нашата и вашата подкрепа,но не по този начин. Изпращаме й цялата си сила и ще играем и ще посветим играта си за нея на това Европейско. Трябва да сме силни и да подкрепим както Цвети,така и Любомира и заедно ще продължим напред да се борим за нашата цел..ще се борим за Цвети и нейния живот. Няма да позволим нищо да ни повлече надолу.

  Ина Ананиева – старши треньор
  Даниела Велчева – помощник треньор:
  Във връзка с тиражираните лъжи и инсинуации по повод случилото се с Цвети Стоянова, треньорският щаб искаме да заявим,че единствената причина тя да не е с нас тук на Европейското Първенство и да не е част от отбора е нейно лично решение и желание да се отдели от тренировъчния процес. През всичките тези години, при всякакви създавали се ситуации в тренировки и на състезания никога не сме имали намерения да я отстраним от отбора! В трудните и в най-щастливите моменти, тя винаги е била част от нас.
  Моля спрете да търсите вина там където я няма! Ние сме един екип,един отбор и Цвети е част от нас!

  Милен Димов – лекар на отбора
  Татяна Янчева – психолог на отбора:

  През последния месец Цвети не се чувстваше добре. Имаше различни физически оплаквания и беше консултирана с различни специалисти. Естествено това се отрази на цялостното и състояния. Чувстваше се много изтощена и искаше да се откаже. Опитахме по всякакъв начин да я подкрепим, да я мотивираме да продължи и да завърши успешно кариерата си, да изпита удовлетворение от труда си. И момичетата, и целият треньорски щаб направихме всичко, което беше по силите си, за да продължи. Тя категорично отказа. Консултирахме я и с клиничен психолог.
  В крайна сметка се съобразихме с нейното желание.
  Крайно неетично е да се спекулира с трагедията на това дете и със състоянието на останалите момичета.
  Цвети, ние сме с теб.

  Илиана Раева:
  Цвети Стоянова поиска среща с мен и ме осведоми, че не иска повече да тренира. Чувстваше се изразходена и и липсваше мотивация да участва на Европейското първенство и Олимпиадата.
  Направих опит да я убедя да остане, защото остават само 3 месеца. Не успях…
  Каза ми, че няма да се справи и иска да си почива.
  Казах и, че за мен здравето и желанието и са по-важни от Олимпийските игри.
  Всички направихме това, което смятахме, че е правилно!
  Другото е грозна, евтина и пошла лъжа!
  Бог ни изпраща само изпитания, които можем да издържим!
  Цвете мое, бори се!
  Знаеш, че те закрилям с цялата си любов и вяра!

 • ДРЪЖ СЕ, ЦВЕТИ !
  ВСИЧКИ ТЕ ОБИЧАМЕ, МНОГО....!
  Нашата любима Цвети е в "Пирогов" ...
  Около 14.00 часа днес гимнастичката от националния ансамбъл Цветелина Стоянова е приета в шокова зала в изключително тежко състояние след падане от 6-тия етаж.
  Няма следи от насилие ...
  Чакаме информацията на лекарите и се молим за Цвети!
  Нека медиците и следователите си свършват работата , а Бог да помогне на нашето златно Цвете да се оправи!

 • Ансамбълът без Цветелина Стоянова на Европейското  Цветелина Стоянова не замина с ансамбъла на България за Европейското първенство по художествена гимнастика в Холон (Израел). На мястото на Цвети в двете композиции на грациите ще играе Любомира Казанова. Стоянова имаше проблеми още при Световната купа в София в края на миналия месец.
  „Надявам се промяната да не се отрази много, защото Бубето е един чудесен състезател, който имаше три дена да влезе, да играе на 100%, така че ние ще й помагаме и ще гледаме да сме в една добра форма. Не може да се каже, че ще бъдем по-спокойни“, каза капитанът на тима Михаела Маевска на летище „София“ днес.
  „Изключително много се надявам да се справя със задачата. Момичетата много ми помагат, не ме карат да се чувствам по различен начин, но все пак напрежението е огромно“, сподели Казанова.
  "Цветелина Стоянова има здравословен проблем, който се задълбочи след Световната купа в Испания и затова няма да може да вземе участие на това европейско първенство", каза старши треньорът на тима Ина Ананиева преди отпътуването за Холон тази сутрин. Водач на българската делегация е председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.
  Европейското започва на 17 и за първи път ще се проведе в Израел. България ще бъде представена от ансамбъла в състав Михаела Маевска, Ренета Камберов, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова и Любомира Казанова. В индивидуалното ще ни представят двете най-добри грации към момента Невяна Владинова и Катрин Тасева.
  При ансамблите ще има многобой и финали на отделните уреди, а в индивидуалното само многобой. Ще имаме участие и при девойките – Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова и Елизабет Йовчева.

 • АНСАМБЪЛЪТ ЗА РЕКОРДЕН 14-ТИ ПЪТ БЕ ИЗБРАН ЗА ОТБОР НА МЕСЕЦА В ТРАДИЦИОННАТА АНКЕТА НА "ПРЕСКЛУБ БЪЛГАРИЯ", ИНА АНАНИЕВА ТРЕНЬОР НА МЕСЕЦА
  Двуседмичен лагер в Бразилия очаква нашите момичета преди Олимпиадата
  Националният ансамбъл по художествена гимнастика ще проведе двуседмичен лагер в Бразилия преди началото на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Това съобщи старши треньорът Ина Ананиева. Гимнастичките ще отпътуват за Бразилия на 2 август, а едва на 15 август ще се настанят в олимпийското село. Българките ще проведат лагер в град Флорианаполис, тъй като Ананиева е била там и познава условията. Ансамбълът получи за рекорден 14-и път наградата за отбор номер 1 на месец май, след като спечели сребърен медал в многобоя и две златни отличия на финалите на Световната купа в София. Грациите получиха 17 гласа от спортните редакции, а на второ място с 8 гласа остана ПФК ЦСКА.
  Ананиева взе за пети път отличието треньор на месеца, след като за нея гласуваха 16 редакции. 7 гласа има старши треньорът на ЦСКА Христо Янев, а 2 гласа Георги Дерменджиев (Лудогорец).
  Следващият вторник момичетата от ансамбъла заминават за Холон (Израел) за участие на европейското първенство по художествена гимнастика. След завръщането си те ще имат пет дни почивка, след което им предстои лагер във Варна. Преди олимпиадата българките ще участват на Световни купи в Казан (Русия) и Баку (Азербайджан). Програмата на ансамбъла е много натоварена, но Ананиева заяви, че момичетата ще бъдат подготвени за олимпийските игри.
  Специално си съобразихме календара с всички състезания - през април не взехме участие в нито едно, за да могат момичетата да се възстановят. Определено програмата ни е много натоварена, тъй като освен олимпиадата през тази година, имаме още две големи първенства. Още другата седмица заминаваме за европейското първенство в Израел. След това ще имаме около месец и половина, за да могат момичетата отново да възстановят и да се подготвят по най-добрия начин за Рио. Годината е тежка, но те са наясно с това", заяви Ананиева.
  "На европейското първенство очаквам да има известно толериране на домакините от Израел, но очаквам и момичетата да играят без грешка. Ние сме един от фаворитите, защото сме единствените, които все още побеждаваме Русия. Има шест отбора, който и от тях да застане ще му отива медал", каза още Ананиева. "Ние имаме програма, която спазваме и когато трябва ще сме в най-добра форма", каза капитанът на тима Михаела Маевска. "В София залата отново беше пълна, зрителите станаха на крака, когато чуха българския химн и за нас това е най-голямото признание", заяви Християна Тодорова относно спечелените медали на Световната купа в българската столица.

 • ДВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ БЪЛГАРСКИЯТ АНСАМБЪЛ НА СВЕТОВНАТА КУПА В ИСПАНИЯ  Ансамбълът на България спечели два сребърни медала на финалите на отделните уреди на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в испанския град Гуадалахара.
  Възпитаничките на Ина Ананиева получиха оценка от 17.450 точки за изпълнението си с пет ленти, в което имаха едно изпускане.
  Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Стоянова и Цветелина Найденова, които снощи останаха четвърти в многобоя, взеха сребро и на два обръча и три чифта бухалки с оценка от 18.050 точки.
  Ансамбълът на Беларус спечели титлите на пет ленти с оценка от 17.850 точки и на обръчи и бухалки с 18.350 точки.
  Домакините от Испания, който станаха шампиони в многобоя, са трети и на двата финала. Те получиха оценка от 17.150 точки на пет ленти и 17.850 точки на обръчи и бухалки.

 • БЪЛГАРСКИЯТ АНСАМБЪЛ ОСТАНА НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО В МНОГОБОЯ НА СВЕТОВНАТА КУПА В ГУАДАЛАХАРА , ИСПАНИЯ  Ансамбълът на България остана без медал в многобоя на Световната купа в испанския град Гуадалахара след като и двете съчетания допусна грешки .
  Вчера в съчетанието си с пет ленти нашите момичета чакаха началото на музиката в начална позиция , бяха разконцентрирани след това и получиха оценка от 17.050 точки.
  Днес в изълнението с два обръча и три чифта бухалки също допуснаха грешка и бяха оценени със 17.450т. Така със сбор от 34.500 т. момичетата на Ина Ананиева не можаха да се качат на почетната стълбичка за многобоя.
  Шампион стана ансамбълът на домакините от Испания , които събраха сбор от 36.35от. Сребърните медали спечели ансамбълът на Беларус със сбор от 36.000т. , а трети се класира отборът на Украйна със сбор от 34.700т.
  Утре са финалите на уредите , където всичко започва от нулата и нашите момичета ще атакуват медалите и в двата финала.

  Резултати многобой
  1. Испания 36.350
  2. Беларус 36.000
  3. Украйна 34.700
  4. България 34.500
  5. Япония 34.050
  6. Азърбаджан 33.850
  7. Бразилия 33.650

 • ЧЕТВЪРТО МЯСТО ВЪВ ВРЕМЕННОТО КЛАСИРАНЕ ЗА АНСАМБЪЛА НИ СЛЕД ДОПУСНАТИ ГРЕШКИ В СЪЧЕТАНИЕТО С ПЕТ ЛЕНТИ НА СВЕТОВНАТА КУПА В ГУАДАЛАХАРА , ИСПАНИЯ  Трудно начало за българският ансамбъл на Световната купа в испанския град Гуадалахара.Още при излизането за изпълнението си на съчетанието се получи проблем с музиката по вина на организаторите и нашите момичета бяха принудени да чакат в начална позиция.
  Оценката от 17.050 , която ги нареди четвърти във временното класиране се дължи на допусната груба грешка - изпускане на уред извън терена с наказание за шест десети , както и грешки при размяна и падане на риск. Въпреки това ако утре изиграят съчетанието с два обръча и три чифта бухалки без грешка нашите момичета имат шанс за медал и в многобоя.
  В турнира участват седем ансамбъла , така че нашите момичета ще се борят за медалите във финалите и на двете съчетания.
  Във временното класиране води ансамбълът на домакините от Испания с 18.300 т. , втори е ансамбълът на Беларус със 17.700т, а трети са представителките на Украйна със 17.650т.
  УСПЕХ, МОМИЧЕТА!

 • Златните момичета след двата златни медала в София
 • СОФИЯ- СПОРТНА СТОЛИЦА 2018  На 1.06 2016 г. от 12.00 ч. по ПРОГРАМА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА РАЗВИТИЕ НА ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИЯ СПОРТ И ПРОЕКТ НА СК"ЛЕВСКИ -ИЛИАНА"- " ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА - ИСКАМ ДА СЪМ КАТО ТЯХ!" и във връзка с инициативата "СОФИЯ- СПОРТНА СТОЛИЦА 2018" се проведе четиристранна спортна среща по случай завършване на учебната година с участието на клубовете:
  "Левски-Илиана" и "Левски Плюс","Теа денс", "Filogymnastikos Omilos Kalamatas" Greece и "Амарант"
  Децата показаха своите умения,а треньорите и ръководството на клуба ги поздравиха и им пожелаха да са здрави и много упорити и амбициозни ,за да са те следващите поколения златни момичета!
  След спортната среща проведохме и ден на отворените врати,където всеки желаещ имаше възможността да погледа или да зададе своите въпроси към децата и спортните специалисти.
  Спортният ни празник продължи и с раздаване на флаери в парк "Герена " и парк "Заимов".
  Изказваме своята благодарност към Столична Община и лично към кмета на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова за педоставените средства за провеждане на инициативата.
 • ФОТОГАЛЕРИЯ  

 • Награждаване - Световна купа по художествена гимнастика - София 2016 • Интервю със Златните момичета на България • Златните момичета след двата златни медала в София • Още злато за златните момичета на два обръча и три чифта бухалки

  Финал при ансамблите - два обръча и три чифта бухалки - БЪЛГАРИЯ - 18.550 и ВТОРИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ АНСМАБЪЛ - ТОЗИ ПЪТ ВЪВ ФИНАЛА С ДВА ОБРЪЧА И ТРИ ЧИФТА БУХАЛКИ!

 • Великолепни: Злато за златните момичета на пет ленти

  Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златните медали във финала на пет ленти на Световната купа в Арена Армеец в София.
  Великолепните грации в състав Михала Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова, водени от Ина Ананиева, буквално "взривиха" залата със своето изпълнение и закономерно получиха най-високата оценка от 18.550. Нашите гимнастички оставиха зад себе си селекцията на Русия, която бе оценена на 18.300.
  Третото място си поделят Беларус и Израел, които получиха равна оценка от 18.150. В челната шестица влизат още Италия и Украйна.
  Финалите на отдените уреди продължават с индивидуалните изпълнения на лента и бухалки. След тях ансамблите отново ще излязат за изпълненията си на обръчи и бухалки.

 • Скритата сила на ансамбъла  Красота, изящество, стил... България, фолклор, любов... Традиция, Ювиги хан, розетата от Плиска. „Космическата звезда на българите“. Седемлъчев бронзов медальон. Всичко това нахлува в главите на феновете, още щом зърнат ансамбъла по художествена гимнастика.
  Един детайл, само един, успя да накара всеки от нас да се замисли за онова, което тече в кръвта ни, за предците ни, за Средновековието и прабългарите. Едно-единствено съчетание на гимнастичките направи така, че да се върнем назад в историята на България и едновременно това да ни накара да се чувстваме горди.
  Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова изпълняват една от двете си композиции по музика с фолклорни мотиви на композитора Георги Андреев – "Ювиги хан". Треньорският щаб отново заложи на успешната марка – българските традиции.
  Но и това се оказа малко! Новите трика на момичетата притежават символ, който впечатлява. Момичетата носят на гърдите си розетата от Плиска. Уникалният по рода си артефакт е наричан от някои „Космическата звезда на българите“.
  Прочутият символ направи впечатление още с първото изиграване на съчетанието с пет ленти. Целият екип, в това число и Илиана Раева, са взели решение именно този знак да грее при всяко изпълнение на „Ювиги хан“.
  „Това е много силен знак, символ, който освен подготовката, да ни вдъхва още сила и енергия. Искам момичетата да се чувстват велики“, разкри пред Gong.bg треньорът на ансамбъла Ина Ананиева.
  Малко хора знаят, но символите от розетата са изобразени и от вътрешната страна на левия ръкав на триката. И носят допълнителна, скрита сила на великите ни прадеди.
  Всеки отделен елемент е изработен до последния детайл от прецизните пръсти на Росица Савчева, момичето, което винаги шие екипите на грациите.
  Всяка от грациите има "свой" различен символ, който се намира на върха на нейната "лична" розета, специфичен за нея и темперамента й.
  Според историка Веселин Бешевлиев знаците и лъчите на розетата са свързани с познатите от древността седем планети (към които влизат Слънцето и Луната). В действителност розетата от Плиска е прабългарски аналог на известната от древността "Звезда на маговете", още "Велик ключ на Соломон", използвани за предсказания (Wikipedia).
  Анализите на древноиранските астрономически знания, съпоставени с уникалния български календар, разкриват, че лъчите отразяват дните от седмицата. Най-голямо внимание обаче се обръща на изобразения на гърба знак IYI, който се тълкува по различни начини, но най-често е сочен за символ на небето.
  Днес розетата се смята за истински символ на принадлежността към големия род на българите. Поставяйки на гърдите си този знак, потомците на Кубрат, Аспарух, Крум и Омуртаг свидетелстват за кръвната си връзка със създателите и строителите на България. Носейки розетата у себе си, нашите сънародници имат най-великия съюзник и коректив за бъдещето си - силата и мъдростта на своите велики предци.

 • Ина Ананиева писа шест минус на ансамбъла

  Треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева писа 6- на момичетата след двата златни и един сребърен медал от Световната купа в София.
  „Защото не са три златни медала“, обоснова се Ананиева и допълни, че е доволна от представянето на тима.
  „Престои ни Европейско първенство, заминаваме на 14 юни, но преди това имаме Световна купа в Испания, която ще е последна преди Европейското. Дано каквито неточности имахме тук, там да ги изчистим и на Европейското да играят абсолютно без грешка“, коментира треньорката.

 • Технология на успеха. Още за победата на нашите гимнастички  Два златни медала за българския ансамбъл от турнира за Световната купа по художествена гимнастика, който се проведе в София в края на миналата седмица – тази равносметка беше повод в студиото на “Още от деня” да гостуват два от златните момичета – Михаела Маевска и Християна Тодорова, техният треньор Ина Ананиева и председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.
  18.550 е най-високата оценка, която са получавали момичетата от ансамбъла, подчерта Илиана Раева. С тези момичета преживяхме много звездни мигове – те спечелиха общо 75 медала за шест години, и “бих казала, че това наистина е най-звездният ансамбъл, който е имала България”, добави тя.
  Конкуренцията е много силна – поне 8-9 отбора се борят за първите три места. Ние сме наясно с това и на състезание гледаме само себе си и мислим за съчетанието си, концентрираме се максимално, за да покажем това, което сме подготвили, обясни Християна Тодорова.
  С тези съчетания ще представим България на Олимпийските игри и ще работим и усъвършенстваме само тях, обеща Михаела Маевска и добави, че има намерение след Игрите да се откаже от гимнастиката, защото е в епогея си и така ще си тръгне от залата с удовлетворение.
  Има млади и достойни момичета, които ще заместят златните ни гимнастички, увери Ина Ананиева.


 • Илиана Раева: Успехът не ни гарантира медал в Рио  Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева заяви, че е изключително щастлива от спечелените медали на българските гимнастички на Световната купа в София, но бе повече от категорична, че това не им гарантира медал на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Шефката призова момичетата да изживеят хубавите емоции бързо и да продължат тежката си работа в залата.
  "Много съм щастлива и малко изразходена. Емоциите ни дойдоха в повече – заяви Раева след последното съчетание на Световната купа. - Щастлива съм, защото момичетата спечелиха много категорично златните медали и съм особено щастлива за бронзовия медал на Невяна Владинова. Страхотен триумф! Мисля, че е красиво това, което се случи.
  Да завършиш с два златни и един сребърен медал е възможно най-доброто, което може да се случи на един отбор, който успя да извоюва 71 медала. Вие разбирате какво значи такъв актив. Шест спечелени Световни купи, 60 медала. Две спечелени "Гран при"-та, два златни медала, два сребърни и три бронзови от световно първенство... Невероятно! Сега трябва бързо да си починат и да започнат работа за следващата Световна купа. Конкуренцията в София бе силна, но у дома и стените помагат.
  Публиката помогна много. Но нека не се заблуждаваме, че тук имахме огромен успех. Не можем да бъдем спокойни, защото всички отбори са много сериозни. Една минимална грешка може да те изкара не само от тройката, но и извън шестицата. Не съм критична, а съм реалист. Тези момичета не са летели никога в облаците. Казах им зад кулисите, че са много силни и играят страхотно, че се гордея с тях. Те обаче знаят, че още утре ще им кажа, каквото имам. Предстоят ни тежки месеци и се иска много работа.
  Този успех не е гаранция за нищо, още повече за медал в Рио".

 • Капитанът Маевска: Трябва да си вярваме повече  Капитанът на ансамбъла Михаела Маевска имаше повече поводи за радост след триумфа на Световната купа в София. Мишето бе под въпрос за турнира, след като преди малко повече от месец скъса менискус на лявото коляно и бе оперирана в Германия. Маевска се върна в залата и започна работа със съотборничките си от ансамбъла едва преди 2 седмици, но по време на състезанието въобще не си пролича, че е преживяла толкова сериозна травма, или пък, че продължава да изпитва болки в коляното.
  „Адски съм щастлива, че за 2 седмици успях да вляза във форма – заяви капитанката. - Не можех да си представя, че Световната купа ще свърши по този начин и българската публика ще чуе с нас химна в залата. Наистина чувството е неописуемо. Преди да излезем на килима за последното си съчетание пред българска публика, Ина ни каза: „Можете, можете, можете!”. Ние просто трябва да си вярваме повече.
  От всичките Световни купи в София ще запомним главно тази невероятна публика, която всеки път ни става на крака и ни аплодира толкова бурно. Илияна е жената, която даде старт на този ансамбъл. Тя ни поведе в началото и успя да ни изведе на такава позиция, че Ина да работи с нас на такова ниво, че да ни изведе там, където стигнахме. Между другото в такъв момент се забравя всяка болка, защото в момента, ако искате вярвайте, нищо не ме боли”.

 • Михаела, Цвети, Хриси, Цвети и Рени се раздадоха като за последно  Поредната Световната купа по художествена гимнастика приключи в неделя вечерта по най-добрия начин за нашите момичета. Ансамбълът заслужи 2 златни и 1 сребърен медал, а Невяна Владинова записа историческо за себе си класиране в такъв форум, след като взе бронз във финала на лента - нещо, което в индивидуалната гимнастика чакаме вече няколко години, след отказването на Силвия Митева.
  Еуфорията в зала „Арена Армеец” бе невероятна и в трите дни на надпреварата, а многобройната публика отдаде дължимото на своите героини, на златните момичета, които на няколко пъти взривиха залата с изпълненията си. За съжаление има едно нещо, което донякъде помрачаваше радостта на зрителите в комплекса, а и пред телевизионните екрани. А именно, че това бяха последните изпълнения пред родна публика на Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова.
  В неделя момичетата на Ина Ананиева си взеха сбогом с техните фенове, които не спряха да ги подкрепят вече толкова години. Грациите ни смятат да сложат край на своята златна приказка, продължила цели 8 години, след олимпиадата в Рио де Жанейро. За довиждане те подариха на хората невероятното изживяване 2 пъти да чуят българския химн и само съдийските отсъждания попречиха на гимнастичките ни да направят златен хеттрик.
  Сбогуването беше емоционално не само за публиката в залата, но и за самите момичета. Те често надничаха зад пердетата, които разделяха „Арена Армеец” на две – тренировъчни килими и състезателна част и снимаха възторга на хората, техните бурни овации и скандирания: „България е №1” с мобилните си телефони, за да запазят максимално дълго спомена от последното си състезание у нас, от обстановката, от любовта на хората. Михаела, Цвети, Хриси, Цвети и Рени изгледаха така, надничайки, и специалния филм, който от федерацията бяха заснели в тяхна чест, филм, който разказва накратко за техния път до момента, за успехите и нетолкова щастливите моменти, както и за техните блянове и мечти за най-важното състезание за всеки спортист – олимпиадата.
  След видеото 5-те златни грации дълго се прегръщаха с тяхната треньорка Ина Ананиева, която пое един сплотен отбор от своята шефка Илиана Раева, за да го направи още по-силен, още по-боеспособен и още по-издръжлив и устойчив не само на натоварванията в залата, но и на голямото напрежение по време на състезание, на почти постоянното разминаване между това, което показват на килима и оценките, които получават за играта си. Така с общи усилия тези момичета и тяхната треньорка върнаха старата слава на златните български гимнастички и от няколко години нашият ансамбъл отново създава еталона, модела за художествена гимнастика в цял свят. За тези 8 години съставът ни успя да спечели 71 медала от големи първенства и турнири, да донесе толкова много радост на родната публика.
  Грациите обаче са здраво стъпили на земята и не си правят илюзии, че работата им вече е свършена. Напротив, те продължават напред. Отново са в залата и се готвят за следващото си състезание – Световната купа в Испания идния уикенд. А след това пък идва европейското първенство, за да стигнат накрая до най-важното нещо в кариерата си – олимпийските игри. Като за довиждане, момичета, но не и за сбогом, надяваме се, можем да кажем само едно – нека златната ви приказка има щастлив край. България вярва във вас, вярвайте и вие!

 • Международния турнир по художествена гимнастика „София къп“

  Надпревара е съпътстваща Световната купа, която ще се проведе от 27 до 29 май в арена „Армеец“. Петя Борисова от клуб Черноморец, Бургас се класира на пето място в многобоя. Тя събра общ сбор от 63.200 точки ( 17.100 точки с бухалки, 17.050 точки с обръч, 13.500 с топка и 15.500 с лента). Другата ни представителка Алена Лобачева от клуб Левски Илиана зае 8-та позиция с общ резултат 61.350 точки (14.700 – обръч, 16.00 – топка, 16.600 – бухалки и 14.050 - лента). Третата ни гимнастичка Ася Иванова от клуб Импала, Стара Загора остана извън класирането със сбор от 61.000 точки (16.400 точки – обръч, 13.150 точки – топка, 15.650 точки – бухалки и 15.800 точки - лента).
  Победителка в многобоя е рускинята Карина Кузнецова, която събра 68.850 точки (14.650 – обръч, 18.500 точки – топка, 18.000 точки – бухалки и 17.7000 - лента). Второто и третото място е за представителките на САЩ – Алия Прото (67.350 точки ) и Хедър Чан (67.000 точки).
  Петя Борисова спечели среброто във финала на лента с оценка от 17.150 точки и бронз в този на бухалки, който раздели с американката Хедър Чан с оценки от по 17.200 точки. Алена Лобачева е 6-та във финала с топка (16.100 точки ) и 7-ма в този на бухалки (15.900 точки). Ася Иванова завърши на 7-мо място на лента (15.650 точки ) и е на 8-мо на обръч (15.800 точки).

 • Раева: Световната купа е репетиция за домакинството на световното първенство  За шеста поредна година в София ще се съберат най-добрите гимнастички в света, за да участват на Световната купа по художествена гимнастика "Sofia World Cup". Надпреварата ще се проведе от 27 до 29 май в столичната "Арена Армеец".
  На 24 и 25 май в "Арена Армеец" пък ще се проведе международен турнир за жени и за девойки.
  "Както обикновено, постарали сме се много за организацията на турнира. Тази и следващата година ще бъдат като генерални репетиции за Световното първенство, на което сме домакини през 2018 година. Всичко, което е необходимо, е направено като организация. Международният турнир преди Световната купа тази година е драстично по-голям. Пристигат всички отбори при ансамблите с изключение на Русия и Испания. Тази година ФИГ направи една грешка, тъй като сложи в календара четири поредни Световни купи, а това е много уморително. Първо беше в Ташкент, сега в Минск, след това в София и в Гуадалахара (Испания). Българският ансамбъл също не участва в Ташкент и Минск", коментира президентът на БФХГ Илиана Раева.
  Сред официалните гости на турнира са Даниела Делакяйе, супервайзер на състезанието, Лаура Акоста, член на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ, Хайди Брюнедер, президент на Техническия комитет към Европейския съюз по гимнастика и Моринаре Ватанабе, член на Изпълкома на ФИГ и кандидат за президент на изборите през септември.
  "Надяваме се да направим един хубав спектакъл. Ще има много награди за публиката. Ще станете свидетели на една Световна купа от световен ранг", добави Раева. Географията на турнира се разширява като тази година ще има гимнастички от Босна и Херцеговина и Колумбия.
  На Световната купа ще има и допинг контрол. Грациите от ансамбъла да били проверени за допинг преди около месец.Наградният фонд на СК е 20 хиляди швейцарски франка.
  "Момичетата от ансамбъла имат рутина. Те са печелили Световната купа в София два пъти, когато са участвали Русия. Сигурно ще има напрежение, не може без това. Но на отбора предстои участие на олимпийски игри, а преди това и на европейско първенство", коментира Раева очакванията си за представянето на българския ансамбъл.
  Капитанът на отбора Михаела Маевска, която претърпя операция на коляното, вече е възстановена и тренира нормално.
  Това ще бъде вероятно последното състезание за ансамбъла пред родна публика, тъй като се очаква след олимпиадата гимнастичките да прекратят кариерата си. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев няма да открие Световната купа, тъй като по същото време ще бъде на световното първенство по бокс за жени в Астана.
  "Министър Кралев ще присъстват на турнира в събота и неделя и е награди медалистките. Пак предпочете бокса, ние от бокса и волейбола не можем да се вредим", пошегува се Раева.
  Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков ще открие Световната купа, а покана е изпратена и до кмета на София Йорданка Фандъкова.
  Сред гостите ще бъдат председателят на БОК Стефка Костадинова и генералният секретар Белчо Горанов.
  На международния турнир на 24 и 25 май ще участват близо 90 гимнастички, а България ще бъде представена от 13 състезателки - Алена Лобачева, Ася Иванова и Петя Борисова при жените и Йоана Николова, Галатея Герова, Елизабет Йовчева, Теодора Александрова, Лъчезара Петкова, Биляна Писова, Марина Иванова, Мариета Иванова и Мадлен Сергеева.

 • ДЪРЖАВНО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО КАТЕГОРИЯ

 • ДМВ
  - Левски Илиана 1 отбор е на 1 място
  - Левски Плюс е на 6 място
  - Левски Илиана 2 отбор е на 10 място

 • ДСВ
  - Левски Илиана 1 отбор е на 8 място
  - Левски Плюс е на 16 място
  - Левски Илиана 2 отбор е на 17 място

 • ЖЕНИ
  - Левски Илиана 1 отбор е на 5 място
  - Левски Илиана 2 отбор е на 7 място
  - Левски Плюс е на 10 място

 • ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО КАТЕГОРИЯ „ЕЛИТ“ ДМВ, ДСВ И ЖЕНИ 22-24.04.2016 г.

 • ДМВ
  - Никол Атанасова Левски Илиана 5-та в многобоя, 3-та на без уред, 2-ра на обръч
  - Кристен Стоилова Левски Илиана 7-ма в многобоя, 5-та на въже, 3-та на топка
  - Моника Заркова Левски Илиана 8-ма в многобоя, 3-та на обръч
  - Емилия Хасанова Левски Плюс 18-та в многобоя
  - Теди Джорджина Левски Илиана 19-та в многобоя
  - София Иванова Левски Плюс 24-та в многобоя

 • ДСВ
  - Калия Богданова Левски Плюс 18-та в многобоя
  - Натали Гигова Левски Илиана 21-ва в многобоя
  - Камелия Стоилова Левски Илиана 25-та в многобоя

 • ЖЕНИ
  - Алена Лобачева Левски Илиана 9-та в многобоя, 8-ма на обръч, 7-ма на топка
  - Цветелина Арсенова Левски Илиана 11-та в многобоя
  - Ванина Стойчева Левски Илиана 13-та в многобоя
  - Кристи Попова Левски Илиана 15-та в многобоя
  - Аделина Петкова Левски Илиана 19-та в многобоя

 • Изпълнение с 5 ленти в КОРБЕЙ ЕСОН • АНСАМБЪЛЪТ ЗАМИНАВА УТРЕ ЗА КОРБЕЙ ЕСОН МИХАЕЛА МАЕВСКА ЩЕ ПЪТУВА С ОТБОРА ЗА ЛАГЕРА ВЪВ ВАРНА  Ансамбълът на България по художествена гимнастика ще отпътува утре за демонстративно участие на международния турнир във френския град Корбей Есон. Надпреварата ще се проведе от 6 до 8 май.
  Ансамбълът получи и тази година покана за турнира, в който своите съчетания ще покажат и отборите на Русия, Италия и Франция.
  Българският отбор ще пътува за тези демонстративни изпълнения с двете резерви. Момичетата на Ина Ананиева тренират с пълна сила в очакване на завръщането на капитана на отбора Михаела Маевска, която получи контузия на коляното при изпълнение във финалите на съчетанието с пет ленти на Световната купа в италианския град Пезаро. До завръщането на Маевска на нейното място тренират резервите Любомира Казанова и Снежана Дечева - всяка от тях участва в по едно съчетание.
  "Утре заминаваме за Корбей Есон и се връщаме на 9 май. Още на следващия ден ще отпътуваме на лагер в "Спортпалас" във Варна, където в тренировките ще се включи и Михаела Маевска. Ще останем там почти до Световната купа в София в края на май", коментира за БТА старши треньорът на асамбъла Ина Ананиева.
  В индивидуалната надпревара в Корбей Есон България ще бъде представена от Ерика Зафирова и Боряна Калейн.
  От 6 до 8 май в чешкия град Бърно ще се проведе турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика. България има право на една индивидуална гимнастичка и ще бъде представена от Катрин Тасева. Ще се проведе и съпътстващ турнир "TART Cup Brno 2016", където за България ще се състезават четири девойки - Теодора Александрова, Лъчезара Пекова, Мариета Иванова и Марина Иванова .

 • Ина Ананиева: В Бразилия ни чакат с нетърпение  Измина една седмица от операцията в лявото коляно на Михаела Маевска. Според треньора на ансамбъла – Ина Ананиева възстановяването на Маевска върви бързо и най-вероятно тя ще бъде във форма за Световната Купа в София в края на месец май.
  "Тя е много рутиниран състезател, знае как да се възстанови," заяви Ананиева за Маевска. "Нямаме избор, ще се справи."
  В отсъствието на капитана Михаела Маевска, националният ансамбъл по художествена гимнастика провежда всекидневни тренировки в зала Раковски, а на пълни обороти вече се включват и двете резервни състезателки. "Имам две прекрасни резерви, които се справят чудесно - Любомира Казанова и Снежана Дечева. Много неща изслушах и четох, че нямаме резерва. По регламента на FIG нямам право да взимам резерва, ако не играе," обясни наставникът. "Никога не тръгваме на състезание с идея, че някой ще се контузи."
  Двете ще получат шанс на демонстративен турнир във Франция през май.
  2016-та година със сигурност е най-важната в треньорската кариера на Ина Ананиева. Всички погледи ще са вперени в нея и ансамбъла по време на Лятната Олимпиада.
  Ананиева винаги досега е била уверена в своите възможности, но с наближаването на Игрите в Рио безспорно расте и напрежението в нея и златните момичета на България.
  "Има го напрежението, и ще го има, с наближаването на нашата Световна купа, защото тук публиката очаква много. Имаме и Европейско първенство. И очакванията от вас към нас са олимпийски медал. Но смятам, че ще се справим," продължи Ананиева.
  Националният ансамбъл ще замине за Рио Де Жанейро 15 дни преди началото на Олимпийските игри, за да се аклиматизира.
  "В Бразилия са настроени положително към нас, и смятам, че ни чакат с нетърпение," категорична бе Ина Ананиева. "Трябва да сме подготвени за абсолютно всичко."
  Тя има "пръст" и в съчетанията на националния отбор на Бразилия: "Да, така е, част от композицията на обръч и бухалки, и лентите са запазили. Радвам се, че не са го променили, много добре работят."

 • Михаела Маевска се завърна в България.  Капитанът на ансамбъла, Михаела Маевска преди минути пристигна на летище София с полет от Мюнхен. "Златното ни момиче" се чувства добре. След артроскопията, която и беше направена в петък в Мюнхен, днес на прегледа Михаела е свила коляното до 90 градуса. От утре тя започва рехабилитация в клиниката по спортна травматология в "Царско село" по специално изготвена програма.

 • Ина Ананиева: Ако се наложи на Световната купа в София ще сме с резерва

  Олимпиадата е най-важното състезание, останалото са стъпки към нея, обясни треньорката на ансамбъла Треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева заяви за „Новинар”, че капитанът Михаела Маевска ще премине пълни изследвания на контузеното ляво коляно в София и едва тогава ще се вземе решение как ще се лекува. Ако обаче травмата се окаже по-сериозна от очакваното, наставничката не изключва възможността на Световната купа в София (27-29 май) да видим резервна състезателка на мястото на Маевска. Както се знае тимът ни отказа участие във финала на два обръча и три чифта бухалки на Световната купа в Пезаро (Ит) в неделя, заради контузията на най-опитната грация. Така съставът ни приключи надпреварата със сребро в многобоя и бронз във финала на 5 ленти.
  През 2012 г. Михаела също имаше проблем, но с дясното коляно. Тогава, отново по време на сезона, се наложи тя да бъде оперирана, за да се премахне менискусът й, но след тоа бързо се върна в строя и завърши годината с отбора.
  „Мишето почувства болки в коляното и взехме решение да не играем, за да не усложним положението. Тя не е обездвижена, но не знаем какво точно е състоянието й, тъй като ще направим необходимите изследвания в София – заяви Ина пред „Новинар”, часове преди отборът да се прибере от Италия. – Не е проблем ако се наложи Мишето да пропусне едно състезание. Ако нямам друг избор ще пусна резерва да играе в състава на Световната купа в София.
  Просто най-важното ни състезание е олимпиадата в Рио де Жанейро, а всичко останало са стъпки към него. Ако трябва останалите момичета ще направят няколко тренировки с една от резервите, докато Маевска се възстановява. Разбира се, няма да е на същото ниво, но ще продължим подготовката си за игрите, което е най-важното.
  Ананиева издаде, че ще даде 2 дни почивка на всички момичета, след което отново се връщат в залата, за да работят. Преди купата в София пък треньорката планира лагер в „Спортпалас” край Варна. Ина не предвижда повече промени в съчетанията, като до олимпиадата задачата на грациите е да постигнат идеален синхрон и сигурност на изпълненията си.
  „Съдийките са възхитени от съчетанията ни, особено на 5 ленти и дори в Италия ни поздравиха за композицията, така че край с промените. Доволна съм много от момичетата. В трето поредно силно състезание печелим медали, показваме стабилност, което дори ме радва повече от отличията”, завърши Ананиева.

 • Най-важното състезание за нас са олимпийските игри  Капитанът на националния отбор по художествена гимнастика Михаела Маевска се надява травмата й да не е много сериозна и тя да може да играе на Световната купа в София в края на месец май. Маевска получи контузия в лявото коляно вчера по време на изпълнението на съчетанието с пет ленти на турнира от Световната купа в Пезаро (Италия). Утре Маевска ще премине преглед на ядрено-магнитен резонанс.
  "Добре съм в момента. Случи се малък инцидент, но се надявам да се възстановя бързо. Преди четири години имах същия проблем, веднага се взеха мерки и за много бързо време отново можех да играя. За пръв път изпитах нещо подобно. По време на самото съчетание на състезанието бях на косъм да спра да играя. Започнах да плача, но в крайна сметка събрах сили, продължих съчетанието и успяхме да го изиграем докрай. Надявам се, че ще е най-малкото, за да може за Световната купа в София да съм готова", заяви гимнастичката.
  Преди четири години Маевска претърпя операция на дясното коляно и успя да се възстанови за 25 дни. Старши треньорът на ансамбъла Ина Ананиева призова да не се прибързва с изводите, че ще се наложи операция.
  Съмненията са за увреден менискус на коляното. "Нека да не се прибързва. Благодаря за бързата реакция на министър Красен Кралев, на Илиана Раева и на Даниел Боримиров. Още категорично не може да се каже какво се е случило. Нека първо Михаела да бъде прегледана от лекаря в Германия и той да реши какво ще се прави", заяви Ананиева. Тя е доволна от представянето на гимнастичките, които спечелиха сребърен и бронзов медал в Пезаро. "Доволна съм. Това е една поредна добра Световна купа, показаха отново стабилна игра. Но наистина най-важното състезание за нас са олимпийските игри", коментира още Ананиева.

 • БЪЛГАРСКИЯТ АНСАМБЪЛ ПРЕКРАТЯВА УЧАСТИЕТО СИ НА СВЕТОВНАТА КУПА В ПЕЗАРО , ИТАЛИЯ  финал 5 ленти

  1.ITA 17,950
  2.ISR 17,500
  3.BUL 17,450
  4.BLR 17,100
  5.GER 16,350
  6.UKR 16,650
  7.AZE 14,900
  8.BRA 16,100
  Българският ансамбъл прекратява участието си в Световната купа в Пезаро, Италия , заради получена контузия на капитанът на отбора Михаела Маевска по време на изпълнението на финалите на съчетанието с пет ленти.
  След препоръка на лекаря на отбора д-р Димов и разговор на старши -треньора на отбора Ина Ананиева с президента на БФХГ Илиана Раева , българският щаб взе решение ансамбълът ни да не участва във финалите с два обръча и три чифта бухалки , за да не рискува усложнение на травмата на Михаела Маевска

 • В ПОРЕДНА СВЕТОВНА КУПА ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА НА ЗЛАТНАТА ИНА СПЕЧЕЛИХА МЕДАЛ В МНОГОБОЯ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!  Българският ансамбъл спечели сребърен медал в многобоя на Световната купа в италианския град Пезаро . Момичетата ни получиха оценка от 17.800 за изпълнението на съчетанието си с два обръча и три чифта бухалки и след вчерашната 18-ка за фантастичната си игра в съчетанието с пет ленти грабнаха среброто в многобоя със сбор от 35.800т
  Златен медал спечели отборът на домакините от Италия със сбор от 36.200т., а бронзът завоюваха представителките на Израел , които събраха сбор от 35.500т.
  Това е страхотно постижение за нашите момичета , те показват силна и безгрешна игра не само в тези два дни , а вече в няколко поредни световнки купи!
  Утре са финалите на уредите , където нашите момичета също ще атакуват призови отличия!
  Поздравления за целия български щаб и успех в утрешните финали!

 • ЯСЕН Е СЪСТАВЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧАСТНИЧКИ НА СВЕТОВНАТА КУПА В ПЕЗАРО , ИТАЛИЯ

  Ансамбълът на България за жени, Невяна Владинова и Сара Стайкова ще участват на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в италианския град Пезаро, която ще се проведе от 1 до 3 април. В надпреварата при ансамблите ще стартират 19 отбора, сред които Русия, Израел, Китай, Япония, Италия, Беларус, Украйна и други. На Световната купа ще има гимнастички от 45 страни. В съпътстващия турнир при девойките ще участват българките Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова и Елизабет Йовчева. По програма състезанията започват в петък от 10.00 часа сутринта. Ансамблите ще играят съчетания с пет ленти от 22.00 до 23.20 часа българско време. В събота надпреварата приключва отново около 23.30 часа, а в неделя финалите са от 11.00 до 18.10 часа.

 • ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО „ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА“ ДСВ И ЖЕНИ 25-27.03.2016 г.

 • ДСВ
  - Камелия Стоилова Левски Илиана 27-ма в многобоя
  - Михаела Лилкина Левски Плюс 32-ра в квалификациите
  - Натали Гигова Левски Илиана 33-та в квалификациите
  - Калия Богданова Левски Плюс 37-ма в квалификациите
  - Елизабет Иванова Левски Илиана 38-ма в квалификациите
  - Лора Петкова Левски Плюс 39-та в квалификациите
  - Вивиан Черноокова Левски Илиана 49-та в квалификациите
   
 • ЖЕНИ
  - Алена Лобачева Левски Илиана 10-та в многобоя, 7-ма на бухалки
  - Ванина Стойчева Левски Илиана 11-та в многобоя, 8-ма на бухалки
  - Цветелина Арсенова Левски Илиана 13-та н многобоя
  - Антонина Итова Левски Плюс 17-та в многобоя
  - Кристи Попова Левски Илиана 31-ва в квалификациите
  - Мария Тодорова Левски Плюс 33-та в квалификациите
  - Кристияна Чалмас Левски Плюс 40-та в квалификациите
   

 • ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО „ЗЛАТЕН ОБРЪЧ“ ДMВ 08-10.04.2016 г.

  - Никол Атанасова Левски Илиана 2-ра в многобоя, 5-та без уред, 2-ра на въже, 2-ра на обръч, 1-ва на топка
  - Кристен Стоилова Левски Илиана 4-та в многобоя, 3-та без уред, 3-та на обръч
  - Моника Заркова Левски Илиана 5-та в многобоя, 7-ма на въже, 5-та на топка
  - София Иванова Левски Плюс 15-та в многобоя
  - Теди Джорджина Левски Илиана 15-та в многобоя
  - Емилия Хасанова Левски Плюс 21-ва в многобоя
  - Росена Николова Левски Плюс 41-ва в многобоя
   

 • Резултати от II международен турнир по художествена гимнастика Купа на „СОК Камчия” 01 -03.04.2016г. • ПРОТОКОЛ II международен турнир по художествена гимнастика Купа на „СОК Камчия”  


 • II международен турнир по художествена гимнастика Купа на „СОК Камчия” 01 -03.04.2016г.

  Програма
  II международен турнир по художествена гимнастика
  Купа на „СОК Камчия”
  01 -03.04.2016г.
  СОК "Камчия", СК "Левски-Илиана", СК "Левски Плюс"

  01.04.2016. / петък /
  Пристигане на отборите / Тренировки
  17.30 – 18.30 Техническа конференция

  02.04.2016г. / събота /
  09.00 – 09.45 Съдийска конференция
  Деца „Б’ кат.
  09.45 – 10.45 N 1- 13 / без уред, уред по избор /
  10.45 – 10.55 Почивка
  10.55 – 11.55 N 13- 25 / без уред,у ред по избор /
  11.55 -12.05 Почивка
  12.05 – 13.05 N 26 – 37 / без уред,у ред по избор /
  13.05 – 14.00 Почивка / Загряване деца 2008/2009/2010г.
  14.00 – 14.30 N 1- 14 / без уред /
  14.30 – 14.40 Почивка
  14.40 – 15.10 N 15- 29 / без уред /
  15.10 – 15.20 Почивка
  15.20 – 15.50 N 30- 42 / без уред /
  16.00 Откриване на Турнира / Награждаваане Деца 2008/2009/2010г., Деца „Б’ кат. Деца „А’ кат.
  16.30 – 17.30 N 1- 13 / без уред, уред по избор /
  17.30 – 17.40 Почивка
  17.40 – 18.40 N 14- 25 / без уред, уред по избор /
  18.40 Награждаваане Деца „А”кат.

  03.04.2016г. / неделя /
  08.30 – 09.00 Съдийска конференция
  ДМВ
  09.00 – 10.00 N 1- 15 / без уред, уред по избор /
  10.00 – 10.10 Почивка
  10.10 – 11.10 N 16- 31 / без уред, уред по избор /
  11.10 - 11.20 Почивка
  11.20- 12.20 N 32- 45 / без уред, уред по избор /
  12.20 – 13.20 Почивка / Загряване ДСВ
  13.20 15.00 N 1- 12 / 4 уреда /
  15.00 – 15.10 Почивка
  15.10 – 16.50 N 13- 24 /4 уреда /
  16.50 17.00 Почивка
  17 00 – 18.40 N 25 - 35 /4 уреда /
  18.40 - 18.50 Загряване ЖЕНИ
  18.50 – 20.50 N 1- 15 / 4 уреда /
  20.50 Награждаване ДМВ, ДСВ и Жени / Закриване на Турнира
  БАНКЕТ


 • КУПЕТЕ СИ БИЛЕТИ ЗА ФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА „SOFIA WORLD CUP“ – 27-29 МАЙ!

  СКЪПИ ФЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСКТВЕНА ГИМНАСТИКА,
  Вярваме, че всички вие ще подкрепите с присъствието си националния отбор по художествена гимнастика при последната му изява пред българска публика преди участието му на Европейското първенство в Холон и Олимпийските игри в Рио.
  „SOFIA WORLD CUP“ ще се проведе в гр. София, зала „Арена Армеец“ на 27, 28 и 29 май.
  На 27 и 28 май са квалификациите – ВХОД СВОБОДЕН.
  На 29 май са финалите на ансамбъл и индивидуално - входа ще бъде с билети, които вече са в продажба и можете да си закупите от Ивентим.
  Вижте тук:

  http://www.eventim.bg/bg/bileti/dndi-svetovna-kupa-sofia-sports-hall-arena-armeec-426904/event.html#details-section

  Програма на София - Световна купа

  27 Май 2016
  12.00 часа - Квалификация индивидуално - 2 уреда
  18.00 часа - Откриване на Световната купа
  18.15 часа - Квалификация ансамбли - 1 композиция

  28 Май 2016
  10.00 часа - Квалификация индивидуално - 2 уреда
  16.15 часа - Квалификация ансамбли - 1 композиция

  29 Май 2016
  Начало 15.00 часа
  Финали индивидуално 4 уреда
  Финали ансамбли 2 композиции
  Гала спектакъл

  Побързайте, за да бъдете част от грандиозния спектакъл на световния елит по художествена гимнастика!!!


 • 20 Юбилеен турнир "Руми и Албена", Варна

  - възраст ДМВ
  . Никол Атанасова СК „Левски Илиана“ е 4-та в многобоя, 7-ма на без уред, 2-ра на обръч, 3-та на топка
  - възраст ДСВ 2003
  . Натали Гигова СК "Левски Илиана" е 5-та в многобоя, 6-та на обръч, 5-та на топка, 2-ра на бухалки
  - възраст ДСВ 2001-2002
  . Вивиан Черноокова СК "Левски Илиана" е 9-та в многобоя, 6-та на въже
  - възраст ЖЕНИ
  . Цветелина Арсенова СК "Левски плюс" е 3-та в многобоя, 2-ра на обръч, 6-та на топка, 3-та на бухалки, 5-та на лента


 • Илиана Раева: Дадохме заявка за световна класа  Българската художествена гимнастика постигна пореден успех. През изминалия уикенд се проведе Световната купа в Лисабон и съпътстващ турнир. България се завърна с общо 9 медала - три на ансамбъла и шест на индивидуалните състезателки. Ансамбълът в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Христиана Тодорова завоюваха бронз в многобоя и две сребърни отличия във финалите на отделните уреди. Боряна Калейн спечели общо четири медала - три сребърни обръч, бухалки и лента и бронзов медал на топка. Мадлен Радуканова се класира трета в многобоя. При девойките Полина Иванова завоюва бронз на финала на въже.
  -Госпожо Раева, ансамбълът спечели три медала - това заявка ли е за нещо голямо на Олимпиадата?
  -Единствената заявка е, че отборът е силен и може да спори за медал. От там нататък никой, дори най-добрите, не може да е сигурен, че ще спечели медал на олимпийски игри. Това е съвсем отделно състезание, което няма нищо общо с предишните. Там са важни концентрацията, спокойствието, моментни ситуации, които може да решат много неща. Не можем да говорим в момента, че ще спечелим или няма да вземем медал, но представянето ни е заявка за класа.
  -Доволна ли сте от самото изиграване на съчетанията на момичетата?
  -Това, което видях по телевизията, беше много силна игра. Момичетата се бориха истински. Бориха се за медал и много ми харесаха. Естествено, има неща, които трябва да се изчистят и да се оправят. Във всички отбори обаче го има това нещо. Знаете, че върховата форма трябва да е на Олимпиадата.
  -Два пъти поделихме медалите с еднакви оценки с други ансамбли. Имаше ли нещо странно в оценките на останалите или съдийските отсъждания?
  -Не, нямаше нищо. Имало е съмнение за излизане на лента от килима на наше съчетание. Може да се допусне грешка, все пак човешко око определя всичко. Затова е било нуждо да се изгледа видеозапис. В крайна сметка не е имало излизане на уред от наша страна.
  -Невяна Владинова сякаш показва най-сериозно израстване - три финала...
  -Има огромно израстване при нея. Неви притежава голям потенциал. Готова е да се бори за медалите, тя е с огромни качества. Със сигурност в Лисабон беше най-доброто й представяне. Във втория ден, след като вече имаше натрупана умора, напрежение, допусна някои грешки, но категоричен факт е, че тя вече е сред световния елит на гимнастиката.
  -Боряна Калейн и Мадлен Радуканова също вече са част от елита. Те ли ще бъдат следващото поколение?
  -Страшно са ги харесали. Те демонстрират завидно самочувствие от чисто спортен аспект. Тези пет медала, които спечелиха в многобоя и във финалите, говори, че ни очаква страхотно бъдеще. Но има едно голямо НО, това ще стане при едно условие, че се работи правилно. Битката за второто място коя ще отиде на европейското, ще бъде серизона. Те двете, Катрин Тасева, Сара Стайкова и Ерика Зафирова - това са пет гимнастички, сред които има изключителна конкуренция. Расте страхотна нова смяна. Със сигурност още догодина трите момичета - Мадлен Радуканова, Боряна Калейн и Ерика Зафирова ще създадат много проблеми на настоящото трио - Невяна Владинова, Катрин Тасева и Сара Стайкова.
  -Девойките също се представиха на ниво?
  -Разбира се, очарована съм от тях. Всичко това е благодарение на добрата работа на треньорката Валентина Ганева, която се върна от Япония и показва изключителни качества. Там имаме страхотни момичета - Елизабет Йовчева, Полина Иванова, Галатея Герова и Йоана Николова.
  -В индивидуалното имаме момичета в перспектива. Какво ще стане с ансамбъла след отказването на настоящия?
  -Ако се откажат, ще направим отбор, който да е боеспособен. Към него ще има същите изисквания, каквито са сега към настоящия тим. Винаги има труден период при смяна на поколенията.
  -Феновете все още таят надежди, че част от момичетата ще останат и след Олимпиадата в Рио. Има ли такъв шанс?
  -Това е решение на самите момичета. Нека те да го вземат. Две от тях са родени през 1990 година (Михаела Маевска и Ренета Камберова), другите три са 94-та (Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Христиана Тодорова). Ако част от тях останат, ще се прибавят нови момичета. Всъщност, още през юни ще има селекция за попълване на отбора.
  -Неприятностите около вас в последните месеци явно не се отразяват на резултатите на момичетата на килима и работата на федерацията?
  -О-о, едното няма нищо общо с другото. Аз съм свикнала да разделям нещата и едното не влияе на другото. Резултатите на момичетата са такива заради организацията и добрата работа на федерацията и всички треньори.


 • Ананиева: Беше тежко, но много сполучливо състезание

  Беше много тежко, но много сполучливо състезание. Момичетата се справиха изключително и през трите състезателни дни”, това каза треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева.
  Грациите ни в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова спечелиха два сребърни медала на финалите на отделните уреди и приключиха надпреварата с общо три отличия от три възможни на Световната купа в Лисабон. „Беше много тежко, но много сполучливо състезание. Момичетата се справиха изключително и през трите състезателни дни. Имахме много тежка конкуренция. Всичките отбори без Китай бяха там. Представям си какво ни чака оттук нататък на следващите световни купи и на европейското до Олимпиадата. Виждате какво толериране има в момента и на Израел. Няма да коментирам оценките им, но бяха доста завишени. Израел не играха нищо по-различно от това, което показаха в Москва", коментира Ананиева.
  Аз бях спокойна за нашите момичета, защото ние направихме много добра подготовка. Това, което ми направи впечатление е, че Русия играха без грешка всичките дни. Италия не успя да покаже композициите си в най-добрата си светлина, но в никакъв случай не ги подценяваме като едни от основните ни конкуренти. Беларус също бяха с много добри композиции, но и те допуснаха грешки. Оценявам представянето ни като отлично. Условията в залата бяха абсурдни. Единият ден влажността в залата беше 85-90% и лентите лепнеха. Само ние, Израел и Русия си изиграхме съчетанията без груби грешки. Оттук нататък ще участваме само в световните купи. Следващата седмица летим за Италия. Момичетата играха по-добре от Москва. Има още много детайли за изчистване и има още доста работа. Състезанието в Лисабон ни доближи максимално до условията, които ще са в Бразилия”, каза още треньорът на ансамбъла ни по художествена гимнастика.


 • Илиана Раева: Девет медала и 17 финала за България на Световната купа в Лисабон показват само едно - пътят е верен!  България участва на Световната купа в Лисабон с пълни гарнитури жени ансамбъл и индивидуално, както и девойки.
  Както в Световната купа така и в съпътстващите турнири за жени и девойки, нашите състезателки играха силно, спечелиха медали и оставиха отлично впечатление в специалисти и фенове.
  Ансамбълът показа за пореден път характер и класа и успя да навакса изоставането си от първия ден, и да спечели бронзов медал в многобоя. На финалите момичетата на Ина Ананиева играха блестящи ленти и в една изключително силна конкуренция завоюваха сребърен медал. Толкова силни и убедителни бяха и на обръчи и бухалки и отново спечелиха сребърен медал! Взеха от състезанието 3 от 3 възможни медала! Браво!
  Но по- важното в този момент е, че успяхме да си сверим часовника с основните ни конкуренти, с които ще се състезаваме за медалите в Рио! Всички те са с отлични композиции, сериозна подготовка, заявяват амбиции за медали и битката тепърва ще е много, много тежка.
  Много съм щастлива за представянето на Невяна Владинова, която показа значително израстване от последното състезание. Нежна, красива и артистична. Шестото място в многобоя и участието и на три финала показват, че има потенциал да бъде сред най- добрите на Олимпиадата! Показа и характер и желание за добро представяне и го постигна! С всяко състезание подобрява формата си и затвърждава отличното впечатление. Това представяне трябва да я мотивира да работи още по- усърдно в изчистването на композициите и за подобряване на формата! Катрин Тасева игра стабилно и показа много добра психика. В тази тежка конкуренция 13-то място е едно много добро представяне за нея. Успя да заяви своите възможности сред най- силните. Със сигурност представянето и ще е стимул за нея за участие на Европейското първенство в Израел. Битката за втората ни участничка там ще е не по- малко интересна при тази сериозна конкуренция в националния отбор при жените.
  Голямата и много приятна изненада са Боряна Калейн и Мадлен Радуканова, за които всички са единодушни, че са много талантливи и от тях ще се очаква много в близко бъдеще. Спечелените медали от тях, както и участието им във всички финали на съпътстващия турнир за жени в Лисабон са много сериозна завка за възможностите им!
  За първа година при жените и двете показаха изненадваща увереност, самочувствие и много желание за игра! Оставиха отлични впечатления с композициите си и своята артистичност и прецизност!Поздравления и за медала на Полина Иванова при девойките ни! Тук участвахме с прекрасните ни млади гимнастички Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова и Елизабет Йовчева! Това са гимнастички с големи възможности и бъдещето е пред тях!
  Българската художествена гимнастика е на прав път, но единственият начин да стигне до мечтания край е да се работи много, да няма еуфория, да се правят верни анализи след всяко състезание и обединението, което има в момента в името на успехите на спорта ни да е отговорност на всеки, който участва в процеса! Чувствам се много щастлива и удовлетворена от впечатляващото участие на България на Световната купа в Лисабон!
  Благодаря на състезателки, треньори, съдии и целия екип!


 • СРЕБЪРЕНИ МЕДАЛИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ АНСАМБЪЛ ВЪВ ФИНАЛИТЕ НА ОБРЪЧИ/БУХАЛКИ и ПЕТ ЛЕНТИ! • БРОНЗ В МНОГОБОЯ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ АНСАМБЪЛ НА СВЕТОВНАТА КУПА В ЛИСАБОН  Българският ансамбъл спечели бронзов медал в многобоя на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в португалската столица Лисабон.
  Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, получиха за своето изпълнение на два обръча и три чифта бухалки оценка от 17.650 точки.
  На пет ленти снощи българките обяха оценени със 17.400 точки. Така те събраха сбор от 35.050 точки и разделиха третото място в многобоя с тима на Испания, който също има 35.050 точки.
  Титлата в многобоя спечели Русия с 36.150 точки, а на второ място е Израел с 35.550 точки. Ансамбълът на България ще играе утре на финалите на отделните уреди, където има шансове да завоюва още медали.
  На пето място в многобоя е Италия с 34.550 точки, а в класирането следва Беларус с 34.150 точки. На турнира в Лисабон участват 9 ансамбъла, но на практика там са всички претенденти за медалите на олимпийските игри в Рио де Жанейро.


 • Ананиева: Момичетата имат доста опит и знаят, че това е просто едно състезание
  Българският ансамбъл се завърна в София, след като през уикенда спечели един златен и два сребърни медала на турнира по художествена гимнастика Гран При в руската столица Москва. Възпитаничките на Ина Ананиева станаха шампионки в многобоя за втора поредна година и спечелиха сребро на финалите на пет ленти и на два обръча/три чифта бухалки. Грациите бяха посрещнати с много цветя на летище София. "Сега сме много щастливи, но преди началото на състезанието бяхме притеснени, тъй като имахме една доста несполучлива тренировка, която за първи път от четири години виждам. Успяха момичетата да излязат от тази ситуация, мобилизираха се и наистина и в трите дни играха без грешка. С всички, които говорихме, казаха, че съчетанията са изключително сложни, атрактивни, харесаха ги, но има още какво да работим", каза Ананиева при завръщането на отбора. Домакините от Русия станаха втори в многобоя, но на финалите взеха двете златни отличия.
  "Съчетанията на Русия също са много сложни. Те допуснаха доста груби грешки в многобоя, а на финалите не успяхме да ги гледаме, защото играхме непосредствено преди или след тях", добави Ананиева. Ансамбълът ще проведе на лагер на лагер на "Спортпалас", след което ще участва на Световна купа в Лисабон (Португалия) от 18 до 20 март. Спечелените медали от ансамбъла в Москва предизвика еуфория сред българските фенове.
  "Изключително много благодаря за подкрепата, ние много четохме какво се случва тук в социалните мрежи. Имаше и много българи в залата, които ни подкрепиха. Момичетата са наясно, имат доста опит и рутина зад себе си и знаят, че това е просто едно състезание", каза още Ананиева.
  Капитанката на отбора Михаела Маевска заяви, че предстои още много работа, но усещането да победиш Русия в Москва е много хубаво. "Усещането е много хубаво, въпреки че два пъти пък те ни победиха тук в България. Видяхме, че на тях им беше доста криво, но в крайна сметка ние си изиграхме съчетанията, а те - не. След всяко изиграване правихме анализ на съчетанията. Има неща, които са чисто технически - равнения, синхрон, може би ще има малко промени, но до олимпиадата всичко трябва да се изчисти. Няма накъде повече да се усложняват съчетанията, защото няма време", каза Маевска.
  "Съчетанията на Русия са доста трудни, особено това на обръчи и бухалки, но не го изиграха и не можа много да се види. Като елементи има доста сложни неща. Ние знаем мнението на съдиите и затова винаги сме учудени, когато сме преди Русия. Ще се борим на олимпиадата нашите съчетания да си ги покажем по най-добрия начин, да ги изиграем без грешка, за да знаем, че всичко възможно сме направили, пък вече каквото ни дадат", допълни гимнастичката.

 • Плевнелиев поздрави българския ансамбъл по художествена гимнастика
  Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави българския ансамбъл по художествена гимнастика, който спечели за втора поредна година златно отличие в многобоя на първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва.
  Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
  Възпитаничките на треньорката Ина Ананиева, в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, бяха безапелационни и изпълниха перфектно композицията си.
  „С блестящия си триумф и отлично представяне вие за пореден път ни накарахте да се гордеем с вас. Вашите високи спортни постижения са ярко доказателство, че големите и значими успехи във всяка сфера се постигат не само с талант, но и с неуморен труд, постоянство, силен дух и желание за победа“, посочва президентът Росен Плевнелиев в поздравлението си.
  Според държавния глава спечелената победа от ансамбъла отново показва, че българските състезатели, със своето спортно майсторство, заслужено застават на най-високата стълбица на престижните международни спортни турнири. „България е била, е и ще бъде световна сила в художествената гимнастика“, се казва в обръщението на президента към отбора ни.
  Държавният глава пожелава още много успехи на ансамбъла по художествена гимнастика и в предстоящите през годината състезания.

 • Два сребърни медала във финалите за българския ансамбъл по художествена гимнастика  Днес момичетата завоюваха два сребърни медала на финалите на отделните уреди . В съчетанието с пет ленти възпитаничките на Ина Ананиева получиха 17.500 точки и се наредиха втори след отбора на Русия , които спечелиха със сбор от 18.050 точки. Трети се нареди отборът на Израел със 17.400 точки.
  Във финалът с два обръча и три чифта бухалки нашите момичета играха по шампионски и бяха оценени със 17.900 точки , което ги нареди на второ място . Финалът спечелиха домакините от Русия , а третото място поделиха ансамблите на Израел и Япония.

 • ЗЛАТЕН МЕДАЛ В МНОГОБОЯ ЗА АНСАМБЪЛА НА ПЪРВОТО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА ГОДИНАТА - ТУРНИРЪТ ЗА ГРАН ПРИ В МОСКВА  "МИЛА РОДИНО" ЗВУЧА В УЗС "ДРУЖБА" НА СТАДИОН "ЛУЖНИКИ" В МОСКВА В ЧЕСТ НА БЪЛГАРСКИЯ АНСАМБЪЛ - ШАМПИОН В МНОГОБОЯ НА "ГРАН ПРИ" МОСКВА
  Българският ансамбъл спечели за втора поредна година титла многобоя на първия за годината турнир от веригата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва. Възпитаничките на Ина Ананиева, в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, изпълниха без грешки композицията си с два обръча и три чифта бухалки и получиха оценка от 17.750 точки.Вчера българските гимнастички бяха оценени със 17.700 точки за съчетанието си с пет ленти и събраха сбор от 35.450 точки. Така за втора поредна година България започва отлично новия сезон по художествена гимнастика. На второ място останаха домакините от Русия с 34.950 точки. Днес рускините отново направиха доста грешки в изпълнението си. На трето място е Япония със сбор от 34.550 точки.
  Ето какво споделиха треньорката на "Златните момичета" Ина Ананиева и момичетата след голямата победа в Гран При, Москва:
  "Добър старт за сезона, но това е просто едно състезание! Една проверка на какво ниво сме в момента спрямо другите отбори! Момичета играха без груби грешки и смятам, че са в добра форма за етапа на подготовката ни! Имаме още много работа по композициите! Доволна съм от факта, че бяха харесани и възприети от чуждите специалисти! Не искам да се изпада в излишна еуфория тъй като Световните купи тепърва предстоят!"
  Михаела Маевска- капитан на отбора: "Мога да кажа,че направихме един много добър старт за годината! Разбира се, тепърва предстои много работа! За нас беше важно композициите да се видят и харесат. Вече знаем над какво трябва да се работи за постигане на максимален успех!"
  Ренета Камберова: "Щастливи сме че защитихме титлата си от миналата година! Няма по-хубаво нещо от това цялата зала да е на крака и да слуша българския химн!"
  Цветелина Найденова: "Много сме щастливи ,че успешно започнахме сезона и зарадвахме цяла България дано така да го завършим!"
  Християна Тодорова: "Като за първо състезание, показахме стабилна игра. Целта ни беше да покажем новите си композиции и те да бъдат възприети добре от публиката и съдийте. Мисля, че успяхме!"
  Цветелина Стоянова: "Много се радваме, че труда ни се възнагради и се надяваме да продължим годината толково успешно!"

 • ОТЛИЧЕН СТАРТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ ТУРНИРА ГРАН ПРИ , МОСКВА

  Българският ансамбъл поведе в класирането за многобоя след изпълнението на съчетанията с пет ленти на първия за годината турнир от верогата Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва.
  Възпитаничките на Ина Ананиева, в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, изпълниха без грешки композицията си и получиха най-високата оценка - 17.700 точки. На второ място с по 17.600 точки са ансамблите на Русия и Израел. Домакините допуснаха грешки в изпълнението си. Второто изпълнение с два обръча и три чифта бухалки е в събота.


 • Гран При Москва - тренировка на ансамбъла

 • НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР НА БЪЛГАРИЯ ПРИСТИГНА В МОСКВА ЗА УЧАСТИЕТО СИ В ГРАН ПРИ

  От 19-ти до 21-ви февруари руската столица Москва ще бъде домакин на първия голям международен турнир за 2016 г. - надпреварата от веригата за Гран При по художествена гимнастика. За първи път в Гран При турнира ще участват и ансамбли , а България ще бъде представена от националния ансамбъл -жени и Невяна Владинова. В съпътстващия турнир за жени ще стартира Ерика Зафирова. При девойките България ще бъде представена от Йоана Николова, Полина Иванова и Галатея Герова.
  При жените -индивидуално ще участват гимнастички от 41 държави , като личат имената на Маргарита Мамун , Александра Солдатова(Русия) , Мелитина Станюта и Катарина Халкина от Беларус , Саломе Пашава от Грузия ,Нета Ривкин от Израел , Сон от Корея и др.
  В надпреварата при ансамблите участие ще вземат 8 ансамбъла - Русия , Израел , България , Япония , Германия , Гърция , Латвия и Финландия. В съпътстващия турнир , където при жените ще участва Ерика Зафирова участничките са 33 на брой от 25 държави , а при девойките ще се състезават 88 гимнастички от 32 държави

 • Илиана Раева: "Ще бъде тежка година и съм сигурна, че конкурентите не спят и са направили силни композиции"

  Президентът на БФХГ Илиана Раева заяви, че е доволна от проведеното контролно на националния ансамбъл по художествена гимнастика, но има още какво да се направи по двете композиции.
  Първото състезание на българския отбор е Гран При в Москва от 19 до 21 февруари.
  "Съвсем в началото сме. Предстои им първото състезание Гран при в Москва. Мисля, че беше едно добро контролно, тъй като може да се направят корекции по това, което казаха съдиите. Аз смятам, че има какво още да се направи по композициите, за да бъдат абсолютно конкурентно способни. Силни са, динамични са, музиките са много добри и има още какво да се насити, да се допълни. Като цяло съм доволна как изглеждат момичетата, как играят и се надявам да си изиграят добре съчетанията в Москва. Трябва да се понапълнят съчетанията, казано на гимнастически език", коментира Раева пред медиите.
  Президентът на БФХГ добави, че на гимнастичките предстои наситена програма от състезания до олимпийските игри.
  "Няма никакво време за корекции, защото състезанията започват. Този сезон е много наситен заради олимпиадата. Почти всички световни купи са изтеглени. Така, че те ще влязат в цикъл всяка седмица - състезание. В този ред на мисли няма много време. Трябва да се реагира и да се направят корекциите. Ще бъде тежка година и съм сигурна, че конкурентите не спят и са направили силни композиции", добави Раева, която след контролното проведе разговор в момичетата. "Съдиите обсъждаха трудностите, рисковете, смените и стъпките. Но и в двете съчетания могат да се направят промени в композициите, а това, което изискват съдиите, то с времето ще се получи. Няма нищо притеснително, защото вървят в темпо като изпълнения", допълни президентът на федерацията по художествена гимнастика.
  "Харесах ги, има още накъде да подобряват и композицията, и собственото си изпълнение. Между другото, те тренират много сериозно. Трябва още. Винаги може още. Много са направили, още може. Българското съчетание трябва да е точно такова, да вдига залата и да взривява. Мисля, че ще успеем да направим това - да вдигнем залата и да подкрепят момичетата, така че да получат висока оценка, която да ни направи всички много щастливи", допълни Раева. Тя коментира и това, че федерацията е с намален бюджет тази година.
  "Стига с този бюджет, говорете за състезанията, за момичетата, за това, което ни предстои. Бюджетът е точно толкова, колкото съм го поискала и колкото ни е бил необходим, според правилника за олимпийска подготовка. Все пак има една рамка, с което ние трябва да се съобразяваме", заяви Раева.
  Тя коментира и новината с освобождаването на Мария Матева от националния отбор.
  "Мария Матева не може да бъде подложена на много сериозно натоварване, не може да го издържи. Не бих искала лично аз Мария Матева да си завърши кариерата падайки, падайки и падайки надолу. Мария Матева е една от най-прекрасните гимнастички, които сме имали в последните години и ни е носила страшно много радост и прекрасни емоции. Застанах зад предложението на Ефросина Ангелова, защото това е добре за Мария Матева като гимнастичка, но и за българската художествена гимнастика. Винаги идва момент, в който се отказваш - ето и тези момичета казаха, че това им е последна година и никой не може да ги убеди, че могат да играят още. Тежък момент е това, но правилно решение", добави Илиана Раева.

 • Ина Ананиева: "Имаме още много работа, която трябва да свършим, но композициите са силни"  Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева заяви, че предстои още много работа по двете съчетания до олимпийските игри в Рио де Жанейро.
  Днес гимнастичките представиха композициите официално пред съдии и медии, като изиграха програмите по два пъти.
  "Радвам се, че имаше такъв голям интерес от страна на журналистите. Мисля, че момичетата се справиха добре, независимо че допуснаха грешки на първите си изпълнения. На този етап все още тези грешки са допустими. Чухме мнението на съдиите, мнението на Илиана Раева, имаме още ужасно много работа, която трябва да свършим. Все пак сме началото на февруари и тепърва ни предстоят всичките състезания", заяви Ананиева.
  Най-много препоръки имаше относно финала на съчетанието с пет ленти.
  "Нормално е, все пак се готвим за Олимпиада и всичко - всеки детайл, всеки елемент трябва да бъде направен по най-добрия начин. Знаете, ние сме отбор един от фаворитите и ще ни гледат под лупа, затова е нормално всеки да си каже онова, което не му харесва", добави треньорката.
  За съчетанието с пет ленти музиката е на Георги Андреев и включва фолклорни мотиви, а на два обръча и три чифта бухалки е от филма "Матрицата". "Ние никога не сме се съобразявали в коя държава ще бъде европейското или световното първенство, дори сега и олимпиадата. Смятам, че нашият избор на музика е много добър, защото повечето отбори, доколкото знам са си направили едно от съчетанията на бразилски музики", коментира Ананиева.
  Тя разкри и програмата на отбора до олимпиадата.
  "Другата седмица пътуваме за Москва, след което заминаваме на лагер на "Спортпалас", а след 12 март започват състезанията от световните купи, в средата на юни имаме европейско първенство, още световни купи и след това олимпиадата. Ще направим лагер в Бразилия от началото на август, 15 дни по-рано ще бъдем там", заяви Ина Ананиева.
  Тя не се опасява от появилите се напоследък истерии относно вируса Зика в Бразилия.
  "Покрай всяка олимпиада има някакви истерия. В Атина беше засилена сигурността, в Лондон беше краят на света, сега Зика. Така че смятам, че това е една поредна истерия", коментира треньорката на ансамбъла.
  Ананиева не се нае да коментира на този етап дали двете композиции могат да ни донесат медали от Рио де Жанейро.
  "Все още не сме си сверили часовниците с другите отбори. Нека минат едно-две състезания, да видя другите какво са направили и след това мога да коментирам, но смятам, че композициите са силни. Ще има корекции в съчетанията, вярвайте ми, до последно, до самата олимпиада. След всяко състезание всеки казва различно нещо, ние сме длъжни да се съобразим и с мнението на чуждестранните съдии. Затова непрекъснато ще има корекции", завърши Ина Ананиева.

 • Националният отбор - ансамбъл представи новите си композиции  Националният отбор - ансамбъл представи днес новите си композиции на 5 ленти и 3чифта бухалки и 2 обръча.
  На първото контролно състезание присъства председателят на БФХГ Илиана Раева, както и Мария Гигова, Мария Петрова и съдии от СК на БФХГ.

 • ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА OБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕ СПОРТЕН КЛУБ „ЛЕВСКИ-ИЛИАНА“

  ПОКАНА
  ЗА
  СВИКВАНЕ НА OБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕ
  СПОРТЕН КЛУБ „ЛЕВСКИ-ИЛИАНА“
  рег. по ф.д. №22196/ 1994г. по описа на Софийски градски съд, VI-12 състав

  УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ на Сдружение „СПОРТЕН КЛУБ-ЛЕВСКИ-ИЛИАНА“ рег. по ф.д. №22196/ 1994г. по описа на Софийски градски съд, VI-12 състав на основание чл. 18 от Устава кани всички членове на Сдружението да вземат участие в Общо събрание на Сдружението, което ще се проведе на 08.01.2016 г. от 10:00 часа на адреса на управление на „СПОРТЕН КЛУБ-ЛЕВСКИ-ИЛИАНА“, находящ се в гр. София, район „Подуяне“, ул. „Тодорини кукли“ Nо. 47, зала за гимнастика при следния дневен ред:
  1. Вземане на решение за участие на „СПОРТЕН КЛУБ-ЛЕВСКИ-ИЛИАНА“ като учредител в Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност с наименование „Левски-София“.
  2. Разни.

  гр. София
  С уважение:Ина Ананиева – Председател на СК „ЛЕВСКИ – ИЛИАНА” • Pixelhead Всички права запазени — Pixelhead