НАЧАЛО/ СПОНСОР/ НОВИНИ/ ИСТОРИЯ/ ЗВЕЗДИ/ ФОТОГАЛЕРИИ/ ПРЕСА/ МУЛТИМЕДИЯ/ ФОРУМ /   КОНТАКТ 

НОВИНИ

2010                                     2009    2008    2007    2006    2005    2004  

 

 • Купа “Черноморец”, Бургас
  Деца родени 2000 г:
  Елизабет Василева илиана- 3 многобой, 4 без уред, 1 въже
  Натали Маринова Левски + - 5 многобой, 5 без уред, 5 въже
  ДСВ:
  Кристалина Атанасова - 2 многобой, 2 обръч, 2 на уред по избор

 • Държавно първенство за ансамбли
  ДМВ:
  Клуб "Илиана" се класира на 2 място. Клуб "Левски плюс" е 3-ти.
  ДСВ:
  Клуб "Илиана" се класира на 1 място. Клуб "Левски плюс" е 4-ти.
  Жени:
  Клуб "Левски плюс" е 9-ти.

 • Световно клубно първенство AEON Cup 2010 , Япония
  На Световното клубно първенство AEON Cup в Япония Клуб "Илиана" се класира на 6-то място. В индивидуалната надпревара Силвия Митева влезе във финала и се класира на 6-то място. Моника МИнчева не успя да влезе във финалната осмица.

 • IMPALA CUP, 8-11 октомври, Стара Загора
  Родени 2000 г:
  Елизабет Василева Илиана - 2 многобой, 2 без уред, 2 въже
  Жени:
  Десислава Пейчева Илиана - 2 многобой, 2 въже, 1 топка, 4 топка


 • Helioupolis Cup, 1-3 октомври, Гърция
  Деца:
  Цветелина Асенова Илиана - 1 многобой, 1 без уред, 2 въже
  Никол Апостолева Левски+ - 9 многобой, 10 без уред, 5 въже
  ДМВ:
  Мария ТОдорова Илиана - 5 многобой, 13 без уред, 1 въже, 3 топка
  ДСВ:
  Моника Александрова Левск+ - 9 многобой, 9 обръч, 8 топка, 9 бухалки
  Жени:
  Кристина Захариева - 3 многобой, 3 въже, 3 обръч, 3 топка
  Камелия Угринова Левски+ - 5 многобой, 5 обръч, 5 топка, 2 лента

 • Илиана Раева: Бронзовият медал от Москва е с цената на злато


  Силвия Митева зае 6-о място в многобоя, Канаева отново шампионка
  Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева остана изключително доволна от представянето на ансамбъла на Световното първенство в Москва. Грациите ни спечелиха бронзов медал на финала на пет обръча в изключително оспорвана битка с представителките на домакините и състезателките от Италия. „Истината е, че нямаше човек, който да не дойде и да каже, че това е една от най-силните композиции на Световното първенство. Всъщност, съчетанието, на което спечелихме бронзовите медали, беше обявено за най-добрата композиция на шампионата”, бяха първите думи на развълнуваната Илиана Раева за Gong.bg.
  “Страшно съм изненадана, защото целият руски отбор дойде да ни поздрави и лично Ирина Винер ни каза, че много се радва, че България отново е на такава висота. Започнахме от нулата, това са 16-годишни момичета, които за първи път участват на такова състезание, бяха като истински лъвчета. Направиха всичките ми изисквания и съм много щастлива. В най-оптимистичните си мисли не съм си представлявала, че ще си тръгна от Москва с медал”, добави наставникът на българския ансамбъл.
  Съперничеството между България и Русия в художествената гимнастика винаги е било изключително жестоко. Световното в Москва не направи изключение.
  „Оказа се, че Русия е най-гостоприемната държава (смее се). Отношението към нас наистина беше много добро. От Беларус също дойдоха да ни поздравят. Изобщо толкова много поздравления, толкова много еуфория. Аз съм много изненадана. Годината завършва по този блестящ начин. Този бронзов медал е с цената на златния, просто те бяха блестящи. Тези деца минаха от ада, за да стигнат до рая. Те бяха блестящи и през двата дни, играха без нито една грешка. Показаха голяма класа.”
  „Аз им казах на момичетата, радвайте се два-три дни и след това забравете завинаги това състезание. Единственото, което знам със сигурност е, че два пъти повече трябва да работим, че трябва да направя страхотни композиции за следващото световно, което е квалификация за Олимпиадата в Лондон. Всичко започваме от нулата и те трябва да са наясно с това, а аз мисля, че ще мога да ги убедя в това. Иначе просто няма да има никакъв успех”, остана на земята Илиана Раева, която е наясно с предизвикателствата, които й предстоят.
  Относно представянето на Силвия Митева и нейното шесто място в многобоя, Раева сподели: „Силвия беше герой. Руските гимнастички са изключително силни, просто конкуренцията в индивидуалното е много силна. Силвето направи подвиг. Допусна малки грешки на лента, но в многобоя, което беше най-важното за нас, успя да се мобилизира и направи едно много силно състезание и много се гордея с нея. Ако вземете класирането на Силвия, ще видите, че това е Съветският съюз и България. Това е всъщност, това е истината.”

 • Българският ансамбъл спечели бронзов медал в Москва


  Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели бронзов медал на финала с пет обръча от световното първенство, което се провежда в Москва. Момичетата на Илиана Раева се наредиха след представителките на Русия и Италия.
  Съчетанието по музика от филма "Принцеса Анастасия" за пореден път предизвика небивал интерес и отлични отзиви, а съответно получи и оценка от 27,100 точки от съдиите, което отреди третото място за грациите ни. Златото отиде при представителките на домакините – Русия. “Сборная” триумфира с 27,975 точки, а среброто остана при италианките с оценка 27,875 точки.
  Старши треньорът Илиана Раева остана доволна от представянето на българските гимнастички в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова. Вчера ансамбълът зае пето място с общ сбор от 51,400 точки, но в последния ден от надпреварата младите момичета се представиха повече от добре.

 • Илиана Раева: Изключителен успех при страхотна конкуренция


  Минути след финала на многобоя на световното първенство по художествена гимнастика старши треньорът на българския национален отбор Илиана Раева бе на върха на щастието. Тя заяви, че нашите момичета са постигнали невероятен успех при страхотна конкуренция от страна на техните съпернички.
  "Много съм щастлива. Шестото място на Силвия Митева е изключителен успех, поистигнат при направо изключителна конкуренция. Та Силвия е единствената гимнастичка сред тези от бившия Съветски съюз - Русия, Украйна и Беларус. А рускините бяха наистина великолепни, но това само засилва радостта ми от прекрасната игра на Силвия. А какво да кажа за невероятната Моника Минчева, която днес игра с 40 градуса температура! Браво на това момиче! Още повече, че Моника спечели втора квота за България за следващото световно първенство. Повтарям - изключителен успех на нашите гимнастички при страхотна конкуренция!", заяви Раева

 • Бронзов медал за ансамбъла на Световната купа в Пезаро
  Българският ансамбъл в състав Михаела Маевска, Елена Тодорова, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Катрин Велкова и Цветелина Найденова спечели бронзов медал в съчетанието с 5 обръча във финала на Световната купа в италианския град Пезаро.
  Съчетанието по музика от филма "Анастасия" е изцяло ново и за първи път се представи пред публика и съдийки. Поради допуснати груби грешки в квалификацията през вчерашния ден в съчетанието с въжета и ленти българските момичета не успяха да се класират за финалите на уреда.
  И в двете композиции на финалите днес златните медали спечелиха световните шампионки от миналата година - отборът на Италия. В квалификацията вчера българките останаха пети.
  В квалификацията при индивидуалистките Силвия Митева също не бе стабилна и след допуснати грешки зае 12-о място в квалификацията и се класира за финала на лента, където е 4-та. Всички златни медали спечели Евгения Канаева (Русия).
  Другата наша представителка - Цветелина Стоянова, след продължително лекуване на травма записа своя дебют при жените на международния подиум и зае 28-о място в квалификацията.

 • Държавно първенство категория "Деца"
  А категория Деца:
  - ЦВЕТЕЛИНА АРСЕНОВА е 9 в многобоя, 8 на без уред
  - ЕЛИЗАБЕТ ВАСИЛЕВА е 10 в многобоя
  - НАТАЛИ МАРИНОВА е 16 в многобоя
  - ДЕСИСЛАВА СЛАВОВА е 21 в многобоя
  - ЙОАНА ПЕНЕВА е 25 в многобоя
  - НИКОЛ АПОСТОЛОВА е 45 в многобоя
  Отборно "А категория Деца" - "Илиана" е 7-ми, отбора на "Левски Плюс" е 6-ти.
  Ансамбъл "А категория Деца" - отбора на "Илиана" е 2-ри, а на "Левски плюс" е 3-ти.
  Ансамбъл "Б категория Деца" - отбора на "Илиана" е 5-ти, а на "Левски плюс" е 9-ти.


 • ПОРЕДЕН УСПЕХ НА СКХГ „ИЛИАНА” В ИСТАНБУЛ!

  Гимнастичките от клуба на Илиана Раева се завърнаха с пълен комплект медали от силния турнир по художествена гимнастика в турската столица! Десислава Пейчева, чийто треньор е доскорошната медалистка с националния ансамбъл Мая Пауновска, спечели многобоя при жените и още 4 златни медала във финалите на отделните уреди. При девойките старша възраст Кристи Попова се окичи със сребро в многобоя и злато, и сребро на уредите, а Джорджия Попова е с три бронзови медала – многобой и финали. Габриела Стефанова с треньор Станимира Толева, по категоричен начин извоюва първото място в многобоя при девойките младша възраст, а във финалите спечели поредните златен и сребърен за българските грации. При най-малките възпитаничката на треньорката Емилия Крумова - Елизабет Василева, попълни колекцията на клуба с още един златен и два сребърни медала


 • Симеон Варчев подари юбилейни монети на грациите от националния отбор по художествена гимнастика


  Симеон Варчев прие националния отбор по художествена гимнастика, които се подготвяха за световна купа и световно първенство през септември в Москва. Шефът на Двореца изненада приятно момичетата с юбилейна монета от световното първенство по художествена гимнастика проведено във Варна през 1987 г. Тогава нито една от гимнастичките не е била родена. Илияна Раева припомни, че на това световно всички златни медали - индивидуално многобой, на уреди и ансамбъл са били български.


  "Пожелахме им в Москва да победят рускините на тяхна територия! Стискаме палци", каза Симеон Варчев. Отборът отпътува от Варна в събота след сутришната тренировка.

  "Благодаря на Двореца за прекрасните условия за подготовка и топлия прием, които ни позволиха да се съсредоточим единствено върху тренировъчния процес. "

  Момичетата - ансамбъл и индивидуално тренираха по 9 часа на ден", призна Илияна Раева.

 • Силвия Митева е №1 в България за месец май


  Националката ни по художествена гимнастика Силвия Митева бе избрана за спортист номер едно на месец май. Златната значка на Пресклуб България отиде при грацията ни, след проведено гласуване в 27 спортни редакции. Най-добрата ни гимнастичка получи общо 12 гласа заради успехите си на силния турнир от Световната купа Корбей Есон. Във Франция тя спечели пет медала (1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови) за страната ни.
  След нея в подреждането се наредиха Мария Гроздева (спортна стрелба), Мария Оряшкова (самбо) и Стилиян Георгиев (сумо).
  Връчването на награда съвпадна с 24-я рожден ден на Силвия Митева, която бе лично поздравена от президента на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова.
  “Това е едно огромно признание за мен, благодаря на всички журналисти. Надявам се и занапред да се представям добре на състезания, за да давам повод за радост”, сподели състезателката ни в типичния за нея скромен стил.
  Личният треньор и майка на Силвия Митева, която носи същото име, не бе по-малко развълнувана от дъщеря си за признанието. “Благодаря на всички, които са участвали в тази анкета. Благодаря ви, че оценявате труда, който полагаме в залата. Отстрани изглежда много леко, нежно, безпроблемно и ефирно, но трудът, който полагат момичетата е огромен, както и натоварванията. Бих искала да благодаря на федерацията, на г-жа Илиана Раева, на масажиста, който работи с нея Ники Димитров, на всички, които са взели участие и са допринесли за доброто ниво на нейната подготовка. Надявам се и занапред да имаме шанса и късмета да се представяме добре на състезания”, сподели наставникът Силвия Митева.

 • Държавно първенство категория "Б"
  ДМВ:
  - Стефани Борисова е 14 в многобоя
  - Стела Богданова е 37 в многобоя
  - Мелани Вутова е 55 в многобоя
  - Кристина Трухчева е 62 в многобоя
  - Мария Енева е 64 в многобоя
  Отбор на "Илиана" е 8 в отборната надпревара, отбора на "Левски Плюс" е 24.
  ДСВ:
  - Емили-Ана Герасимова е 13 в многобоя
  - Майя Вачева е 20 в многобоя
  - Мила Петкова е 22 в многобоя
  - Ивона Йовева е 26 в многобоя
  - Велислава Петкова е 33 в многобоя, 7-ма на обръч
  - Венелина Ковачева е 38 в многобоя
  Ансамбъла на "Илиана" е 6-ти.
  Отбора на "Илиана Е.ОН" е на 10 място, а на "Левски плюс" е 13-ти в отборната надпревара.

 • Държавно първенство категория "А"
  ДМВ:
  - Людмила Николаева е 12-та в многобоя, 6-та на топка
  - Кристи Попова е 16-та в многобоя, 5-та на обръч, 2-ра на топка
  - Антонина Итова е 17-та в многобоя
  - Катрин Казакова е 25-та в многобоя
  Отбора на "Илиана" е 6-ти в отборната надпревара. "Левски Плюс" е 9-ти
  ДСВ:
  - Весела Стоилова е 15-та в многобоя
  - Александра Георгиева е 18-та в многобоя
  - Габриела Иванова е 22-ра в многобоя
  - Моника Александрова е 27-ма в многобоя
  - Христина Николова е 29-та в многобоя
  - Никол Христова е 30-та в многобоя
  Отбора на "Илиана" е 10-ти в отборната надпревара. Отбора на "Левски Плюс" І отбор е 8-ми.
  Жени:
  - Катерина Иванова е 1-ва в многобоя, 6-та на въже, 5-та на обръч, 3-та на топка, 2-ра на лента
  - Кристина Захариева е 8-ма в многобоя, 5-та на въже, 3-та на обръч, 1-ва на топка
  - Абигел Зашева е 13-та в многобоя
  - Елена Герасимова е 23-та в многобоя
  Отбора на "Илиана" е 8-ми в отборната надпревара, на "Левски Плюс" е 2-ри.

 • Държавно първенство категория "Елит"
  ДМВ:
  - АДЕЛИНА ПЕТКОВА е 2-ра в многобоя, 2-ра на без уред, 3-та на въже, 4-та на обръч, 2-ра на топка
  - СТЕФАНИ СТЕФАНОВА е 11-та в многобоя, 8-ма на без уред
  - АЛЕКС ХРИСТОВА е 17-та в многобоя
  - МАРИЯ ТОДОРОВА е 20-та в многобоя
  - МАРИЯ ТОЛЕВА е 22-ра в многобоя
  - ГАБРИЕЛА СТЕФАНОВА е 23-та в многобоя
  - ВАНИНА СТОЙЧЕВА е 31-ва в многобоя
  - ТЕОДОРА ЯНЕВА е 33-та в многобоя
  Отбора на "Илиана" І отбор е втори в отборната надпревара, а "Илиана" ІІ отбор е осми. "Левски Плюс" І отбор е 10-ти, а "Левски Плюс" ІІ отбор е 15-ти
  ДСВ:
  - СИМОНА НЕДЯЛКОВА е 2-ра в многобоя, 8-ма на въже, 2-ра на обръч, 6-та на топка, 5-та на бухалки
  - ЛЮБОМИРА КАЗАНОВА е 5-та в многобоя, 3-та на въже, 5-та на топка
  - АЛЕКСАНДРА НУШЕВА е 9-та в многобоя, 1-ва на обръч, 4-та на бухалки
  - СТЕЛА ГЕОРГИЕВА е 12-та в многобоя, 2-ра на въже, 7-ма на обръч
  - КРИСТАЛИНА АТАНАСОВА е 20-та в многобоя
  - ЦВЕТОСЛАВА ПЕТРОВА е 29-та в многобоя
  - ДЖОРДЖИЯ ПОПОВА е 30-та в многобоя
  Отбора на "Илиана" е 1-ви в отборната надпревара. Отбора на "Левски Плюс" І отбор е шести, "Левски Плюс" ІІ отбор е 12-ти.
  Жени:
  - СИЛВИЯ МИТЕВА е 1-ва в многобоя, 1-ва на въже, 1-ва на обръч, 2-ра на топка, 1-ва на лента
  - МОНИКА МИНЧЕВА е 4-та в многобоя, 2-ра на въже, 8-ма на обръч, 4-та на топка, 8-ма на лента
  - ДЕСИСЛАВА ПЕЙЧЕВА е 10-та в многобоя
  - МЕРЛИН ЩРАКОВА е 21-ва в многобоя
  - КАМЕЛИЯ УГРИНОВА е 22-ра в многобоя
  - СИЛВИЯ КИРОВА е 23-та в многобоя
  Отбора на "Илиана" е 1-ви в отборната надпревара, на "Левски Плюс" І отбор е шести, "Левски Плюс" ІІ отбор е осми.

 • Силвия Митева стана държавна шампионка в многобоя


  Силвия Митева (Илиана-Е.ОН) спечели титлата в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика, което се провежда в зала "Универсиада" в София.
  Втора се нареди Марина Стоименова (Академик София), а трета - Боянка Ангелова (ЦСКА), предаде БТА. В челната шестица са още Моника Минчева (Илиана-Е.ОН), Сара Стайкова (Левски Триадица) и Невяна Владинова (Левски).
  Отборната титла при жените спечели клуб "Илиана", следвани от "Академик София" и "Левски Триадица".
  Силвия Митева от клуб „Илиана Еон” спечели три златни и един сребърен медал на финалите на отделните уреди на Държавното първенство по художествена гимнастика в столичната зала „Универсиада”.
  Митева стана първа на въже, обръч и лента и завърши втора на топка след победителката Боянка Ангелова (ЦСКА). На въже втора се класира Моника Минчева (Илиана Еон), а трета Марина Стоименова (Академик София), която заслужи още среброто на лента и бронз на топка и обръч.
  На обръч среброто взе Нелиана Владинова (Левски), а на лента трета е Сара Стайкова (Левски Триадица). До края на месеца на националния отбор по художествена гимнастика на България предстоят участия на Световна купа в Песаро (Италия) и на турнира „Царица Маргарита” във Варна.

 • Международен турнир "Златен обръч", Бяла Слатина
  Аделина Петкова е 4-та в многобоя, 3-та на въже

 • Държавно първенство "Златен обръч"
  - Аделина Петкова е 8-ма в многобоя, 6-та на без уред, 5-та на обръч, 3-та на топка
  - Стефани Стефанова е 23-та в многобоя
  - Мария Тодорова е 24-та в многобоя
  Алекс Христова, Теодора Янева, Мария Толева и Антония Итова се класираха съответно на 43, 44, 45 и 48 място в квалификациите и не намериха място между 30-те най-добри продължили борбата за шампионската титла.

 • 12 медала за възпитаничките на клуб "Илиана" на турнир в Полша
  12 медала спечелиха възпитаничките на клуб "Илиана" на силен международен турнир по художествена гимнастика в Полша. Надпреварата се проведе в три възрастови групи - жени, девойки старша възраст и деца, а в нея участваха състезателки от Русия, Беларус, Украйна, България, Полша, Унгария и др.
  При жените Камелия Угринова заслужи пет отличия. Тя се класира трета в многобоя, първа на обръч, втора на топка и трета на въже и на лента. При девойките старша възраст Цветослава Петрова заслужи сребро в многобоя, злато на обръч, сребро на бухалки и бронз на въже. При децата Натали Маринова завърши трета в многобоя, първа на съчетание без уред и трета на въже.

 • Силвия Митева 4-а на топка на Гран При Марбея


  Най-добрата ни състезателка Силвия Митева завърши 4-та на топка и 8-ма на въже в днешните финали на отделните уреди на турнира от сериите Гран При по художествена гимнастика в испанския град Марбея.
  Националката ни страдаше от неприятен вирус, който й попречи да се подготвя пълноценно през последните няколко дни.
  На въже тя получи оценка 25.725 точки, а на топка - 27.400 точки. В многобоя снощи Митева завърши 9-та със сбор от 106.400 точки, а победителка стана олимпийската и световна шампионка Евгения Канаева (Русия) със 117.000 точки.
  Българската грация игра отлично на обръч, но бе отрязана от съдиите, а на лента направи две грешки. Така Митева се класира само за финалите на топка и въже.
  Днес Евгения Канаева спечели златните медали и на четирите уреда. При девойките в Марбея българката Радина Филипова завърши 11-та в многобоя. На турнира съдийстваха Филипа Филипова и Силвия Митева-старша.

 • Силвия Митева спечели първите места на турнира "Жулиета Шишманова"


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели първите места и в четирите уреда на международния турнир по художествена гимнастика Жулиета Шишманова в Бургас. Тя беше безапелационна на въже, обръч, топка и лента, след като вчера спечели и многобоя.
  Второ място на въже и обръч заслужи Моника Минчева, а на топка Юлия Романюк от Финландия завърши на 2-о място. Трета на топка е още една българка- Боянка Ангелова. На лента Марина Стоименова завърши 2-ра, а Юлия Романюк е 3-а.
  "Нямаше много състезателки, защото турнирът не можа да се пребори за категория Гран При поради липса на достатъчен награден фонд. Но се получи един приличен турнир, а и ние изпратихме на него целия национален отбор. За нас турнирът беше полезен, защото видяхме младите, а те трябва да трупат опит", каза за БТА бившата световна шампионка с ансамбъла и дългогодишна национална състезателка Деспа Кателиева.

 • Силвия Митева триумфира на "Жулиета Шишманова"


  Българската национална състезателка Силвия Митева спечели първото място в многобоя на традиционния международен турнир по художествена гимнастика "Жулиета Шишманова" в Бургас. Митева изпревари в крайното класиране съотборничката си от клуб "Илиана" Моника Минчева. Трета остана Елизабет Делео от Белгия.
  В надпреварата се включиха общо осем български състезателки, но по регламент само първите две от тях влизат в официалното класиране за многобоя.
  Осмицата пък допълниха Юлия Романюк (Финландия), Ася Таш (Турция), Тиана Крашманович (Сърбия), Ксения Глушкова и Мадина Муканова (Казахстан).

 • Специална награда от ФИГ за Моника Минчева
  Специална значка от Международната федерация по гимнастика (ФИГ) получи националката на България по художествена гимнастика Моника Минчева. Това съобщи за БТА Мария Гигова, председател на БФХГ. Наградата се дава на Минчева за гимнастичка, номинирана в категорията "световна класа" за участието си в световното първенство в Мие (Япония) през месец септември миналата година. За Минчева това бе първо участие на световно първенство.
  Всичките осем гимнастички от разширения състав на националния отбор, без Цветелин Стоянова (клуб Илиана) ще участват в събота и неделя в международния турнир "Жулиета Шишманова" в Бургас. Това са Силвия Митева (Илиана), Моника Минчева (Илиана), Боянка Ангелова (ЦСКА), Габриела Кирова (Левски), Мария Матева (Олимпия 74 Бургас), Кристина Илиева (Левски), Марина Стоименова (Академик) и Румяна Велинова (Славия). Цветелина Стоянова доскоро се възстановяваше от контузия.

 • Пет медала за Силвия Митева на Световната купа в Корбей Есон


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели пет медала - един златен, два сребърни и два бронзови, на турнира от Световната купа по художествена гимнастика във френския град Корбей Есон. На финалите на отделните уреди днес Митева спечели злато на топка, сребро на обръч и бронз на лента и въже. Както е известно, вчера тя се класира втора /107, 850 т./ в многобоя след рускинята Дария Кондакова.
  Втората ни по сила грация Моника Минчева зае 12 място в многобоя с резултат от 101,850т., а Габриела Кирова е 28 - ма с общ сбор 95,350 т.

 • Раева натиска Нейков за Световна купа в България
  България може да домакинства на състезание от календара на Световната купа по художествена гимнастика. Това заяви за "7 дни спорт" треньорът на националния отбор Илиана Раева след среща с министъра на спорта Свилен Нейков. "На европейското в Бремен разбрах, че ако искаме да има друго отношение към нас, трябва да организираме две световни купи преди олимпийските игри. Министър Нейков каза, че ще съдейства", заяви Раева.
  Все още не е ясно къде ще се проведат евентуалните състезания. "Аз предпочитам да е в София, защото ще напълним залата, което е много важно", допълни шефът на клуб "Илиана".

 • Специална награда от ФИГ за Моника Минчева
  Специална значка от Международната федерация по гимнастика (ФИГ) получи националката на България по художествена гимнастика Моника Минчева. Това съобщи за БТА Мария Гигова, председател на БФХГ. Наградата се дава на Минчева за гимнастичка, номинирана в категорията "световна класа" за участието си в световното първенство в Мие (Япония) през месец септември миналата година. За Минчева това бе първо участие на световно първенство.

 • Мария Гигова: Българският отбор се представи според очакванията


  Председателят на БФХГ Мария Гигова коментира представането на българския отбор на европейското първенство по художествена гимнастика в германския град Бремен:

  - За проблемите с анулираните полети:
  " Аз тук освен като председател на БФХГ съм и водач на делегацията и имах една много тежка мисия тук в Бремен. Да се справя и с тези извънредни условия, които малко ни стресираха за връщането до София. Но слава богу, в крайна сметка успяхме да намерим решение".

  - Общо за представянето на българския отбор:
  "Българският отбор се представи според очакванията. Единственото, от което не съм доволна, е класирането, което му беше отредено от съдиите, защото българките показаха, че са един перфектен отбор и това сигурно се е видяло и в България от репортажите. Радвам се, че успяхме да вземем олимпийска квота за младежките игри в Сингапур. От Европа само шест момичета ще заминат за Сингапур. Конкуренцията беше много силна и това показва, че България има потенциал да развива своята художествена гимнастика на високо равнище".

  - За девойките:
  " Нашите две състезателки при девойките се представиха отлично и успяха да вземат призови места - 4-то за Анастасия Киссе в квалификацията и Диляна Боцева в първата десетка. Това е безпорен успех, както и четвъртото място в отборното класиране, което беше малко неочаквано за нас, но много приятно бяхме изненадани от много добрата игра на момичетата. Такава мобилизация, като едни зрели гимнастички се показаха, с пълна концетрация при това при едно тежко заболяване на Анастасия Киссе - тя игра с 40 градуса температура единия ден - това дете беше истински боец. Диляна Боцева израстваше всеки ден на тренировките и за тази седмица фактически нейното най-добро представяне беше на самото състезание и това е чудесно. Доволна съм, че Илиана Раева като главен треньор се спря именно на тези две деца, защото явно има своите виждания за представянето и прогнозираше, че те действително ще направят добри резултати".

  - За ансамбъла:
  "Ансамбълът ни не беше дооценен. За мен той беше много добре подготвен и показа една много естетична гимнастика. С много голям професионализъм направени композиции, за които все още някои специалисти и съдии не са дорасли, за да ги разберат. Но мисля, че сме на прав път и този млад състав набира добър опит и скорост в своето развитие, има бъдеще и аз се надявам, че още в Москва, независимо че световното първенство ще бъде в лоното на най-силните гимнастички за момента, нашите състезателки ще успеят отново да покажат силата и красотата на художествената гимнастика в България".

  - За участието на Силвия Митева и Моника Минчева при жените (съответно 7-мо и 20-то място в многобоя):
  "При индивидуалното - очаквах малко повече от Моника Минчева, но за съжаление тя не успя да се концентрира напълно и допусна грешки в своите съчетания. За мен това нейно представяне има оправдание, защото тя дълго време имаше много тежка травма и съвсем отскоро започна подготовка. За момента мисля, че нейните възможности бяха това. При една по-голяма мобилизация можеше и по-добре да се представи, но такава беше ситуацията с нейното здравословно състояние, което й попречи да влезе в пълна спортна форма. Силвия Митева показа, че е една класна гимнастичка. Тя на това състезание не успя да реализира напълно своите възможности, а те в момента са доста големи. Стартира неуверено в първото си съчетание с лента и може би това първо впечатление така постави една въпросителна пред съдиите дали тя е готова, или не. Но в хода на състезанието тя все по-добре и по-добре представяше своята програма и особено съчетанието с топка беше много силно и показа действително своите прекрасни възможности. Надявам се, че за световното първенство ще се вземат всички мерки, така че нашият отбор там да бъде в още по-добра форма и да не се поддаваме по-скоро на емоции от рода на "тези ни харесват", или "тези не ни харесват", "тези са по-силни, тези са по-слаби", ние си имаме нашия път на развитие и трябва да го следваме. Смятам, че треньорското ръководство има виждания за това как да се развива отборът, как да се подготвя и аз съм убедена, че вървим на прав път".

  - За предстоящия международното турнир в Бургас за приз "Жулиета Шишманова" в края на месеца:
  "Това е силен турнир и аз очаквам, че ще участват не по-малко от 11-12 страни, което говори, че при сегашната криза все пак страните отдават заслуженото на този традиционен, най-голям турнир и най-дълъг турнир. Така че състезанието в Бургас, със съдействието на Община Бургас, на клуб Черноморец, на специалистите в Бургас по художествена гимнастика, смятам че ще успее и тази година да го проведем на високо ниво. От наша страна все още не сме решили кои гимнастички ще участват и не съм разговаряла с Илиана Раева, но аз мисля, че националният турнир "Жулиета Шишманова" ни даде едно виждане кои гимнастички могат да ни представят. Мен ми се ще да покажем повече гимнастички, т.е. всички, които са в националния отбор, но в крайна сметка това ще го реши главният треньор и аз не искам да й изземам функциите. Илиана Раева най-добре ще прецени кои момичета да ни представят в Бургас".


 • Илиана Раева: Голям оптимист съм за бъдещето

  Главният треньор на националния отбор на България по художествена гимнастика Илиана Раева е доволна от представянето на българския отбор на европейското първенство в Бремен (Германия).
  "Аз отново съм много доволна и щастлива от това, че вече се оказва, че не случайно децата играят толкова мобилизирано, толкова отговорно, с едно самочувствие на рутинирани състезателки, което всъщност не е. Така че много се радвам и пак повтарям, че се гордея с това, което виждам в тези момичета. Класирането не го коментирам, защото от всичко най-щастлива съм, че БНТ е излъчила европейското първенство и любителите на художествената гимнастика всъщност са видяли в какво се е превърнал спортът ни, както се случва в художествената гимнастика и къде се намира България в цялото това нещо, кои са държавите, които са на челните места. Наистина се радвам, получихме многобройни обаждания и поздравления от България. Така че аз се прибирам доволна и от участието на Силвия Митева, и на нашите девойки и на нашия ансамбъл. Много съм щастлива и доволна от това, което показа българският отбор", коментира за БТА Илиана Раева.
  Тя е отпимист за бъдещето на българския отбор.
  "Доволна съм от момичетата, които представиха България тук. Постараха се да дадат всичко от себе си, може да е имало тук-там по някоя грешка, но за мен е много важно това, че те подхождат по един много зрял и отговорен начин към състезанието, а за мен това е най-важно. Голям оптимист съм за бъдещето и на Силвия Митева, и на този ансамбъл", добави Раева.
  Отборът ще участва на две състезания преди световното първенство в руската столица Москва през месец септември. "Сега първо момичетата малко ще си починат. След това започва подготовката ни. Ще бъдем на лагер във Варна, след което предстои световна купа в Песаро (Италия), международен турнир във Варна "Царица Маргарита" и след това пътуваме за Русия", каза още Илиана Раева.


 • Шесто и седмо място за България на финалите при ансамблите

  Националният ансамбъл на България за жени в състав Михаела Маевска, Елена Тодорова, Христиана Тодорова, Катрин Велкова, Цветелина Найденова и Ренета Камберова се класира на шесто място на финала на пет обръча и на седмо място на финала на съчетанието с три ленти и две въжета на европейското първенство по художествена гимнастика в германския град Бремен.
  Отборът ни получи оценки от 26.100 точки на обръчи и 25.650 точки на ленти и въжета. Момичетата на Илиана Раева, отново както и вчера, изиграха две отлични съчетания, без грешки и се харесаха на публиката. Това обаче не беше достатъчно, за да бъдат оценени по-достойно.
  Русия спечели и двата златни медала на отделните уреди с оценки 28.200 точки на пет обръча и 27.600 на ленти и въжета.
  На 5 обръча втори е Беларус с 27.650 точки, а трети - световният шампион Италия с 27.625 точки.
  На 3 ленти и 2 въжета среброто взе Италия с 27.300 точки, а бронза- Беларус с 27.175 точки.
  Домакините от Германия завършиха четвърти и в двата финала. Като цяло днес ансамблите на всички финалисти допуснаха по-малко грешки от вчера.
  Любопитното е, че заради вчерашната грешка на ленти днес ансамбълът на Азербайджан бе свалил от композицията си цял елемент. Така Русия завърши състезанието при ансамблите с три златни отличия след първото си място в многобоя.
  Крайно класиране, финали ансамбли:
  5 обръча: 1. Русия - 28.200 точки, 2. Беларус - 27.650, 3.Италия - 27.625, 4. Германия - 26.450, 5. Израел - 26.200, 6. БЪЛГАРИЯ - 26.100, 7. Азербайджан - 26.000, 8. Испания - 25.925.
  3 ленти и 2 въжета: 1. Русия - 27.600 точки, 2. Италия - 27.300, 3. Беларус - 27.175, 4. Германия - 26.200, Азербайджан - 25.875, 6. Испания - 25.800, 7. БЪЛГАРИЯ - 25.650, 8. Швейцария - 24.875.

 • Българският ансамбъл зае шесто място в многобоя на европейското


  Националният ансамбъл на България за жени в състав Михаела Маевска, Елена Тодорова, Христиана Тодорова, Катрин Велкова, Цветелина Найденова и Ренета Камберова зае шесто място в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика в германския град Бремен. Отборът ни получи общ сбор от 51.275 точки. Българските гимнастички се представиха отлично в съчетанието с три ленти и две въжета, не допуснаха никакви грешки, но съдиите им дадоха оценка от 25.375 точки. На пет обръча момичетата на старши треньора Илиана Раева също играха без грешка и получиха 25.900 точки. Българският ансамбъл се класира и за двата финала утре като влиза с шеста оценка на ленти и въжета и със седма на пет обръча. На финалите се започва от нула. Това е дебют за този ансамбъл на България на европейско първенство, като Ренета Камберова играе с контузия. Миналата година на световното първенство в Мие (Япония) българският ансамбъл бе седми в многобоя.
  Европейски шампион стана Русия с обща оценка от 54.500 точки.
  Среброто взеха световните шампионки от Италия с общ сбор от 53.925 точки, а бронзовите отличия станаха притежание на Беларус с 53.600 точки.
  Гимнастичките на Беларус направиха грешка в съчетанието си с ленти и въжета, а италианките сгрешиха на обръчи. Русия път стана шампион, въпреки че в съчетанието с ленти и въжета изпуснаха уред, а на обръч гонеха уред.
  Пред България са още ансамблите на Германия и Испания, като германките преди началото на състезанието афишираха амбиции за медал.
  В последния момент ансамбълът на Украйна отказа участие в шампионата на Европа.

 • Отлично представяне за Силвия Митева, Канаева европейска шампионка


  Силвия Митева зае седмо място в крайното класиране на многобоя при жените на Европейското първенство по художествена гимнастика в германския град Бремен.
  Най-добрата българска гимнастичка събра сбор от 107.525 точки, въпреки че се представи много добре, но съдиите й дадоха нереално ниски оценки. Тя беше шеста след първия поток, но след втория бе изпреварена от Нета Ривкин (Израел). На лента Силвия Митева получи оценка от 26.250 точки, въпреки че игра добре и имаше само една малка неточност. На въже българката се представи отлично и бе оценена с 27.150 точки. На обръч тя получи необяснимо ниска оценка от 26.625 точки, въпреки че игра чисто. На топка Митева отново игра много силно и получи 27.500 точки. Така тя повтори класирането си от Еврошампионата в Торино'2008, когато пак беше седма в многобоя.
  Втората българка Моника Минчева събра сбор от 97.125 точки и се класира 20-та. На топка тя игра добре и получи оценка от 25.450 точки. На лента Минчева направи груби грешки, едната от тях с излизане извън терена и съдиите й дадоха оценка от 22.950 точки. На въже тя се представи добре и бе оценена с 24.550 точки, а на обръч направи една грешка и получи 24.175 точки.
  Рускинята Евгения Канаева защити титлата си от Торино'2008. Тя изигра перфектни съчетания на топка (29.150) и обръч (28.400) и по-слаби на въже (28.950 ) и на лента (28.800), след които събра сбор от 115.900 точки. Така Канаева, която е олимпийска и световна шампионка, прибави към колекцията си от отличия втора европейско злато. Среброто взе другата рускиня Дария Кондакова със 113.725 точки, а трета е Аля Гараева от Азербайджан със 111.375 точки. В топ 6 са още Любов Чаркашина (Беларус), Нета Ривкин (Израел) и Мелитина Станюта (Беларус). В многобоя участваха само 20 състезателки при жените.
  Илиана Раева (главен треньор на националните отбори):

  Независимо от класирането на Силвия Митева и от това, че тя допусна две грешки на лента и си спести най-оригиналния елемент на обръч, се случи нещо много интересно на състезанието. Искам първо да кажа, че тя игра много по-уверено, по-убедително и по-добре, изключвам грешките, от всички състезания до момента - и в Портимао, и в Каламата. Двете грешки, които допусна на лента, са чисто технически. Но рискът, който си спести тя на обръч и който наистина е елемент, който вдига залата, когато не го направи, а всички знаят съчетанието и е нормално оценката й да падне. Когато тя свърши съчетанието, дойде при мен аз я попитах дали обръча и е бил добър. Тя ме погледна, помълча малко по-дълго от нормалното и ми каза: "Госпожо, беше ми перфектен обръча". И аз й отговорих, че това признание и най-хубавото нещо, което се случи на състезанието - да признае, че е можела да го направи, но не го е направила. Тя върви по правилен път и за мен това признание беше много важно. Затова точно, когато трябва тя ще покаже пълната си сила.
  Ако трябва да го кажа кратко - класирането й е реално.
  За мен Чаркашина с грешките, които допусна, не може да бъде на това място. Станюта с изпускане извън терена. Но те дали изпускат или не, не са медалисти.
  Евгения Канаева обаче е уникална гимнастичка. И двете рускини са изключително силни.
  За мен Моника Минчева игра много, много слабо. Тя игра много по-добре в Каламата с 10-дневна подготовка. Все пак е на европейско първенство, възможно е напрежението да си каза думата и факта, че все още не е в необходимата форма. Тя тренира от един месец, допусна твърде много грешки, игра вяло, отпуснато. Изигра една хубава топка, но като цяло се представи слабо и никак не съм доволна. Разбира се, тя е само с едномесечни тренировки след тежка контузия, но ситуацията в България е такава, че ние нямахме никакъв друг избор. Нито една от младите ни гимнастички не е готова и не е на необходимото ниво.
  Девойките Анастасия Киссе и Диляна Боцева се представиха според възможностите си много добре. Стабилно играха и двете деца, но аз съм изумена от развитието при малките във всички страни. Една Германия показа две уникални деца, Беларус, Русия и Украйна с много силни гимнастички. Преди две години в Торино ние имаме три медала при девойките с четири различни гимнастички. При нас обаче в тази възраст - набор 1995-та година ние нямахме много голям избор. Имаме добри състезателки родени през 1996 и 1997 година, но според регламента за олимпийската квалификация трябва само родени 1995-та година. Първоначалната ми идея беше да участваме с четири деца, но пускайки ги на международни състезания прецених, че трябва да участваме само с тези две гимнастички.
  Аз съм доволна от представянето на децата, те и двете дадоха максимума и играха на върха на възможностите си.
  Това, което се вижда от едно такова състезание е, че когато рускоговорящите гимнастички допускат грешки, и то много груби грешки, това не влияе на тяхното класиране. И обратното, когато наши гимнастички - Силвия Митева и Моника Минчева допускат грешки и то не толкова груби, това е абсолютно фатално за тях и има изключително голямо значение за тяхното класиране. Това са фактите в момента в художествената гимнастика и ние трябва да ги имаме предвид и трябва да се готвим така, че да играем в пъти по-добре, за да можем да мечтаем за медал. Когато някои от страните, които не са от рускоговорящите, не е наложен като силен състезател или медалист е лесно. В момента, в който някой състезател спечели медал, така както Силвия Митева спечели златен медал в Каламата, вече към този състезател са много внимателни съдиите и този състезател се наказва жестоко за най-малката грешка. Така, че от тук-нататък нещата със Силвия ще бъдат така - или на 100 процента трябва да играе и да се превърне наистина в една машина, или винаги ще бъде санкционирана за най-минималната грешка. Това важи за всяка българска гимнастичка, както и за българския ансамбъл.
  Силвия Митева:
  "По принцип съм доволна от представянето си, въпреки че на първия уред (лента) допуснах някои неточности. Общо взето задачите, които ми бяха поставили треньорите, ги изпълних и по-важното е, че те са доволни. Никога не си поставям цели за определено класиране, защото всичко в нашия спорт е много относително. Един път може да изиграеш, друг път може да не изиграеш. Все още състезанието не е завършило, не се знае на коя място ще приключа.
  Преди самото европейско не бях напрегната, но наистина тази година ми е малко по-трудно, не толкова защото съм спечелила медал от световното първенство в Япония, а просто, защото програмата ми е много по-сложна и аз лично се старая да извличам максимума от нея и това изисква много работа, много концентрация и същевременно много изразходване физически и психически. Старая се да игнорирам очакванията и мнения на хората, защото това само ми пречи.
  Следващия месец имам четири състезания едно след друго. Ще почивам едва след държавното първенство, което е в началото на месец юли. До световното първенство в Москва през септември композициите ми ще остават същите. Може би само на лента ще има малко промени".
  Силвия Митева (старши-треньор): "Много добре се справи с поставената задача. За нея най-важно беше да издържи на напрежението и на отговорността, която все пак лежи върху плещите й. Игра много силно, много мотивирано, разбира се, имаше тук-там по някоя неточност, но това е нормално, защото сегашната гимнастика е много сложна. Момичетата не са роботи и винаги се получават неточности, но тя се представи много добре.
  Аз честно казано за себе си бях наясно, че медал няма да вземем. Много е трудно, състезанието е само за многобой, апетитите на много гимнастички и много държави са големи, така че почти невъзможна кауза да се вземе отличие. Не съм си мислила на кое място трябва да бъде, но съм доволна от това, което е. Първо ще участваме на международния турнир "Жулиета Шишманова" в Бургас, след това две Световни купи в Корбей Есон и Минск, едно Гран При в Марбея, държавното първенство и дай боже след това да починем малко".
  Моника Минчева (20-та в многобоя при жените): Не съм доволна от представянето си. Не успях да представя по най-добрия начин съчетанията си, въпреки че се чувствах доста добре подготвена. Но явно има и такива състезания.


 • С икони, цветя и питка изпратиха грациите за европейско първенство


  С икони, много цветя, пита с мед и много надежи бе изпратен националният ни отбор по художествена гимнастика за Европейското първенство, което ще се проведе през седмицата в Бремен, Германия.
  Най-големи очаквания има към индивидуалната ни състезателка Силвия Митева, която ще се конкурира с най-добрите на Стария континент. Освен нея, в индивидуалната надпревара при жените ще участва и Моника Минчева, която води пълноценни тренировки от няколко седмици, заради контузия, която забави подготовката й.
  По време на продукцията „На добър час”, провела се в зала „Раковски”, ансамбълът в състав Катрин Велкова, Елена Тодорова, Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова и Цветелина Найденова показаха двете съчетания, с които ще се представят на шампионата в Германия.
  Страната ни ще има и две състезателки при девойките - Диляна Боцева и Анастасия Киссе . Отборът ни допълва ансамбълът при девойките в състав Кристина Великова, Ингрид Цветкова, Ирена Гайдарджиева и Деница Велевска.
  Националният тим заминава за Германия утре, а надпреварата ще се проведе от 15 до 18 април в Бремен.
  Повечето гимнастички са здрави, като притесненията на старши треньора Илиана Раева са свързани предимно с Ренета Камберова от ансамбъла при жените, която ще играе с разкъсан менискус. Веднага след прибирането на тима от Германия тя ще бъде подложена на операция, за да може да се възстанови възможно най- бързо.
  Един от най-големите феновете на националния отбор в България – Ани, подари персонални икони на Св. Георги на всеки състезател и треньор, които да носят късмет на грациите ни в Германия.

 • Силвия Митева: Опитвам се да игнорирам напрежението


  Най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева тръгва в отлично настроение и с добре отработени съчетания за Европейското първенство в Германия. Според старши треньора на националния тим Илиана Раева, ако грацията ни изпълни добре композициите си, с всички трудности заложени в програмата й, тя ще може да се пребори за медал в многобоя.
  Както винаги, Силвия Митева залага на спокойствието и удоволствието от любимия й спорт: „Добре се чувствам, подготовката върви много добре. Нормално е да съм доста изморена, защото имаме много тежки тренировки, а и състезанията ни се натрупаха. По принцип знам, че очакванията са много големи, но се опитвам да игнорирам всичко това, защото е най-важно човек да е спокоен по време на състезание.”
  Грацията ни назова и поименно основните си конкурентки, които ще се хвърлят за медал: „Основните конкурентки на европейското ще бъдат двете рускини – Канаева и Кондакова, двете състезателки от Беларус – Станюта и Чаркашина, азербайджанката Гараева и мисля, че също така представителките на Израел”.
  „По принцип не обичам преди състезание да играя на контролни или на продукции много, защото тогава се влагам, а след това се чувствам изморена на състезание. Топката ми е любим уред, но и като съчетание тази година. Може би лентата ми беше малко притеснена. Направихме някои промени в това съчетание и сега наистина се чувствам по-уверена и по-спокойна на този уред”, добави още Митева.
  За успехите на Силвия Митева най-голям принос има нейната майка и треньор. Какви са насоките преди толкова важно състезание? „Основните й напътствия са да съм спокойна, да игнорирам всичко около себе си и да просто играя, защото ми харесва, а не защото трябва да се класирам някъде. Това е основното”, завърши Митева.
  Европейското първенство по художествена гимнастика ще се проведе от 15-ти до 18-ти април в Бремен. Националният ни тим заминава утре за Германия.

 • Държавен турнир "Руми и Албена", Варна
  ДЕЦА:
  - Цветелина Арсенова е 4-та в многобоя, 4-та на без уред, 3-та на въже
  - Натали Мариновае 6-та в многобоя, 7-ма на без уред, 6-та на въже
  ДМВ:
  - Аделина Петкова е 3-та в многобоя, 4-та на без уред, 5-та на обръч, 1-ва на топка
  - Мария Тодорова е 5-та в многобоя, 7-ма на без уред, 5-та на въже, 3-та на топка
  ДСВ:
  - Александра Нушева е 2-ра в многобоя, 2-ра на въже, 2-ра на обръч, 1-ва на топка
  - Кристалина Атанасова е 5-та в многобоя, 4-та на въже, 3-та на топка, 5-та на бухалки

 • Международен турнир в Белгия - Forza International Challenge 2010
  Състезателката на клуб "Левски Плюс" Камалия Угринова се класира на 7-мо място при жените с оценки на въже 19,025, обръч 20,375, топка 17,300, лента 17,475. Общ сбор 74,175

 • Световна купа «Жемчужины Санкт-Петербурга»

  Руските организатори се подиграха с българските състезателки - Силвия Митева и Моника Минчева, поставяйки ги да играят и двете между много слаби състезателки и отреждайки им ниски оценки необясними за никого. Публиката много хареса българките и въпреки съдийските манипулации ги възнагради с бурни овации. Силвия Митева и Моника Минчева приеха с достойнство случващото се и дадоха урок на всички, аплодирайки играещите във втори поток гимнастички. В квалификациите Силвия Митева е с дванадесети резултат, а Моника Минчева със седемнадесети. Митева влезе във финалите на обръч и топка, където се класира съответно на 4 и 8 място.

 • Държавен турнир "Жулиета Шишманова"
  ДСВ:
  - СТЕЛА ГЕОРГИЕВА е 7-ма в многобоя, 2-ра на въже, 3-та на обръч, 5-та на топка
  - СИМОНА НЕДЯЛКОВА е 9-та в многобоя, 4-та на въже, 8-ма на бухалки
  - АЛЕКСАНДРА НУШЕВА е 10-та в многобоя, 8-ма на въже
  - ЛЮБОМИРА КАЗАНОВА е 11-та в мнобоя, 4-та топка, 6-та на бухалки
  - КРИСТАЛИНА АТАНАСОВА е 20-та в многобоя
  - АЛЕКСАНДРА ГЕОРГИЕВА е 27-ма в многобоя
  - ВЕСЕЛА СТОИЛОВА е 28-ма в многобоя
  - ДЖОРДЖИЯ ПОПОВА е 44-та в квалификациите
  Жени:
  - КРИСТИЯНА ЗАХАРИЕВА е 14-та в многобоя
  - ДЕСИСЛАВА ПЕЙЧЕВА е 15-та в многобоя
  - КАТЕРИНА-АНДРЕА ИВАНОВА е 16-та в многобоя
  - КАМЕЛИЯ УГРИНОВА е 36-та в квалификациите


 • Илиана Раева: Грозна история се получи в Каламата


  Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева разкри, че българи са се опитали да подлеят вода на ансамбъла ни по време на Световната купа в Каламата. Не е тайна, че често се влиза в комбини на съдийската маса, но този път наш специалист, работещ в чужбина, се е опитал да играе нечестно.
  Утре националките ни заминават за Европейското първенство в Бремен, Германия, а Илиана Раева е убедена, че ако грациите ни изиграят чисто съчетанията си, ще могат да се преборят за призовото класиране.
  „Българите – не всички, да бъда точна. Много българки има в чужбина, които изключително много помагат на България и треньори с много добро отношение, обаче има и българи, които… страшно е, грозна история. Няма да ви кажа имена, естествено, няма да влизам в полемика с някой си. В Каламата е искана оценка, преди състезанието на ансамбъла на България, да се вдигне 8,5 точки. Възмутени съдии, това се разбра на цялото състезание. За съжаление, на тия хора, децата взеха два бронзови медала. Много ни е трудно. Наистина ни е много тежко, защото няма как да ги пробием и руснаците. Там има много строга йерархия”, сподели Илиана Раева след приключването на продукцията „На добър час” в зала „Раковски”.
  Колкото до предстоящата надпревара в Германия и плановете за отбора, треньорът каза: „Искам силата на този млад ансамбъл да бъде догодина и най-вече на Олимпийските игри. Истината е, че не съм направила много рискови съчетания, но искам те да ги изиграят. Всичко, което е необходимо от новия правилник го има в съчетанията. Нека да играят така, пък да става каквото ще. Ще е много тежко и много трудно, но вярвам, че ако работим по този начин и момичетата работят толкова отговорно, нещата ще се получат. Силвия Митева е в много бора форма. И смятам, че ако играе силно и чисто, ще има медал. Надявам се, че момичетата ще играят силно, както показаха днес. Силвия ще играе само в многобоя, много ще е тежка нейната задача.”
  Относно скандала между Нешка Робева и Лили Игнатова, вследствие на който втората и нейните две състезателки вече ще тренират в зала „Раковски”, Раева уточни: „За мене е важно двете деца да тренират, защото са талантливи. Ние нямаме кой знае колко деца. Това е истината и е жалко, че пак се случват тия неща, но откакто я има художествената гимнастика това е факт. Кой крив, кой прав, всеки си има пристрастия. Всеки пише тоя е добрият, ония е звярът. Лошото е, когато това влияе на гимнастиката. Когато не влияе е все тая.”

 • Силвия Митева: Тръгвам с надежда за европейското


  Най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева се надява да представи по-най-добрия си начин композициите си на европейското първенство по художествена гимнастика в Бремен (Германия) от 16-18 април.
  "Не тръгвам на състезания с мисълта за оценки и класирания. Това само затормозява и възможността от разочарование е много голяма. Работихме усилено след световното първенство в Мие (Япония) и състезанията показват, че спортната ми форма все повече се подобрява. Композициите ми са много по-трудни от миналата година и изискват много концентрация. Надявам се да успея да ги представя във възможно най-добрият им вид за момента и треньорите ми да са доволни от мен. От там нататък...Божа работа!", заяви днес Силвия Митева.
  Миналият уикенд тя участва на турнир от Световната купа в Санкт Петербург (Русия), където се нареди 12-та в многобоя, 4-та на обръч и 8-ма на топка във финалите на отделните уреди. Другата ни грация Моника Минчева завърши 17-та в многобоя. "В Санкт Петербург залата беше много хубава, нова, голяма и светла.Много добри условия за провеждане на състезанието с изключение на температурата в нея, която достигаше до 37 градуса. Чувствах невероятна подкрепа от публиката, което е голям стимул за мен. За съжаление състезанията едно с друго не си приличат и съм научена да не очаквам винаги и само успех. Господ изпитва тези, които обича", коментира още Митева. Българският отбор ще отпътува за Бремен на 13-ти април.

 • Спонсорът на СКХГ "Илиана" пожела успех на гимнастичките на Европейското първенство


  Г-н Алекс Нестор, изпълнителен директор на "Челопеч Майнинг" ЕАД, спонсор на СКХГ "Илиана", посети залата на стадион "Герена", където функционира клуба на Илиана Раева. Той стана свидетел на тренировъчния процес и остана очарован от труда, който кипи в залата. Г-н Нестор поздрави националните състезателки Силвия Митева, Моника Минчева и Цветелина Стоянова, както и момичетата от националния ансамбъл - Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Таня Цекова за постигнатите им успехи на Световните купи, в които участваха. Пожела успех на тях и техните треньори на предстоящото Европейско първенство в Бремен, Германия и заяви, че духом ще бъде с тях и ще стиска палци.

  Силвия Митева благодари от името на всички състезателки за безценната помощ и подкрепа, оказана от г-н Нестор, в тези тежки времена на криза и му подари специално изработен колаж със снимки от подписването на спонсорския договор и коледното тържество на клуба с присъствието на премиера Бойко Борисов и президента на Европейския съюз г-н Ромпой.
  След официалната част, Илиана Раева разведе госта си и му показа цялата спортна база, в която се помещава клуба. Г-н Нестор заяви, че е възхитен от начина, по който се поддържа базата на СК "Илиана" в тези тежки времена и от организацията на работа в тренировъчната зала.

  Националният отбор заминава за Германия във вторник.

 • Раева доволна от представянето на българските гимнастички в Каламата


  Старши треньорът на националния отбор на България по художествена гимнастика Илиана Раева оцени като "много успешно и полезно" за българските гимнастички състезанието от Световната купа в Каламата (Гърция). Вчера Силвия Митева се класира втора в многобоя и е финалистка на три от отделните уреди, Моника Минчева е на два финала, а националният ансамбъл е 4-ти в многобоя и финалист на двата уреда.
  "Силвия Митева потвърди класата си на една от трите най-силни гимнастички в света. Независимо от грешките, които допусна, за мен тя игра много по-силно от Портимао. Нямаше плахост в играта й напротив - изглеждаше много по-убедителна и уверена в трудностите с тяло и уред. През цялото състезание независимо от грешките беше спокойна, не се изнерви, което за мен е много важно, защото такова поведение показва израстване и в психологическото й състояние. Показва много, много класа и зрялост на терена. Разбира се има какво още да изчистват до европейското заедно с нейната майка и треньорка - Силвия Дивчева-Митева, но съм спокойна, тъй като те работят много правилно на тренировките и всичко ще е о,кей", каза Раева.

  Тя похвали и младата Моника Минчева: "Голяма и приятна изненада беше нейното представяне. Тя имаше 10 дни истинска подготовка преди това състезание, тъй като беше с много тежка травма и дори лежа в болница. Наложи се да форсирам нейната подготовка, защото през тази година Моника нямаше нито едно състезание до момента, а трябва да участва на Европейското първенство през април! Рискувах много, но при нея въпросът вече не търпеше отлагане. Участието й в два финала при тази конкуренция и с тази подготовка е огромен успех за нея. От тук нататък ни предстои още повече работа и усилени тренировки в залата, защото тя има голям потенциал, но още не е развит оптимално нейният талант. Това, което ме радва е, че показа завидно спокойствие и психическа стабилност", добави Илиана Раева.

  Тя е доволна и от представянето на националния ансамбъл. "Това е второто състезание на този отбор. Имаме три 15-годишни момичета и на двете Световни купи те показаха много стабилна игра и най-важното психическа устойчивост. Другите отбори са със зрели и рутинирани състезателки, но моите млади лъвчета не им отстъпват по нищо. Това са едни много мотивирани и дисциплинирани деца. Целият ни екип с двете помощник треньорки Ина Ананиева и Мариела Пашалиева, както и хореографа Людмил Коцев работим с огромно удоволствие с тях. Само да ги опазим от травми, бъдете сигурни, че ще ни радват много. Бяха ни отписали но ги изненадахме. Има много хляб в този отбор", заяви още националната треньорка.
  Илиана Раева коментира и съдийството в Каламата: "Случиха се много грозни, пошли неща, но не на самото състезание, а преди него. Напълно обезумели от амбиция личности вечерта преди състезанието са обикаляли съдии и са искали на българките да се вдигат най-ниската оценка - 8,5. Някои от посетените съдии бяха потресени, от случилото се....Това касае ансамбъла, но за съжаление на тези, които вложиха енергията си да направят всичко възможно да отстранят нашия отбор от борбата - това не се случи. Ще кажа само едно: "Бог да пази България от българките!".
  “Явно някои са родени малко по-късно и не знаят, че едно от силните ми качества, е че знам, че за да постигнеш нещо истинско и значимо трябва да минеш през ада и да изтърпиш изпитанието! Единственото, което ме интересува в момента е, че имаме прекрасни състезатели и трябва да много да работим. Всички отбори се готвят много и конкуренцията е силна. Ансамблите показаха израстване по отношение на сигурността в изпълненията си и не допускаха толкова груби грешки, както на Световната купа в Портимао. Отново се отличават с хубави композиции и хореография ансамблите, където работят български треньори - Азербайджан с Мариана Василева и Гърция с Камелия Дунавска", заяви Раева.
  Тя съобщи програмата на националния отбор до европейското първенство. "Предстои ни усилена работа в залата. Имаме още какво да изчистваме и усъвършенстваме. На Силвия Митева и Моника Минчева им предстои участие на Световна купа в Санкт Петербург (Русия). След това е Европейското първенство в Бремен от 13-18 април", завършва Илиана Раева.

 • Митева със злато, ансамбълът с бронз в Каламата


  С брилянтно и емоционално изпълнение Силвия Митева спечели златен медал на топка във финала на този уред на Световната купа в Каламата, Гърция. Във финалите на въже и обръч Силвия Митева завърши четвърта.
  Другата българка Моника Минчева се класира 6-та на топка и 7-ма на въже.
  Pixelhead
  Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели бронзов медал в съчетанието с 5 обръча на финала на СК в Каламата. Дори и стартов жребий номер 1 не повлия на момичетата на Илиана Раева, които след изключително силно и ярко изпълнение на композицията си с 5 обръча спечелиха и първия си бронзов медал от СК. Във финала на 3 ленти и 2 въжета ансамбъла отново спечели бронзовите медали.

 • Силвия Митева с второ място в многобоя в Каламата


  Най-добрата българска състезателка по художествена гимнастика в момента – Силвия Митева, показа, че се намира в добра форма, няколко седмици преди Европейското първенство. Българската грация зае второ място в многобоя на на турнира от Световната купа в Каламата (Гърция).
  Митева остана единствено след рускинята Дария Кондакова, която зае първата позиция в подреждането. Трета остана Любов Чаркашина от Беларус.
  Другата българска представителка в индивидуалното Моника Минчева остана на 11-я позиция.
  Националният ни ансамбъл се нареди 4-ти в многобоя, на 0.005 точки от третия Азербайджан.

  Силвия Митева влезе във финалите на обръч, топка и въже. Моника Минчева ще играе на финалите на въже и топка. Ансамбълът също преодоля квалификациите и ще играе на финал и на двете съчетания.
 • Отново бронз за Силвия Митева на световната купа в Портимао, Португалия
  Прецедент – три рускини с медали, не наградиха Митева
  Най-добрата българска състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева зае четвърто място в многобоя на турнира в Портимао, въпреки че българката трябваше да спечели бронзовото отличие. Причината за това не е в ощетяване от страна на съдиите, а странно решение на организаторите, които решиха да наградят три рускини, въпреки че по правилата в класирането участват само две състезателки от една страна.
  Силвия Митева остана след трите рускини – Евгения Канаева, Дария Кондакова и Дария Димитриева, които се качиха на първите три места на стълбичката при награждаването.
  Нашата състезателка след грубо ощетяване през 1 ден атакува призовите места и успя да сломи съпротивата на съдийките да я оценяват справедливо и с рискова и безупречна игра накара съперничките си да грешат.
  В крайна сметка най-добрата ни грация в момента се класира за финалите на четирите уреда на Световната купа, като на топка и лента влезе с втори оценки.
  Българският ансамбъл игра без грешка на втория уред, но остана 5-ти
  На световната купа по художествена гимнастика в Портимао (Португалия), българският ансамбъл остана пети в квалификацията - многобой, но единствен от всички отбори при днешните си зпълнения с въжета и ленти игра силно, с настроение и без грешки като изправи на крака 5000 публика в зала "Портимао арена".
  Съдийките отсъдиха за нашите момичета оценка от 25,200 точки, която бурно бе освиркана от публиката в залата. За съжаление нашите момичета нямаха подкрепата на роден съдия, тъй uато по-рано Деспа Кателиева изтегли празен лист. Озадачаващо е класирането или по точно оценките на oстаналите отбори, които се надпреварваха един през друг, кой повече ще се оплете, изпусне и събира уреди по килима. Но това по никакъв начин не повлия на класирането им.
  "Безкрайно щастлива и горда съм с българския отбор. Изключително мотивирани и дисциплинирани деца. Всеотдайни, целеустремени и са готови на всичко, за да се докажат. Заявиха ми, че съдийството изобщо не може да попречи на гордостта от представянето им и че са изпитвали невероятното щастие да играят и да са единственият отбор изиграл и двете съчетания без грешка", каза старши треньорът на националния ни отбор Илиана Раева.
  Силвия Митева спечели бронз на обърч в Портимао
  Силвия Митева спечели бронзов медал на финала на обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Портимао (Португалия).
  Най-добрата българска гимнастичка получи оценка от 27.750 точки. Митева завърши пета на лента с 26.550 точки и шеста на въже и топка съответно с 26.800 точки и 26.275 точки. Олимпийската и световна шампионка Евгения Канаева (Русия) спечели златните отличия на въже, топка и лента, а Дария Кондакова (Русия) спечели на обръч и стана втора на въже.
  "В момента Силвия не отстъпва по нищо на най-добрите и силни рускини в света. Новите й композиции предизвикаха възхищението на специалистите. По отношение на артистичността не е случайно, че има толкова високи оценки, защото съчетанията и са направени най-добре от всички по отношение синхрон между музика и движения. След последната ни световна шампионка Мария Петрова - Силвия Митева е първата ни гимнастичка от толкова дълги години, която показва истинска класа! За мен беше истинско удоволствие и гордост да наблюдавам изпълненията й!", каза след състезанието старши треньорът на националния отбор Илиана Раева.
  При ансамблите във финала България игра страхотно на 5 обръча, но остана четвърта с оценка 25.875 точки. Русия завърши трета, въпреки че изпусна уред извън терена, а първо и второ място спечелиха съответно Беларус и Италия. На ленти и въжета нашите момичета направиха три грешки, получиха оценка 23.075 точки и се наредиха предпоследни 7-ми. Това е първо официално състезание на новия ансамбъл на България. Италия спечели този финал с 27.125 точки, пред Русия и Израел. Рускините направиха доста грешки - уред и гимнастичка извън терена, но взеха среброто.
  Съдии се подиграха с българските грации
  Ансабалът ни по художествена гимнастика е още по-амбициран да докаже, че България няма да сведе глави пред задкулисните игри
  С игра без грешка и на пета позиция в многобоя завърши ансамбалът ни по художествена гимнастика на Световната купа в Портимао. Въпреки силното си представяне, грациите не успяха да се стигнат до медал.
  В класирането на отделните уреди момичетата на Илияна Раева повториха собственото си постижение на съчетанието с 5 обръча, като не допусснаха нито една грешка, но все пак завършиха на 4-ата позиция след отборите на Русия, Италия и Беларус. Основна „заслуга" за това имаха съдиите, които отново лансираха руското съсловие, а нашите пак издухаха супата.
  Много по трагично, обаче изглеждаха нещатата на финалите на съчетанията с 3 ленти и 2 въжета, където всички отбори буквално се бореха с уредите си. Призьорките от Русия например, допуснаха 4 груби заплитания с уреда, няколко изпускания, което им костваше да покажат лекоатлетическите си умения на терена. Тимът на Беларус пък изигра съчетанието си с възел и изпускане при размяна на финала, но пак взеха медал. С не по-малко груби грешки се представиха и нашите грации, но за разлика от предните два отбора, на тях не им бе отреден медал и завършиха на 7-мо място.
  „Безкрайно щастлива и горда съм с българския отбор. Изключително мотивирани и дисциплинирани деца. Всеотдайни, целеустремени, готови са на всичко, за да се докажат. Заявиха ми, че съдийството изобщо не може да попречи на гордостта от представянето им и че са изпитвали невероятното щастие да играят, и да са единствения отбор изиграл двете си съчетания без грешка в многобоя", каза старши треньорът на националния ни отбор Илияна Раева.
  При девойките Стела ГЕоргиева се представи неубедително и със съотборничката си Анастасия Киссе заеха 8-мото място.
 • Невероятна драма,блестяща игра и бронзов медал на Силвия Митева на Световната купа в Дебрецен
  С изключително силна игра Силвия Митева от клуб "Илиана" се класира на пето място в многобоя - квалификация на Световната купа по художествена гимнастика в Дебрецен, Унгария.
  Пред нея са единствено представителките на Русия – Канаева, Кондакова, Димитриева и Луконина. По изключителен драматичен начин протече състезанието за нашата гимнастичка.
  В съчетанието си с обръч, непосредствено след първоначалния сигнал, музиката спря, но опитната ни грация продължи да играе под бурните аплодисменти на унгарската публика. След четири изпълнения, Силвия Митева бе поканена отново да изпълни съчетанието с обръч и с перфектната си игра взриви над 2000 зрители в залата, които й станаха на крака.
  За вдъхновеното си изпълнение с обръч тя бе оценена от съдиите с 27,625 точки. От тук до края на състезанието всяко нейно участие бе съпроводено с оглушителните аплодисменти на публиката.
  Във финалите на отделните уреди където участват 8-те най-силни в света, Митева е с бронзов медал на обръч непосредсвено след двете рускини, на топка е 5-та, на лента 6-та, на въже е седма. Представителката ни при девойките Симона Недялкова от клуб "Илиана" остана 9-а и не успя да се класира за финалите.
 • Силвия Митева започна турнирите със злато на международен турнир в Тарту, Естония
  Художествената гимнастичка Силвия Митева започва новия сезон със златен медал на лента. На силния турнир "Мис Валентин" в естонския град Тарту Силвия Митева от клуб "Илиана", зае първо място на съчетанието си с лента по български фолклорни мотиви. Бронзовата ни медалистка от световното първенство в Мие (Япония) отново доказа класата си.
  Тя остави след себе си силната представителка на Азербайджан Аля Гараева и новата надежда на Русия Яна Луконина. На останалите уреди Митева допусна грешки и се класира 5-та на въже, 7-ма на топка и 8-ма на обръч.
 • Гран при в Москва
  Ансамбъл девойки в чийто състав влизат гимнастичките от клуб "Илиана" Кристина Великова и Ингрид Цветкова спечелиха 3 място в многобоя.
 • Децата на Илиана Раева изнесоха коледно представление в зала "Универсиада"
  Симпатично коледно шоу пред около 500 зрители в зала "Универсиада" изнесоха най-малкитe състезателки от клуба по художествена гимнастика на Илиана Раева. Събитието се организира за четвърта поредна година, но този път бе уважено от високопоставена делегация, начело с премиерa Бойко Борисов и президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой.
  Министър-председателят пристигна точно в 15 ч и седна в официалната трибуна. В 15,26 ч дойде и Ромпой, придружаван от българския еврокомисар Румяна Желева. Специално за бившия белгийски премиер съчетание изигра женският ансамбъл на клуб "Илиана". Музикалният съпровод не беше 9-а симфония на Бетовен, но и "Кармина Бурана" прозвуча достатъчно тържествено. Ромпой остана в залата 11 минути, преди ескортът му да потегли към летището.
  Иначе в коледното представление се включиха всички подготвителни групи на клуб "Илиана". Децата бяха великолепни, а по трибуните майки, бащи, баби и дядовци примираха от вълнение.
  "Безкрайно съм щастлива от присъствието на толкова специални гости. С работата си в последните месеци това правителство показа, че се интересува от проблемите на спорта", заяви Илиана Раева. Тя допълни, че се надява клубът да продължи да се развива и да печели медали от световни и европейски първенства.
  Раева дари с плакети гостите си, а за Ромпой имаше картина. След края на официалната част всички момиченца получиха подаръци от Дядо Коледа.

 • Златотърсачи плащат за медали на Илияна Раева

  Илияна Раева дарява плакет на директора на "Дънди Прешъс
  Метал" Алекс Нестор. Спортният министър Свилен Нейков и
  шефката на гимнастичките Мария Гигова уважиха презентацията
  на спонсора. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА
  "Винаги сме имали усет къде е златото, затова се обвързваме с художествената гимнастика. Там медалите са сигурни." Това заяви Алекс Нестор, директор на "Дънди Прешъс Метал". Канадската компания за разработване и експлоатация на цветни метали стана спонсор на клуб "Илиана Раева", в който тренират 70% от националките.
  "Не ме питайте на колко врати съм чукала. И просекиня ще стана, но ще обезпеча децата от клуба. Не го ли заслужава този златен български спорт? Жалко, че ни оценяват само чужденци, а нашите бизнесмени нямат интерес", заяви Илияна Раева.
 • Илиана Раева: Показахме как се работи
  - Г-жо Раева, преди две седмици подписахте договор с канадска фирма за сътрудничество. Какво каза техният представител г-н Нестор след днешния спектакъл?
  - Той остана много очарован. Каза, че това е надминало всичките му очаквания. Прeди всичко обаче днешното височайшо присъствие бе един невероятен жест от страна на министър-председателя Бойко Борисов. Използвам вашите страници да изкажа огромното си възхищение, защото България никога не е имала такъв премиер, който така да отделя от скъпоценнотото си време. Това показва, че той наистина е различна порода. Г-н Борисов ни вдъхва надежда, че ще направи много за спорта. Пак благодарение на него дойде и председателят на Европейския съвет, който е личен негов гост.
  - Какво означават за вас тези коледни партита на клуб "Илиана"?
  - Най-радостното днес е, че показахме как се работи в нашия клуб. Благодаря на треньорите си, които с много търпение и желание се занимават с малките. Щастлива съм, че в навечерието на най-светлите дни се получи такъв празник за децата.
  - На гости у нас е председателят на Европейския съвет Херман ван Рампой. Като човек, който е от дълги години в спорта, трябва ли според вас ЕС да има единна програма за развитие?
  - Предполагам, че всички хора в Европа и Европейския съюз са наясно, че спортът е нещо, на което трябва да се обърне сериозно внимание. Не искам да се ангажирам с това какво трябва и какво не трябва. Убедена съм, че занапред към нас ще има нужното внимание и уважение. Новият премиер го показва с всичките неща, които свърши през последните три месеца. Що се касае до ЕС, би било хубаво това да се случи. Искрено се надявам нашият коледен празник да засили вниманието на всички към спорта
  - Какви бяха отзивите на г-н Рампой от това, което видя?
  - Остана страшно очарован. Аз му дадох характеристика на нашия клуб от самото му създаване и той започна да ме разпитва. Първо ме попита дали съм била гимнастичка и преводачът му каза, че аз съм едно от Златните момичета. Учуди се как успявам да се справям с всичко това. Каза, че това, което сме направили тук с толкова малки деца, е страхотно. Аз му обясних, че това са само подготвителните групи. Ние разполагаме с още толкова състезатели. Той трябваше да тръгва, защото има много ангажименти, но си личеше, че иска да остане и да гледа.
  - При срещите ви с премиера получили ли сте някакви обещания за развитието на спорта и запознал ли ви е с част от програмата на правителството за развитие на спорта?
  - Никакви. Премиерът няма какво да обещава. Той с каквото може, помага - с отношение, с влияние. Оттам нататък всичко зависи от нас - тези, които се занимаваме със спорт. Ние трябва да работим и да развиваме състезатели. А за програмата - не съм имала разговор с него на тази тема по никакъв начин. Не сме говорили в детайли за спорт. За мен бе достатъчно неговото отношение към нас. Той ми помогна с няколко хубави думи за моя клуб и най-вече с присъствието си днес.
 • Клуб "Илиана" подписа със Силвия Митева
  Най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева вече е състезателка на клуб "Илиана". Бронзовата медалистка на лента от световното първенство в Мие (Япония) напусна "Левски", за да премине при осигурения финансово след договор с канадска компания за добив и преработка на злато клуб на Илиана Раева.
  През 2009 година Силвия Митева спечели 10 медала от световното първенство, Световните игри за неолимпийски дисциплини, турнирите от сериите Гран При и турнирите за Световната купа. Тя завърши пета в многобоя на световното в Страната на изгряващото слънце и шеста на европейското в Баку. Силвия МИтева завърши на 3 място в генералното класиране от престижната верига на най-добрите гимнастички Гран при. Тези успехи й отредиха 8-о място в класацията за "Спортист на годината на България".
 • Утвърдени състави на националните отбори
  Управителният съвет на Българската федерация по художествена гимнастика утвърди след проведени контролни националните отбори при жените

  Състави на националните отбори:
  Индивидуално (жени):
  1. Силвия Митева - Илиана
  2. Моника Минчева - Илиана
  3. Цветелина Стоянова - Илиана
  4. Боянка Ангелова - ЦСКА
  5. Марина Стоименова Академик
  6. Кристина Илиева - Левски
  7. Мария Матева - Олимпия74
  8. Румяна Велинова - Славия
  9. Габриела КИрова - Левски

  Национален ансамбъл(жени):
  1. Михаела Маевска - Илиана
  2. Ренета Камберова - Илиана
  3. Христиана Тодорова - Илиана
  4. Елена Тодорова - Алегро
  5. Цветелина Найденова - Славия
  6. Катрин Велкова - Левски Триадица
  7. Таня Цекова - Илиана
  8. Гергана Ташева - Тракия

  Национален отбор (девойки):
  1. Анастасия Киссе - Алегро
  2. Диляна Боцева - Академик
  3. Симона Недялкова - Илиана
  4. Стела Георгиева - Илиана
  5. Стелиана Янкова - Алегро
  6. Александра Нушева - Илиана
  7. Грета Христова - Левски
  8. Любомира Казанова - Илиана

  Национален ансамбъл (девойки):
  1. Ингрид Цветкова – Илиана
  2. Ирена Гайдарджиева – Олимпия
  3. Кристина Великова – Илиана
  4. Деница Велевска – Тракия


 • Pixelhead Всички права запазени — Pixelhead