Please download Java(tm).

Таня Стоянова:

"Българската гимнастика няма да загине"

- Какво ви подтикна към треньорската професия?

- Безкрайното доверие в изключителната сила на Илиана Раева, в чиито клуб започнах треньорския си път и от която научих много не само за любимия си спорт, но и за дълбочината на човешките добродетели. Тя е човек с неизчерпаема енергия, вярна интуиция, голямо сърце и винаги протегната ръка. Аз ценя това.

- Кой е преломния момент във вашата кариера?

- Европейското първенство в Женева. Там бях категорична, че ще се откажа след тежката подготовка и травмата на Жани Илиева. След невероятно трудното приемане на факта, че България трябва отново да влезе в елита на художествената гимнастика. Неистов труд, последван от безцеремонно съдийство, което обезмисля това, което вършиш. Но след завръщането ни в България, още на летището, срещайки щастливите погледи на родители, журналисти, колеги и малки гимнастички, разбрах, че независимо от трудностите, които са повече от хубавите моменти, си струва и аз, и момичетата да продължим отново и отново...

- Ще заемете ли отново водещите места в света?

- Моментът е дошъл да покажем, че българската гимнастика не е загинала. Ще ни бъде много трудно. Авторитет много лесно се руши, но трудно се гради. Надявам се, че именно тези момичета ще направят пробива и оттук нататък ни чака много работа. Няма да е лесно да си възвърнем позицията на Световен авторитет, но не е и невъзможно.

- Каква е разликата между това да се работи с индивидуални състезателки и с ансамбъл?

- Разликата е огромна. Лично, аз винаги съм предпочитала да работя с ансамбли. Те са ми слабост. Още когато започнах в клуб "Илиана", първият ми голям успех. дойде като направих републикански шампионки ансамбъл трети разряд. Ансамбълът за мене е по-труден, но и по-интересен, защото един един треньор трябва до такава степен да уеднакви 5 състезателки, че на килима да ти се струва, че играе.една.

- Вие сте съвременен тип треньор. Как успявате да накарате състезателките да не чувстват тежестта от всекидневните тренировки?

- Моите момичета тренират по 6 часа на ден - нещо, което постигнахме с много усилия срещу старите норми. Започват тренирока в 8,30 ч., почиват на обяд. Понякога дори спят следобед - преди втората тренировка. Не са на диета. Имат си гаджета, ходят на дискотека. Времената се менят и методите трябва да са други.