Please download Java(tm).

"Футболът е с абсолютно надмощие в къщи
(Няма друга държава с толкова много завист!)"

Многократната европейска шампионка по художествена гимнастика
Илияна Раева пред в."Черно море"

37-годишната Илияна Раева е от златоносното поколение, с което Нешка Робева показа на света прелестите на художествената гимнастика. Голямата спортистка вече се утвърди като отлична треньорка, създаде и свой клуб "Илияна", водещ в "спорта на грациите". Съпруга е на изпълнителния директор на футболен клуб "Левски" Наско Сираков. Имат две дъщери.


- Илияна, какво означава днес у нас да имаш собствен спортен клуб?
- Той не е съвсем частен, защото у нас това не е позволено, а и не мога да ползвам парите, които дава Държавната агенцията за младежта и спорта за постиженията на държавните клубове. "Илияна" е лицензиран по Закона за лицата и семействата. Много ми е трудно...

- Най-трудното, все пак?
- Да живееш в България и да си българин! Само хора със силен дух, които не плащат "данък обществено мнение", могат да работят у нас. Ако си по-чувствителен, по-сантиментален, можеш да бъдеш унищожен много лесно. Българинът трудно ще се откаже да мисли, че всички трябва да сме равни, еднакви, да имаме едно и също. Напоследък забелязвам нещо много странно: в началото, когато създавах клуба, идваха много хора, подкрепяха ме, но когато се наложих и дойдоха успехите, изведнъж се създаде блок срещу клуба! Срещам страхотна съпротива. Клубът ми вече е неудобен. Подобна съпротива не е само срещу мен, а срещу всеки, който дръзне да прави нещо подобно. Виждаш какво става и с футболния клуб "Левски". Беше много обичан, "отборът на народа", а изведнъж започна да дразни всички, включително и вас, журналистите, затова, че е добре финансово. И стана враг на държавата.

- Май стигнахме до темата "Чорни"?
- Не, не е така, говоря по принцип. Давам за пример "Левски", защото съм съпруга на Наско Сираков.

- Какво в днешния спорт липсва най-много: базата, парите, тръпката, талантите?
- Тръпката в децата! Художествената гимнастика вече не е религия в тая държава. Няма го култът към този спорт. Второто: липсват финанси. С тези пари спорт не може да се прави, категорично! Трето: няма материална база. Липсва и отношение на българина към спорта изобщо, в частност и към художествената гимнастика.

- По-малко таланти ли имаме сега?
- Знаеш ли, много се вживяхме в тази фраза! Ние сме много талантливи, но сме и много лош народ. Много обичаме да гледаме в паницата на другия, много обичаме да му пречим, защото сме мнооого завистливо племе. Живяла съм и в чужбина, но няма държава, в която да има толкова много завист! Разбери го това! Дай да се вживяваме в ролята, че трябва да сме много трудолюбиви и по-добри. За да не надделява лошотията.

- Не виждам обаче някакво отчаяние в теб...
- Ааа, мен трудно някой може да ме отчая! Имало е моменти, в които ми е било много тежко. Но няма нещо в България, което може да ме спре да правя това, което искам.

- Съдийството?
- У нас то наистина е страшен проблем! Такава пародия са нашите републикански първенства, а и другите състезания: всеки дърпа чергата към себе си и ако няма състезател, на когото може да разчита, бие по авторитета на силния. Грехота е да тикаш напред едно дете на 10 години , когато виждаш, че в него няма перспектива. Успокоява ме това, че имам самочувствието на специалист, който знае кога е зле, и тогава вземам мерки. Знам и когато съм добре и ме режат, не това не ме интересува, защото съм убедена, че бъдещето ще покаже моята правота.

- Разбрах, че твои гимнастички отиват в Сидни?
- Да, три мои момичета са в ансамбъла. Подготвени са, имаме шансове, храним големи надежди, макар че реалността е малко по-сложна. Пет отбора ще се борят за бронзови олимпийски медали, защото се знаят златните и сребърните носители... Но всичко се случва на състезание. Проблемът е, че в момента не сме по вкуса на съдийките. Вече не ги респектираме и затова ансамбълът ни трябва да покаже едно ново лице на нашата гимнастика, за да имаме претенции и отново да станем симпатични на съдиите. Вярвам, че ще харесат ансамбъла ни, дано имаме и шанс.

- Пак нашумя нова битка между федерацията и Нешка Робева?
- Искам да ти кажа, че тая битка никога не е започвала от страна на федерацията. Битка пак няма, винаги има отговор на федерацията на някое изказване в медиите или действие на Нешка Робева. Тя непрекъснато се опитва да казва, че някой не й дава да работи, а Нешка отговаря за подготовката на индивидуалистките за олимпиадата! Тя се разграничи от тях, когато видя, че нямат шансове! Ако това не е манипулация, ти ми кажи какво е манипулация! Все някой я гони, все... това са неща за публиката. Нешка много държи на общественото мнение, добре се чувства в такава напрегната атмосфера, но федерацията умее да стои далеч над тези неща. Сега пак стана голям проблем, че някой, федерацията, си позволява да отговаря на Нешка Робева. Тя е голям специалист, доказан, има нов правилник, всички ние по-трудно се справяме с него, но това не означава, че трябва да обръщаме нещата по този начин.

- Както знаеш, у нас има и друг популярен спорт. У дома с Наско за футбол ли говорите повече, или за художествената гимнастика?
- Колко пъти съм ти казвала, че футболът е с абсолютно надмощие вкъщи!

- Налиташ ли още да биеш с чантата си феновете, които викат срещу Наско Сираков?
- Ааа, мина това време. Но не пропускам мач на "Левски" в София, в чужбина - също, ако мачът е по-специален. В провинцията не ходя, нямам и толкова време вече.

- От какво се оплаква тези дни Наско?
- От нищо. Той е много по-боен от мен, със силен дух и като мъж е по-уравновесен. Аз съм по-емоционалната.

- Напоследък Наско не събра ли много власт и отговорности? След Херо отстрани и руския треньор Федотов...
- Това не е власт. Заминаването на Федотов е факт. И кой да поеме сега треньорските задължения? Пак ли да вземат за 15 дни треньор, който да освобождават?

- Според мен не биваше да се гони Херо, за да дойде Федотов. Трябваше с Херо да се изчака Люпко Петрович да се върне от Китай...
- Това не е в моята компетенция. Единственото, което мога да ти кажа, е, че каквото и да направи Наско, е правилно! Ако нещо не е направено както трябва, не е от Наско.

- Защо изгони Федотов?
- Не мога да ти отговоря на този въпрос. Но трябва да ти кажа, че Наско е много силен ръководител, не е от типа Лафчис. Той е непрекъснато в течение на нещата: в отбора, в детско-юношеската школа, в клубното ръководство. Него го интересува пътят до мача, не толкова развитието на самата среща. Той следи тренировките, цялостната подготовка, проблемите на играчите. Бил е потърпевш като футболист при едно друго управление и е съвсем наясно, че най-добре трябва да бъдат футболистите във всяко едно отношение. И в същото време е много взискателен към тях, много е близо до тях, което не пречи те да са силно респектирани от него. На вечерята след една победа, когато влязохме в ресторанта, един футболист беше запалил цигара. В момента, в който видя Наско, той едва не глътна цигарата! Направо я изгаси в ръката си. Наско само го погледна, нищо не му каза, но всичко беше ясно.

- Доколко е готов да излезе на терена с Божидар Искренов срещу "Хебър", както двамата се заканват и медиите гръмнаха?
- Шегува се, разбира се. Е, ако поведем с 6:0 срещу "Хебър", Гибона може да влезе за пет минути, но не и Наско.

- Не мислиш ли, че тези неразбории в "Левски" наливат вода в мелницата на ЦСКА и ще го направят шампион?
- Абсурд е ЦСКА да стане шампион! Ти би ли сравнил Любо Пенев и Емо Костадинов с Наско Сираков?

- Който е по-умен и по-мъдър от тях?
- Ти го каза, на мен не ми беше удобно.

- Може би си права за сравнението... Рядко има семейство от такива елитни специалисти. Какво искате и двамата да промените в спорта?
- Професионалното отношение към него. Момичетата трябва да обичат това, което правят, и да го използват, за да уредят дори живота си. Аз да бъда техен приятел и помощник, който да съпътства работата към върха. Не искам да виждам деца срещу мен с ококорени очи, живи роботчета, искам те да водят тренировките, те да дърпат нещата. В спорта, знаеш, че голямата звезда е състезателят, а при нас не е така: на преден план излиза треньорът! Той е много важен, но в крайна сметка всичко зависи от състезателя.

- Хората от художествената гимнастика не ревнувате ли футбола, в който се печелят страшно много пари?
- Не, защото футболистите получават малко пари в сравнение с онези, с които всички искаме да се конкурират. Защо искаме да побеждават Германия и Чехия? Момент, знам какво ще ми кажеш: за обстановката в България парите са прекалено много! Тогава няма да се прави сравнение с футбола на Германия, Франция, Италия, Англия! А ние искаме да ги побеждаваме! Много сте критични, когато губим и когато дават пари на футболистите. Кога България направи футболния бум? Когато всички излязоха да играят в чужбина. Много пошлост виждам понякога в журналистиката, много! Ако искате сега да настигнем Русия в художествената гимнастика, трябва да получаваме парите, които там дават, да ни бъдат осигурени същите условия за работа. Не мога да работя с шест клуба в една зала и да отивам за медали на олимпиадата!

- Гледа ли мача с Чехия?
- Не, бях тук, на турнира във Варна. Но Наско ми се обади веднага след мача и каза, че сме играли безобразно слабо, можели сме да загубим с много, но сме и можели да бием. Съдията бил отвратителен.

- Пробиха ли в спорта дъщерите ви?
- Ами, отказаха се и двете. Учат в английската гимназия в София. Много малко се интересуват от художествена гимнастика, само от проблемите на майка си, но на състезания не идват. Футболен мач на баща си обаче не пропускат!

- Едната дъщеря явно е била за момче?
- Внучето със сигурност ще бъде футболист!

СТЕФАН ЯНЕВ