НАЧАЛО/ СПОНСОР/ НОВИНИ/ ИСТОРИЯ/ ЗВЕЗДИ/ ФОТОГАЛЕРИИ/ ПРЕСА/ МУЛТИМЕДИЯ/ ФОРУМ /   КОНТАКТ 

НОВИНИ

2012                                     2011    2010    2009    2008    2007    2006    2005    2004  

 

 • Коледен Спектакъл 2012 • Митева блести на шоу в Билбао

  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева взе участие в единственото по рода си шоу за художествена гимнастика в испанския град Билбао. Галаспектакълът се организира от Баската федерация по гимнастика и тази година в него участваха едни от най-добрите грации в света. По време на събитието гимнастичките показаха своите любими съчетания и програми, раздадоха автографи на феновете.
  В седмото издание на шоуто освен Митева участваха олимпийската медалистка Любов Чаркашина от Беларус, Аля Гараева от Азербайджан, Мелитина Станюта от Беларус, Юляна Трофимова от Узбекистан, Алина Максименко от Украйна, Йоана Митрош от Полша и др.

 • ДП ЗА АНСАМБЛИ „А” КАТЕГОРИЯ ДМВ, ДСВ И ЖЕНИ

  ДМВ
  2 място СК "Илиана"

  ДСВ
  3 място СК "Илиана"
  7 място СК "Лс Плюс"

  ЖЕНИ
  2 място СК "Илиана"
  7 място СК "Лс Плюс"

 • Благодарствено обръщение на Илиана Раева към клубовете по ХГ • Избраха Илиана Раева за председател на БФ Художествена гимнастика


  Илиана Раева е новият председател на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя беше избрана с 40 гласа "за" от делегатите на Извънредното общо отчетно-изборно събрание на централата.
  От общо 47 клуба, имащи право на глас, 40 гласуваха"за" кандидатурата на Раева, 4 бяха "против", и 2 "въздържал" се. "Ние трябва да вървим към обединение, а не към разединение. Наистина идеята ми да се кандидатирам е с една единствена цел - да помогна на художествената гимнастика. Смятам, че имам сили, възможности и огромно желание за това", заяви Илиана Раева по време на събранието. "За мен най-важното нещо е обединението и впрягането на силите на всички, доказали се до момента, онези, които ще бъдат много полезни с опита си, както и път на младите. Много бих искала, това беше моят призив - да се даде път на младостта. Тези, които са доказали и са успели да бъдат до тях, да им помагат. Всички да мислим за развитието на художествената гимнастика. Защото вярвам, че това е един спорт, който е гордостта на нацията. За мен е въпрос на дълг и отговорност да продължим този път - само обединени. Искам приемственост и опитът, заедно с младостта, да вървят напред. Това влиза в цялостната ми стратегия, която ще бъде публикувана. Ще направя един нов начин за информиране на всички, които искат и се занимават с художествена гимнастика. Искам прозрачност, отговорност, контрол, много ясни правила и регламенти. През цялото време водих една твърде позитивна кампания, доста различна от водените досега. Запознах клубовете, исках те да чуят от мен и да помислят дали аз съм човекът, който ще работи в името на художествената гимнастика. Чух техните мнения, чух техните предложения, някои от тях включих в своята стратегия за развитието на художествената гимнастика", заяви Илиана Раева минути след избирането й. тя добави, че е научила много неща за себе си по време на кампанията.
  "Много неща научих за себе си по време на тази кампания. Това, което разбрах за себе си - защо оцелях от моето поколение, което са едни уникални гимнастички. Оцелях тук в художествената гимнастика, дава ми се шанс да продължа, защото растейки в художествената гимнастика, аз не съм пропуснала най-важните неща, които сега ми помогнаха. Затова оцелях. Много съм щастлива и в същото време съм наясно, че ме чакат много тежки дни. Аз мисля, че имам качествата и възможността да изпълня своята програма. Ще трябва да убеждавам, че това е правилният път, ако някой ме убеди, че има и друг начин, мой дълг е аз да го приема, осъзная и да го направя в името на художествената гимнастика", каза новият президент на БФХГ. Илиана Раева отново повтори, че ще продължи да бъде в залата и да помага с каквото може.
  "Никой не може да ми отнеме възможността да бъда в залата, въпреки че тук се гласува едно решение, което ограничава дейността на председателя на федерацията. На първо време ще бъда много време зад бюро, което не значи, че през седмицата няма да бъда при момичетата и треньорите. Но в началото ми предстои много тежка административна работа - синхрон и начало на работата на комисиите. Но съм оптимист, има воля и желание. Хората имат огромна надежда в мое лице и ще направя всичко възможно да не ги разочаровам. Мария Петрова ще бъде заместник председател. Аз ще съм председател и всички останали ще имат длъжностни характеристики. Ще изслушвам, ще се вслушвам, ще анализирам повече, преди да взимам решение. Повече глави мислят по-добре. Видях страшно млади и талантливи хора, обикаляйки България и мисля, че ще бъдат много полезни. Няма да съм председател, който ще угажда на всички, за да има голяма подкрепа. Там, където имам отпор, а вярвам, че съм взела правилното решение, ще воювам докрай. Ще бъда безкомпромисна към нещата, които не са в полза на гимнастиката", добави Раева.
  Тя се обяви за контрол по отношение на националния отбор и сериозно отношение към масовия спорт. Във федерацията ще има и нова длъжност - генерален мениджър.
  "Моето мнение е, че индивидуалните треньори трябва много сериозно да работят със състезателките си, но ще има един много сериозен регламент, на който те трябва да отговарят и много сериозен контрол. Имам много сериозна програма по отношение на масовия спорт, както и на националните отбори. Искам да има нова длъжност - генерален мениджър, с изключително обширни функции, който ще бъде специалист, извън художествената гимнастика. Много е важен новият стил на работа, новата визия. Ще бъда безкомпромисна към екипа си и моята администрация. Ще има много ясни правила, по които ще се работи в тази федерация. Все пак аз трябва да поема длъжността от г-жа Гигова. В нашата комуникация с вас, няма да има проблем", коментира Илиана Раева.
  Тя няма да иска финансова ревизия преди поемането на поста. "Няма да искам финансова ревизия. В момента Министерството на финансите прави независим одит на всички федерации, за мен той ще бъде достатъчен. Аз заявих ясно, че единственото, което ще ме интересува е развитието на художествената гимнастика и правилният път. За мен обаче също толкова важна е и подкрепата на клубовете. Както благодаря на Нешка и Мария Гигова, така благодаря и на всички тези клубове. Тези хора имат огромни очаквания към мен. Задачата ми е тежка. Най-бързо трябва да се направят контролните за националните отбори, както сме ги правили. Ние не сме спирали да работим. Ще има тестове за всички гарнитури. Аз имам единна програма за националните отбори. Драстични промени по отношение на вътрешния календар. Очаквайте много сериозни промени - национални отбори и клубен спорт. И много интересни начинания по отношение на масовия спорт", завърши Илиана Раева.

 • Ина Ананиева бе назначена официално за треньор на националния ансамбъл

  Управителният съвет на Българска федерация по художествена гимнастика утвърди Ина Ананиева за старши треньор на националния ансамбъл. Ананиева наследява на поста Илияна Раева, която се оттегли след Олимпиадата в Лондон, съобщи БТВ.
  Само две кандидатури бяха подадени за поста, като Ананиева спечели пред Борислава Ананиева. Помощник треньор ще бъде Даниела Велчева, а хореограф остава Людмил Коцев. Отборът ще има и психолог. Това е проф. Татяна Янчева.
  Досегашните състезателки остават за още един олимпийски цикъл, заяви новата треньорка на ансамбъла
  Бяхте съдия на завършилото републиканско. От кои клубове ще избирате новите момичета?
  - На 3-4 декември имаме тестове. Още не знам от тези отбори дали някой ще се яви. Имаше масовост, но качество видях само в 4-5 тима. Иначе от досегашните състезателии всички остават. Те са млади и може да изкарат още един олимпийски цикъл.
  Връщате ли се с момичетата към онзи миг на игрите в Лондон, в който изпуснаха медала?
  - За последно преди десетина дни пак си говорихме. Дори едно от момичетата плака със сълзи. Укоряват се. Но им казвам - ако не забравят миналото, няма да имат добро бъдеще.
  В екипа си привлякохте психолог. Ако имаха такъв специалист в Лондон, щеше ли да е друго?
  - Не мисля. Една от силните страни на досегашната треньорка Илияна Раева е, че е добър психолог. В Лондон беше просто малшанс.
  Има промени и в правилника и включени нови уреди - бухалки...
  -Смятам, че да. Вече е позовлено музиката, на която се играе, да има освен вокали и пеене. Позволява да се направят и по-интересни композиции. Съчетанието ни на бухалки е готово. И момичетата много го харесват.
  Амбициите ви за следващия сезон?
  - Няма треньор, който да работи на всико ниво и да не гони високи резултати. Ние започваме от шестото място - там завършихме на олимпиадата, изпаднахме от тройката. Още не знаем другите отбори в какъв състав ще бъдат и къде ще намерим нашата позиция. Но в сравнение с индивидуалните състезания при ансамблите мечтаният медал е напълно реален.

 • Силвия Митева в благотворителна кампания


  На официално представяне в централата на бул.”България” № 81Г – Fibank (Първа инвестиционна банка) представи своя нов календар за 2013 г. тази сутрин. 12-те фотографии в календара представят едни от най-добрите и известни български спортисти, които вече са донесли световна слава на България.
  Сред 13-те спортисти, участвали във фотосесиите, са Сани Жекова, Георги Георгиев, Станка Златева, Тервел Пулев, братята Валентин и Георги Братоеви, Силвия Митева, Цвети Пиронкова, Йордан Йовчев, Мирела Демирева, Петър Стойчев, Мария Гроздева и Владимир Зографски. Артистичните снимки на спортистите са направени от фотографа Петър Пешев.
  Календар 2013 г. на Fibank (Първа инвестиционна банка) е и благотворителен проект. Всички участвали в него спортисти дариха своите хонорари в общ размер на 30 000 лв. на Българската параолимпийска асоциация, чийто председател г-н Илия Лалов получи дарението на церемонията днес. По този начин Fibank подкрепи и българските параолимпийци.

 • Силвия Митева участва в гала продукция на звездите на ХГ Билбао, Испания


 • ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ


 • Илиана Раева се кандидатира за шеф на федерацията по художествена гимнастика


  Илиана Раева се кандидатира за председател на Българската федерация по художествена гимнастика. Това стана ясно след провелото се заседание на Управителния съвет, продължило почти три часа.
  Досегашният шеф на централата Мария Гигова даде да се разбере, че се оттегля от поста и няма да издигне своята кандидатура за предстоящото Отчетно-изборно събрание, насрочено за 14 ноември.
  В крайна сметка се оказа, че Илиана Раева не е подавала оставка като треньор на ансамбъла, но няма да води отбора, тъй като договорът и с федерацията е изтекъл след края на Олимпийските игри в Лондон.
  За сметка на това, специалистът изрази готовността си да продължи да работи за просперитета н а този спорт, но вече като председател на централата. Това обаче може да стане, само ако получи подкрепата на заседателите на предстоящото извънредно заседание през ноември. Кандидатури за поста се приемат до 15 дни преди определената дата на събранието.
  След края на Управителния съвет Илиана Раева и Мария Гигова дадоха кратка пресконференция, седнали рамо до рамо, не като съпернички, а като един екип, който мисли за доброто на художествената гимнастика. Кандидатурата на Илиана Раева се оказа едното от двете предложения за професионалното й развитие, за които тя намекна преди два дни. А колкото до второто, досегашният треньор на ансамбъла каза, че няма предложение за нов министър на спорта, каквито спекулации вече се появиха в медиите.
  Самата Мария Гигова сподели пред медиите, че предварително, за себе си, вече е взела решението, че това ще бъде последният й мандат на шефския пост във федерацията. “Духом не съм стара, но се радвам, че има млади и квалифицирани хора, които знаят какво да правят”, сподели Гигова.


 • Раева и Министър Нейков за спорта


 • Раева липсват компетентни треньорски кадри


 • Над 1,5 млн. лв. премии за олимпийците в топ 8

  Българските олимпийци, класирали се в челните осмици на летните игри в Лондон, ще вземат премии на стойност над 1,5 млн. лева. Това се разчу след пристигането на последните ни участници от английската столица. Стимулите бяха обявени още преди заминаването на делегацията ни. Никой обаче не успя да заработи голямата награда от 200 000 лева, обещана от Министерството на физическата култура и спорта за титла. Нашите спортисти завършиха на 63-о място в класирането по медали, след като най-добрите им постижения бяха сребърният медал на Станка Златева в женската борба (кат. до 72 кг) и бронзът на боксьора Тервел Пулев (91).
  Така най-добре представилата се наша олимпийка Златева ще прибере 170 000 лева, а Пулев – 140 000. Боксьорите Детелин Далаклиев (56) и Александър Александров (49) са премирани за пето място с по 50 000 лв. По толкова ще получат и щангистите Иван Марков и Милка Манева. Ветеранът и рекордьор по олимпийски участия в гимнастиката Йордан Йовчев си осигури 30 000 за 7-ото си място, а единствената ни представителка в индивидуалната надпревара по художествена гимнастика Силвия Митева – 20 000 за 8-ото .
  Големият пробив на волейболистите – четвъртото място, е оценено на 750 000 лева. В отборните спортове обаче разпределението е по доста специална схема. 70% от състава вземат по 90% от премията, която за тази позиция е 60 000 лв. Други 30% получават половината от това като резерви. Треньорският щаб пък по 35%. Другият ни отбор – ансамбълът по художествена гимнастика, ще дели награда от 216 000 лева.


 • Илиана Раева: Съжалявам много, нямам търпение отново да вляза в залата

  Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева сподели след завръщането на тима от Лондон, че изключително много съжалява само за изпуснатия медал. В същото време, специалистът допълни, че няма търпение отново да влезе в залата и да започне работа.
  Илиана Раева заяви на Летище София, че единствено капитанът Михаела Маевска се отказва на този етап. Малко след това обаче гимнастичката сподели, че е по-амбицирана от всякога да поправи грешката си, след изпускането на уреда на ленти и обръчи.
  “Истината е, че ние загубихме. Ако останалите състезатели, които спечелиха четвърти и пети места и медали спечелиха, българският национален отбор по художествена гимнастика беше готов да вземе медал и изпуснахме. Предполагам, че напрежението си е оказало влиянието. Да не кажа 100, но имахме 95 процента успеваемост. Всички подиум тренировки и всички тренировки 10 дни преди състезанието нямаха нито една грешка, на нито едно цяло съчетание в тренировъчния процес. Съжалявам много, много страдаме всички”, сподели Илиана Раева.
  “Надявам се, че ще продължат момичетата и още от догодина ще ви радваме пак, както беше досега”, добави треньорът.
  “Изпаднаха в малко еуфория от това, че бяха в тройката след първото съчетание. Две от тях бяха доста емоционални след това. Имахме само 9 минути до второто изиграване, нямахме време. Малшанс с жребия. Аз им бях направила две такива моделирани занимания, за да тренираме тази ситуация, които тогава изиграха без грешка. Бяхме много подготвени. Съжалявам.”
  “Не мога да им се карам. Те досега играха много добре, искаше ми се, а и на тях най-много им се искаше да бъдат без грешка. Казах им, че и най-големите спортисти са правили грешка на Олимпиадата, а те за 2,5 постигнаха страшно много. Но им казах, че те трябва да знаят истината, защото те изпуснаха медала. За нищо не мога да съжаля, само, че не взехме медала.”
  “Единствената, която се отказва е Михаела, всички други искат да продължат да тренират. Нямам търпение да вляза в залата и да продължим да работим. На 1 септември се връщаме в залата”, завърши Илиана Раева.  Раева: Не съм се карала на момичетата
  Не съм се карала на момичетата, но има казах, че изтърваха медала, заради грешката си", каза треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Илиана Раева.
  "Истината е, че ансамбълът загуби. Ако другите състезатели, които стигнаха до четвърти и пети места, както и медали, наистина спечелиха, то българският ансамбъл по художествена гимнастика беше готов да вземе медал. Изпуснахме медала, заради наши грешки. Не съм им се карала, защото направиха досега всички състезания много силно.
  Казах им, че и най-големите спортисти са правили грешки на Олимпиада. Казах им, че не са се провалили. Но им казах и, че бяха спечелили медал и го изтърваха, благодарение на тази грешка. Има каква още да учим. След като разбраха, че са в тройката момичетата станаха по-еуфорични и по-емоционални.
  Имахме и само девет минути до второто съчетание. Малшанс с жребий, но имахме и две такива тренировки, за да симулираме това напрежение и те изиграха съчетанието си без грешка. Просто емоциите бяха малко в повече, но не и притеснение. Момичетата бяха много подготвени. Момичетата бяха спокойни.
  До този момент имахме 95% успеваемост на съчетанието. Ако до този момент сме изиграли 60 съчетания, то 59 бяха без грешка. Отборът беше готов за медал и всички много страдаме. Надявам се, момичетата да продължат и да ви радваме още от догодина", каза Раева след пристигането си от Олимпиадата в Лондон.

  Маевска: Двуомя се дали да не остана в ансамбъла
  Капитанът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Михаела Маевска обмисля варианта да остане в тима и да не се отказва, както бе запланувала по-рано. Грацията ни сподели след завръщането си от Лондон, че грешката, допусната от нея в съчетанието с ленти и обръчи, само може да я стимулира, за да я поправи.
  “Напрежението беше голямо, просто не успяхме да се подготвим. Много съжалявам за грешката, защото онази грешка беше моя”, сподели Михаела Маевска.
  “Това, че съм направила грешка ме стимулира и искам да я поправя. След Олимпиадата дойде голямото желание да продължим напред. Още малко ми остава съвсем категорично да реша дали да остана. Бяхме много подготвени и вярвахме, че ще успеем. Досега всеки път сме успявали да си изиграем съчетанията, но просто сега не ни достигна концентрация, на най-важното състезание”, сподели гимнастичката, едва сдържайки сълзите си при спомена за неприятния момент.
  “В първия ден съдиите почнаха малко по-неуверено да ни съдийстват, но на втория ден бяха готови да ни вдигнат оценка, просто ние си изпуснахме медала”, добави Михаела Маевска.
  В същото време половинката на гимнастичката - Борис Величков, който също е спортист, подкрепи своята приятелка пред Гонг. Самбистът заяви категорично, че ще подкрепи Михаела, каквото и решение да вземе за бъдещето си. Двамата плануват да минат под венчилото съвсем скоро.

  Хубавата Елена: Да, засега оставаме, ще ви зарадваме в Рио
  Една от състезателките в ансамбъла по художествена гимнастика Елена Тодорова разкри, че засега отборът остава в същия състав и ще продължи да се бори за следващи отличия. Младата грация има амбициите да участва на Олимпиадата след четири години в Рио де Жанейро.
  “Прибирам се тъжна, но с нови сили занапред. Да, разбира се, всички гледаме към Рио де Жанейро. Съжаляваме за това, което направихме, напрежението ни дойде малко в повече. Случва се, на всеки спортист се случва да направи грешка”, сподели Хубавата Елена, развълнувана от емоционалното посрещане на Летище София.
  “Съжаляваме, че не успяхме да зарадваме цяла България. Сега затова ще работим и в Рио ще ви зарадваме със сигурност. Не, не съжалявам за нищо през изминалите месеци и години, защото ние постигнахме адски много през тези години. Всъщност почти всичко – медали от Световното първенство, Световни купи, Европейски шампионати.”
  На въпрос, дали ансамбълът ще се запази в този състав, в който е в момента, Елена отговори: “Да, целият състав засега оставаме. Мисля, че няма да има нови момичета в отбора. Събираме се отново на 1 септември, а до тогава – почивка, релакс.”


 • Илиана Раева: Изпуснахме 100% медал. Да не кажа и сребърен

  Старши-треньорът на националния отбор по художествена гимнастика и треньорка на ансамбъла ни Илияна Раева говори пред пратеника на Sportal.bg веднага след края на олимпийския турнир в Лондон:
  - Г-жо Раева, какво се случи във второто съчетание. Откъде дойдоха тези грешки?
  - Изпуснахме 100% медал. Да не кажа и сребърен медал. Много силно първо съчетание. Много добре оценено от съдиите. Много грешки на второто съчетание. Дори оценката, която взехме, беше по-висока, отколкото трябваше. Съдиите харесаха съчетанията ни. Адски много съжалявам. Честно казано не съм очаквала да допуснат толкова грешки. Много бяха подготвени. На квалификациите играха без грешка, на подиумите също. Мислех, че ще изиграят вярно. Композицията е сложна, но сбъркаха на елементи, които не бяха толкова рисковани. По-скоро от емоции. В повечко им дойде това, че видяха на таблото, че сме на трето място след първия уред.Истината е, че имахме готов медал, които сами си изпуснахме. Не мога да се сърдя на момичетата. Елена, която допусна трите грешки, е на 18 години. Миналата година тя беше в основата да станем световни шампиони в това съчетание. Не мога да й се скарам. Много е емоционална. Не можа да овладее емоциите. Казах на момичета, че това е спорта и да се научат да слушат докрай. Специално към нея (Елена) се бях обърнала. Михаела също допусна грешки, при това груба грешка, но на рискован елемент. Няма оправдание за грешките. Трябва да се направи един анализ, който ще направим. Трябва да продължат да играят. Италианките и беларускините играят трета олимпиада заедно. Нашите момичета тренират от три години. Мисля, че тепърва ще се научат да се състезават. Това ще бъде един страхотен шамар, който много ще помогне на всички за следващата подготовка. Трупане на много опит е това. В момента какво да ви кажа – много е тежко. Не спират да плачат. Това беше нарисуван сребърен медал. Ако го бяхме изиграли второто съчетание, което ни е по-силно от топките. Ако – няма, има само факти. Безкрайно съжалявам, че разочаровахме толкова много хора, които са искали да спечелим медал. Съжалявам, че не ги зарадвахме.
  - Михаела Маевска каза, че най-вероятно ще се откаже. Ще успеете ли да запазите отбора?
  - Момичетата трябва да ги запазим, защото са един изключителен ансамбъл. Вече е много научен и е много прегорял. Ще бъде трудно, ако почнем пак от нулата. В основата си ансамбълът ще бъде запазен. Нямаме оправдание, че изтървахме медала. Бяхме готови. Децата бяха много добре подготвени. Сбъркахме. Трябва ни още работа по отношение на психиката. При всички случаи нямаше как да скриеш от момичетата, че отговорността е огромна. Те и друг път са били под голямо напрежение, но явно този път не успяхме, което за мен е ужасно. Тук трябваше да сме най-силни. Бяха страхотно подготвени.

  - Психиката ли беше проблемът, след като момичетата са били подготвени? - Много работихме по отношение на психиката. Това са все пак неизградени характери на 17-18 години. За три години почнахме от нулата. Не мога да им се сърдя. Трябва време. Един отбор се гради и расте. Трябва да прегори. Този тим смятам, че ще продължи да работи в по-голямата си част. Трябва да работим още по-усърдно. България трябва да успее в този спорт. Видяхте и тук, и по света има много публика. Харесват ни.
  - Тази вечер ще бъде вероятно най-тежката в техния живот. Как ще ги успокоите?
  - Вече ги прегърнах и им казах, че им благодаря за всичко през тези години и че ни предстои много работа. Искам да си вдигнат горе главичките, да се успокоят, че всяко нещо може да се поправи стига да имаш желание. Нека да запомним този ден и да видим какво ще си кажем след четири години. Лично аз за себе си съм направила анализ къде евентуално сбърках.


 • Капитанката Маевска: Напрежението си каза думата

  Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика завърши на шесто място във финала на Олимпийските игри в Лондон днес, след като допусна грешка при второто си сътечание с три ленти и два обръча. Сред първото съчетание с пет топки родните гранции заемаха трето място. Много сълзи и мъка се четяха в очите на момичетата и треньорките след състезанието. Ето какво сподели капитанката на отбора Михаела Маевска.
  - Михаела, кажи няколко думи, какво се случи при второто съчетание, допуснахте няколко грешки? - Напрежението явно беше много голямо и не можахме да се справим с него. От тук нататък продължаваме да се борим с нови сили за следващата Олимпиада.
  - Ти лично ще останеш ли до следващата Олимпиада?
  - Мисля, че няма да остана. За момента съм се отказала, но може пък пак да ми си доиграе – ще видим.
  - Какво си казахте след съчетанието?
  - “Божа работа”.
  - Допускали ли сте някога такива грешки точно на тези елементи?
  - Да, допускали сме, но просто това са трудни елементи и наистина е божа работа.
  - Как ще коментираш това, че Италия изпуснаха лента извън терена и въпреки това им дадоха висока оценка и стигнаха до бронзовите медали?
  - Съдийска му работа.
  - А мислиш ли, че вашата оценка е обективна?
  - За това, което изиграхме – да. Два пъти изпуснахме уреди – един път на голям елемент и веднъж на по-малък.
  - Вярвали ли сте, че може да ви се случи такова нещо? Винаги играете чисто на състезания...
  - Не вярвахме, бяхме сигурни, че ще го изиграем, защото бяхме адски подготвени, но не издържахме.
  - Тези скандирания преди вашето съчетание “Българи юнаци” разконцентрираха ли ви?
  - Всъщност досега такова нещо никога не ни се беше случвало. В зала по художествена гимнастика никога не се вика и скандира преди да започне да се играе.
  - Разсея ли ви това по някакъв начин?
  - Не, не мисля. Просто всичко е в главата ни.
  - Какво ви каза Илиана Раева след второто съчетание?
  - Нищо, каза ни, че се случват такива неща. Няма какво да се направи. Надяваме се, че на следващата Олимпиада ще сме подготвени още повече.
  - На теб лично какво ти предстои?
  - Предстоят ми хубави неща – ще се омъжвам. Предполагам, че ще се откажа от гимнастиката. След това ще се запиша да уча в НСА.
  - Какво може да те накара да останеш в залата?
  - Желанието ми. Но имам много травми, които ме спират и много ми пречат.
  - В Лондон имаше ли проблеми с контузии?
  - Да, имам си проблеми с кръста, колената не са ми читави, ставите ме болят.


 • Илиана Раева: Адски много съжалявам; направихме грешки във второто съчетание

  Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че съжалява за изпуснатия медал на олимпийските игри в Лондон.
  Българските грации бяха трети след изпълнението с пет топки, но допуснаха грешки на обръчи и ленти и завършиха шести в крайното класиране.
  "Изпуснахме 100-процентов медал. Да не кажа и сребърен медал. Много силно първо съчетание, много добре оценено от съдиите. Допуснахме много грешки на второто съчетание. Дори оценката, която взехме, беше по-висока, отколкото трябваше.
  Адски много съжалявам. Честно казано не съм очаквала да допуснат толкова грешки. Много бяха подготвени. В момента какво да ви кажа - много е тежко. Момичетата те спират да плачат. Това беше нарисуван сребърен медал. Ако го бяхме изиграли второто съчетание, което ни е по-силно от топките. Безкрайно съжалявам, че разочаровахме толкова много хора, които са искали да спечелим медал", каза Раева след състезанието.
  "Напрежението явно беше много голямо и не можахме да се справим", добави капитанката Михаела Маевска, която приключва спортната си кариера след олимпиадата.


 • Илиана Раева към феновете: Простете!

  Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева помоли всички фенове за прошка, заради пропуснатата възможност тимът да спечели медал в Лондон.
  Въпреки допусната грешка от ансамбъла, съставът ни се представи достойно. Момичетата на Илиана Раева завършиха на шеста позиция във финала, като запазиха мястото си в елита на този спорт.
  “Скъпи приятели, толкова съжалявам! Толкова много съжалявам, толкова много вярвахме, че ще успеем. Толкова много искахме да ви зарадваме. Не успяхме! Аз вярвам, че всеки получава това, което е заслужил. Но вие заслужавахте много повече. Толкова много ни вярвахте е подкрепяхте. Тежко е...много е тежко”, сподели Илиана Раева.
  “Изпуснахме сигурен медал! И грешката си беше само наша. Явно не всичко съм направила така, както трябва. Не се сърдете на момичетата, те са много млади и прекрасни спортистки. Израснаха много през тези три години, бъдещето е пред тях! Ще успеем! Те страдат много и мисля, че ще израснат още повече след този катарзис, човек не знае какво печели когато губи, трябва да продължим с двойни усилия и желание - друг път няма”, добави треньорът чрез социалната мрежа Фейсбук.
  “Няма по-страшно наказание от това да пропилееш надеждите на милиони хора, които са ти вярвали и подкрепяли безрезервно! Простете”, завърши Илиана Раева.

  Илиана Раева Скъпи приятели!!! толкова съжалявам!!! толкова много съжалявам! толкова много вярвахме ,че ще успеем!! толкова много искахме да ви зарадваме!! не успяхме! аз вярвам,че всеки получава това,което е заслужил!! ...но...вие заслужавахте много по...вече! толкова много ни вярвахте е подкрепяхте!! тежко е...много е тежко! изпуснахме сигурен медал! и грешката си беше само наша...явно не всичко съм направила така,както трябва!! не се сърдете на момичетата! те са много млади и прекрасни спортистки! израснаха много през тези три години!! бъдещето е пред тях! ще успеем! те страдат много и мисля,че ще израстнат още повече след този катарзис! човек не знае какво печели когато губи...трябва да продължим с двойни усилия и желание-друг път няма! няма по-страшно наказание от това да пропилееш надеждите на милиони хора ,които са ти вярвали и подкрепяли безрезервно! простете!!


 • Ансамбълът ни остана шести на Олимпиадата


  Ансамбълът на България зае шесто място във финала на турнира по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Лондон.
  Възпитаничките на Илиана Раева в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Елена Тодорова, Християна Тодорова, Катрин Велкова, Цветелина Найденова събраха сбор от 54.375 точки.
  Те получиха оценка от 27.950 точки (9.400 точки за трудност, 9.450 точки за артистичност и 9.100 точки за изпълнение) за съчетанието си с пет топки и оценка от 26.425 точки (9.075, 9.200, 8.150) за това с два обръча и три ленти.
  Българките бяха трети след първата ротация, след като изиграха перфектно съчетание с пет топки. На второто си изпълнение те направиха една грешка, която беше достатъчна за съдиите, за да ги изхвърли от тройката.
  Олимпийската титла на четвърта поредна олимпиада спечели Русия със сбор от 57.000 точки. Ансамбълът е в състав Ксения Дудкина, Уляна Донскова, Анастасия Близнюк, Алина Макаренко, Анастасия Назаренко и Каролина Севастянова.
  Те получиха оценка от 28,700 за съчетанието с топки и 28,300 точки за ленти и обръчи. На второ място е Беларус с 55.500 точки (27.825+27.675), а на трето - Италия с 55.450 точки (28.125+27.325).
  Италианките са трикратни световни шампиони.
  Русия запази традицията да печели и двата златни медала в турнира по художествена гимнастика от олимпийски игри от Сидни 2000 насам, след като вчера Евгения Канаева за втори път стана олимпийска шампионка.
  По време на състезанието Украйна и Испания подадоха контестации за оценките си, но те не бяха променени.
  Крайно класиране, ансамбли:
  1. Русия - 57.000 точки
  2. Беларус - 55.500
  3. Италия - 55.450
  4. Испания - 54.950
  5. Украйна - 54.375
  6. България - 54.375
  7. Япония - 54.100
  8. Израел - 53.400
 • За съдийските небивалици, въпреки които една мечта се сбъдна!

  Лятото на 2011. Горещо е, мирише на плаж, море, всеки млад човек организира почивката си, но не и тя. Тя е в залата и работи. И определено безгрижието, дискотеките и плажът не я влекат. Влече я нещо друго – магията на художествената гимнастика и мечтата и да отиде на Олимпиада. Пътят до Лондон обаче минава през Световното първенство в Монпелие през септември, което е и Олимпийска квалификация. Това нито за миг не я отказва, а напротив сякаш я мотивира да покаже най-доброто от себе си! Тя е най-добрата българска гимнастичка в последните години! Тя е борбена и несломима! Тя винаги се раздава на 100% за публиката, за треньорката си, за родителите си, за самата себе си! Тя е Силвия Митева!
  Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, а българските спортисти постоянно доказват това твърдение, включително и Силвия Митева.
  Вече сме в Лондон една година по-късно. Бързо мина времето, нали? Световното първенство в Монпелие отдавна е приключило, а мечтата вече се е сбъднала – Силвия Митева е на Олимпиада! Звучи изключително лесно, но само тя и хората около нея знаят какво са направили, за да стигнат до тук. И все пак не мисля, че някой би съжалявал, защото не всеки ден си сред най-добрите гимнастички в света. Не всеки ден усещаш олимпийското настроение и специалния заряд, който носи този форум. Не, това не е световно или европейско първенство, това е ОЛИМПИАДА!
  Всичко е специално като започнеш от залата, в която преди 33 години Илияна Раева става световна шампионка. Като минеш през светлината, духа, настроението, хората, та дори и килима, на който ще се изпълняват съчетанията. Мечтите вече са леко промени, ако до преди година най-добрата ни гимнастичка мечтаеше да отиде на Олимпиада, днес вече мечтае да е сред най-добрите 10 и да намери място във финала. След четири брилянтно изпълнени съчетания 26-годишната гимнастичка е не просто сред най-добрите десет гимнастички, тя е сред най-добрите четири! Отново бързо мина времето, нали?
  Още по-бързо мина времето и на финалите, които се проведоха точно 24 часа след сбъдването на тази мечта. Очаквания към нашето момиче нямаше. Единственото, което трябваше да направи, бе да играе със сърце и да изпълни съчетанията си по най-добрия начин. Това не представляваше трудност за Силвия, която винаги го прави. Още с излизането си на килима тя завладява с енергията, както публиката, така и съдиите. Точно в този финал обаче съдиите сякаш ги нямаше. Столовете им бяха празни, а в залата бе само публиката, треньорите и другите състезателки. Ех, откъде този късмет?! Съдиите си бяха на местата, но просто сякаш не гледаха съчетанието на нашата Силвия Митева. Оценките и бяха готови преди тя да е изиграла своите съчетания. Съчетанията и бяха “лесни” като детска игра, артистичността и “не беше на ниво”, а изпълненията и не заслужаваха оценка “повече” от 9. Ужасно, ужасно, но това е жалката истина, а и това е художествената гимнастика – спорт, в който не всичко зависи от състезателя, а по-скоро точно обратното – всичко е в ръцете на съдиите. Жалко наистина, но… за това лек няма или поне все още не е измислен!
  Въпреки опитите на съдиите да провалят мечтата на една българска гимнастичка, тя показа на всички това, което искаше – изигра съчетанията си по най-добрия начин, раздаде се за публиката, за майка си – Силвия Митева, която е и нейн треньор. Раздаде се за България и… сбъдна мечтата си да отиде на Олимпиада и да играе финал!
  Цяла България може само да се гордее с представянето на Силвия Митева! Каквото и да кажем ще бъде малко за радостта, която ни донесе, макар че остана извън медалите. Всеки един истински човек е видял най-важното – сърцето и душата, с които българската грация предава магията на своите съчетания!


 • Силвия Митева – треньор с прочувствено откровение към своята дъщеря


  Личният треньор и майка на най-добрата ни индивидуална гимнастичка Силвия Митева направи изключително прочувствено обръщение, в знак на благодарност към своята дъщеря и възпитаничка, която носи същото име – Силвия Митева.
  Грацията ни направи изключително достойно представяне на Олимпийските игри, с оглед 8-о място в многобоя. Въпреки съдийските несправедливости и задкулисните игри, националката ни успя да затвърди мястото си сред най-добрите в този спорт.
  Треньорът Силвия Митева благодари на своята гимнастичка за положените усилия и упоритост през последните години.
  „Благодаря на всички за подкрепата и любовта, която ни показвате. Благодаря на всички, които вярваха в нас и не ни изоставят и сега. Благодаря на майка ми и сестра ми, че помагаха с всичко, което могат през всички тези години. Благодаря на моя съпруг, за помощта, подкрепата и любовта с която ни дарява, за това че толкова много години търпи да живеем на повече от 300 км отдалечени един от друг, в името на реализацията на мечтата на нашето дете“, сподели чрез страницата си в социалната мрежа Фейсбук Силвия Митева – треньор.
  „И най-вече благодаря на моето съкровище Силвия за това, че е Човек, за любовта и отдадеността на това което прави с цялата си душа, сърце и ум, за силата на духа и куража. Обичам те миличка и се гордея с теб“, добави треньорът.


 • Силвия Митева: Страхотно е да играеш на олимпийския килим


  Силвия Митева завърши осма във финала на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Лондон при първото си участие на форум под петте преплетени кръга. Българката допусна леки грешки на топка и на бухалки. Ето какво сподели Митева непосредствено след състезанието.
  - Силве, днес допусна някои неточности в съчетанията си...
  - Просто мисля, че днес не беше точно моят ден, случва се на всеки. Един ден можеш да изиграеш съчетанията си перфектно, но на следващия не, дори и да си в много добра форма.
  - Кажи как оценяваш всяко едно от своите съчетания днес?
  - Обръчът беше перфектен, без забележки от мен и от майка ми. Топката беше доста несигурна и страхлива, имаше доста неточности в нея. Бухалките също бяха страхотно съчетание, бих казала, че майка ми беше най-доволна от него, като изключим въпросната грешка, която беше изключително глупава, но беше на нещо елементарно и не чак толкова скъпо струващо. Лентата нямаше груби грешки, но не беше най-перфектното съчетание.
  - Това че не получи може би подходящата оценка на първия уред отрази ли ти се по някакъв начин?
  - Не, не мисля за оценките. Това е практика, почти на всяко състезание ми дават ниска оценка на първия уред, така че съм свикнала с това.
  - Като цяло доволна ли си от представянето си?
  - Да, по принцип основната ми мечта беше да вляза във финал. Определено на квалификациите играх относително по-добре, днес имаше някои по-груби грешки, но вече се е случило, не можеш да върнеш времето назад.
  - Изненадана ли си от втората олмипийска титла на Евгения Канаева?
  - Не, мисля, че тя си заслужава и е един невероятен състезател, невероятен човек и всичко, което получава, си го заслужава.
  - А Дария Дмитриева не заслужаваше ли малко повече?
  - Не мога да коментирам, защото не съм гледала днешното състезание, освен последните няколко състезателки на четвъртия уред.
  - Продължаваш ли?
  - Да, поне още една година.
  - Каква е мотивацията ти?
  - Обичам прекалено много художествената гимнастика и ми е прекалено трудно да се разделя с нея.
  - Мъчно ли ти е, че си сама тук и няма друга българка?
  - Да, наистина ми е много мъчно, защото съм сама и няма друга българка. Следващите момичета, които са в националния отбор са с близо 10 години по-малки от мен и положението хич не е добре, което е много жалко.
  - Имаме треньори, имаме школа, защо според теб се получава така?
  - Мисля, че е много комплексно и зависи от много фактори. Иначе талантливи деца имаме. Има много, които започват от малки, но колкото повече порастват и порастват, общо взето се отказват все по-рано, защото аз лично смятам, че методиката не е много правилна и води до много контузии при момичетата. А и повечето от децата като виждат какво се случва, не намират смисъл да тренират толкова упорито, след като осъзнават, че няма шанс да постигнат големи резултати, тъй като нашият спорт не е като бягането, където като ти засекат колко си избягал, никой не може да ти каже, че си избягал по-малко. Повечето деца предпочитат да се занимават с нещо по-доходоносно или да имат професия, вместо да се трошат в залата.
  - Мислиш ли, че имаш сили за още един олимпийски цикъл?
  - За олимпийски цикъл мисля, че ще ми е прекалено трудно, а и вече съм на доста години – трябва да подобря доста рекорди и да вляза в историята на художествената гимнастика. Но мисля, че още една година мога да изкарам. От другата година в сила влиза нов правилник и мисля, че той ще е по-добър за мен.
  - Какви са акцентите в този правилник?
  - Много са странни, намаляват буквите като стойности и като брой изисквания, събират работата с тяло и работата с уред в една оценка, артистичността и изпълнението също се събират в една оценка, а не както досега бяха две. Според мен просто улесняват правилника по някакъв начин. Това е моето мислене, но все още не съм направила новите си съчетания и това все още не е окончателният вариант на правилника.
  - Това ти беше първата Олимпиада, как се чувстваше на нея на тази възраст?
  - Беше страхотно и невероятно. Имаше моменти, в които се чувствах невероятно да играя точно на олимпийския терен. Щастлива съм, че след толкова много години успях да стигна до тук.


 • След грешки и съдийска тесла Митева осма, Канаева с втора титла
  Раева: По-добри сме от Италия и Беларус  Най-добрата ни грация в индивидуалното – Силвия Митева, завърши на 8-о място в многобоя на олимпиадата в Лондон. Тя допусна грешки в съчетанията си на топка и бухалки, а на обръч, където игра безупречно, бе порязана от съдиите.
  „Нямах ден, но като цяло съм доволна от първата си олимпиада”, обобщи 26-годишната Митева, която събра 108,950 т. за 4-те си изпълнения. Преди ден в квалификациите тя се нареди 4-та.
  „Аз съм максималист и ме е яд, че направих повече видими грешки, отколкото в квалификацията. Основната ми цел беше да вляза във финал и съм много щастлива, че след толкова много години стъпих на олимпийския терен. А с ниските оценки на съдийките съм свикнала, практика е да ми дават ниска оценка на първия уред”, коментира състезателката ни от Русе, която бе подкрепяна от трибуните от президента Росен Плевнелиев.
  Състезанието в препълнената „Уембли Арина” беше историческо, защото Евгения Канаева (Рус) стана първата гимнастичка с две олимпийски титли, които добави към 11-те от световни и 12-те от европейски първенства. 22-годишната рускиня получи 116,900 т., изпреварвайки сънародничката си Дария Дмитриева със 114,500 и Любов Чаркашина (Блрс) със 111,700. Предишните отличия в тази дисциплина също са руски: на Юлия Барсукова в Сидни 2000 и на Алина Кабаева в Атина 2004.
  „Канаева е невероятен състезател и човек – напълно заслужи златото”, каза Митева, която допълни, че ще остане още една година в художествената гимнастика.
  „Обичам я прекалено много и ми е трудно да се разделя с нея, а освен това променят правилника в моя полза – призна тя. – Мъчно ми е, че съм сама по състезания, а следващите момичета в националния отбор са с 10 г. по-малки. Положението изобщо не е добро, което е много жалко. Има талантливи деца, но когато израстват, се отказват все по-рано. След като видят какво се случва на повечето турнири, децата губят мотивация да се трудят, защото при нас измерването на успехите не е с хронометър”, допълни Силвия.
  Днес в 15,30 часа в битката за медал излиза националният ансамбъл на България, който е с четвърта оценка в квалификациите. „От тези пред нас само Русия ни превъзхожда но Беларус и Италия също ни изпреварват в класирането. Битката обаче се води не на килима, а на съдийските маси. Борбата ще е жестока ­ коментира треньорката Илияна Раева. ­ Видяхте, че изиграхме поредното съчетание без грешка, с най-рискованите елементи и получихме абсурдна оценка за изпълнение. Остава ни само отново да издържим и да сме безгрешни. Опитвам се по всякакъв начин да успокоя момичетата.”
 • Достоен финал за Силвия Митева в Лондон, Канаева с историческа титла


  Българската състезателка Силвия Митева завърши на 8-о място във финала на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Лондон.
  Най-добрата българска индивидуална представителка представи достойно страната ни в надпреварата, в която съдийските решения и задкулисните игри оказват най-голямо значение за крайното подреждане.
  С класирането си за финала и заетата четвърта позиция в квалификациите, Силвия Митева изпълни поставената й задача. Грацията ни събра общ сбор от 108.950 точки в многобоя, което й отреди 8-то място и може да бъде доволна от представянето си в Лондон.
  Трикратната световна шампионка Евгения Канаева успя да защити олимпийската си титла от Пекин и триумфира и в Лондон. С това постижение тя се превърна в първата гимнастичка, успяла да спечели две олимпийски титли. Руската състезателка събра 116.900 точки, с което се оказа недостижима на върха.
  Канаева има над 30 златни медала и едва два сребърни от големи шампионати. Втора се класира Дария Дмитриева от Русия със 114.500 точки, а трета - Любов Чаркашина (Беларус) с 111.700 точки.
  Така на четвърта поредна Oлимпиада Русия печели златото в тази дисциплина след триумфа на Юлия Барсукова в Сидни'2000, на Алина Кабаева в Атина'2004 и на Канаева.
  Българската представителка Силвия Митева изпълни изключително силно съчетание на обръч и получи 27.450 точки. При второто си излизане, Митева изигра композицията си на топка, за което бе оценена с 27.100. Грацията ни направи много лека неточност точно в края на съчетанието. На бухалки тя допусна изпускане, което намали значително оценката й - 26.750. Финалното й изпълнение в Лондон, на лента, бе едно от най-запомнящите се, въпреки по-ниската оценка от съдийската комисия - 27.650 точки.
  Крайно класиране, многобой:
  1. Евгения Канаева (Русия) - 116.900 точки
  2. Дария Димитриева (Русия) - 114.500
  3. Любов Чаркашина (Беларус) - 111.700
  4. Аля Гараева (Азербайджан) - 111.575
  5. Сон Оун-Джае (Южна Корея) - 111.475
  6. Алина Максименко (Украйна) - 109.625
  7. Нета Ривкин (Израел) - 109.000
  8. Силвия Митева (България) - 108.950
  9. Йоана Митрош (Полша) - 108.900
  10. Джана Ризадинова (Украйна) - 107.400


 • Наказаха две съдийки заради порязването на българския ансамбъл

  Съдийското порязване на българския ансамбъл по художествена гимнастика в първия състезателен ден от Олимпийските игри даде незабавен резултат. Заради умишлено намалената оценка за трудност, грациите ни останаха на четвърта позиция в квалификациите, въпреки че изпълниха изключително чисто съчетанието с 5 топки.
  Необоснованото занижение от страна на две съдийки предизвика моменталната реакция на Техническия комитет, който в крайна сметка наказа въпросните две арбитърки – представителки на Хърватия и Португалия.
  Двете са получили последно предупреждение и днес няма да съдийстват на най-важните позиции, които определят оценката за трудност при ансамблите, а ще бъдат преместени в друга комисия. При последващо съдийско порязване, те ще бъдат отстранени, а работата им ще бъде следена под лупа във втория ден. В крайна сметка, занижената оценка на България облагодетелства състава на Италия, който влезе в тройката, въпреки неубедителното си представяне.
  Композицията, поставена по “Лунната соната”, бе изпълнена много добре от момичетата, което им донесе четвърто място и оценка от 27.250 точки. Във временното подреждане, тимът ни бе изпреварен от лидера Русия, следван от Италия и Беларус.
  “Благодаря за подкрепата и любовта на всички. Много, много силна игра на ансамбъла и Силвия. Много, много задкулисни игри и демонстрация на власт. Важното е, че България показа класа и сила. Шокирана съм от оценката на Италия. Оценката на България на D1 е позор за спорта!!! Снощи техническият комитет е сменил заради това комисията на D1”, заяви на официалната си страница във Facebook треньорът Илиана Раева.
  “Дано днес отново и Силвия, и ансамбъла играят толкова силно. Вярвам, че ще успеем. Все пак това са квалификации, имам надежда за финалите”, добави треньорът.
  “Специални благодарности на премиера Бойко Борисов, който ми се обади тази сутрин в 7,00 ч да ме успокои и да ни поздрави за играта. Огромна чест му прави, че ни подкрепя и при победи, и в тежки моменти. Благодаря му много. Благодаря и на всички вас, които ни вдъхвате толкова вяра, сила, кураж и любов”, завърши Илиана Раева.
  Надпреварата при ансамблите в "Уембли Арена" продължава днес от 16.50 часа, с изпълнение на вторите съчетания – ленти и обръчи. В квалификациите участват 12 ансамбъла. За финала в многобоя, който е насрочен за неделя, се класират първите 8 състава.
 • Златните момичета заеха четвърто място след първото изпълнение в квалификациите

  Ансамбълът на България в Михаела Маевска, Ренета Камберова, Елена Тодорова, Християна Тодорова, Катрин Велкова, Цветелина Найденова заема четвърто място след първия уред в квалификациите на турнира по художествена гимнастика на олимпийските игри в Лондон.
  Възпитаничките на Илиана Раева изиграха отлично своето съчетание с пет топки и получиха четвърта оценка от 27.250 точки (8.8 точки за трудност, 9.450 за артистичност и 9.0 за изпълнение).
  Първа оценка от 28.375 точки получиха рускините, които са олимпийски шампионки от Пекин'2008.
  На второ място е Италия с 28.100 точки, пред Беларус с 27.900 точки.
  След българките са ансамблите на Испания с 27.150 точки, Украйна с 27.050 точки и др.
  Според регламента първите осем ансамбъла в квалификацията се класират за финала в неделя.
  Утре българският ансамбъл е с първи стартов номер за съчетанието с ленти и обръчи, което започва от 16.50 часа българско време.
 • Силвия Митева заема шесто място след първите два уреда в квалификацията за индивидуалния многобой

  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева заема шесто място след първите два уреда в квалификацията за индивидуалния многобой на турнира по художествена гимнастика на олимпийските игри в Лондон.
  Българската грация до момента е със сбор от 55.500 точки. Тя изигра прекрасно и двете си съчетания - с обръч и топка. За композицията си с обръч Митева получи оценка от 27.700 точки (9.0 за трудност, 9.4 за артистичност и 9.3 за изпълнение).
  На топка българката беше оценена с 27.800 точки (9.0 за трудност, 9.5 за артистичност и 9.3 за изпълнение). Олимпийската шампионка от Пекин'2008 и трикратна световна шампионка Евгения Канаева (Русия) направи грешки на обръч, изигра перфектно съчетание с топка, но е втора до момента в общото класиране с 57.625 точки.
  Тя получи оценки съответно от 28.100 и 29.525 точки. Начело след първите два уреда в квалификациите е Дария Дмитриева (Русия) с 57.800 точки (28.800 точки топка и 29.000 обръч). След Дмитриева и Канаева се нареждат Любов Чаркашина (Беларус) с 56.450 точки, Сон Оун-джае (Република Корея) с 55.900 точки, Аля Гараева (Азербайджан) с 55.800 точки, Силвия Митева и други.
  Утре Силвия Митева ще открие втората част на квалификацията с изпълнението си на бухалки от 14.00 часа българско време, тъй като е с първи стартов номер. Според регламента първите 10 от общо 24-те гимнастички, които участват в квалификациите се класират за финала на индивидуалния многобой.
 • Пашалиева: Ще видите нашата сила

  Помощник-треньорката на националния ансамбъл по художествена гимнастика Мариела Пашалиева вярва, че българските гимнастички ще впечатлят публиката на олимпийските игри в Лондон със сложните си съчетания.
  "България е единственият отбор, който има рискове, ние имаме най-големите рискове. Ние изхвърляме уредите с крака и хващаме с крака. Съчетанието ни с пет топки е много трудно. Ние играем бавно и без грешка, което е най-трудното нещо в художествена гимнастика и най-трудното при ансамблите, защото трябва да бъдем и много точни. Времето трябва да е много прецизно, тъй като е лесно да се правят грешки, когато играете бавно. Другите отбори играят бързо и правя много грешки. Ние имаме силни традиции в спорта, но сега нещата са различни. България водеше във всички спортове в Сеул'1988, но сега ние имаме няма пари за спорт и политиката е много различна. Но ние ще се борим и сме доста силни. Сега сме световни шампиони отново, в съчетанието с ленти и обръчи, и ще видите нашата сила отново тези олимпийските игри", каза Пашалиева пред официалния сайт на Лондон'2012.
  В същата статия президентът на руската федерация по гимнастика Ирина Винер изразява убеденост, че Русия ще спечелили титлите индивидуално и ансамбъл на олимпиадата, както го направи миналата година на световния шампионат в Монпелие (Франция).
  "За три години Русия не беше отбор номер 1, но тази година имаме добри резултати и сега на олимпийските игри ние имаме много добри шансове за победа. Но Бог взима решенията, дали са добри или не е. Беларус, Украйна, Узбекистан, Казахстан и Азербайджан, всеки да има възможност да спечели златен медал. Вече имаме нов стил на гимнастика и то на най-високото равнище. Дария Дмитриева е силна гимнастичка, но тя е само на 16, току-що навършени 17 години. Ние не бяхме сигурни дали тя ще бъде в състояние да покаже таланта си толкова млада. Но светът искаше да я видя, така че ние взехме това решение", заяви Винер.


 • Гимнастичките ни се местят на "Уембли"

  Промяната е за спестяване на време
  Всички български състезателки по художествена гимнастика няма да ползват услугите на олимпийското село. Причината не е в липсата на условия, а в голямото разстояние между него и залата на ст. "Уембли", където ще са състезанията.
  За да не губят на ден по минимум 4 часа в път с автобус от селото до залата, нашите са наели хотел, който е до "Уембли". В момента гимнастичките са на лагер във Франция.


 • Очарователно изпращане за Силвия Митева


  Най-добрата българска състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева получи изключително трогателно изпращане на Летище София. Националката ни отпътува за oлимпийската столица с трибагреник, подготвен от най-малките грации от първия клуб на Митева. Малките госпожици пропътуваха 320 километра, от Русе до София, за да изпратят лично Силвия и нейния треньор – Силвия Митева-старша.
  На Летище София бе и семейството на грацията ни, както и приятелят й – треньорът по спортна гимнастика Илия Янев.
  „Заминавам в добро настроение, дано всичко да премине добре. Не мисля, че ще има нещо ново и изненади от съперничките, ние се познаваме добре“, сподели гимнастичката ни. „Надявам се да съм много спокойна и дай Боже да вляза на финал, всичко останало е само бонус. Преди състезание не говоря никога за медали, няма да изневеря и на себе си“, завърши Силвия Митева.
 • Треньорът Митева: За медали не може да се говори в нашия спорт


  Личният треньор на Силвия Митева – Силвия Митева-старша, заяви преди отпътуването за Олимпиадата, че предварително за медали в художествената гимнастика не може да се говори. Грацията ни беше изпратена от няколко малки гимнастички, пристигнали от Русе, специално за да изпратят талантливата ни състезателка за Лондон.
  „След това изпращане не мога да кажа, че настроението е лошо, напротив. Подготвени сме, работихме страшно много. Буквално работихме за медали, но за такива неща в нашия спорт не може да се говори. Важно е да си изработиш нещата докрай, да ги пресъздадеш по най-добрия начин, да си удовлетворен от това, което си свършил, а оттам-нататък, съдиите каквото решат, това ще бъде“, сподели Митева-старша. „Доволна съм от подготовката. Да, изглежда добре, има си болежки, като всеки един спортист на високо ниво“, добави треньорът.
  Запитана, дали носи със себе си нещо за късмет, Силвия Митева-треньор отговори: „Винаги с мен нося икони, но това не е за късмет, а защото наистина сме вярващи и смятаме, че каквото Бог ни отреди, това ще бъде.“
 • Силивя Митева: Дай Боже да вляза във финала


  Най-добрата българска състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева отпътува днес за олимпийските игри в Лондон. На летище "София" тя беше изпратена от деца от клуб по ХГ Акро (Русе). "С доста добро настроение съм в момента. Вече наистина нямам търпение да отида там, надявам се всичко да мине добре. Ние сме едни и същи момичета, които се състезават в последните четири години, едни и същи играем на европейско и световно първенство и не мисля, че ще има нещо ново. Все още нищо не ме притеснява. Надявам се да остана спокойна и да покажа най-доброто от себе си и дано да изиграя съчетанията си с настроение и публиката да го оцени. Дай боже да вляза във финала, оттам нататък всичко останало е само гордост. Никога преди състезание не говоря за медали, така че и сега няма да изневеря на себе си", заяви Силвия Митева.
  Нейната майка и треньорка Силвия Митева заяви, че подготовката е преминала добре. "Подготвени сме. Работихме страшно много, работихме за медали, но знаете, че в нашия спорт за такива неща не може да се говори. Важното е да си изработиш нещата докрай, да си удовлетворен от това, което си свършил и съдиите каквото решат, това ще бъде. Тя си има болежки като всеки спортист на високо ниво, но няма проблеми по време на състезанието", добави треньорката.


 • Илиана Раева: Иска ми се олимпиадата да е "черешката на тортата" за този отбор

 • ФОТОГАЛЕРИЯ - Изпращане на ансамбъла на лагер във Франция преди Олимпийските игри Лондон 2012 и пристигането им в Париж   • Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че се надява олимпийските игри да са "черешката на тортата" за отбора като цяло. Тя отказа да коментира класиране и медали, а заяви, че иска "силно и без грешка изиграни четири композиции".
  "Вълнуваме се много. Аз заминавам с много добро настроение. Вчерашната тренировка показа, че и момичетата са в много добра кондиция, с добро настроение, с големи надежди. Иска ми се олимпиадата да е "черешката на тортата" на този олимпийски цикъл, на този отбор лично. Много съм щастлива със всичко, което постигна този отбор и отивам с огромно желание на олимпиадата", каза Раева на летище "София". Сега на отбора предстои двуседмичен лагер във Франция.
  "Честно да ви кажа основното, което ме интересува сега е подготовката във Франция - да сме здрави и да направим много силен лагер. Пристигнем ли в Лондон на 6-ти август няма да усетим как ще минат дните. Вярвам, че ще покажем по възможно най-добрия начин композициите. Много по-спокойна заминавам, отколкото миналата година за квалификацията, защото много тренирахме, мисля, че сме в много добра форма. Имаме възможности, всичко ще зависи там от концентрацията си, състоянието психологическо на момичетата", добави тя.
  Според Раева най-важна е концентрацията.
  "Надявам се да взривим Лондон, както го казах миналата година след световното първенство. Надявам се това да се случи, защото успяхме да направим силни композиции, рисковани, красиви. Искам много вдъхновено да ги изиграят, много концентрирано. Искам да покажем българската школа, защото наистина нашите композиции се отличават от останалите. Има силна конкуренция. Мисля, че пет отбора ще спорим за медалите", добави треньорът на ансамбъла.
  Раева се надява, че ансамбъла ще направи хората в България щастливи по време на олимпиадата.
  "Надявам се всички ще направим щастливи. Аз казах на момичетата вчера, че те толкова много направиха и надминаха очакванията на всички вас, на почитателите ни, постигнаха много през тези три години и те трябва да се гордеят със себе си, да се чувстват едни осъществени спортистки. Знам, че много ще зависи представянето в Лондон от мен, да мога да им помогна да овладеят емоциите, напрежението, вълнението. Вярвам, че ще успеят. В никакъв случай не ме питайте за медали и класиране, знаете какъв ни е спортът. Искам да играем без грешка, искам да играят вдъхновено, искам да усетят пулса на олимпийските игри, защото това е събитие, това е форум, за който мечтае всеки един спортист и ако има страх те няма да усетят наистина пулса на игрите. Не искам да се състезават за медал, искам всяка да е вглъбена в себе си и да изстиска максимума от себе си на всеки един елемент, за да можем да можем да покажем тези композиции във възможно най-добрия начин. Искам да стоят по друг начин на терена и дано да успеем", коментира още Илиана Раева.
  В момента в отбора всички гимнастички са здрави.
  "Момичетата са много добре. Ще излъжа ако кажа, че не се притеснявам, че не се вълнувам. Много ми се иска да успеем, защото ако изиграем съчетанията си силно и без грешка имаме огромни шансове. Знам, че всички вас ви вълнува медала, но мен ме вълнува това да покажем друга гимнастичка, да се отличим. И двете съчетания са разказ, дано да го усетят. Там е необходимо само спокойствие. Те имат огромна роля в себе си и това също е притеснително, защото всичко трябва да е премерено. Дано Бог е с нас, а Бог е с тези, които са си свършили работата. Отивам със самочувствието, че сме си свършили работата. Както и да се случи аз се гордея с целия отбор и всичко, което постигна", каза още старши треньорът на ансамбъла.
  Раева добави, че новите трика за много красиви и разкри, че до последно са се слагали камъни "Сваровски" тази нощ. Заради засилените мерки за сигурност дори Мария Гигова, президент на БФХГ, трудно успя да влезе, за да пожелае успех и късмет на отбора преди заминаването.
 • Изпращане на Олимпийските игри Лондон 2012

 • ФОТОГАЛЕРИЯ - Изпращане на Олимпийските игри Лондон 2012  
 • Илиана Раева: Намираме се на най-важната последна права  Старши треньорът на националния ансамбъл Илиана Раева отброява всеки ден до олимпийския турнир по художествена гимнастика в Лондон. Специалистът и момичетата продължават усилената си подготовка за най-важното състезание в календара. Въпреки очакваното напрежение, Илиана Раева излъчва спокойствие, продиктувано от свършеното до този момент, както и формата, която се намират грациите ни.
  „Намираме се в последния етап, в който трябва да има много настроение, много спокойствие, много концентрация, много внимание, отговорност и вяра. Много хора ми казват, че излъчвам спокойствие, може би идва от това, че наистина много работихме. Това, което виждам ме кара да вярвам, но това, което съм научила в живота, ме кара в тези последни дни до нашия старт, всеки ден да бъде като за последно. Просто всеки ден се стараем много“, сподели Илиана Раева пред Гонг.
  „Надявам се новите трика да бъдат направени много красиво. Надявам се това да бъде черешката на тортата, както се казва. Ще имаме нови уреди, които чакаме да пристигнат от Япония. Надявам се да пристигнат тази седмица, защото ако закъснеят, това са ленти, знаете колко коварен е този уред. Поръчали сме ги още миналия месец, г-жа Гигова каза, че ще пристигнат с друга фирма, не тази, която поръчахме. Очаквайте красиви уреди, красиви трика.“
  „Много ни харесват композициите, много са рисковани. Имаме най-рискованите елементи. Едно от съчетанията, това на Лунната соната, се отличава от всичко, защото е много музикално, много естетично и мисля, че англичаните ще отдадат заслуженото на това. Другото съчетание е страшно рисковано, много драматично, много динамично, което страшно много се харесва на публиката и е много по-усложнено от миналата година.“
  „За мен най-важното от днес нататък е утре. Това е най-важната ми последна права в тази 4-годишна подготовка за Олимпийските игри“, допълни Илиана Раева.
  Колкото до представителката ни в индивидуалната надпревара, Силвия Митева, треньорът каза: „Силвия е направила много добро представяне в Австрия, с едно неприятно класиране. На Силвия подготовката върви много добре. Спокойна съм, защото и тя много тренира, постигна много добри резултати. Всичко ще започне от нулата. Очакванията са огромни, което тежи много.“

 • Във Варна изпратиха ансамбъла за Лондон

 • ФОТОГАЛЕРИЯ - Изпращане във Варна на ансамбъла за Олимпийските игри Лондон 2012   • Изключително мило тържество се състоя в ДКС по повод изпращането на ансамбъла ни по худ.гимнастика за ОИ в Лондон.Момичетата, начело с националната треньорка Илиана Раева и нейния щаб получиха лаврови венци, много, много цветя и специални плакети от ДКС. Калина Попстефанова, директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ при Община Варна поздрави състезателките от името на кмета на Варна. Симеон Варчев, изп.директор на ДКС също им пожела успех и спокойствие по време на участието. Илиана Раева каза, че никъде другаде не са посрещани така сърдечно и толкова мило, както във Варна. „Обичаме ви и искаме да ни стиската палци по време на Олимпиадата“, каза тя. Състезателките на ЧАР-ДКС поздравиха с изпълненията си националките, а Мария Чиприянова отново беше подготвила специална пита и шарена сол за изпращането на отбора ни. Националките показаха двете съчетания по перфектен начин пред публиката присъстваща на тържеството.


 • ДП ДЕЦА "А"кат. ИНДИВИДУАЛНО И АНСАМБЛИ – "А" и "Б"кат.

  ДЕЦА
  - ансамбъл „А”кат СК "Левски Илиана" е на 4 място
  - ансамбъл „А”кат СК "Лс Плюс" е на 7 място
  - ансамбъл „В”кат СК "Левски Илиана" е на 7 място
  - ансамбъл „В”кат СК "Лс Плюс" е на 1 място
  - отборно СК "Левски Илиана" - 1 отб. София е на 7 място
  - отборно СК "Лс Плюс" е на 18 място
  - Елизабет Иванова - 18 в многобоя, на въже 8 място
  - Калия Богданова - 22 в многобоя
  - Екатерина Лобачева - 32 в многобоя
  - Мария Такова - 53 в многобоя

 • ДП категория В

  ДМВ
  - ансамбъл СК "Левски Илиана" е на 3 място
  - отборно СК "Левски Илиана" София е на 12 място
  - отборно СК "Лс Плюс" е на 22 място
  - Стефани Кирилова - 25 в многобоя
  - Роксана Пуладиан - 30 в многобоя
  - Полина Кадиева - 52 в многобоя
  - Христина Хикова - 55 в многобоя
  - Стефани Александрова - 57 в многобоя
  ДМВ
  - ансамбъл СК "Левски Илиана" е на 3 място
  - отборно СК "Левски Илиана" София е на 13 място
  - Ивайла Янкова - 5 в многобоя, на топка 7 място, на бухалки 4 място
  - Стефани Борисова - 46 в многобоя
  ЖЕНИ
  - отборно СК "Лс Плюс" е на 6 място
  - отборно СК "Левски Илиана" София е на 7 място
  - Христина Николова - 11 в многобоя, на лента 8 място
  - Елена Герасимова - 14 в многобоя
  - Майя Вачева - 17 в многобоя
  - Моника Александрова - 18 в многобоя
  - Емили-Анна Герасимова - 32 в многобоя

 • Ансамбъла спечели сребро в съчетанието с два обръча и три ленти и бронз на пет топки на ЕП


  Силвия Митева се класира пета в многобоя на ЕП.
  Гимнастичката от националния ансамбъл Елена Тодорова ще постъпи в болница днес, където ще претърпи манипулация на тазобедрената става, където има болки. Очаква се Тодорова да се върне в игра до няколко дни.
  "От тук Елена Тодорова веднага отива в болница, че й се направи една сериозна манипулация на тазобедрената става. Ренета Камберова е добре, няма проблеми с глезена, Михаела Маевска е добре. Имат си някакви такива дребни оплаквания, но нищо сериозно", каза при пристигането си на летище София старши треньорът на националния ансамбъл Илиана Раева. Раева похвали отбора за представянето на европейското първенство в Нижни Новгород (Русия), където ансамбъла спечели сребро в съчетанието с два обръча и три ленти, бронз на пет топки и се класира на четвърто място в многобоя.
  "Наистина се чувстваме като със златен медал, защото много силно играха децата. Особено на финалите. Първият ден също играха силно, но допуснаха една грешка на ленти и обръчи. Въпреки това смятам, че спокойно можехме да бъдем и трети в многобоя. Вторият ден играха много уверено, много концентрирано, изпълниха всички трудности, показаха голяма класа, спокойствие и са много доволни", добави Раева.
  "Момичетата не са толкова големи и зрели и след златните медали, след световната титла решиха сега, че всичко е загубено. Имаше едно понижение на настроението, но на другия ден направихме една много добра двуразова тренировка, поговорихме си доста и им обясних като всеки треньор, че това се случва в спорта. Въпросът е те да се мобилизират и да покажат най-доброто. Те малко се разглезиха от златните медали и решиха, че всеки път трябва да печелят златни медали. А нещата са така, че това ще бъде трудно. Но успяха да се мобилизират, играха много силно, много ни харесаха и специалисти и публика. Много тежко състезание беше, всички отбори са с огромни претенции и амбиции", добави старши треньорката на ансамбъла.
  Според Раева на олимпийските игри в Лондон ще бъде още по-трудно, а момичетата просто трябва да са концентрирани. "В Лондон ще бъде още по-тежко. Просто трябва на всяка цена там да играем без грешка. Истината е, че и Русия изпусна и първия ден, видя се от всички. Ние и първия ден играхме страхотно, допуснахме една грешка, но тя в никакъв случай не беше толкова сериозна, а моментално ни отрязаха главите.
  Просто ние трябва да играем без грешка и те го разбраха, осъзнаха, важното е, че успяха да се мобилизират, а играха с много самочувствие, направиха елементите страхотно и показаха класа и рутина в отбора. Сериозно се заявихме за олимпиадата, предстои ни много работа по отношение на концентрацията. Няма да правя промени по съчетанията, само работа - работа и това е, да играят без грешка. Няма да спра да им повтарям, че трябва да мислят, че всичко зависи от спокойната и трезва мисъл. Всичко ние печелим благодарение на това. Само тренировки на мисълта", заяви Илиана Раева.


 • Националният ансамбъл на България зае четвърто място в многобоя на ЕП

  Националният ансамбъл на България зае четвърто място в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика в руския град Нижни Новгород.
  България в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Християна Тодорова и Картин Велкова събра сбор от 54.675 точки. Грациите получиха трета оценка в съчетанието с пет топки - 27.800 точки, и шеста оценка на два обръча и три ленти - 26.875 точки, след като допуснаха грешка. Гимнастичките на Илиана Раева се класираха и за двата финала в неделя.
  "Не мога да не бъда доволна, защото отборът игра изключително силно. Направихме груба грешка на съчетанието с лента и обръчи, но изиграхме едни блестящи топки, на които можехме да получим и по-висока оценка и да бъдем медалисти в многобоя. Не съм недоволна. Продължаваме да работим. Олимпиадата ни е целта в крайна сметка. Не мога да се сърдя на момичетата, защото те си направиха всички елементи. Можеше и да не допуснем тази грешка на ленти и обръчи, но това показва, че трябва да работим върху концентрацията. Конкуренцията е много силна. Другите отбори играха без грешка и са медалисти. Отзивите за нас са много добри, всички ни харесват. Ако играем без грешка ние ще бъдем медалисти на Олимпиадата, убедена съм в това. Трябва да продължим да работим", заяви от Русия Илиана Раева, цитирана от БТА.
  Европейски шампион е ансамбълът на домакините от Русия с 56.900 точки. Рускините в състав Анастасия Близнюк, Уляна Донскова, Ксения Дудкина, Олга Илина, Алина Макаренко и Каролина Севастянова получиха първи оценки и в двете съчетания - 28.450 точки на топки и 28.450 точки на обръчи и ленти. На второ място е Беларус с 56.325 точки, а на трето - Италия със сбор от 54.875 точки. След България са отборите на Испания, Израел, Франция, Гърция и други.

 • ДП категория А

  ДСВ
  - отборно СК "Левски Илиана" София е на 3 място
  - отборно СК "Лс Плюс" - 2 отб. е на 16 място
  - Алена Лобачева - 2 в многобоя, 7 на без уред, 1 на въже
  - Никол Апостолова - 12 в многобоя, 7 на въже
  - Камелия Стоилова - 27 в многобоя
  - Стилиана Стоянова - 35 в многобоя
  - Анжела Андонова - 42 в многобоя
  ДСВ
  - отборно СК "Левски Илиана" София е на 5 място
  - отборно СК "Лс Плюс" - 1 отб. е на 13 място
  - Кристи Попова - 3 в многобоя, 3 на обръч, 2 на топка, 7 на лента
  - Мария ТОдорова - 15 в многобоя
  - Весела Стоилова - 25 в многобоя
  - Мария Толева - 28 в многобоя
  - Никол Христова - 32 в многобоя
  - Ванина Стойчева - 33 в многобоя
  ЖЕНИ
  - отборно СК "Левски Илиана" София е на 2 място
  - отборно СК "Лс Плюс" - 1 отб. е на 3 място
  - Симона Недялкова - 2 в многобоя, 3 на обръч, 2 на топка, 3 на бухалки, 2 на лента
  - Любомира Казакова - 3 в многобоя, 2 на обръч, 3 на топка, 2 на бухалки, 3 на лента
  - Стилиана Янкова - 5 в многобоя, 4 на обръч, 5 на топка
  - Александра Георгиева - 11 в многобоя
  - Камелия Угринова - 19 в многобоя, 8 на лента


 • ДТ „Жулиета Шишманова”

  ДСВ
  - Аделина Петкова - 10 в многобоя, 8 на лента
  - Магдалена Лозанова - 17 в многобоя
  - Кристи Попова - 19 в многобоя
  - Цветослава Петрова - 42 в квалификациите
  - Мария Николова - 46 в квалификациите
  ЖЕНИ
  - Симона Недялкова - 9 в многобоя
  - Стела Георгиева - 11 в многобоя
  - Любомира Казакова - 13 в многобоя
  - Александра Нушева - 14 в многобоя
  - Ингрид Цветкова - 19 в многобоя
  - Мелани Коларова - 24 в квалификациите
  - Александра Георгиева - 25 в квалификациите
  - Кристалина Атанасова - 31 в квалификациите


 • Четири четвърти места за Силвия Митева на Световната купа във френския град Корбей Есон

  Най-добрата българска състезателка Силвия Митева се класира четвърта в три от финалите на отделните уреди на турнира от Световната купа по художествена гимнастика, категория В във френския град Корбей Есон. Митева игра изключително силно и след четвъртото си място в многобоя завърши четвърта на топка, бухалки и лента, както и шеста на обръч.
  Българката получи оценка 28.400 точки на топка, 27.950 точки на бухалки, 28.350 точки на лента и 27.775 точки на обръч. "Тя игра много добре на този турнир. Залата беше ужасно ниска за нея и не можа да се отпусне. Даже трябваше да преработваме рисковете в съчетания, но тя се справи супер", коментира майката и лична треньорка на гимнастичката Силвия Митева. Олимпийската и трикратна световна шампионка Евгения Канаева (Русия) спечели титлите на топка с 29.475 точки и на обръч с 29.150 точки. Тя остана втора на бухалки с 29.200 точки, а не се класира за финала на лента.
  След второто си място в многобоя след Канаева Александра Меркулова (Русия) стана първа на финалите на бухалки и лента, съответно с оценки 29.300 точки и 29.200 точки. Втората българка Румяна Георгиева завърши последна, 34-та в многобоя. Българският ансамбъл за жени, с треньор Илиана Раева, игра демонстративно на турнира заедно със съставите на Русия, Франция, Испания и Италия.

 • ФОТОГАЛЕРИИ ОТ WORLD CUP и DUNDEE CUP, София 2012

  Photo by Krasimira Pashova, World Cup and Dundee Cup, Sofia 2012 - 1
  Photo by Krasimira Pashova, World Cup and Dundee Cup, Sofia 2012 - 2
  Photo by Krasimira Pashova, World Cup and Dundee Cup, Sofia 2012 - 3
  Photo by Krasimira Pashova, World Cup and Dundee Cup, Sofia 2012 - 4
  Photo by Bernd Thierolf, World Cup and Dundee Cup, Sofia 2012 - Backstage 1
  Photo by Bernd Thierolf, World Cup and Dundee Cup, Sofia 2012 - Backstage 2
  Photo by B.Thierolf - Group AA 1
  Photo by B.Thierolf - Group AA 2
  Photo by B.Thierolf - Group AA 3
  Photo by B.Thierolf - Group Finals 1
  Photo by B.Thierolf - Group Finals 2
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 1
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 2
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 3
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 4
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 5
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 6
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 7
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 8
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 9
  Photo by B.Thierolf - Individual AA 10
  Photo by B.Thierolf - Individual Finals 1
  Photo by B.Thierolf - Individual Finals 2
  Photo by B.Thierolf - Individual Finals 3
  Photo by B.Thierolf - Individual Finals 4
  Photo by B.Thierolf - Individual Finals 5
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 1
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 2
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 3
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 4
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 5
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 6
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 7
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 8
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 9
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Junior 10
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 1
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 2
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 3
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 4
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 5
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 6
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 7
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 8
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 9
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Senior 10
  Photo by B.Thierolf - Dundee Cup Group
  Photo by B.Thierolf - Ceremonies

 • РЕЗУЛТАТИ ОТ WORLD CUP и DUNDEE CUP, София 2012

  World Cup Sofia 2012
  Dundee Cup 2012

 • Премиерът поздравил ансамбъла по телефона

  Лично министър-председателят Бойко Борисов се обадил на треньорката на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева, за да я поздрави. Премиерът гледал по телевизията изявите на гимнастичките ни.
  - Специално ми се обади по телефона Бойко Борисов по време на състезанието да ми каже, че ни гледа и се гордее с нас. Каза ми да поздравя момичетата, както и че е страшно щастлив от успехите ни. Това не е малко. Показахме, че в България има отношение към един толкова субективен спорт – сподели треньорката на новите златни момичета.

 • Илиана Раева: Дори рускините казаха, че сме най-добрите

  Доскоро само мечтаехме за толкова златни медали, признава треньорката
  Треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева изживя емоционално всяка секунда от съчетанията на ансамбъла на Световната купа в София. Новите златни момичета завоюваха две титли – в многобоя и на пет топки при отделните уреди. Силвия Митева прибра бронз в многобоя и два сребърни медала на обръч и на бухалки. Раева говори пред “7 дни спорт” за поредния успех, изпуснатото злато на ленти и обръчи от ансамбъла и мненията на специалистите за новите съчетания.
  - Г-жо Раева, каква е оценката ви за представянето на националния отбор на Световната купа в София?
  - Давам много висока оценка – според представянето, класирането и етапа на подготовка три месеца преди олимпийските игри. Много съм щастлива и доволна от момичетата, от концентрацията им и от формата, която показаха. Подготовката ни беше сериозно нарушена от контузията на Михаела Маевска. До последно тя не се включваше в тренировките на 100% и основната ни задача беше да успее да направи елементите по възможно най-добрия начин. Тя го направи. Силвия Митева игра много силно, Сара Стайкова в Купа “Дънди” и вторият ни отбор ансамбъл – също. Давам висока оценка и на организацията на цялото състезание.
  - Спечелихте две титли с ансамбъла – в многобоя и на пет топки, но допуснахте някои неточности на финала на ленти и обръчи и изпуснахте медалите. Как се почувствахте?
  - Две грешки допуснахме. Ядосах се. Нормално е първата ми реакция да е такава, но след това на спокойствие изгледах запис на съчетанията. Едната грешка е на Михаела Маевска от много рисков елемент. Другата не беше рискова, не е и от невнимание, а по-скоро забавена реакция на Катрин Велкова. Но няма страшно – всички отбори допуснаха грешки, ние допуснахме най-малко.
  Не мога да бъда недоволна от представянето. По-добре е, че се случи сега, за да имат предвид някои неща момичетата, а аз самата да знам какво трябва да се изчиства. Просто трябва много да се работи.
  - Значи успяхте да намерите положителната страна от грешките във финала?
  - Естествено. Елементът, на който Михаела допусна грешка, е много рисков, изисква страхотна концентрация. Не мога да й се сърдя, защото тя се справи блестящо, изпълни на максимум елементите, които трябваше. За четири съчетания само един път допусна грешка. Пък и хайде сега, да не взимаме всички златни медали – точно това е съчетанието, в което са влюбени всички специалисти.
  Щеше да ни дойде малко в повече да вземем и трите златни медала
  Много съм доволна, няма проблем, че сме допуснали грешки – нормално е, но това не може да ни тежи. Спечелили сме два златни медала, а това е изключително силно представяне.
  - Не отдавате допуснатите неточности на напрежение или емоции?
  - Не, не, не. Едното е забавена реакция, но в никакъв случай не е притеснение. Ще ви кажа нещо, което буквално изненада съдиите. В съчетанието с топки на “Лунната соната” – една истинска класика – има момент, в който сме измислили резервен вариант, съдържащ абсолютен фолклор и ориенталски елемент. Това е твърде смело и скандално решение за едно такова съчетание. Момичетата ми бяха казали: “Госпожо, ще пробваме и ще го направим този елемент на някое състезание, без дори да ви кажем”. Вчера го направиха и спечелиха златен медал. Видях реакцията на съдийките – буквално се ококориха. Всичко това говори, че момичетата са спокойни, уверени и имат необходимото самочувствие. Така че в никакъв случай не го отдавам на вълнението. Михаела през цялото време изпитваше болки в коляното – напълно нормално само месец и половина след операцията. На олимпиадата медалът е един – в многобоя, а ние го спечелихме тук безкрайно убедително. Най-важното е, че съдиите и публиката харесаха съчетанията ни. Толкова сълзи не бях виждала от миналата Световна купа в София.
  Хората – и мъже, и жени, плачеха от щастие
  Други мъже, които не бяха гледали отдавна гимнастика, ми казаха, че не са се отделяли от телевизора. Специалистите споделиха, че България е невероятно силна в момента и има огромни шансове за успех. Но трябва да играем перфектно – една грешка и сме извън строя.
  - Момичетата обаче изглеждаха малко разочаровани след съчетанието с ленти и обръчи в събота. Какво им казахте?
  - Казах им, че не могат да се допускат такива грешки и трябва да са безкрайно концентрирани. И Михаела, и Катрин още на момента знаеха къде са сбъркали и защо. Много малка разконцентрация води до фатална грешка. България трябва да е безгрешна, за да спечели. На нас дребните грешки няма да ни бъдат простени. Те го знаят това нещо. Разбира се, че са разочаровани, но това е хубаво, за да станат максималистки и да не се задоволяват с малко. Въпреки че аз едва ли ще го допусна.
  - Публиката беше възхитена именно от съчетанието на ленти и обръчи. Вие самата обаче нарекохте това с топките “истинско изкуство”. Мнението на специалистите какво е?
  - Те много харесаха - и едната, и другата композиция. Съчетанието с топки е класика – момичетата го играят добре, но трябва още. Ние имаме най-силното съчетание на топки – с възможно най-рисковите елементи. Лентите и обръчите са по-зрелищния уред, затова публиката го харесва повече. При него има повече възможности за по-оригинални елементи. С топката не е така. Но там аз търся нещо съвсем различно – малко по малко го постигаме. За децата е трудно, защото изисквам страхотна чувственост и нежност, изключителна артистичност и прецизност. В момента на пръстите на едната ми ръка се броят гимнастичките, които могат да играят бавно. Много по-лесно се играе динамична и бърза гимнастика. Когато започнах да правят това съчетание – знаех, че там ще е най-голямата трудност.
  Но постигна ли го за олимпиадата, ще бъде нещо изключително
  Това е композиция, в която трябва да са като статуетки – не трябва да има една стъпка в повече. Търсим съвършенството, защото в това съчетание ясно се вижда и най-малката неточност. Искам да изработим и израженията по лицата – да накарат зрителите да притихнат и накрая да не могат дори да ръкопляскат. Такова трябва да е усещането, а това е много трудно, повярвайте ми. Това могат да го направят много малко гимнастички – например Канаева. Прави го и Силвия Митева, но тя трябва още да работи върху своята артистичност. Бавно съчетание на топки никой няма – само ние. А в ансамбъла е още по-сложно. Никой треньор не би тръгнал да го прави. Нашето е единственото различно от всички останали съчетания. Търсим съвършенство, излизащо извън гимнастиката дори.
  - Художествената гимнастика е една от големите надежди на България за добро представяне на олимпиадата. Предстои ви и европейско. Усещате ли напрежение?
  - То е непрекъснато при нас. Наистина се готвим много сериозно и каквото стане. Но аз вярвам, че ще стане. Много ми се работи, а това е начинът. Виждам как момичетата стават все по-добри. В началото бяха абсолютно отписани и отхвърлени, а виждате сега какво правят...
  - Ще помогнат ли домакинствата на Световната купа в София на бъдещите ни резултати и по-добри оценки?
  - За по-високи оценки всъщност помогна атмосферата и това, че момичетата играха без грешка. Дори рускините дойдоха при мен и казаха: “Илиана, най-добрите сте”. Всички специалисти, включително и Мария Шишковска, го потвърдиха. Помогна ни това, че момичетата изгаряха от желание да играят пред собствена публика. И спечелиха златен медал. Естествено, че домакинствата ще ни помогнат, но видяхте, че една грешка ни вади от строя. Иначе Световната купа е отличен старт за нас. Всички видяха, че художествената гимнастика е жива в България и че има отношение към този спорт. Основното е да не бъркаме. Сбъркахме в България и това ни костваше един стопроцентов наш си златен медал. След състезанието никой не видя, когато извиках момичетата и слязохме долу в тренировъчната зала. Половин час имахме много задълбочен разговор за нашия спорт – какъв е той и как трябва да се състезава всяка една от тях. Нищо страшно няма – спечелихме два златни медала. До предни години само сме мечтали за такова нещо.

 • Силвия Митева раздава автографи повече от час

  Може би най-голямата радост от Световната купа в София, за най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева, настъпи след края на надпреварата. Талантливата ни грация раздаваше автографи и позира за снимки повече от час след Гала вечерта, с която бе закрит турнирът в Арена Армеец.
  Въпреки огромната умора, Силвия Митева не отказа на нито един фен, на нито едно малко момиченце, което й поиска снимка за спомен. Оказа се, че националката ни има изключително много привърженици и дори се наложи да седне на стол, за да може да уважи всяка една молба.
  “Искам да благодаря на генералния спонсор, на целия организационен комитет, който се погрижи за Световната купа, и най-вече на вас публиката. Надявам се, че сме ви доставили удоволствие. Затова ви благодаря, че дойдохте. Дано да ви зарадваме на Европейското и на Олимпиадата”, каза на публиката Силвия Митева по време на Гала вечерта.
  Грацията се класира трета в многобоя, втора на финалите на обръч и на бухалки. Тя се нареди четвърта на топка и пета на лента на Световната купа в София.

 • Треньорът Митева: Надявам се този стимул да държи Силвия до Олимпиадата

  Старши треньорът на Силвия Митева – нейната майка, носеща същото име – Силвия Митева, заяви, че е доволна от представянето на своята възпитаничка на Световната купа в София.
  Грацията ни завоюва три медала – бронзов в многобоя и два сребърни на финалите на бухалки и обръч.
  “Аз съм много доволна от нея, защото бих казала, че това до момента е най-силното й състезание. Родната публика колкото помага, толкова и задължава. Много е отговорно, много натоварващо е да оправдаеш очакванията на всички в залата и пред телевизионните екрани. Но мисля, че тя се справи добре. Разбира се, имаше неточности на топка и на лента, но това е съвсем нормално в сегашната гимнастика. Бих казала, че няма гимнастички без грешки”, сподели треньорът, който подготвя състезателката ни за предстоящата Олимпиадата в Лондон.
  “Засега нещата вървят добре и надявам се този стимул, който получи тук в залата, да я държи до Олимпиадата.”
  “Следващата седмица заминаваме за Световната купа във Франция. След това имаме 10 дни, почивка, в смисъл без състезание и след това Европейското състезание. Преди Олимпиадата вероятно ще имаме две състезания още, едното в Австрия, другото в Беларус. Надявам се на едното от тях поне да участва”, добави още Силвия Митева – треньор.

 • Илиана Раева: Много съм горда от представянето на момичетата

  Треньорът на ансамбълът по художествена гимнастика Илиана Раева имаше пълно основание да бъде изпълнена с гордост от представянето на момичетата, които спечелиха титлата в многобоя на световната купа в зала "Арена Армеец" в София. Тя е щастлива, че те успяха да зарадват родната публика и завоюваха златните медали.
  "Тази титла ми струва изключително много. Горда съм от представянето на момичетата. Те успяха да впечатлят специалистите и да зарадват публиката в залата. Нашият спорт е по-особен. Там публиката се впечатлява от композиция с ленти и обръчи, докато аз твърдя, че съчетание с пет топки е изкуство, което още трябва да изработим. Явно става въпрос за вкус и усещане на нещата. Гледах рускините, които имат две нови съчетания. Те имат силни композиции и талантливи гимнастички. Конкуренцията ще бъде много силна, но дано устискаме. Силвия Митева също се е представила много силно. Все пак тук са и олимпийската и световната шампионка. Не съм я гледала лично, но нейната треньорка ми разказа всичко. Трябва да продължим да работим добре и дано сме в оптималта форма за Олимпиадата", заяви Раева.

 • Силвия Митева: Много съм уморена, публиката ми помогна за медала

  Бронзовата медалистка от Световната купа в София Силвия Митева бе изключително уморена, но и много развълнувана, след надпреварата в многобоя.
  Националката ни завърши трета след Евгения Канаева и Дария Кондакова, и двете от Русия.
  “Мисля, че мина доста добре. Естествено, имаше и малко напрежение, колкото и да е, пред родна публика е по-различно. Но наистина публиката беше страхотна и това ми даде сили да издържа”, сподели Силвия Митева.
  “Чувствам се много уморена, защото се вложих в състезанието, в момента нямам никакви сили. Но иначе, да, радвам се. Бих казала, че тази година беше по-притеснително от миналата, може би защото е по-рано през годината, но иначе публиката много ме подкрепяше. Това беше от изключителна помощ. Готова съм за финалите утре. Обикновено втория ден е много по-лесно”, завърши Митева, която се класира за финалите на четирите уреда.

 • Силвия Митева грабна бронза, Канаева изстрада златото

  Най-добрата българската състезателка по художествена гимнастика Силвия Митева спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа в София. Грацията ни завърши трета в изключително оспорваната надпревара, като се нареди след абонираните за челните позиции рускини - Евгения Канаева (115.900 точки) и Дария Кондакова (115.125).
  Силвия Митева изигра изключително чисто и четирите си съчетания и с общ сбор от 113.450 точки зае третото място в многобоя. С представянето си Силвия Митева успя да намери място и във финалите на четирите уреда, които ще се проведат утре след 16.00 часа.
  Миналата година, на Световната купа в София, националката ни спечели среброто в многобоя, като тогава участие в надпреварата не взе Евгения Канаева. Въпреки това, състезателката ни обра овациите на публиката в Арена Армеец София.
  Голямата битка в многобоя бе между двете представителки на Русия. Евгения Канаева показа защо е номер 1 в света, след като с изключително чисти последни две съчетания измъкна титлата, буквално в последния момент от своята сънародничка Дария Кондакова.
  Победителката от миналогодишното издание на Световната купа не успя да защити златото си, като го отстъпи на по-рутинираната си съперничка от Русия. Дария Кондакова допусна груба грешка на последното си изиграване за деня, на лента, и завърши съчетанието си след края на музиката. Именно това се оказа решаващо за първото място в многобоя.
  Евгения Канаева, която не бе много убедителна на първите два уреда – обръч и топка, демонстрира хладнокръвие на последните два уреда, което я направи за пореден път победителка в турнир от Световната купа.
  Златният медал е за Евгения Канаева, която събра общ сбор в многобоя от 115.900 точки, докато Дария Кондакова отстъпи със 115.125 точки.
  Определено световната и олимпийска шампионка от Русия не е в най-добрата си форма в момента след прекараното вирусно заболяване, тъй като допусна грешки и в първите си две съчетания – на топка и на обръч. Това обаче не бе достатъчно, за да бъде изпреварена от основните си съпернички.
  Официалното откриване на Световната купа ще се проведе от 17.50 часа. Веднага след церемонията ще стартира надпреварата при ансамблите, където българският тим ще се бори за защита на титлата си от миналата година.
  Единствено ансамбълът на Русия не пристигна в София, но всички останали най-силни тимове ще вземат участие в състезанието.
  крайно класиране многобой жени:
  1. Евгения Канаева (Русия) - 115.900 точки
  2. Дария Кондакова (Русия) - 115.125
  3. Силвия Митева (България) - 113.450
  4. Дария Дмитриева (Русия) - 112.875
  5. Джана Ризатдинова (Украйна) - 111.400
  6. Йоана Митрош (Полша) - 109.850
  ----------------------------------------------------
  16. Мария Матева (България) - 102.850 точки

 • Силвия Митева: Голямата ми цел са олимпийските игри


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева заяви, че голямата й цел тази година са олимпийските игри в Лондон. Към българката са насочени най-големите надежди на домакините за медал от турнира за световната купа в София. Днес Митева направи официална тренировка в "Арена Армеец" преди утрешното състезание.
  "На тренировките имаме много малко време да изиграем четири съчетания и се изморяваме, каза Силвия Митева. Иначе всичко беше наред. Нагласата ми е да се отпусна и да играя свободно, да дам душата си на публиката, а оттам-нататък каквото стане. Новите композиции вече ги отработвам, все още не съм в най-добра форма, но продължавам да работя и се надявам, че всичко ще бъде наред. Целта пред мен е олимпиадата. Тази година съчетанията ми са много по-сложни от миналата година. Конкуренцията е много голяма. Всички гимнастички се готвят за олимпиадата, работят много, всички имат амбиции. При нас с всяка следваща година все повече държави имат претенции и става все по-трудно".


 • Илиана Раева: В добро състояние сме, дано да зарадваме зрителите


  Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева остана доволна от днешната подиум тренировка на гимнастичките преди турнира за световната купа, категория А, в "Арена Армеец".
  Капитанката на ансамбъла Михаела Маевска вече тренира нормално, след като преди месец претърпя операция на коляното.
  "Михаела Маевска направи една много силна тренировка, един силен подиум. Днес на официална тренировка на българския национален отбор тя направи всичко и го направи по най-добрия начин и без грешка. Истината е, че с нея не тренираме на 100 процента, но аз вярвам, че и утре тя ще успее да се мобилизира и да направи елементите, защото нейните елементи са от най-рискованите. Не мога да рискувам да я натоваря, защото ни предстои олимпиада, европейско първенство и още една световна купа и изобщо трябва малко да се щади крака, но от нея съм много, много доволна. Намирам състоянието на целия български национален отбор за добро, направихме силна подиум тренировка", коментира Илиана Раева.
  Тя допълни, че всички в отбора много се вълнуват, тъй като ще играят пред родна публика.
  "Вълнуваме се много, има го и в момичетата, и в треньорите - нормално е, защото ще играем пред родна публика. Всички имате огромни очаквания, както и нашите привърженици, трябва да овладеем страстите, емоциите и вълненията и утре да играем по същия начин, да играем силно и стабилно без груби грешки", каза още Раева.
  За една нощ голямата зала на "Арена Армеец" беше превърната от волейболна в зала за художествена гимнастика и това коства доста на организаторите.
  "Да, има проблеми и то сериозни - някои от прожекторите, които не могат да се пускат, когато се играе, както климатикът не може да се пуска с такава сила, когато се играе с ленти, защото не е възможно да се изиграе нито едно съчетание. Това ни коства любовта, емоцията, отдадеността на всички, които работиха през нощта, за да могат да преведат залата във вида, за да можем да направим една официална тренировка. Безкрайно благодаря на всички, които с душата и сърцето си направиха това, че хората да пристигнат в една подредена зала. Дано да няма никакъв проблем и се надявам безпроблемно да мине състезанието и най-вече българския национален отбор да ви зарадва всички", коментира Илиана Раева.
  На въпрос дали българския отбор ще повтори успеха си от миналата година, Раева отговори:
  "Няма треньор, който да може да ви отговори на този въпрос. Състезание със състезание не си приличат. Никога не мога да гарантирам и никой не би могъл да гарантира. Това е състезание, важното е да овладеем концентрацията на момичетата, да направят едно много добро загряване и да изпълнят съчетанията, изключвайки публиката вълнението, за да могат да бъдат концентрирани, за да могат да изпълнят съчетанията на 100 процента. Подготвени са, много сме работили. Надявам се на една силна игра и да зарадваме нашите привърженици. Това е, което мога да кажа. Работихме много - дай боже утре да се покажем във възможно най-добрия начин", завърши треньорката на националния отбор.


 • Пресконференция Световна купа София и международен турнир за девойки и жени "Купа Дънди" от 2-ри до 5-ти май в "Арена Армеец"
 • Гимнастичките очакват пълна зала за Световната купа  Президентът на Българска федерация худежествена гимнастика Мария Гигова, треньорът на националния ансамбъл Илиана Раева и Мария Гигова, която ще бъде контролно жури на Световната купа по художествена гимнастика в София от 3 до 5 май се надяват, че зала "Арена Армеец", където ще се проведе събитието, ще бъде пълна по време на състезанието. Те споделиха, че миналата година на състезанието са присъствали 9200 човека, а сега се очаква интересът да е по-сериозен, тъй като в България пристига елитът на световната художествена гимнастика. "Състоянието на националния отбор - индивидуално и ансамбъл е на много добро ниво. Капитанката на ансамбъла Михаела Маевска претърпя операция, все още има леки болки, но от една седмица тренира на 100 процента. 15 дни след операцията тя беше в залата, а на 40-ия ден ще играе на състезание. Има огромно вълнение и напрежение преди състезанието, защото ще бъде пред родна публика. Очакванията са залата да бъде пълна. Имаме две нови композиции на ансамбъла, Силвия Митева има три нови съчетания, Мария Матева също има нови композиции. Очаквам интересно състезание и силна конкуренция. Българските зрители ще станат свидетели на развитието на нашия спорт. Очаква ни тежко и трудно състезание. Надявам се да ви зарадваме със силна игра", заяви Раева. "Тази година искахме да направим нещо различно. Надявам се, че ще го постигнем. Билетите вече се продават и има интерес", заяви Мария Петрова, която в момента е координатор на състезанието. Тя допълни, че интересът и на самите гимнастички към състезанието е изключително сериозен, като сподели, че в последния момент са получили обаждания от много грации, които просто са съобщили, че хващат рейса и пристигат за състезанието, независимо че не са пуснали заявки за участие. Петрова допълни, че всички желаещи да участват ще могат да се включат в турнирите "Купа Дънди" и Световната купа. Тя каза още, че за първи път комендантите, които ще извеждат гимнастичките на килима, ще бъдат момчета, които са добровилци: "Сред толкова много жени е хубаво да има и малко цвят, има и две момчета спортна гимнастика." "Ще присъстват много гости от чужбина, поканили сме 13 от 16-те неутрални съдии, които ще участват на Олимпийските игри в Лондон. Имаме изключително силно международно присъствие, включително и тройната олимпийска шампионка Евгения Канаева, на СК ще участват състезателки от 13 страни, а на 'Купа Дънди" от 18", сподели Гигова. За Световната купа в София специално пристига и президентът на компанията Джонатан Гудман, който ще открие "Купа Дънди". По време на Купата ще бъде чествана и 60-та годишнина на художествената гимнастика в България. Раева разкри, че специално за случая са били издирени всички деятели, световни и европейски шампионки, които са помогнали за развитието на художествената гимнастика в България и всички те са получили специални покани за "Купа Дънди" и Световната Купа. Подготвени са и специални награди за публиката. "Очаквам много злато от българския национален отбор. За нас е удоволствие да подкрепим финансово Световната купа", каза Алекс Нестор, директор "Корпоративни и външни отношения" на Дънди Прешъс Металс. В София ще пристигне и председателят на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация по гимнастика (ФИГ) Мария Шишковска, която ще бъде наградена по повод 40 години съдийска кариера.

 • Промяна в състава на Украйна за Световната купа в София

  Виктория Шинкаренко от Украйна ще участва на Световната купа по художествена гимнастика в София, която започва на 3-ти май. Тя заема мястото на Алина Максименко, която няма да пристигне в българската столица. От утре до 5-ти май "Арена Армеец" е домакин на турнирите "Купа Дънди" и Световната купа, категория А. Отборите вече пристигат в София, като утре на летище София в 11.45 часа каца втората част от руската делегация, която включва 10 души.
  В София няма да видим Анна Алябиева (Казахстан) и Юляна Трофимова (Узбекистан), след като двете страни отказаха участие в турнира. Българският отбор индивидуално и ансамбъл тренира усилено в последните дни. На турнира за Световната купа България ще бъде представена от Силвия Митева, Мария Матева и националният ансамбъл.
  Утре от 11.00 на стадион "Васил Левски" ще се проведе пресконференция за Световната купа с участието на Мария Гигова, Илиана Раева, Мария Петрова и Алекс Нестор, директор "Корпоративни и външни отношения" на Дънди Прешъс Металс. Официалното откриване на Световната купа е на 4-ти май от 17.50 часа.

 • Световна купа София и международен турнир за девойки и жени "Купа Дънди" от 2-ри до 5-ти май в "Арена Армеец"


  Сериозен интерес има интерес към билетите за финалите на Световната купа по художествена гимнастика и галаконцерта, които ще се проведат на 5-ми май от 16.00 часа в "Арена Армеец" в София. Това е очаквано предвид успехите на българския национален отбор в последните години. За първите два дни на състезанието - 3 и 4 май, както и за турнира "Дънди къп" билети няма да има. За финалите билетите са с цени 3, 5 и 9 лева. Билетите могат да се закупят на касите на "Арена Армеец", в билетния център на НДК и онлайн на ticketpro.bg.
  20 от най-силните индивидуални гимнастички в света и 11 ансамбъла от 17 държави ще участват в Световната купа по художествена гимнастика, категория А, която ще се проведе от 2-ри до 5-ти май в "Арена Армеец" в София. Сред подалите заявки са трите най-силни състезателки на Русия - олимпийската и трикратна световна шампионка Евгения Канаева, миналогодишната победителка в Световната купа в София Дария Кондакова и Дария Дмитриева.
  България ще бъде представена от Силвия Митева, Мария Матева и националният ансамбъл. В София ще бъдат още Делфин Леду (Франция), Нета Ривкин (Израел), Жулиета Канталупи (Италия), Анна Алябиева (Казахстан), Йоана Митрош (Полша), Юляна Трофимова (Узбекистан), Алина Максименко (Украйна), Джана Ризатдинова (Украйна) и други.
  От 3-ти до 5-ти май успоредно със Световната купа ще се проведе състезание "Дънди къп" за девойки, жени и ансамбли. В него ще участват 33 индивидуални гимнастички и 4 ансамбъла от 17 страни. На турнира "Дънди къп" България ще бъде представена от четири гимнастички - Сара Стайкова, Румяна Георгиева, Биляна Проданова и Невяна Владинова, както и държавният шампион при ансамблите от клуб Левски.
  Световната купа е с награден фонд 40 хиляди швейцарски франка, а турнира "Дънди къп" - 10 хиляди евро. Генерален спонсор на Световната купа е международната минна компания Дънди Прешъс Металс. Плеяда олимпийски и световни шампионки и медалистки пристигат в София за участие в Световната купа. Анна Бесонова, световна шампионка от Патра'2007, пристига в София като треньор в състава на Украйна.
  От бившите известни имена тук освен трикратните световни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, са Ирина Дерюгина (Украйна) - двукратна световна шампионка, Албина Дерюгина (Украйна) и други. Български специалисти са начело на чужди отбори. Ансабълът на Франция води Адриана Дунавска, на Азербайджан - Мариана Василева и други. Над 80 медии за акредитирани за състезанието.


  Програма за Световната купа по художествена гимнастика, категория А и международен турнир "Купа Дънди" от 2-ри до 5-ти май в "Арена Армеец":

  3-ти май:
  08.00-21.00 часа: Тренировки в зала "Арена Армеец" и зала "Раковски" за Световната купа
  15.30-16.00 часа: церемония по откриване "Купа Дънди"
  16.00-18.15 часа: девойки индивидуално - два уреда
  18.30-20.50 часа: жени индивидуално - два уреда

  4-ти май:
  10.00-10.20 часа:"Купа Дънди" ансамбли - 5 топки
  10.30-10.50 часа:"Купа Дънди" ансамбли - 2 обръча и 3 ленти
  11.00-11.15 часа: церемония по награждаването "Купа Дънди" ансамбли
  13.00-15.20 часа:Световна купа индивидуално - обръч и топка
  15.30-17.50 часа:Световна купа индивидуално-бухалки и лента
  17.50-18.30 часа: Церемония по откриване Световна купа
  18.30-19.20 часа: Световна купа ансамбли - 5 топки
  19.30-20.20 часа: Световна купа ансамбли - 2 обръча и 3 ленти
  20.30-21.00 часа: Церемония по награждаване Световна купа многобой ансамбли и индивидуално

  5-ти май:
  10.00-12.15 часа: индивидуално девойки - 2 уреда
  12.30-14.45 часа: индивидуално жени - 2 уреда
  14.45-15.00 часа: Церемония по награждаването "Купа Дънди" индивидуално
  Световна купа финала
  16.00-16.35 часа: ансамбли - 5 топки
  16.35-17.00 часа: индивидуално обръч
  17.00-17.25 часа: индивидуално топка
  17.25-18.00 часа: ансамбли - 2 обръча + 3 ленти
  18.00-18.35 часа: индивидуално бухалки
  18.35-19.00 часа: индивидуално лента
  19.10-19.30 часа: Гала и закриване на състезанието
  19.30-20.00 часа: церемония по награждаването

 • ДТ „ЗЛАТЕН ОБРЪЧ” 20-22.04, Гр.Варна

  - Десислава Славова - 6 в многобоя, 7 на без уред, 5 на въже, 4 на обръч, 5 на топка
  - Цветелина Арсенова - 9 в многобоя, 3 на въже, 7 на обръч
  - Натали Маринова - 11 в многобоя, 6 на обръч
  - Йоана Пенева - 14 в многобоя, 7 на топка
  - Моника Георгиева - 46 в квалификациите
  - Стилиана Стоянова - 53 в квалификациите

 • Митева с три златни и два сребърни медала от Световната купа в Каламата, Гърция


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели два златни и два сребърни медала във финалите на отделните уреди на международния турнир по художествена гимнастика в гръцкия град Каламата. Митева стана първа на топка и на лента с оценки съответно от 28.200 и 28.400 точки.
  На обръч и бухалки българката остана втора след Джана Ризатдинова от Украйна.
  Снощи Силвия Митева спечели златен медал в многобоя.

 • Бронз за Силвия Митева на Световната купа в Пейзаро в съчетанието на лента


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели бронзов медал във финала на лента от Световната купа по художествена гимнастика в Пейзаро.
  На лента Митева получи оценка от 28.000 точки и беше изпреварена от рускинята Дария Кондакова и беларускинята Любов Чаркашина.
  Митева е 7-ма на обръч и 6-та на топка с резултати съответно 26.725 точки и 27.175 точки.
  Силвия Митева се класира на десето място в многобоя на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в Пейзаро, Италия.

 • Момичетата от Левски-Илиана триумфираха с отборната титла на България

  Гимнастичките на Левски-Илиана спечелиха отборната титла при жените на държавното първенство по художествена гимнастика в категория "Елит", което се провежда в столичната зала "Универсиада". Възпитаничките на клуба на Илиана Раева - Силвия Митева и Александра Нушева, събраха сбор от 99,675 точки.
  ДМВ
  - СК "Левски Илиана" - 1 отб. София е на 5 място отборно
  - СК "Левски Илиана" - 2 отб. София е на 7 място отборно
  - СК "Левски Плюс" - София е на 11 място отборно
  - Цветелина Арсенова - 7 в многобоя, 4 на въже, 7 на обръч, 5 на топка
  - Десислава Славова - 11 в многобоя, 6 на без уред
  - Йоана Пенева - 13 в многобоя, 4 на топка
  - Елизабет Василева - 15 в многобоя, 5 на без уред, 6 на обръч
  - Вивиан Черноокова - 23 в многобоя
  - Изабела Илиева - 25 в многобоя
  ДСВ
  - СК "Левски Илиана" - 2 отб. София е на 5 място отборно
  - СК "Левски Илиана" - 1 отб. София е на 6 място отборно
  - СК "Левски Плюс" - София е на 12 място отборно
  - Аделина Петкова - 9 в многобоя, 8 на топка, , 8 на лента
  - Силиан Желева - 12 в многобоя, 5 на обръч
  - Магдалена Лозанова - 18 в многобоя
  - Габриела Стефанова - 23 в многобоя
  - Антонина Итова - 25 в многобоя
  - Мария Николова - 28 в квалификациите
  - Цветослава Петрова - 30 в квалификациите
  ЖЕНИ
  - СК "Левски Илиана" - 1 отб. София е на 1 място отборно
  - СК "Левски Плюс" - София е на 8 място отборно
  - СК "Левски Илиана" - 2 отб. София е на 9 място отборно
  - Силвия Митева - 1 в многобоя, 1 на обръч, 1 на топка, 1 на бухалки, 1 на лента
  - Александра Нушева - 10 в многобоя, 7 на бухалки
  - Стела Георгиева - 11 в многобоя
  - Ингрид Цветкова - 18 в многобоя
  - Кристалина Атанасова - 21 в квалификациите
  - Кристина Великова - 27 в квалификациите
  - Мелани Коларова - 28 в квалификациите


 • Сребро за Силвия Митева в Киев в съчетанието на лента


  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева спечели сребърен медал във финала на лента от Световната купа по художествена гимнастика в Киев.
  Това е третото отличие за България от турнира след среброто във финала на пет топки и бронза в многобоя на националния ансамбъл.
  На лента Митева получи оценка от 28.000 точки и беше изпреварена само от рускинята Дария Дмитриева, която триумфира още на обръч и бухалки.
  На обръч и бухалки Митева е седма с резултати съответно 25.600 точки и 26.850 точки. На топка българката не беше сред осемте финалистки.
  Силвия Митева се класира на шесто място в многобоя на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в Киев. Най-добрата българска състезателка беше седма след изиграването на съчетанията си на топка и обръч в първия ден на надпреварата, но се изкачи с едно място след композициите си на лента и бухалки.

 • Сребро за "Златните момичета" в Киев в съчетанието на пет топки


  Националният ансамбъл на България спечели сребърен медал в съчетанието на пет топки и остана четвърти на три ленти и два обръча на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Киев (Украйна). Българките изиграха отлично съчетанието си на топки, а на ленти допуснаха само една грешка. Възпитаничките на Илиана Раева получиха оценки от 27.550 на топки и 27.450 точки на обръчи и ленти. Победител и в двата финала е Беларус. На ленти и обръчи Италия направи две грешки, но бяха класирани трети. Илиана Раева заяви, че е страшно доволна от първото състезание на ансамбъла за олимпийския сезон. Вчера българките спечелиха бронзов медал в многобоя.
  "На топки момичетата играха много силно като допуснаха само една грешка в края. На ленти и обръчи сме четвърти след италианките. Ние направихме една грешка, а те - две грешки. Днес категорично България беше по-силна от Италия. Абсолютно ощетени сме на ленти и обръчи, а италианките взеха нереален бронзов медал. Много съм доволна от момичетата. Исках да си сверя часовника си и като композиции и трудности видях, че сме на прав път. Специалистите много харесаха съчетанията и казаха, че са много силни. На лентите и обръчите ще сменя само аранжимента на музиката", коментира за БТА от Киев Илиана Раева.

 • Ансамбълът на България спечели бронз в многобоя за Световната купа в Киев

  Ансамбълът на България спечели бронз в многобоя на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в украинската столица Киев.
  Възпитаничките на Илияна Раева завършиха с резултат от 52.525 точки и разделиха третото място с Украйна.
  Победителки убедително станаха световните шампионки от Италия с 55.900, а на второ място остана Беларус с 54.300.
  Българките допуснаха една груба грешка на пет топки и получиха четвърта оценка от 26.775. На три ленти и два обръча ансамбълът отново не игра чисто и беше класиран трети с 25.750 точки.
  "Допуснахме груби грешки в двете съчетания, особено на лeнти и обръчи. Като за първи старт на ансамбъла в олимпийския сезон, съм доволна, защото все пак взехме медал в многобоя.
  Съчетанията се харесаха на специалистите. Получихме добри отзиви, но трябва да работим още много за изчистване на грешките", коментира за БТА от Киев старши треньорката на националния отбор Илияна Раева.
  Българките се класираха на двата финала утре.
  В отборната надпревара за девойки България се нареди на шесто място с 96.625 точки. Победител стана Русия със 104.325 точки.

 • Раева: Ансамбълът игра много по-добре от предишното контролно


  Поредно контролно състезание проведоха днес националните отбори на България по художествена гимнастика ансамбъл и индивидуално в столичната зала "Раковски". Старши треньорът на ансамбъла Илиана Раева работи само по един час на ден с момичетата, тъй като се възстановява от тежък грип.
  "Ансамбълът игра много по-добре и по-силно от предишното контролно. Допуснаха само една грешка в съчетанието на топки, но се представиха с повече вдъхновение. Като цяло бяха по-добре от първото контролно. Надявам се до края на седмица да започна работя пълноценно, защото все още не съм възстановена", коментира за БТА Илиана Раева.
  На 14-ти март отборът пътува за Киев (Украйна) за Световната купа, но следващия вторник предстои още едно неофициално контролно състезание.
  В контролното състезания индивидуално взеха участие само три гимнастички - Мария Матева, Румяна Велинова и Сара Стайкова, които се класираха в същия ред.
  Не се явиха няколко от основните състезателки. Силвия Митева е на лагер в Гърция, Цветелина Стоянова и Анастасия Киссе лекуват контузии, а Биляна Проданова има лекарска забрана, тъй като е болна от ангина.

 • Илиана Раева Спокойна съм за ансамбъла, дано аз да оцелея • Раева излезе от болницата за представянето на новите съчетания на ансамбъла


  Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика показа за първи път пред родната публика двете нови композиции, с които ще атакува призовите места на Олимпиадата в Лондон.
  Специално за демонстрацията от болницата излезе старши треньорът Илиана Раева, която се възстановява след усложнения от грип. Видимо отслабнала и все още невъзстановена, тя подкрепи грациите и не пропусна да даде насоките си за заниманията на ансамбъла, които се водят от помощничките й – Ина Ананиева и Мариела Пашалиева.
  Гимнастичките ни изиграха двете нови съчетания - с пет топки, както и с три ленти и два обръча, и пред родните съдии. На контролното състезание в зала „Раковски“ в столицата присъстваха и редица специалисти, като всеобщото мнение е, че композициите са много добри и изпълнени със сложни елементи, а самите момичета изключително красиви и още по-женствени.
  Първото състезание на ансамбъла ще бъде на Световната купа в Киев – „Дерюгина Къп“, от 16 до 18 март.
 • Републикански турнир "Руми и Албена", Варна
  ДЕЦА
  - Елизабет Иванова - 8 в многобоя, 6 на без уред, 8 на въже
  ДМВ
  - Цветелина Арсенова - 4 в многобоя, 3 на без уред, 7 на въже, 5 на топка
  ДСВ
  - Силиан Желева - 7 в многобоя, 5 на обръч, 7 на топка, 8 на бухалки, 7 на лента
  ЖЕНИ
  - Стилияна Янкова - 6 в многобоя, 7 на обръч, 4 на топка

 • Международен турнир "OLIMPIK CUP", SARAJEVO
  2004 Б програма
  - 2 Nansi Ivanova SC Levski Iliana, Sofija 16,000
  - 3 Tedi Jorjina SC Levski plus, Sofija 15,650
  - 4 Monika Zarkova SC Levski Iliana, Sofija 15,050
  2001 Б програма
  - 3 Kamelija Stoilova SC Levski Plus , Sofija Rope 16,250
  - 10 Anjela Andonova SC Levski Iliana, Sofija Ball 14,450
  2000 Б програма
  - 1 Nicol Apostolova SC Levski plus, Sofija Rope
  1999 Б програма
  - 2 Stefani Borisova SC Levski Iliana, Sofija Hoop 15,625
  2000 А програма
  - 2 Natali Marinova SC Levski Iliana, Sofija 18,000 18,750 36,750
  1999 А програма
  - 1 Maria Toleva SC Levski Iliana 18,850 19,275 38,125
  1998 А програма
  - 2 Adelina Petkova SC Levski Iliana, Sofija 20,125 20,95 41,075
  - 6 Alex Hristova SC Levski plus, Sofija 18,3 18,475 36,775
  1997 А програма
  - 5 Cvetoslava Petrova SC Levski Iliana, Sofija 18,625 18,425 37,050
  - 6 Nikol Hristova SC Levski plus, Sofija 18,45 17,875 36,325
  1995 А програма
  - 2 Alexandra Georgijeva SC Levski plus, Sofija 20,25 20,575 40,825
  - 4 Stela Georgijeva SC Levski Iliana, Sofija 20,550 18,30 38,850
  1993 А програма
  - 2 Melani Kolarova SC Levski plus, Sofija 20,625 21,725 42,350
  1994 А програма
  - 1 Kamelija Ugrinova SC Levski Iliana, Sofija 19,200 20,900 40,100

 • Бронзов медал на лента за Силвия Митева на Гран При в Москва


  Силвия Митева на Гран При в Москва участва в 4-те финала на уредите. Класирането и съответно е - на обръч е 6-та/27,025/, на топка е 4-та/27,850/, на бухалки е 7/26,675/, на лента извоюва бронзовия медал с резултат 28,200


 • Силвия Митева стартира отлично новия олимпийски сезон
  Най-добрата българска гимнастичка Силвия Митева стартира отлично новия олимпийски сезон. На турнира Гран При в руската столица Москва българката завърши пета в многобоя при първото си състезание за 2012-та година като пред нея се класираха само четири рускини. Митева събра сбор от 109.725 точки като получи оценки 27.300 точки на обръч, 27.025 точки на топка, 27.850 точки на бухалки и 27.550 точки на лента.
  Силвия Митева се клаисра за четирите финала утре като в тях по регламент имат право да участват само по две гимнастички от държава. Победителка в квалификацията за Гран При е Дария Кондакова със 114.750 точки, пред олимпийската и трикратка световна шампионка Евгения Канаева със 114.200 точки, Дария Дмитриева със 112.800 точки ии Александра Меркулова със 111.050 точки. След Митева са Мелитина Станюта от Беларус, Аля Гараева от Азербайджан, Нета Ривкин (Израел) и други. В същия турнир в отборното състезание при девойките България в състав Радина Филипова и Женина Трашлиева зае четвърто място със сбор от 94.200 точки, а победител е Русия със 105.625 точки. Утре състезанието завършва с финалите на отделните уреди.

 • Цветелина Стоянова не успя да спечели 2-ра олимпийска квота за Лондон
  Цветелина Стоянова не успя да спечели 2-ра олимпийска квота за Лондон на проведените тестове за квоти в Лондон. класиралите се до 6 място в индивидуалното първенство печелят квота, но Цветелина Стоянова се класира на 14-то място. На Олимпийските игри ще бъдем представени от ансамбъла и СИлвия МИтева, които си извоюваха квотите на Световното първенство в Монпелие.

 • Анастасия Киссе от Клуб "Илиана" участва на международния турнир " MISS VALENTINE " в Тарту, Естония
  На международният турнир " MISS VALENTINE " в Тарту, Естония състезателката на клуб "Илиана" Анастасия Киссе се класира 13-та на обръч, 25-та на топка, 21-ва на бухалки, 19-та на лента.

 • Pixelhead Всички права запазени — Pixelhead