НАЧАЛО/ СПОНСОР/ НОВИНИ/ ИСТОРИЯ/ ЗВЕЗДИ/ ФОТОГАЛЕРИИ/ ПРЕСА/ МУЛТИМЕДИЯ/ ФОРУМ /   КОНТАКТ 

НОВИНИ

2011                                     2010    2009    2008    2007    2006    2005    2004  

 

 • Церемония по награждаване на най-добрите спортисти и треньори

  Министерството на младежта и спорта заедно с Българския спортен тотализатор раздаде премии от 377 910 лева на 63 спортисти, 35 треньори и 3 лекари за успехите им през 2011 година.
  На церемония в тренировъчната зала към Арена Армеец чековете бяха връчени на най-добрите ни състезатели, завоювали медали в световни и европейски първенства от Свилен Нейков, председателя на БОК Стефка Костадинова, Жени Раданова, изп.директор на тото Дамян Дамянов, Иво Тонев и други.
  Всяко едно от момичетата от ансамбъла ни по художествена гимнастика получи по 7 600 лева, най-висока е премията за Илиана Раева - 12 000 лева, по 8 000 помощничките на Раева в художествената гимнастика Ива Ананиева и Мариела Пашалиева, д-р Сиракова получи 5 000 лева, Силвия Митева и треньорката и Силвия Митева-Дивчева по 3 800 лева.

 • "Спортист на годината" 2011

  За отбор на годината бе избран националният ансамбъл по художествена гимнастика на България. Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова заслужиха признанието

  Треньорката на ансамбъла ни по художествена гимнастика Илияна Раева, избрана за треньор номер 2 на България за 2011 година, призна, че е много щастлива от наградата. Нейните възпитанички пък бяха определени за отбор на годината.
  "Много сме доволни, много щастливи. Това бе наистина една страхотна година за българската художествена гимнастика. Толкова много награди, толкова много отличия - много задължават. Ние вече от един месец работим и мислим за догодина, защото след всичко, което ви донесохме като еуфория и радост знам, че вашите претенции към нас ще бъдат огромни. Ще искаме много повече и още повече, а и момичетата искат златен олимпийски медал. Доста смело. Така, че много сме щастливи, една страхотна година и един уникален декември, който ще запомня за цял живот. Симеон Щерев е уникален треньор, постигнал много успехи", сподели Раева.
  Елена Тодорова (ансамбъл жени): "Щастливи сме. Това е най-голямото отличие, което спечелихме досега. Щастливи сме, че зарадвахме цяла България. Благодарим на всички за това признание".

  Силвия Митева бе избрана за Спортист № 8 на България.
  Силвия Митева: Благодаря на всички, които ме подкрепяха
  Гимнастичката Силвия Митева, спортист номер 8 на България за 2011 година, не скри радостта си от това, че попадна в десетката на най-добрите родни спортисти за годината. "За мен е огромно удоволствие да бъда част от 10-те най-добри спортисти на България. Тази година бе много успешна в моята кариера и благодаря на всички, който ме подкрепяха".

 • Награди на СК "Левски" за Силвия Митева и ансамбъла по художествена гимнастика

 • "Спортен Икар" за ансамбъла по художествена гимнастика с треньор Илиана Раева


  Официални гости на награждаването бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова, кметът на София Йорданка Фандъкова и бивши спортни величия. Тази година бяха наградени 13 спортисти в 6 категории.
  За отбор на годината призът бе връчен на ансамбъла по художествена гимнастика с треньор Илиана Раева.

 • ДП ЗА АНСАМБЛИ „А” КАТЕГОРИЯ ДМВ, ДСВ И ЖЕНИ

  ДМВ
  1 СК "Илиана"
  7 СК "Лс Плюс"

  ДСВ
  7 СК "Лс Плюс"
  8 СК "Илиана"

  ЖЕНИ
  2 СК "Илиана"
  4 СК "Лс Плюс"

 • Митева блести на шоу в Билбао

  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева взе участие в единственото по рода си шоу за художествена гимнастика в испанския град Билбао. Галаспектакълът се организира от Баската федерация по гимнастика и тази година в него участваха 11 от най-добрите грации в света. По време на събитието гимнастичките показаха своите любими съчетания и програми, като и раздадоха автографи на феновете.
  В шестото издание на шоуто освен Митева участваха световната вицешампионка Дария Кондакова, Дария Дмитриева, Яна Луконина (всичките от Русия), Аля Гараева от Азербайджан, Любов Чаркашина и Мелитина Станюта от Беларус, Юляна Трофимова от Узбекистан.

 • Илиана Раева и ансамбълът номер едно за август


  Българските гимнастички получиха наградата, заради успеха си на Световната купа в София, а Илианa Раева бе избрана за треньор на месеца
  Момичетата получиха наградата, заради отличното си представяне на Световната купа, която се проведе в София в края на месец август. Илиана Раева пък взе наградата за треньор на месеца за втори път. Тя получи 18 от гласовете на спортните редакции, със 7 остана Петър Мерков - старши треньор на националния отбор по кану-каяк.
  Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова, спечели бронз в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика в Монпелие. Те, освен това спечелиха олимпийска квота за Игрите в Лондон, злато на финала на три ленти и два обръча, както и бронз на финала на пет топки, така че почти сигурно ще бъдат наградени и за отбор на месец септември в следващата анкета.

 • С много цветя и сълзи от радост бяха посрещнати златните ни момичета


  С много цветя, аплодисменти и сълзи от радост бяха посрещнати златните момичета на Летище София. Ансамбълът на България се прибра от Световното първенство във Франция с три медала - един златен и два бронзови.
  Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова, както и треньорът Илиана Раева с нейните помощнички Мариела Пашалиева и Ина Ананиева, бяха посрещнати подобаващо от десетките фенове на аерогарата. Сред чинно чакащите, с огромен букет цветя бе и съпругът на Илиана Раева - Наско Сираков, заедно с едната от дъщерите им.
  Министърът на спорта Свилен Нейков също поздрави лично медалистките от шампионата на планетата. Това бе едно от най-успешните състезания за българската художествена гимнастика в последното близо десетилетие. Българският ансамбъл спечели квота за Олимпиадата с третото си място на многобоя, злато на ленти и обръчи и още един бронз на съчетанието с пет топки.
  Освен родителите и най-близките на гимнастичките, Елена Тодорова от ансамбъла не успя да спре сълзите си, разплакана от многобройните поздравления по телефона. Дори и един загубен куфар при завръщането не успя да разстои друга от състезателките на Илиана Раева.
  Най-незабравимият момент за гимнастичките ни, по време на шампионата е бил, когато са видели надписът, че са първи, че златният медал е в ръцете им.
  „Много сме щастливи. Сълзите са от радост, очаквахме медал, но не и златен. Илиана Раева нямаше думи след спечелването на медала. Тя беше изключително доволна и щастлива, а преди самото съчетание имаше страшно много забележки”, разкри Елена Тодорова след пристигането си.
  От своя страна Рени Камберова сподели, че се надява ансамбълът ни да успее да изненада съперничките си догодина на Олимпиадата с „българска гимнастика и нещо много грандиозно”.
  Момичетата обаче не са забравили, че сега треньорът Илиана Раева трябва да изпълни обещанието си към тях – една голяма торта, заради златния медал и най-вече заради огромните лишения и жестокия труд положен в залата от красивите момичета.

 • Илиана Раева: Мечтата ми е да взривим Лондон


  Изключително щастлива и развълнувана. Така изглеждаше Илиана Раева при завръщането на националния ансамбъл на България от Световното първенство в Монпелие. Треньорът, който изведе грациите ни до най-големия връх, все пак остава твърдо стъпила на земята и огромни идеи и амбиции за Олимпиадата догодина.
  Ансамбълът се прибра от Франция с три медала – златен и два бронзови, както и с квота за Игрите в Лондон.
  „Ние играхме с последен номер и изобщо не знаехме какво се случва преди нас, затова им казах, само, че искам да играят с цяло сърце и душа, защото играят това съчетание за последен път. И когато видяхме, че сме първи, скочихме всички, не сме очаквали, че ще спечелим злато. Сега ни чакат нови композиции”, сподели Илиана Раева на Летище София след прибирането на отбора в България.
  „Много са мотивирани момичетата, оттук-нататък очакванията към нас са огромни, но искам да направя много рискови състезания. Мисля дори, че на Олимпиадата ще ни бъде много по-лесно. Наистина искам да направя съчетанията, с които да взривим Лондон, ще рискувам за Олимпиадата. Аз като треньор тръгвам по различен път.”
  „Най-трудният ми момент беше нощта преди многобоя и два часа преди старта ни, тогава имах чувството, че се намирам в ада, защото ако бяхме направили най-малката грешка, щяха да ни извадят от шестицата, а най-щастливият момент – когато видях таблото с първото място”, каза още треньорът на националния ни отбор.
  „100 процента следващото съчетание също ще бъде направено по пълнолуние. Надявам се Мариела Пашалиева отново да направи баница, а децата да донесат кола. Толкова много емоции има, когато правим нощем съчетанията. Ще го направим така, не защото съм фаталистка, а защото вярвам, че човек трябва да използва природните сили, за да му помагат”, завърши още по-амбицираният треньор.


 • Златен ансамбъл!


  Българският ансамбъл по художествена гимнастика е световен шампион! Златните момичета отново са на върха, след като момичетата на Илиана Раева спечелиха златен медал на съчетанието с два обръча и три ленти на шампионата на планетата във Франция.
  Българският ансамбъл в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова е новият световен шампион на ленти и обръчи, при това по-малко от година преди Олимпиадата в Лондон. След изпълнението цялата зала в Монпелие ги аплодира и стана на крака.
  Българките, които излязоха с последен стартов номер, получиха оценка от 27.400 точки, след като изиграха перфектно съчетанието си и взеха третия си медал от първенството. Българките имат още две бронзови отличия - във финала на пет топки и в многобоя.
  На второ място е Италия с състав Елиза Бланки, Ромина Лаурито, Марта Панини, Елиза Сантони, Анжелика Савраюк и Андреа Стефанеску с 26.725 точки, а на трето – Израел (26.675 точки). Руският ансамбъл допусна груба грешка по време на изпълнението си и остана без медал на този уред. За сметка на това българките за пореден път показаха, че имат място сред най-добрите и с изключителна преднина грабнаха титлата.
  Вчера момичетата ни спечелиха квота за Игрите в Лондон догодина, след като завършиха на трето място в многобоя. В първия финал - на пет топки българките получиха оценка от 26.950 точки, след като изиграха перфектно съчетанието си и се класираха трети. Победител на този уред стана Русия в състав Уляна Донскова, Ксения Дудкина, Олга Илина, Алина Макаренко, Анастасия Назаренко и Наталия Пичушкина с 28.000 точки, пред световния шампион в многобоя Италия с 27.000 точки.
  Това бе най-успешното световно първенство за България в последните години със спечелените пет медала - един златен и четири бронзови на ансамбъла и на Силвия Митева


 • България спечели олимпийска квота и бронз в многобоя при ансамблите на СП


  Българският ансамбъл по художествена гимнастика в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова спечели олимпийска квота за Лондон 2012 и бронзов медал в многобоя на 31-то световно първенство, което продължава във френския град Монпелие.
  Българските грации, който играха с нови трика, изпълните отлично и двете си съчетания и получиха оценки 26.800 точки за 5 топки и 27.325 точки за 2 обръча и 3 ленти. Така България със сбор от 54.125 зае третото място. Освен медала България спечели и олимпийска квота за Лондон 2012. Възпитаничките на Илиана Раева се класираха за финалите на отделните уреди утре. Така за пръв път в последните осем години България има медал в многобоя от световно първенство. За последно това стана в Будапеща през 2003 година, когато взехме сребро. Световният шампион Италия защити титлата си, а на второ място остана Русия. Вчера България спечели още една олимпийска квота чрез Силвия Митева, която се класира седма в многобоя, спечели броновите медали на бухалки и лента, а на обръч и топка остана четвърта.
  „Толкова сме щастливи, че не знам какво да кажа. Конкуренцията и напрежението бяха чудовищни, заради това безумие само шест отбора да взимат квота за Олимпиадата. Всички бяха много напрегнати. Знам, че много работихме, момичетата имаха голяма успеваемост на тренировките и въпреки това много се притеснявах и вълнувах. Този медал има огромна стойност, защото момичетата играха без грешка. Страшно много им отива медалът, защото това е олимпийската дисциплина и от тук ние стартираме с медал. В нашия спорт е от огромно значение това кой е бил финалист предишната година”, каза пред Гонг Илиана Раева.
  „Децата плачат от радост, всички ги поздравяват. Благодаря на всички, които вярваха, че ще успеем. Радвам се, че отново се говори за художествена гимнастика. Посвещаваме този медал на всички почитатели на художествената гимнастика в България”, добави селекционерът на националния тим.
  „Работихме много за специфичната работа с уредите, работата с елементи. Страшно много работихме за тази психическа устойчивост. Много приказки, много говорене, много слушаха, много ми вярваха, много са изпълнителни. Мисля, че това е в основата на нещата. И в София направиха два страхотни дни на Световната купа. Преди малко имах разговор с тях и им казах, че този ден отмина и в София ще се празнува, защото трябва да се съберат за утре. Още малко искам да бъдат концентрирани и търпеливи. Дай Боже и утре да зарадваме хилядите си фенове в България”, завърши Илиана Раева. • Силвия Митева: Играх с цялата си душа


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева изрази удовлетворението си от своето представяне на Световното първенство във Франция. Грацията ни се прибра тази вечер в София с полет от Париж и веднага попадна в обятията на най-близките си хора.
  Силвия Митева спечели два бронзови медала на отделните уреди от шампионата на планетата в Монпелие – бухалки и лента. Тя се класира седма в многобоя, а на обръч и топка остана четвърта.
  “Изключително съм щастлива, защото в крайна сметка успях да спечеля квота за Олимпиадата. Не знаех, че вървя трета в многобоя преди обръча. По време на състезание не следя оценките, за да не се натоварвам психически. Не бях притеснена, даже бях доста спокойна преди последното съчетание. В многобоя най-притеснено ми беше съчетанието с бухалките. На всеки се случва да не му провърви, малшанс, но беше глупава грешка”, сподели Силвия Митева.
  “Най-вълнуващият момент може би беше финалът на бухалки, защото никога не ми дават медал на бухалки. А като станах трета на бухалки, след това се успокоих за лентата и не предполагах, че имам медал, даже си мислих, че са го дали на украинката, защото тя изигра невероятно съчетанието. Знам, че на четирите финала играх много добре, дори и на многобоя. Излязох да играя с цялата си душа, нищо не съм си спестила.”
  “Очакват ме цели 10 дни почивка, въпреки че в момета горя от желание да тренирам. Бих започнала още сега работата за догодина, но трябва да търсят нови музики първо”, каза още най-добрата ни гимнастичка.
  Колкото до трикото, което Силвия Митева получи като подарък от Ирина Винер в Монпелие, тя сподели: “Още в първите дни като отидохме във Франция, в първия момент, в който я видяхме, тръгнах да й казвам “Добър ден”, а тя се нахвърли отгоре ни и тръгна да ни целува. Каза, че искала да ми подари трико, което било късметлийско и че е било направено с много любов. А то дори ми донесе цели два медала.”
  “Искам да честитя на ансамбъла, дано утре се представят още по-добре, много съм щастлива, че спечелиха квота. Най-важната задача с квотите беше изпълнена”, коментира накрая Силвия Митева. Българският ансамбъл спечели бронзов медал в многобоя на шампионата, с което заслужи и квота за Игрите в Лондон догодина.

 • Треньорът Митева: Надявам се Силвия да сбъдне детската си мечта

  Личният треньор на най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика - Силвия Митева, която е и нейна майка, сподели след пристигането им на Летище София, че е много горда и щастлива с постижението на своята дъщеря и състезателка от шампионата на планетата във Франция. Грацията ни спечели два бронзови медала на отделните уреди – бухалки и лента. Класира се седма в многобоя, с което завоюва и квота за Олимпиадата, а на обръч и топка остана четвърта.
  “Тази симбиоза между родител и треньор ни помага много. Аз не съжалявам като треньор за грешката и за пропуснатия медал в многобоя, а като майка, заради тъгата на детето ми. Всичко вървеше много добре, тя не знаеше, че върви на трета позиция. Така е трябвало да стане. Беше готова за медал в многобоя. Беше много малка разликата и за финалите на другите два уреда. Истината е, че спортът е субективен и винаги има сметки. Все пак това беше най-силното състезание, на което съм присъствала, буквално сътвориха спектакъл на килима”, сподели Силвия Митева-старша.
  “Най-интересното беше, че реакцията й на грешката на обръч, беше положителна и по-хубавото е, че едно такова спортно нещастие не успя да я извади от концентрацията й. Тя излезе усмихната от килима, но после като се скри отзад си поплака”, добави треньорът.
  “Истината е, че нейната детска мечка беше да участва на Олимпиада, надявам се със спечелването на тази квота да може да я осъществи – да е жива и здрава, но какво ще стане... Каквото и да е – ще е само бонус, като тези два бронзови медала”, завърши Силвия Митева – майка и треньор.

 • Ирина Винер подари трико за медал на Силвия Митева на Световното първенство в Монпелие, Франция


  В съвременния спорт, особено, когато става дума за субективен спорт, в който се намесват много интереси, рядко могат да се видят жестове на признание и феърплей, какъвто направи Ирина Винер към Силвия Митева преди Световното първенство, което се провежда във Франция.
  В последното си съчетание в надпреварата на отделните уреди най-добрата българска гимнастичка излезе с ново трико, с което за първи път играе на състезание.
  Любопитното е, че екипът е личен подарък на селекционера на руския национален отбор по художествена гимнастика към Силвия Митева и дори с просто око може да се види, че е изключително скъпо.
  Още преди началото на надпреварата във Франция Ирина Винер е направила този жест към грацията ни. Силвия обаче го запази едва за последното си изиграване в четвъртия ден от шампионата, за съчетанието с лента. Именно тази композиция донесе на българката втори бронзов медал на страната ни от първенството на планетата в Монпелие.
  Интересното е, че суперлативите и жестовете от страна на най-влиятелната жена в художествената гимнастика, са истинска рядкост. Освен трикото обаче, Ирина Винер даде своето признание за българската художествена гимнастика като цяло, както и към Илиана Раева, още по време на Световната купа в София преди месец

 • Илиана Раева: Фантастична Силвия Митева, показа една невероятна гимнастика на Световното първенство в Монпелие, Франция


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели два бронзови медала на бухалки и лента на Световното първенство в Монпелие, Франция, непосредствено след 2-те руски гимнастички. Във финалите на обръч и топка съдийките я подредиха на 4-то място, на крачка от медалите.
  Старши треньорът на националния отбор Илиана Раева бе изключително щастлива от спечелените два бронзови медала на бухалки и лента от Силвия Митева на Световното първенство по художествена гимнастика в Монпелие (Франция).
  „Фантастична Силвия. Искам да кажа, че аз за пръв път я виждам да играе така - с такова увереност, самочувствие и класа. Тя показа една невероятна гимнастика”, каза селекционерката ни.
  „Всички сме много щастливи. Тя спечели тези медали при една много силна конкуренция. За мен Силвия, двете рускини Канаева и Кондакова, както и Максименко са тези, които се отличават коренно от останалите гимнастички.”
  „Изключителна игра за Силвия и страхотни поздравления за нея и нейната майка. Страхотна гордост и радост за България за Силвия и нейната майка”, коментира от Франция Илиана Раева пред БТА.

 • Силвия Митева спечели два бронзови медала на Гран При в Берлин


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели два бронзови медала на бухалки и лента във финалния турнир от веригата Гран при в Берлин. В многобоя Силвия Митева е пета, непосредствено след 4-те руски гимнастички. Във финалите на обръч тя е 5-та, на топка е 4-та.


 • Истинското признание: “Това е България”  Следващите редове не са предназначени за онези, които не вярват. Те са за хората, които могат, които искат, които мечтаят и най-важното - действат.
  Всъщност и аз бях от първия вид - до събота вечерта. Не вярвах, че Арена Армеец София може почти да се напълни с фенове на художествената гимнастика. Не вярвах, че можем отново да бъдем най-добрите. Не вярвах и че една Световна купа може да донесе толкова много приятни емоции.
  Не вярвах, че Ирина Винер може да признае поражението си. Не вярвах, че точно тя ще признае: “Това е България”. Не вярвах, че отново ще се заговори за златни момичета. Не вярвах, че и среброто ще ни отива. Не вярвах, че можем да бъдем единни, отново! Бях сигурна само в триумфа на българските гимнастички, въпреки съдиите, защото успехът идва с волята.
  Точно това е нещото, което крепи тези момичета. Всяка сутрин стават рано и работят. Работят в залата, до късно вечер, за да успеят в рамките само на няколко минути да докажат на себе си и на околните, че наистина могат. Състезанието за Силвия Митева и момичетата от ансамбъла - Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова, приключи, а следващото отново ще започне от нулата.
  Грешат, и падат, и отново стават. А после пак отначало. Съчетание след съчетание. Получават и укори, а после и похвали. Живеят така, със спорта. Знаят добре, че когато желанието е по-голямо от страха, тогава се сбъдват мечтите. Когато не хленчиш, а запретнеш ръкави и работиш, тогава и трудът се възнаграждава. Затова и нашите гимнастички днес са там, където дълго време се надявахме да ги видим – сред най-силните.
  А това е само началото. Истинското изпитание тепърва предстои. Шампионатът на планетата във Франция ще бъде и най-големият им изпит. Истинската цена е квотата за Олимпиадата. Но най-важното е, че сега “Това е България”.

 • Илиана Раева: България пак има златни момичета

  Ансамбълът на България спечели 2 златни и един бронзов медал от Световната купа по художествена гимнастика в “Арена Армеец”. Силвия Митева пък грабна 5 сребърни отличия. Представянето е повече от блестящо. Ето какво сподели пред “Тема Спорт” националният треньор Илиана Раева ден след страхотните успехи на нейните възпитанички.


  Госпожо Раева честито. Едва ли и вие самата сте очаквала чак такъв фурор от вашите момичета?
  - Честно казано не. Вярвах, че момичетата ще играят силно, но че ще бъдат толкова блестящи – не. Не съм и предполагала, че можем да спечелим два златни медала в ансамбъла. Силвия Митева също се представи страхотно. Конкуренцията в ансамбъла обаче е жестока и не съм си представяла, че можем по толкова категоричен начин да спечелим двете златни отличия.
  Как се чувствате сега, след този успех?
  - Много щастлива. Просто не можете да си представите. Изключително горда съм от тях. За мен е още по-голям успех, защото той стана пред очите на родната публика. Цяла България видя как нашите момичета играят без грешка. Видя какво е нивото на българската художествена гимнастика. Бях притеснена преди началото на състезанието, че момичетата могат да не издържат на напрежението, защото за първи път играят пред родна публика. Те обаче дори напротив – още повече се концентрираха и мобилизираха. Благодаря и на хората в “Арена Армеец”. Независимо че изминаха 24 години от последното голямо състезание в България, тези 9000 зрители показаха, че са много компетентни и разбират много от този спорт.

  Върна ли се България във върховете на художествената гимнастика?
  - Знаете ли, аз много съжалявам, че в последните години нашия спорт бе останал малко загърбен и от вас журналистите и не се отразяваше толкова сериозно. В Каламата пак спечелихме, но това остана на заден план в медиите. Може да се каже, че се върнахме там, където ни е мястото. Българската гимнастика е на едно силно световно ниво. Момичетата бяха най-добрите и това бе признато от всички наши конкуренти. Мога да заявя, че това са новите златни момичета на България, защото те си го заслужиха.
  След тези успехи, сега всички ще чакат от вас медали и от световното в Монпелие…
  - Да така е. Всички ще очакват те да са на това великолепно ниво и след месец. Трябва обаче да се знае, че е много трудно да стигнеш до върха, но е още по-трудно да отстояваш позициите, които си спечелил. Децата ще направят всичко възможно, за да продължат да се развиват и да радват българските фенове. С каква идея ще заминете за Франция?
  - С идеята да играят силно. В гимнастиката никой няма право да се надява, че ще спечели медал. Това е спорт, който се оценява от съдии и в крайна сметка те преценяват кой да спечели и кой не. Ние трябва да сме блестящи. Дори на тренировки не бяха играли толкова добре, колкото сега на Световната купа. Дано тези резултати да им повлияят положително. Момичетата трябва да си повярват, да натрупат самочувствие, защото точно това им липсваше.

  Мнозина ви критикуваха преди тази Световна купа. За това че сте прекалено строга, че методите ви не вършат работа…
  - Никога не съм била прекалено строга. Аз толкова много обичам тези деца и те ми отвръщат със същото. Да, изисквам много, но без да го правя, няма как да се изградят тези характери на победители, които трябва да имат гимнастичките. Нашият спорт е много тежък и без да си силен характер, няма как да печелиш. Не е лесно, но се опитвам да правя най-доброто, за да се достигнат най-добрите резултати. Строга съм, но и много ги глезя.
  Българският спорт е в криза и надеждите за медали от олимпийските игри догодина не са особено големи. Сега обаче може ли да се чака именно това от вас?
  - Не искам да правя такива прогнози. Нека да работим и да сме здрави. Каквото се изисква от нас, ние ще го направим. Тези деца трябва да се възпитават като победители. Те трябва да са състезатели по душа. Трябва да останем здраво стъпили на земята, защото след месец една грешка може да ни коства много. Мисля, че работата ни се отплаща. Преди тази Световна купа бяхме на лагер във Варна. Беше много тежък. Тренирахме по 10 часа на ден, а момичетата дори не успяха да отидат на плаж. Само един път ги пуснах да си потопят краката във водата. Сега обаче именно тази работа се отплаща. Много се радвам за тях, защото много специалисти, при това основно наши, ги критикуваха. Говореха срещу тях и още един път казвам – радвам се, че този успех дойде именно пред родна публика, за да се види, че имаме невероятни деца.

 • Държавно първенство за купа "ЕЛИТ"

  На 18 август се проведоха финалите на държавното първенство по художествена гимнастика, категория Елит, при девойките. В него по регламент участват първите осем състезателки от държавното първенство "Елит" в двете възрастови групи при девойките.

  При девойките младша възраст състезателката на клуб "Илиана" Габриела Стефанова се класира на седмо място.

  При девойките старша възраст титлата спечели Симона Недялкова от клуб "Илиана", а Любомира Казанова се класира пета.

  Турнирът за купа „Елит” при жените бе организиран от БФХГ като съпътстващ турнир на турнира за Световната купа А категория в София. В него участваха 27 гимнастички от 16 страни и българските състезателките заели първите 8 места на ДП Елит и националките. Състезателките премериха сили в дисциплината многобой, като имаше отделно класиране само за българските гимнастички. Силвия Митева от клуб "Илиана" безапелационно зае първото място, Цветелина Стоянова остана на четвърто място.

 • Силвия Митева: Дано емоциите не ми дойдат в повече  Най-добрата състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева се надява единствено емоциите да не й попречат при представянето й на Световната купа в Арена Армеец този уикенед.
  „Мисля, че свършихме доста добра работа и се надявам резултатите от тази работа да се покажат в следващите четири състезания. Засега се чувствам много добре, надявам се само емоциите да не ми дойдат малко в повече. В момента сме малко по-улегнали, оправили сме някои детайли в съчетанията. Чувствам се по-спокойна, мисля, че нещата са добре”, сподели Силвия Митева.
  Запитана, кое е по-важно за грацията ни от предстоящия шампионат на планетата във Франция, квота или медал, Митева бе категорична: „Естествено квотата е важна от Световното първенство. Всичко останало ще е бонус.”
  Всички най-силни гимнастички в света с изключение на световната и олимпийска шампионка Евгения Канаева пристигат в София. Русия ще бъде представена от световната вицешампионка Дария Кондакова, а делегацията ще бъде водена лично от Ирина Винер, президент на руската федерация по художествена гимнастика.
  Беларус ще участва с Мелитина Станюта и Хана Рабцева с треньор Марина Лобач, олимпийска шампионка от Сеул'88. Украйна е представена от Виктория Шинкаренко и Виктория Мазур с треньори Ирина Дерюгина и Анна Бесонова. Делфин Леду ще представя Франция.
  Казахстан пристига с двете си най-силни гимнастички - Анна Алибаева, която замести Аля Юсупова, и Марина Петракова.

 • Илиана Раева: Конкуренцията на Световната купа ще е огромна

  ПУСНИ АУДИО ЗАПИС :  Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева заяви преди Световната купа в София, че очаква изключително силно състезание. Надпреварата ще се проведе през уикенда в Арена Армеец София.
  „След толкова много години ние имаме отново щастието да играем пред родна публика, на своя територия, защото всички наши съперници от държавите-медалисти правят отдавна Световни купи. В нашия спорт, където съдийството е много важно, едно такова състезание има голямо значение”, сподели Илиана Раева.
  „Работихме много. Смея да твърдя, че момичетата са в една много добра форма. Надявам се да покажем съчетанията си в най-добрата светлина, защото само месец по-късно имаме едно много, много тежко състезание, За Олимпиадата в Лондон ще бъдат квалифицирани само първите шест ансамбъла и 15 индивидуални гимнастички. След което ще има втора възможност - в Лондон през януари месец”, добави Раева.
  „Много се радвам, че ще видите тук Дария Кондакова, която е една много зрелищна гимнастичка, много различна от всички останали. И ансамблите – Франция, Италия, Германия. Всички имат апетити към призовите места. В индивидуалното конкуренцията при Силвия Митева и Биляна Проданова ще бъде също толкова голяма. Много, много силно състезание очаквам да се получи и дай Боже нашият отбор да се представи силно и всички да останем много доволни”, завърши треньорът на националния тим.

 • Наказателни тренировки за националния ансамбъл по художествена гимнастика

  Напрежението от наближаващите отговорни стартове за годината в художествената гимнастика - Световна купа в София на 20-21 август и Световното първенство през септември в Монпелие (Франция) вече се усеща в българския отбор. Националният ансамбъл и част от индивидуалните гимнастички са на подготовка във Варна. В разгара на сезона на момичета от ансамбъла им предстои олимпийска квалификация през септември и кръг от Световната купа в София през следващата седмица.
  Главният треньор Илиана Раева е наложила толкова забрани на грациите, а момичетата от ансамбъла са ги приели за повече от "нормални" в името на крайната цел - спечелване на квота за Олимпийските игри в Лондон догодина. Планът на ансамбъла на пръв поглед изглежда лек и безобиден - две съчетания "без грешка". Оказва се, че "без грешка" е трудно постижимо, особено когато е лято, горещо и влажно и се играе с три ленти и два обръча, а треньорът ти се казва Илиана Раева. Играят се голямо количество съчетания, само защото краят на лентата е докоснал тялото и Раева не зачита елемента, после пък не й харесва формата на скоковете, след това уредът не бил насочен като хората, не е акцентиран елемента по музика, погледът на някоя от тях не е бил достатъчно изразителен и други неща и тренировката продължава до късно вечерта, както и изискванията даден елемент да се отработи 100 пъти се увеличават.
  Някак незабелязано преминаха тренировките на инидивидуалистките Цветелина Стоянова, Мария Матева и Биляна Проданова. Към първите две изискванията и очакванията не са така големи и те все още са спокойни. На Биляна Проданова се разчита за втора квота за Лондон и след двете контролни и многото критика подготовката й тръгна нагоре, а и тя изглежда вече доста по-уверена.
  Във Варна не е само най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева. Тя по същото време е на лагер в Бургас с майка си Силвия Митева. Подготовката й е във фазата "върхови натоварвания", които съчетани с голямата жега в залата я изцеждат до край. Тук забрани няма, дори Раева й е дала "поръчението" да събира тен на плажа, колкото е възможно повече.

 • Силвия Митева - обсипана с камъни за предстоящите състезания


  Най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева подготвя нови трика за предстоящите турнири от Световната купа в София и Световното първенство във Франция.
  Талантливата ни грация има нови трика за всяко едно четирите съчетания, които ще покаже на надпреварите в близките два месеца. Българските фенове ще могат да се убедят това още на 20 и 21 август по време на Световната купа в София. Надпреварата ще се проведе в Арена Армеец София.
  Фирмата - дистрибутор на камъните Сваровски „Кристал Зоун Ориджинал” спонсорира Митева за новите й четири трика. Този елемент винаги е най-скъпият при подготвянето на екипите.
  В момента гимнастичката ни се подготвя в Бургас, където ще остане до края на седмицата, преди да се завърне и да продължи подготовката си в София.

 • 22 гимнастички и 12 ансамбъла ще участват на Световната купа в София


  12 ансамбъла и 22 индивидуални гимнастички ще участват на Световната купа по художествена гимнастика в София, която ще се проведе в новата спортна зала на 4-ти километър на 20-ти и 21-ви август. Участие за потвърдили световните шампиони при ансамблите Италия, а също и най-силните отбори на Русия и Беларус.
  Осигурени са средства за състезанието благодарение на Министерството на физическото възпитание и спорта и спонсорите - компаниите Дънди Прешъс Металс и Главболгарстрой. Вече има интерес към надпреварата от страна на чуждестранни медии.
  Това ще бъде последното голямо състезание преди Световното първенство по художествена гимнастика в Монпелие (Франция), което е първа олимпийска квалификация за Лондон'2012. От Световното първенство квоти ще получат първите шест ансамбъла и първите 15 гимнастички в многобоя. Втората квалификация е в Лондон през януари догодина.
  Със сигурност, ако е здрава, Силвия Митева от клуб "Илиана" няма да има проблеми да попадне в топ 15.

 • 22 гимнастички и 12 ансамбъла ще участват на Световната купа в София  12 ансамбъла и 22 индивидуални гимнастички ще участват на Световната купа по художествена гимнастика в София, която ще се проведе в новата спортна зала на 4-ти километър на 20-ти и 21-ви август, предаде БТА. Участие за потвърдили световните шампиони при ансамблите Италия.
  Президентът на БФХГ Мария Гигова заяви, че вече са осигурени средства за състезанието благодарение на Министерството на физическото възпитание и спорта и спонсорите - компаниите Дънди Прешъс Металс и Главболгарстрой. Вече има интерес към надпреварата от страна на чуждестранни медии.
  Това ще бъде последното голямо състезание преди Световното първенство по художествена гимнастика в Монпелие (Франция), което е първа олимпийска квалификация за Лондон'2012. От Световното първенство квоти ще получат първите шест ансамбъла и първите 15 гимнастички в многобоя. Втората квалификация е в Лондон през януари догодина. Със сигурност, ако е здрава, Силвия Митева няма да има проблеми да попадне в топ 15. За втора квота България ще разчита на Биляна Проданова, която трябва да влезе в максимална форма до световното първенство през септември.
  "Младите гимнастички, с които разполагаме - Цветелина Стоянова и Мария Матева, които се очертават като най-перспективни, много трудно могат да намерят място сред първите 15. Биляна Проданова е една от най-талантливите гимнастички, които сме имали през последните години. Тя е състезател на ЦСКА.
  По мое предложение, абсолютно одобрено от Управителния съвет, както и от всички треньори, прецених, че тя е единственият състезател, който ако продължим да налагаме, ще може да вземе втора квота. Сега все още не е във форма, но се надявам до Световното да влезе в най-добра форма", каза Илиана Раева, главен треньор на националните отбори.
  "Биляна Проданова се харесва на специалистите. Година и половина тя не участва на състезания, имаше скъсани кръстни връзки. Все още допуска груби грешки, но вярвам, че до първенството ще влезе в най-добрата си форма. Ако не успее сега да вземе квота, смятам, че на втората квалификация в Лондон, ще влезе сред тези 24 момичета. Когато Биляна е във форма, е над останалите две млади момичета - Цветелина и Мария. Конкуренцията вече е много голяма, спортът еволюира страшно много. Много трудно без Биляна, с младите ще можем да вземе втора квота", добави Раева.
  Относно представянето на националния ансамбъл за девойки на еврошампионата в Минск Илиана Раева каза: "За съжаление малкия ансамбъл участва само на едно състезание. Ако децата успеят да си изиграят съчетанието може да се класират в първата петица. Но в момента Русия са без конкуренция при ансамблите и индивидуалното".


 • ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ

  На основание чл.26 от ЗЮЛНЦ и чл.18, от Устава на Клуба, с Решение на Управителния съвет от 17.06.2011 г. се свиква Общо събрание на спортен клуб „Илиана” на 25.07.2011 г. от 14 ч. в заседателната зала на клуба, ул. „Тодорини кукли” 47, Спортен център „Герена”, град София
  Общото събрание ще се проведе при следния дневен ред:
  1. Промени в наименованието на клуба.
  2. Промени в Устава на СК „Илиана”
  3. Избор на Управителен съвет.
  4. Допълване предмета на дейност, целите и средствата за постигане на целите на СК „Илиана”
  5. Избор на нови членове на СК „Илиана” .
  6. Отчет за спортно-състезателната 2010-2011 година.
  7. Финансов отчет за 2010 година.
  8. Приемане Бюджет на клуба за 2011 година.
  9. Текущи
  София, 17.06.2011 г.


 • Държавното първенство категория "ДЕЦА"

  - Стилиана Стоянова - 15 в многобоя
  - Йоана Колева - 22 в многобоя
  - Елизабет Иванова - 28 в многобоя
  - Лора Петкова - 44 в многобоя
  - Калия Богданова - 62 в многобоя
  Отборно на 8 място е СК”ИЛИАНА”. На 15 място е СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС”
  При ансамбли Децa”А” категория СК”ИЛИАНА” е на 2-ро място. На 7-мо място е СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС”
  При ансамбли Децa”Б” категория СК”ИЛИАНА” е на 8-мо място. На 9-то място е СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС”

 • Държавното първенство категория "Б"

  ДМВ
  - Стела Богданова - 11 в многобоя , 6 на без уред
  - Моника Георгиева - 17 в многобоя
  - Мелани Вутова - 25 в многобоя
  - Стефани Борисова - 27 в многобоя
  Отборно на 8 място е СК”ИЛИАНА”. На 11 място е СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС”

  ДСВ
  - Габриела Иванова - 7 в многобоя, 7 на обръч
  - Мария Николова - 10 в многобоя
  - Вили Стоянова - 14 в многобоя, 5 на бухалки
  - Андреа Петрова - 27 в многобоя
  Отборно на 8 място е СК”ИЛИАНА”. Отбора на СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС” София е 3-ти.

  ЖЕНИ
  - Елена Герасимова - 12 в многобоя
  - Моника Александрова - 15 в многобоя
  - Ивона Йовева - 21 в многобоя
  - Майя Вачева - 24 в многобоя
  - Емили-Анна Герасимова - 25 в многобоя
  - Мерлин Щракова - 27 в многобоя
  Отборно СК”ИЛИАНА” са 9-ти. Отбора на СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС” е 6-ти.

 • Силвия Митева спечели два бронзови медала на турнир на звездите в Барселона
  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели два бронзови медала на турнира по художествена гимнастика в Барселона (Испания). В състезанието "Купа на Каталуня - турнир на звездите", участваха по покана само седем гимнастички. Организаторите искаха да съберат първите шест грации от миналогодишното световно първенство в Мие (Япония). Участваха Силвия Митева, олимпийската и световна шампионка Евгения Канаева (Русия), Алина Максименко (Украйна), Мелитина Станюта (Беларус), Дора Ваш (Унгария) и две представителки на домакините. Митева се класира трета в многобоя след Канаева и Максименко. Във финалите е трета на лента, четвърта на обръч и бухалки, пета на топка.
  "Силвия игра силно, доволна съм. Прибрахме се тази сутрин без багаж и след кошмарно пътуване, но важното е, че сме добре. Сега заминаваме на Поморие на възстановителен лагер една седмица, след което имаме лагери на Белмекен, в София и в Бургас", заяви за БТА Силвия Митева, майка и личната треньорка на гимнастичката. Междувременно Международната федерация по гимнастика (ФИГ) обяви, че гимнастички от 54 федерации ще участват на световното първенство по художествена гимнастика във френския град Монпелие, което е и олимпийска квалификация за Лондон'2012. Първенството на планетата ще се проведе от 19-ти до 25-ти септември. На шампионата ще участват общо 299 грации - 155 индивидуални гимнастички и 24 ансамбъла.


 • Силвия Митева спечели бронзов медал на лента на европейското първенство по художествена гимнастика в Минск (Беларус).


  Най-добрата българска гимнастичка в момента Силвия Митева спечели бронзов медал на лента на финалите на отделните уреди на европейското първенство по художествена гимнастика в Минск (Беларус).
  Митева получи оценка от 27.825 точки. Българката завърши пета на бухалки с 27.375 точки, пета на обръч с 27.600 точки и шеста на топка с 27.400 точки.
  Така България приключи европейското първенство с един медал. Силвия МИтева постигна 4 резултат в многобоя. В отборното класиране България в състав Силвия Митева, Биляна Проданова и Мария Матева зае седмо място. Ансамбълът девойки се класира четвърти на финала с 5 въжета и пети в многобоя.

  Мария Гигова: Силвия Митева прогресивно върви нагоре в своето развитие
  Президентът на БФХГ Мария Гигова коментира специално за БТА представянето на българския отбор на европейското първенство в Минск (Беларус).
  Силвия Митева спечели бронзов медал на лента, ансамбълът девойки зае четвърто място във финала и пето в многобоя, а България се класира на седмо място в отборното класиране.
  "За мен представянето на нашата първа гимнастичка Силвия Митева е отлично. Мисля, че тя направи всичко възможно да се представи тя самата добре и да представи България. За съжаление другите две наши гимнастички не са на нейното ниво и не може да й партнират добре, за да може България да заеме по-предно място в отборното класиране. Силвия прогресивно върви нагоре в своето развитие и дай боже наесен на световното първенство да повтори своя успех и дори да постигне нещо по-добро", заяви Мария Гигова.
  Според нея класирането на ансамбъла девойки е реално. "Ансамбълът девойки игра с една контузена състезателка, но това не им попречи да изиграят стабилно съчетанието си и трите пъти. Класирането е реално", добави Гигова.


 • Държавното първенство категория "А"

  ДМВ
  - Натали Маринова - 8 в многобоя , 4 на без уред, 2 на въже, 3 на обръч
  - Десислава Славова - 20 в многобоя, 6 на топка
  - Никол Апостолова - 29 в многобоя
  - Виолета Горанова - 33 в многобоя
  - Изабела Илиева - 38 в многобоя
  Отборно на 5 място е СК”ИЛИАНА”- 1 отбор София 133.750. На 15 място е СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС”- 1 отбор София 116.850.

  ДСВ
  - Аделина Петкова - 5 в многобоя, 1 на обръч, 2 на бухалки
  - Алекс Христова - 7 в многобоя, 4 на топка, 6 на бухалки
  - Кристи Попова - 12 в многобоя, 8 на топка, 7 на лента
  - Весела Стоилова - 7 на обръч
  - Никол Христова - 20 в многобоя
  - Стефани Стефанова - 22 в многобоя
  Отборно на 4 място е СК”ИЛИАНА”- 2 отбор София 130.375. Отбора на СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС” София 120.825 е 7-ми.

  ЖЕНИ
  - Ангелина Михайлова - 3 в многобоя, 3 на топка, 4 на бухалки, 1 на лента
  - Кристина Великова - 6 в многобоя, 3 на обръч, 2 на топка, 4 на лента
  - Ингрид Цветкова - 7 в многобоя, 8 на обръч, 8 на бухалки
  - Александра Георгиева - 11 в многобоя, 8 на топка
  - Христина Николова - 19 в многобоя
  Шампиони отборно са СК”ИЛИАНА” с 148.925. Отбора на СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС” с 130.925 е 7-ми.

 • Митева зае 10-то място на турнир от СК във Франция
  Силвия Митева зае 10-то място в многобоя на турнира от Световната купа по художествена гимнастика във френския град Корбей-Есон. Най-добрата българска гимнастичка събра сбор от 108.275 точки. Във финала на топка тя се класира на 4 място с 28,300, на лента беше много ощетена и незаслужено се класира на 4 място с28.425
  Другата ни представителка Мария Матева е 28-та със сбор от 99.475 точки от общо 51 състезателки.
  Първа в многобоя е олимпийската и световна шампионка Евгения Канаева (Русия) със 116.775 точки, следвана от сънародничката си Дария Дмитриева със 113.925 точки и Любов Чаркашина (Беларус) със 112.900 точки.

 • Великолепна Силвия Митева спечели 3 медала за България на турнира от Световната купа в Киев, Украйна


  Най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева със сребро и два бронзови медала на Световната купа в Киев, въпреки лошият жребии в многобоя и във финалите.
  Силвия Митева спечели сребърен медал на топка и два бронзови медала на обръч и лента на финалите на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в Киев, Украйна. В многобоя тя завърши на 4-то място след 2-те представителки на Русия и 1 на домакините от Украйна.
  Другата ни представителка Мария Матева е 16-та в многобоя

 • Бронзов медал за Силвия Митева на бухалки на турнира от Световната купа в Портимао


  Силвия Митева спечели бронзов медал на финала на бухалки на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в португалския град Портимао. За своeто изпълнение най-добрата ни гимнастичка получи оценка от 27.925 точки. Пред българката завършиха само рускините Дария Кондакова и Дария Дмитриева. На другите уреди Митева е 4-та на лента и 7-ма на обръч и на топка. В многобоя Митева е 7-ма със сбор 109,375
  Другата ни представителка Биляна Проданова е 28 в многобоя със сбор 99,125
  Националният ансамбъл за жени на България по художествена гимнастика заe четвърто място в многобоя. Във финала на 5 топки се класираха на 6-то място и 8-мо място на 2 обръча и 3 ленти. Отборът в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова получи оценка на 5 топки 26.475 точки, а на 2 обръча и 3 ленти -25.175 точки, след като направиха няколко грешки и в двете съчетания и се наредиха съответно пети и осми. На 5 топки титлата спечели Русия с 28.350 точки, пред Израел с 27.300 и Италия с 26.900 точки. На обръчи и ленти отново победи ансамбълът на Русия с 27.950 точки, следван от Италия с 27.650 точки, и Беларус с 26.950 точки.


 • ДП купа “Златен обръч”, 19 – 21 април 2011, Пловдив
  - Мария Тодорова - 10 в многобоя, 8 на без уред
  - Габриела Стефанова - 11 в многобоя , 8 на обръч
  - Мария Толева - 14 в многобоя
  - Цветелина Арсенова - 15 в многобоя
  - Ванина Стойчева - 17 в многобоя
  - Йоана Пенева - 21 в многобоя
  - Антонина Итова - 22 в многобоя
  - Елизабет Василева - 23 в многобоя

 • Триумф за българската ХГ на Световната купа в Каламата, Гърция


  Три златни и два сребърни медала спечели България на световната купа по художествена гимнастика в гръцкия град Каламата. Силвия Митева и националния ансамбъл жени пяха химна под знамето на България.
  Националният ансамбъл под ръководството на Илиана Раева в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христиана Тодорова и Катрин Велкова, стана шампион в многобоя, спечели злато на финала с 2 обръча и 3 ленти и сребро в съчетанието с 5 топки. От много години българският ансамбъл не е имал златен медал в многобоя и това беше дългоочакван резултат.
  Най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева с треньор Силвия Митева-Дивчева във финалите стана първа на бухалки, като остави след себе си две световни шампионки от Русия. Във финала на лента съдийките и отредиха сребърен медал, въпреки че тя бе безупречна, а победителката от Русия изпълни съчетанието си със завързана лента, което е груба грешка. В многобоя Митева е 5-та, на обръч е 5-та, на топка е 8-ма.
  Другата ни състезателка Биляна Проданова се класира 27 в многобоя. • Силвия Митева обра всички златни медали в многобоя и на отделните уреди на Държавното първенство категория "ЕЛИТ"


  Най-добрата българска състезателка Силвия Митева от клуб Илиана спечели шампионската титла в многобоя и към колекцията си добави още четири златни медала на финалите на отделите уреди при жените на републиканското първенство по художествена гимнастика, категория "Елит". Митева в многобоя набра 108.950 точки. На финалите получи оценки: на обръч - 28.075 точки, на топка - 27.775 точки, на бухалки - 28.525 точки, и на лента - 18.175 точки.
  Цветелина Стоянова от клуб Илиана взе две бронзови отличия - на обръч с оценка 25.650 точки и на топка с 25.825 точки.В многобоя тя набра 99.400 точки и остана 4-а.
  Силвия Митева и Цветелина Стоянова спечелиха отборната шампионска купа при жените.
  При девойките старша възраст титлата в многобоя спечели Симона Недялкова (Илиана) с 90.975 точки. Любомира Казанова СК "ИЛИАНА " с 85.325 точки е 4-а. Отборно двете момичета спечелиха шампионската купа.
  Националният ни ансамбъл направи демонстрация на държавното първенство „Елит“.
  „Предстои една много тежка година, както за индивидуалните ни състезателки, така и за ансамбъла. За момента се справяме добре, но конкуренцията е много сериозна. И треньорите, и състезателките се отнасят много сериозно. Предстоящото Европейско първенство е квалификация за Олимпиадата. Надяваме се да спечелим медали и да вземем квоти. Няма сигурни неща, но ако националния отбор изиграе съчетанията си, няма проблем да вземем квота. Съчетанията са много рисковани, на много високо ниво са, но аз вярвам, че ще ги изиграем“, сигурна бе старши треньорката Илиана Раева.
  Относно първата ни националка Раева коментира: „Силвия Митева е класа, тя е състезател, който при едни по-различни условия в световен мащаб на нашия спорт непрекъснато трябва да е в тройката. Аз мисля, че тя също няма да има проблем за квота“.

  ДМВ
  - Габриела Стефанова - 6 в многобоя , 7 на въже, 3 на обръч, 3 на топка
  - Цветелина Арсенова - 13 в многобоя
  - Елизабет Василева - 14 в многобоя, 7 на без уред
  - Мария Тодорова - 15 в многобоя, 6 на въже
  - Ванина Стойчева - 19 в многобоя
  - Йоана Пенева - 20 в многобоя
  - Мария Толева - 22 в многобоя
  - Антонина Итова - 27 в многобоя
  Отборно на 6 място е СК”ИЛИАНА”- 1 отбор София 148.375. На 7 място е СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС”- 1 отбор София 147.825, а 2 отбор е 10 със 146.125 точки. Втори отбор на СК”ИЛИАНА” със 140.425 точки е 12.

  ДСВ
  - СИМОНА НЕДЯЛКОВА - 1 в многобоя, 2 на обръч, 2 на топка, 5 на бухалки, 8 на лента
  - ЛЮБОМИРА КАЗАНОВА - 4 в многобоя, 6 на обръч, 6 на топка, 1 на бухалки, 3 на лента
  - КРИСТАЛИНА АТАНАСОВА - 12 в многобоя
  - СИЛИАН ЖЕЛЕВА - 17 в многобоя
  - МАГДАЛЕНА ЛОЗАНОВА - 18 в многобоя
  - ДЖОРДЖИЯ ПОПОВА - 26 в многобоя
  - ЦВЕТОСЛАВА ПЕТРОВА - 28 в многобоя
  Отборно на 1 място е СК”ИЛИАНА”- 1 отбор София 176.300 , а втори отбор е 8-ми със 148.875 точки. Отбора на СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС” София 147.950 е 9-ти.

  ЖЕНИ
  - СИЛВИЯ МИТЕВА - 1 в многобоя, 1 на обръч, 1 на топка, 1 на бухалки, 1 на лента
  - ЦВЕТЕЛИНА СТОЯНОВА - 4 в многобоя, 3 на обръч, 3 на топка, 4 на бухалки, 5 на лента
  - АЛЕКСАНДРА НУШЕВА - 10 в многобоя
  - СТЕЛА ГЕОРГИЕВА - 11 в многобоя
  - МЕЛАНИ КОЛАРОВА - 20 в многобоя
  - КАМЕЛИЯ УГРИНОВА - 23 в многобоя
  Шампиони отборно са СК”ИЛИАНА” с 208.350 Отбора на СК”ЛЕВСКИ ПЛЮС” с 166.450 е 7-ми.

 • Силвия Митева с бронзов медал на бухалки за Световната купа в Пезаро, Италия


  Силвия Митева спечели бронзов медал в съчетанието с бухалки на Световната купа в Пезаро (Ит). Националката се нареди на 3-о място с 27,150. По-рано Митева завърши шеста на лента, а в многобоя най-силната българска гимнастичка се нареди на 7-о място, със сбор от 106,425 точки.
  Цветелина Стоянова остана 29-та с 98,375 точки.
  Ансамбълът по художествена гимнастика завърши на на 5-о място в многобоя. Момичетата на Илиана Раева постигнаха сбор от 52,050 т. Българките завършиха на 7-о място в съчетанието с 5 топки и на 6-о с 2 обръча и 3 ленти.


 • Републикански турнир "Руми и Албена" във Варна
  ДМВ
  - Цветелина Арсенова - 5 в многобоя, 7 на без уред,3 на въже, 4 на обръч
  - Габриела Стефанова - 6 в многобоя, 6 на без уред,6 на въже, 6 на обръч
  ДСВ
  - КРИСТАЛИНА АТАНАСОВА - 7 в многобоя, 6 на топка, 4 на бухалки
  - СИЛИАН ЖЕЛЕВА - 10 в многобоя, 7 на обръч, 7 на топка, 4 на лента
  ЖЕНИ
  - СТЕЛА ГЕОРГИЕВА - 3 в многобоя, 3 на обръч, 7 на топка, 3 на бухалки
  - АЛЕКСАНДРА НУШЕВА - 4 в многобоя, 4 на обръч, 5 на топка, 6 на бухалки

 • Държавен турнир "Жулиета Шишманова" в Бургас
  ДСВ
  - СИМОНА НЕДЯЛКОВА - 3 в многобоя, 2 на обръч, 5 на топка, 4 на бухалки, 1 на лента
  - ЛЮБОМИРА КАЗАНОВА - 6 в многобоя, 8 на топка, 3 на бухалки, 4 на лента
  - КРИСТАЛИНА АТАНАСОВА - 11 в многобоя, 7 на бухалки
  - МАГДАЛЕНА ЛОЗАНОВА - 13 в многобоя
  - ЦВЕТОСЛАВА ПЕТРОВА - 24 в многобоя
  - ДЖОРДЖИЯ ПОПОВА - 27 в многобоя
  - СИЛИАН ЖЕЛЕВА - 45 в квалификациите
  ЖЕНИ
  - СИЛВИЯ МИТЕВА - 1 в многобоя, 1 на обръч, 2 на топка, 1 на бухалки, 1 на лента
  - ЦВЕТЕЛИНА СТОЯНОВА - 2 в многобоя, 3 на обръч, 3 на топка, 2 на бухалки, 2 на лента
  - АЛЕКСАНДРА НУШЕВА - 13 в многобоя
  - СТЕЛА ГЕОРГИЕВА - 14 в многобоя
  - МЕЛАНИ КОЛАРОВА - 22 в квалификациите
  - КАМЕЛИЯ УГРИНОВА - 33 в квалификациите

 • Отново злато за Силвия МИтева на турнира "Жулиета Шишманова" в Бургас


  на снимката-Силвия Митева и нейната треньорка(майка) Силвия Митева
  Общо 27 медала спечелиха състезателите по спортна и художествена гимнастика на клуб"Илиана"-12 златни,8 сребърни и 7 бронзови! Силвия Митева и Филип Янев станаха шампиони в многобоя!

 • Илиана Раева: Голям оптимист съм за ансамбъла


  Националният отбор ансамбъл жени по художествена гимнастика представи днес пред съдии и публика своите две нови съчетания на поредното контролно състезание в зала "Раковски“. Ансамбълът в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова играе съчетание 5 точки и 3 ленти/2 обръча този сезон.
  Първото състезание за ансамбъла е Световната купа в Песаро (Италия) от 25-ти до 27-ми март. "Момичетата са в много добро настроение, мисля че свършихме една много сериозна работа. Ще представим все пак две абсолютно нови композиции, много сложни, много рисковани. Имахме много малко проблеми, но все пак ги имахме. Имахме контузени две състезателки, които в момента са в едно сравнително добро състояние и се надявам в Италия да представим композициите в най-добрия вид“, коментира пред БТА старши треньорът на националните отбори (и на ансамбъла) Илиана Раева.
  Според нея това ще бъде трудна година, но е оптимист."Това е най-трудната година, тя ще бъде по-трудна и от олимпийската. Имах възможност и видях всички композиции на съперниците ни, с изключение на Италия и на Беларус. Това, което видях ме кара да бъда много голям оптимист за нашите възможности, за това, какво биха могли да направят момичетата. Наистина децата тренират добре, страшно са мотивирани, много са дисциплинирани", добави Раева.
  Старши треньорката на ансамбъла каза още, че най-важното е момичетата да играят спокойно. "Ние все още се борим с усъвършенстване на психологическото им състояние по време на състезание. Ако те са спокойни, така както бяха в Москва и съумеят да си покажат композициите, аз съм убедена, че ще вземем медал. Основното, което тренираме и изискваме от тях е спокойствие и това да изпитват удоволствие да се състезават, защото ако те изпитват удоволствие значи, че са спокойни, значи, че мисълта работи правилно, значи че композициите ще бъдат изиграни. Това е основното за нашия спорт", добави Илиана Раева. Камелия Дунавска, която доскоро бе начело на националния отбор ансамбъл на Гърция, вече работи за България като старши треньор на национален отбор олимпийско звено за олимпиадата 2016 в Рио де Жанейро (Бразилия) по програма на МФВС. Тя вече е провела първия лагер с 20 деца.

 • Национални отбори по художествена гимнастика 2011
  Състезателки на клуб "Илиана" в националните гарнитури за 2011 г
  Силвия Митева - жени индивидуално
  Цветелина Стоянова - жени индивидуално
  Моника Минчева - жени индивидуално
  Михаела Маевска - жени ансамбъл
  Ренета Камберова - жени ансамбъл
  Християна Тодорова - жени ансамбъл
  Любомира Казанова - девойки индивидуално
  Магдалена Лозанова - девойки индивидуално
  Кристалина Атанасова - девойки индивидуално
  Симона Недялкова - девойки индивидуално

 • Националният отбор по художествена гимнастика ще се състои от 6 или 8 състезателки
  Най-добрата българска гимнастичка в момента Силвия Митева от клуб Илиана спечели второто контролно състезание на националния отбор по художествена гимнастика индивидуално, което се проведе днес в столичната зала "Раковски". След нея в първата осмица се наредиха Цветелина Стоянова (Илиана), Моника Минчева (Илиана), Румяна Велинова (Славия), Биляна Проданова (ЦСКА), Мария Матева (Олимпия Бургас), Анастасия Киссе (без клуб) и Сара Стайкова (Левски Триадица).
  "По правилник и концепция първите две гимнастички влизат по право в националния отбор, а другите трябва да ги предложа на Управителния съвет. Моето мнение съвпада изцяло с класирането. Националният отбор ще бъде от 6 или от 8 гимнастички", каза за БТА Илиана Раева, старши треньор на националния отбор.
  На 25-ти февруари Управителния съвет на БФХГ трябва да утвърди състава на националния отбор.
  "За мен има много ясна стратегия. Трябва да избера тези гимнастички, които биха имали шанс да вземат квоти за Олимпиадата. За мен крайното решение е много отговорно. Силвия Митева категорично е номер 1. Трябва да се налага Биляна Проданова от ЦСКА. Приоритет са Силвия Митева, Биляна Проданова и Цветелина Стоянова. Разбира се не съм отписала другите, но те са млади, времето е пред тях. Трябва една коренна промяна при подготовката на Биляна. Ще проведа среща с ръководството на ЦСКА, за да може тя да бъде в оптимална форма", добави Илиана Раева.
  Силвия Митева и Цветелина Стоянова ще участват на Световната купа в Песаро (Италия) 25-27 март, а Биляна Проданова вероятно ще пътува за Корбей Есон (Франция) 13-15 май. Ансамбълът за жени не игра днес, заради контузия на една от гимнастичките.
  "За радост травмата й не е сериозна, до 10 дни ще отшуми. Те ще играят чак в края на март в Песаро. Доволна съм от това, че имаме единомислие със съдиите по отношение на стратегията за Олимпийските игри", коментира още Илиана Раева.

 • Илиана Раева: Нивото на повечето гимнастички не е добро
  България няма финансовата възможност да участва на всички световни купи по художествена гимнастика и това се отразява на формата на състезателките. Старши треньорът на националния ансамбъл Илиана Раева е обезпокоена от нивото на повечето гимнастички.
  "Не виждам особено високо ниво. Тук става въпрос за национален отбор на България и критериите трябва да бъдат доста по-завишени. Треньорите и съдиите трябва да си придържат към това какво предлагат основните ни конкуренти - Русия, Беларус, Украйна и какви са изискванията на световната международна централа в момента. В никакъв случай не съм очарована от това, което виждам, но във никакъв случай не съм и песимист, защото дори четири-пет състезателки да имаме, те са напълно достатъчни да имат едно високо световно ниво, за да можем да бъдем конкурентноспособни. Аз съм оптимист за бъдещето", заяви Раева пред камерата на bTV.
  "Календарът на международната федерация е препълнен от турнири, на които България няма как да участва, защото нямаме финансовата възможност. Има седем световни купи, България може да участва само на четири. В световните купи се прави ранглиста, която в спорт като художествената гимнастика влияе прекалено много на това как ще се класират състезателките на световното първенство. Миналата година България беше на 7-мо място в световната ранглиста, не защото бяхме седми в класирането, а защото не можахме да вземем участие и с това класирането ни пада, независимо, че взехме бронзов медал на световното. Така конкурентите ни, които участват, играят с друго самочувствие. А аз трябва самочувствието им да го направя тук в залата. Все пак мисля, че имаме шансове за медал от световно първенство. Направихме силни нови композиции на ансамбъла. Мисля, че и Силвия Митева и ансамбълът имат своите шансове за медал. Трябва да планираме добре нещата и да направим добра подготовка ", завърши Раева пред bTV.
  Световното първенство ще се проведе през септември в Монпелие и на него могат да се вземат квоти за Олимпиадата в Лондон догодина.

 • Силвия Митева спечели първото контролно състезание на националния отбор
  Най-добрата българска гимнастичка в момента Силвия Митева от клуб Илиана спечели първото контролно състезание на националния отбор индивудуално, което се проведе днес в столичната зала "Раковски".
  В контролното участваха общо 20 гимнастички. След Митева останаха Цветелина Стоянова (Илиана), Моника Минчева (Илиана), Мария Матева (Олимпия Бургас), Анастасия Киссе (без клуб), Сара Стайкова (Левски Триадица) и други.
  Демонстративно игра и националният ансамбъл за девойки.
  Женският национален ансамбъл ще участва демонстративно във второто контролно състезание, което ще се проведе следващата сряда. След него ще стане ясен и разширеният състав на националния тим.
  "Първоначално не ми хареса, че треньорите не спазват критериите за това какви състезателки трябва да бъдат допуснати на котролно на национален отбор. Някои гимнастички беше несериозно да участват. Обнадеждена съм от формата на състезателките от миналогодишния национален отбор. Моето мнение за състава на националния отбор съвпада с класирането днес. Разбира се, има още едно контролно следващата седмица", коментира специално за БТА Илиана Раева, старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика.
  Илиана Раева похвали най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева. "Силвия Митева показа новите си композиции, които много се харесаха. Тя е направила една блестяща лента. Щастлива съм, че Биляна Проданова се завърна и след една много тежка контузия показа силна игра. Не съм изненадана от петото място на Анастасия Киссе, която за първи път е в категорията на жените и показа едни много добри възможности за бъдещето. Доволна съм от моментната форма на най-добрите гимнастички. Впечатление добро ми направи и ансамбъл девойки, който показа една добра композиция. Казах на треньорката им, че изоставаме само в трудностите с тяло, но тя е амбициозна и ще поправи нещата", добави Раева.
  В края на месеца Анастасия Киссе ще участва на турнира Гран При в руската столица Москва.

 • ОЛИМПИЙСКО ЗВЕНО
  Списък на включените в Олимпийското звено състезателки на клуб "Илиана":
  - Александра Нушева – “Илиана” /1995
  - Любомира Казанова – “Илиана” /1996
  - Симона Недялкова – “Илиана” /1996
  - Алекс Христова – “Илиана” /1998
  - Аделина Петкова – “Илиана” /1998
  - Габриела Стефанова – “Илиана” /1999

 • Клуб "Илиана" поднови договора си със спонсор
  Международната компания за придобиване, проучване, разработка и експлоатация на находища на ценни метали "Дънди Прешъс Металс" продължи договора си за спонсорство на клуба по художествена гимнастика "Илиана". "В един много труден за българския спорт момент "Дънди Прешъс Металс" има удоволствието да спонсорира изключително успешния клуб на Илиана Раева, като част от корпоративната социална отговорност на компанията, отговорност, която нееднократно се е доказвала в България. Компанията пожелава на златните момичета още по-големи успехи и през тази година", заяви Алекс Нестор, директор "Корпоративни и външни отношения" за България в компанията. "Дънди Прешъс Металс" подпомага финансово клуба на Илиана Раева от 2009 година.

 • Pixelhead Всички права запазени — Pixelhead