Please download Java(tm).
НАЧАЛО/ НОВИНИ/ ИСТОРИЯ/ ЗВЕЗДИ/ ФОТОГАЛЕРИИ/ ПРЕСА/ МУЛТИМЕДИЯ/ КНИГА ЗА ГОСТИ   Контакт 

НОВИНИ

2005                2004

 
 • Ранглисти за 2005-а година:
  Управителният съвет на Българската федерация по художествена гимнастика утвърди на последното си заседание на 2005-а година ранглистите, с които състезателките ще влязат в новата година.
  Симона Пейчева, Елизабет Паисиева и Стела Султанова завършиха на първите 3 места в индивидуалната ранглиста, като критериите за изготвянето й са представянето на Световното първенство, на Европейското и на Балканското първенство, както и в държавното първенство - "елитна група".

  Ранглисти за 2005-а година:
  Ансамбли:
  1. национален отбор - жени
  2. национален отбор - девойки
  3. Илиана
  4. Левски
  5. ЦСКА
  6. Левски-Триадица
  7. Левски-Плюс
  8. Славия

  Индивидуално:
  1. Симона Пейчева (Академик)
  2. Елизабет Паисиева (Илиана)
  3. Стела Султанова (Илиана)
  4. Боряна Йорданова (ЦСКА)
  5. Нина Уахена (Грация Варна)
  6. Филипа Сидерова (Левски)
  7. Моника Минчева (Академик)
  8. Ваня Кирова (Илиана)
  9. Ренета Камберова (Илиана)
  10. Кристина Илиева (Левски)

 • "Отбор на годината" - ансамбъла по художествена гимнастика.
  Фондация Български спорт раздаде традиционните награди "Спортен Икар". За "Отбор на годината" е обявен ансамбъла по художествена гимнастика в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова.
 • Илиана Раева раздаде наградите на списанието си "SLAVY MAGAZINE"
  Сред наградените имаше лица от художествената гимнастика. Наградата "Групова фотосесия" грабна ансамбъла по художествена гимнастика в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова. Награда "Мис" бе връчена на Елеонора Кежова. Наградата "Имидж" заслужи Мария Петрова. Атрактивните близначки Владислава и Галина Танчеви спечелиха приза "Богини"
 • Илиана закичи Наско с диамантена обеца
  За първи път семейството празнува годишнина без гости
  Най-известното и одумвано спортно семейство у нас Илиана Раева и Наско Сираков отпразнува 22 г. брак напук на всички завистници. Голмайсторът на Левски за всички времена, а сега изпълнителен директор във футболния клуб получи в дар от някогашната прима в художествената гимнастика диамантена обеца. "Има нещо символично в подаръка - обясни Илиана. - Преди 11 години на този ден Наско ми връчи пръстен с диамант. Сега аз му връщам жеста. Не можах да го изненадам с обецата, но му я дадох с много любов и съм сигурна, че ще му носи късмет."
  За първи път семейство Сиракови празнува без чужди погледи в новата си къща в Драгалевци. Единственият мъж в дома пристигна с огромен букет червени рози и прегърна жена си под аплодисментите на дъщерите Славея и Виолета. Вечерята премина на отрупана с ястия маса сред смях и наздравици.
 • На Държавното първенство за ансамбли злато и сребро за клуб "Илиана"
  - Девойките младша възраст на клуб "Илиана" в състав Цветелина Стоянова, Християна Тодорова, Абигел Зашева, Мерлин Щракова,Магдалена Боярова, Мелани Коларова се класира на второ място на ДП за ансамбли.
  - Девойките старша възраст на клуб "Илиана" в състав Ренетра Камберова, Ваня Кирова, Светослава Иванова, Стаси Чепанова, Камелия Радева и Ивелина Попова се класира на първо място на ДП за ансамбли.
  - Отбора на жени на клуб "Илиана" в състав Елеонора Кежова, Лора Леви, Лилия Рангелова, Стела Султанова, Владислава Зашева и Елена Златева се класира на второ място на ДП за ансамбли.
  - Девойките младша възраст на клуб "Левски плюс" се класира на седмо място на ДП за ансамбли.
  - Девойките старша възраст на клуб "Левски Плюс" се класира на пето място на ДП за ансамбли.
  - Отбора на жени на клуб "Левски Плюс" в състав Зорница Маринова, Мая Пауновска, Преслава Вулова, Кристина Борисова, Цветелина Атанасова се класираха на трето място на ДП за ансамбли.
 • Илиана Раева обяви номинациите на издаваното от нея списание "Слави магазин"
  Славчо Христов ще получи специалната награда "Личност на годината" на списание "Слави магазин". Това разкри на специална пресконференция издателят на списанието Илиана Раева.
  Христов е собственик на изданието за лайф стайл, което е единствено по рода си в България. Първите годишни награди "Нике" на списанието се дават за впечатляващо значение за спорта и обществения живот. Венелина Гочева, главен редактор на вестник "24 часа" пък ще бъде отличена със специалната награда за особени заслуги.
  Гимнастичката от националният ансамбъл Елеонора Кежова е "Мис Слави Магазин", а гребецът Иво Янакиев е "Мистър Слави Магазин". Наградите ще бъдат връчени на бляскава церемония в ресторант "Privilege" на 16-ти декември от 19.00 часа.
 • Стела Султанова получи "Златния знак" на Пресклуб "България" за пробив в световния спорт през 2005 година. Състезателката на клуб "Илиана" дебютира на световното първенство и зае 4-то място отборно и 17 индивидуално в квалификациите. Тя изрази голямата си радост от това високо признание и благодари на досегашната си наставничка Стела Салапатийска, която се оттегля от треньорска работа. "Стела има голям талант и съм сигурна, че под ръководството на новата си треньорка Теодора Благоева ще постигне много успехи в спорта", заяви Стела Салапатийска. Спортният директор на БФ художествена гимнастика Деспа Кателиева подчерта, че решението на федерацията да бъде отличена Стела Султанова за пробив в световния спорт е взето единодушно и очаква тази награда да я мотивира допълнително, за да разкрие пълния си потенциал и да реализира своите изключителни качества. "Стела е нашата голяма надежда за успехи на световните и европейски първенства и за олимпийските игри в Пекин през 2008 година", завърши Кателиева.
 • На международния клубен турнир "АЕОН" в Токио отбора на клуб "Илиана" в състав - Елизабет Паисиева, Стела Султанова и Ваня Кирова се класира на 4 място след отборите на Русия, Украйна и Беларус
 • Илиана Раева подаде оставка
  Илиана Раева подаде оставка като вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика. Мотивите за решението си тя обяви мъгляво в специално писмо до медиите: "Някои събития от последните месеци и отношението на отделни личности към мен ме накараха да взема категоричното си решение." Конфликтите в БФХГ излязоха наяве преди две седмици, когато шефката Мария Гигова уволни генералния секретар Камелия Игнатова.
 • Председателят на ДАМС Весела Лечева награди с почетния знак на агенцията националния отбор на България по художествена гимнастика за успешното представяне на световното първенство в Баку (Азърбайджан).
  На срещата присъства и Мария Гигова, президент на БФХГ.
  Почетен знак получиха гимнастичките от ансамбъла, както и Симона Пейчева, Елизабет Паисиева и Лили Игнатова.
  "Сърдечно ви поздравявам за успехите, които постигнахте на това отговорно състезание. Искам да ви уверя, че като агенция ще помагаме на художествената гимнастика винаги с каквото можем. Много е важно, че България връща традицията си в този спорт", заяви Весела Лечева.
 • Държавно отборно първенство
  ДМВ - 2-ро място
  ДСВ - 3-то място
  ЖЕНИ - 1-во място
  Левски Плюс са на 3-то място
 • Илиана Раева: Загубихме на съдийската маса
  Не ни дадоха световната титла в многобоя, но златният медал на ленти е страхотно постижение на ансамбъла и личен успех на треньорката Лили Игнатова. При това спорехме точно за това съчетание дали ще се хареса и приеме. Нашите момичета бяха най-подготвените в турнирите Гран при и се надявах да станат световни шампионки. Съдиите не го позволиха. Трябва да признаем, че битката в художествената гимнастика се води на два фронта. На килима е едното състезание, в което българките се справиха чудесно. Ние не загубихме на килима, а на съдийската маса. Нашите съдийки трябва да са изключително гъвкави и комуникативни, за да привлекат за каузата ни и представителки на други държави. Гърбът ни се оголи. Тези, които ни подкрепяха преди години, сега защитават други интереси. Трябва да търсим нова коалиция.
  Скандалът с оценката на Симона Пейчева е поредното доказателство за сметкаджийството в нашия спорт. Чужда съдийка вижда, че българката ще изпревари Жукова от Беларус, и понижава оценката. Само намесата на Мария Гигова възстанови феърплея. Но се съмнявам, че това щеше да стане, ако се решаваше съдбата на медал. Играят - не играят, Симона е 5-а или 6-а, а Бети е 10-а. Заради тази абсурдна практика да се подрежда предварително класирането за първи път видях празна зала на световно първенство. Авторитетът на гимнастиката е стигнал дъното.
 • Световно първенство в Баку - ЗЛАТО ЗА АНСАМБЪЛА
  Елизабет Паисиева е на 4 място в отборния шампионат с отбора на България след отборите на Русия, Украйна и Беларус, 10-та в многобоя, 8-ма на въже
  Стела Султанова е на 4 място в отборния шампионат с отбора на България, в квалификациите тя се класира 17
  Ансамбъла на България в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова се класираха 4-ти в многобоя след отборите на Русия, Италия и Беларус . Във финалите на 5 ленти извоюваха златото, а на обръчи/бухалки се класираха на 4-то място.
 • Държавно първенство категория "Елит"
  ДМВ
  Цветелина Стоянова е 3-та в многобоя, Абигел Зашева е 9-та, Ема Милчева е 11-та, Христина Тодорова е 13-та. Във финалите на уреди Цветелина Стоянова е 1-ва на въже, 2-ра на без уред и обръч, 4-та на топка.
  ДСВ
  Ваня Кирова е 1-ва в многобоя, 1-ва на въже, 1-ва на бухалки, 2-ра на обръч, 2-ра на лента
  Ренета Камберова е 3-та в многобоя, 2-ра на въже, 4-та на бухалки, 3-та на обръч, 3-та на лента
  Таня Цекова е 5-та в многобоя, 7-ма на въже, 6-та на бухалки, 8-ма на обръч
  Стаси Чапанова е 7-ма в многобоя, 5-та на бухалки, 5-та на лента
  Цветелина Атанасова е 11-та в многобоя, 6-та на лента
  ЖЕНИ
  Стела Султанова е 2-ра в многобоя, 1-ва на въже, 1-ва на топка, 2-ра на бухалки, 2-ра на лента
  Елизабет Паисиева е 3-та в многобоя, 3-та на въже, 2-ра на топка, 3-та на бухалки, 1-ва на лента
  Мая Пауновска е 4-та в многобоя, 5-та на въже, 6-та на топка, 4-та на бухалки, 5-та на лента
  Преслава Вулова е 7-ма в многобоя, 7-ма на въже, 7-ма на топка, 7-ма на бухалки
 • На кръг от Гран При в Берлин ансамбъла на България в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова се класираха 1-ви в многобоя като оставиха след себе си отборите на Русия, Испания, Гърция и Беларус . Във финалите на 5 ленти също извоюваха златото, а на обръчи/бухалки се класираха на 4-то място. Елизабет Паисиева е 13-та в многобоя. Във финалите на уреди Елизабет Паисиева е 8-ма на въже.
 • На международния турнир "Маргарита Рангелова" Стела Султанова зае първото място в многобоя.
 • На международния турнир "Царица Маргарита" във Варна при девойките Ваня Кирова спечели златния медал в многобоя, Цветелина Атанасова е 8-ма. Във финалите Кирова се класира 1-ва на обръч, 2-ра на лента, 3-та на въже и бухалки. При жените първа е Стела Султанова, а Мая Пауновска зае 3-то място. Във финалите на уреди Султанова е 1-ва на топка и бухалки, 2-ра на въже и 4-та на лента. Пауновска във финалите е 2-ра на бухалки и лента, 3-та на въже, 4-та на топка
 • На кръг от Световна купа в Девентър ансамбъла на България в чийто състав са Елеонора Кежова и Кристина Рангелова се класираха 1-ви на 5 ленти и на обръчи/бухалки, като оставиха зад себе си отборите на Русия и Беларус. Паисиева е 10-та в многобоя. Във финалите на уреди Елизабет Паисиева е 8-ма на въже и лента.
 • На световните игри в Дюизбург България беше представена от състезателките на клуб "Илиана" Елизабет Паисиева и Стела Султанова. Паисиева се класира 8-ма на въже и топка. Султанова не можа да влезе във финалите на отделните уреди.
 • На международния турнир в Грац, Австрия девойките на клуб "Илиана" се класираха отлично. Ваня Кирова е първа, Елена Златева е 2-ра, Ренета Камберова е 4-та, Цветелина Атанасова е 6-та.
 • На държавното първенство за деца ансамбъла на клуб "Илиана" се класира на 2-ро място, а отбора на Левски Плюс на 4-то място.
 • На международния турнир в град Прато, Италия при девойките Елена Златева е 2-ра в многобоя след рускинята Канаева.
 • На европейското първенство по художествена гимнастика в Москва отбора на България в състав Симона Пейчева и Елизабет Паисиева се класираха на 4 място в отборната надпревара след отборите на Русия, Украйна и Беларус.
 • Нелепа контузия вероятно ще попречи на младата, но много талантлива, състезателка на клуб “Илиана” Стела Султанова да участва на европейското първенство по художествена гимнастика в Москва от 9 до 12 юни. Това заяви в интервю за радио “Гонг” нейната лична треньорка Стела Салапатийска. Султанова е контузила пръста си, но все пак ще пътува с отбора за руската столица. “Не смятам, че отсъствието й ще повлияе на представянето на отбора ни. Предвиждахме тя да играе в Москва само на един уред. Ако се налага, Стела може и да изпълни съчетанието си”, коментира за Агенция Фокус президентът на БФХГ Мария Гигова. Шампионатът на Стария континент в Москва е за жени индивидуално, като ще има отборно класиране и финали на уредите, но без многобой, и за ансамбли-девойки. Наши представителки в индивидуалната надпревара ще бъдат примата ни Симона Пейчева (“Академик”, София), 6-а от Олимпиадата в Атина и носителка на 2 сребърни медала от финалите на Световната купа в Москва през 2004 година, и съотборничката на Султанова в клуб “Илиана” Елизабет Паисиева - бронзова медалистка на лента от световното първенство в Будапеща’03.
 • На международния турнир в град Мол, Белгия при жените Преслава Вулова се класира втора в многобоя, 1-ва на топка и 1-ва на лента във финалите. При девойките Цветелина Атанасова е 4-та в многобоя и 3-та на бухалки.
 • На международния турнир "Златен обръч" първа е Ваня Кирова, втора е Елена Златева, пета е Ренета Камберова
 • Републикански турнир "Златен обръч"
  ДМВ
  Цветелина Стоянова е 3-та в многобоя
  ДСВ
  Елена Златева е 1-ва в многобоя, 1-ва на въже, 2-ра на бухалки, 1-ва на обръч, 6-та на лента
  Ренета Камберова е 4-та в многобоя, 3-та на въже, 3-та на бухалки, 3-та на обръч, 4-та на лента
  Ваня Кирова е 5-та в многобоя, 6-та на въже, 6-та на бухалки, 5-та на обръч, 5-та на лента
  Цветелина Атанасова е 8-ма на въже
 • На кръг от Световна купа в Баку ансамбъла на България в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова се класираха 2-ри на 5 ленти и 4-ти на обръчи/бухалки. Вив финалите на уреди Елизабет Паисиева е 7-ма на въже и топка.
 • 30.04-01.05 Елизабет Паисиева се класира пета в кръг от веригата Гран При в Бургас. Във финалите на уредите тя зае 3-то място на бухалки. Стела Султанова се класира десета в многобоя.
 • 23-24.04 ЗЛАТО И СРЕБРО НА БЪЛГАРКИТЕ НА КРЪГ ОТ СВЕТОВНАТА КУПА В НИЖНИ НОВГОРОД, РУСИЯ
  Ансамбъла на България в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова се класираха 2-ри в многобоя и във финалите на обръчи/бухалки след отбора на Русия. Златни медали те спечелиха във финалите на ленти пред отборите на Русия и Италия.
  Девойките се класираха на второ място след отбора на Русия.
 • 23-24.04 Елизабет Паисиева се класира десета в кръг от веригата Гран При в Минск, Беларус. Във финалите на уредите тя зае 8-мо място на въже и лента.
 • 09-10.04 ЗЛАТО, СРЕБРО И БРОНЗ ЗА БЪЛГАРКИТЕ НА МТ В КАЛАМАТА, ГЪРЦИЯ
  Ансамбъла на България в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова се класираха 2-ри в многобоя и във финалите на обръчи/бухалки след отбора на Беларус. Златни медали те спечелиха във финалите на ленти пред отборите на Беларус и Гърция.
  Младата надежда Стела Султанова извоюва бронзов медал във финала на топка. Султанова се класира на 4 място в многобоя след Бесонова и Годунко от Украйна и Жукова от Беларус. Във финалите на въже, бухалки и лента тя се класира на 4-то място.
 • 01-03.04 Републикански турнир "Ж.Шишманова"
  ДМВ
  Цветелина Стоянова е 6-та в многобоя, 4-та на без уред, 1-ва на въже, 1-ва на топка
  Християна Тодорова е 12-та в многобоя, 8-ма на обръч
  Абигел Зашева е 19-та в многобоя
  ДСВ
  Елена Златева е 1-ва в многобоя, 4-та на въже, 4-та на бухалки, 8-ма на обръч, 1-ва на лента
  Ренета Камберова е 4-та в многобоя, 5-та на въже, 8-ма на бухалки, 1-ва на обръч, 3-та на лента
  Ваня Кирова е 5-та в многобоя, 3-та на въже, 5-та на бухалки, 4-та на обръч, 4-та на лента
  Цветелина Атанасова е 11-та в многобоя, 8-ма на въже, 8-ма на лента
  ЖЕНИ
  Елизабет Паисиева е 2-ра в многобая, 2-ра на въже, 2-ра на бухалки, 3-та на топка, 3-та на лента
  Стела Султанова е 3-та в многобоя, 3-та на въже, 3-та на бухалки, 2-ра на топка, 4-та на лента
  Преслава Вулова е 6-та в многобоя, 7-ма на въже, 6-та на бухалки, 8-ма на топка, 6-та на лента
 • 25-27.03 Два златни и един сребърен медал за ансамбъла на ГП в Тие, Франция
  Ансамбъла на България в чийто състав са Елеонора Кежова, Зорница Маринова и Кристина Рангелова се класираха 2-ри в многобоя. Златни медали те спечелиха във финалите и в двете композиции изпреварвайки отбора на Русия.
 • 12-13.03 Отборна титла за клуб "Илиана" ва международния турнир в Краков
  В категория деца Любомира Казанова се класира 3-та /родена е 1996 г./, Магдалена Лозанова е 8-ма /родена - 1997 г./, Рая Андреева е 10-та / родена - 1997 г. /
  В категория девойки младша възраст- Цветелина Стоянова е 2-ра в многобоя и със сребро и бронз на уредите, Христяна Тодорова е 3-та в многобоя и с бронз на топка.
  Девойки старша възраст - Ренета Камберова е 2-ра в многобоя и с бронз на лента, Ваня Кирова е 3-та в многобоя и с бронз на бухалки, Елена Златева е 4-та в многобоя и със сребро на лента.
 • 03-05.03 Силно представяне на Елизабет Паисиева и Стела Султанова в Москва
  Изключително силно се представиха двете български гимнастички на клуб "Илиана" Елизабет Паисиева и Стела Султанова на първия турнир за годината от сериите "Гран При" по художествена гимнастика, в руската столица Москва. Паисиева се класира шеста в многобоя, а Султанова зае престижното девето място. Според регламента на турнира първите 12 гимнастички от многобоя в Москва влизат в ранглистата за "Гран При" и печелят правото да участват във всички турнири от тази верига до края на годината. Във финалите на отделните уреди Паисиева е 5 на въже, 7 на топка, 6 на бухалки и лента. Султанова е 7 на въже и 8 на бухалки.
  "И двете играха много добре, като всички много харесаха техните изпълнения", заяви за БТА по телефона от Москва Стела Салапатийска, треньорка на двете гимнастички.
 • 31.01 Легендата на българската художествена гимнастика Илияна Раева даде през седмицата коктейл в столичния хотел "Хилтън". Идеята беше соарето да отбележи началото на новото делово начинание на примата от златната епоха на най-красивия спорт. Тя издаде първия брой на мъжко списание с името "Слави". То обаче не е кръстено на тв водещия Трифонов. На корицата на списанието в непривичен за него британски стил, с халат и фишу, е сниман националният селекционер Христо Стоичков. "О, Сиракова, я да видя какво си ме направила"! С тези думи футболният идол поздрави на висок глас Илияна Раева. Вероятно поводът за репликата беше компанията, с която националният селекционер пристигна на партито за премиерата в "Хилтън" ­ съпругът на гимнастическата легенда Наско Сираков. На соарето стана ясно, че спонсор на изданието е известният бизнесмен Славчо Христов, рекламата на чиито хотели на "Златни пясъци" краси страниците на списанието. Най-елегантната дама на вечерта пък беше Краси Манолова, шефката на комплексите "Патиланци" и "Царско село", чиито конкурентки бяха олимпийските шампионки Мария Гроздева и Таня Богомилова.
 • 27.01 “SLAVY Magazine” е името на най-новото списание за спорт и лайфстайл, което ще се появи на пазара във вторник. Първото по рода си подобно луксозно издание от 120 страници у нас ще бъде представено на бляскав коктейл на 31 януари (понеделник) в зала “Мусала” на столичния хотел “Хилтън” от 19,00 часа. Издател на продукта е легендата на българската художествена гимнастика Илияна Раева. Цената на изданието, което ще е месечно, е 4,95 лв. “Моето списание излиза на пазара, за да отдаде на спортистите признанието, което те заслужават. Спортът създава не само красиви тела, но и красиви умове. Това читателите на “SLAVY Magazine” скоро ще усетят”, е посланието на Илияна Раева.
 • Copyright © 2004 Всички права запазени — Pixelhead