Please download Java(tm).

Златните рецепти на Илиана Раева

 

Световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева бори пролетната умора с витамин С и много мед

 

Спомняте ли си златните момичета на художествената гимнастика от недалечното минало? Е, в такъв случай няма начин да не познаете Илиана Раева, ако случайно я срещнете на улицата. Различен от онова време е единствено цветът на косата й. Тогава тя беше брюнетка, после за известен период - блондинка, сега е фатална червенокоса дама, която наскоро посрещна 40-ия си рожден ден. Това последното не е много за вярване. Истината е, че съпругата на Наско Сираков изглежда невероятно добре и далеч под възрастта си, което сигурно на някои нейни връстнички действа доста потискащо. Каква е

голямата тайна

на Илиана? Честно казано, такава няма. "Сигурно ще разочаровам много жени, защото почти не правя нищо специално. Но пък чета много по темата "здрав дух в здраво тяло" и имам много познания, признава си честно тя.

Не прави никаква специална гимнастика за поддържане на фигурата. "Целият ми живот мина при голямо натоварване. Тренирала съм по 12 часа. Трябваха ми много, много години, през които буквално се възстановявах от този многочасов ежедневен физически труд, за да започна да правя някакви упражнения у дома. Поддържам физика най-вече с работа. А аз работя непрекъснато в залата." Световната шампионка подготвя бъдещото златно поколение на художествената гимнастика в СК "Илиана" на стадион "Герена". "Там се налага често да показвам елементи на децата. Това професионално изкривяване да мобилизираш цялата мускулатура, за да го направиш точно така, както си го правила цял живот, е повече от гимнастика. То е и единственото, което правя като физическо упражнение. "Всъщност не е съвсем така. Сутрин, след събуждане, още в кревата, прави и няколко стречинг упражнения: Краката до положение шпагат, огъване... "Явно тялото ми е свикнало да се огъва още от годините. когато тренирах, и сега си го иска. А аз уважавам това желание и го правя. Не често, но го правя", разказва Илиана Раева.

Храната. без която не може

Онова, на което обръща далеч по-сериозно внимание, е хранителният режим. "Стремя се да ям много малко месо. Шеста година не пуша, не пия кафе и газирано. На 6-7 месеца веднъж си позволявам да пия Кока-Кола. Сладкиши също хапвам изключително рядко", споделя тя. Пие много билкови чайове, но без захар. От алкохола предпочита узото, и то защото прочела в една книга на Ванга, че е лекарство. "Пророчицата го препоръчва например при рибно натравяне. Полезно е и за кръвообращението, ако се пие на гладен стомах. Лекува язва също така", обяснява бившата гимнастичка.

 

 

Храната, без която Илиана не може, са книгите за душевното равновесие на човека. Увлича се по тях повече от 10 години. "Обожавам езотеричната литература и вярвам безкрайно много в силата на духа. Ако има нещо, което да ме крепи и поддържа през всичките тези години, с чиста съвест мога да кажа, че е силата на духа ми", категорична е Илиана Раева, която неотдавна беше номинирана и за столичен общински съветник от листата на Стефан Софиянски.

Най-добрата козметика

Илиана не крие, че е суетна жена. Но не ходи на козметик. Предпочита природната козметика. "Всичко, което дава природата, е ценно. Аз много вярвам в силата на природата. Тибетските лами и учители казват, че това е най-добрата терапия за красотата на жената. И според мен наистина има ефект. Когато духът ми е в състояние на любов, на оптимизъм, на вяра, блясъкът в очите моментално се променя. Няма козметичен салон, който да направи по-добра маска за едно лице. Излъчването на една жена е много по-важно от вида на кожата й, пигментацията, тена, косата й и т.н. Визията, физиката, настроението, успехът в живота зависят единствено и само от духа на човека. От нищо друго. Духът е толкова силен и фантастичен, че е в състояние да направи от една непривлекателна жена неустоима чаровница. Но жената трябва да се научи да го владее и използва", казва Илиана. Тя самата често медитира и обича да се усамотява. Но обича и веселите, шумни компании. Има си обаче свои места, където се зарежда. "Това влияе на цялостния ми външен вид. Най-близките ми приятелки с чувство за хумор са ме питали: "Кажи сега, къде медитира днес, че така добре изглеждаш?" Но ме приемат и много насериозно. когато медитирам, си представям винаги много красиви неща. Някои са толкова фантастични, че изглеждат нереално. Това са предимно лични неща."

Илиана горещо препоръчва своята рецепта за оптимизъм: трябва да се научиш да бъдеш много уверен, да посрещаш трудностите на живота с мисълта, че това не е нещастие, а препятствие, срещу което трябва да се изправиш, да му направиш анализ и да го преодолееш. "Защото, когато направиш анализ на ужасните събития, които ти се случват в живота, намираш една невероятна закономерност", смята тя.

Проверени рецепти

За коса

"Много полезна е отварата от бръшлян, с която се изплаква косата след измиване", препоръчва тя. За целта се вземат 25 листа бръшлян и се варят 10 минути във вода. Изчаква се отварата да се охлади, след което косата се облива на части. После се попива леко с кърпата и се оставя влажна, да изсъхне сама. "Тази отвара стимулира косъма и го прави много жилав и силен", обяснява Илиана.

За лице

"Използвам най-елементарните неща -краставица, зехтин, лимон, жълтък. Разбира се, в различни комбинации. Когато е за стягане на порите и избелване, правя маска от белтък с лимон и една щипка сода. Ако е за подхранване, смесвам жълтък с мед и зехтин. Имам и една много бърза и проста рецепта - 40 наплисквания на лицето с максимално гореща, почти вряла вода, и веднага след това 40 наплисквания с леденостудена вода. Този контраст възбужда силно кръвообращението на лицето, освежава тена и стяга порите.

За тяло

Според Илиана много добър вариант за освежаване и поддържане на кожата на тялото е сауната. Но не просто да стоиш и да се потиш, а през това време да мажеш тялото с мед. "Медът извлича всички отрови от организма, които излизат през кожата. Много полезно е и обтриването на цялото тяло със сол, пак в сауната."

Срещу пролетна умора

Тайната на Илиана в този случай е: много витамин С, много мед и повече течности. "Пролетната умора е наистина нещо ужасно. Когато моите колеги ми се оплачат, аз ги карам веднага да хапнат мед. Всички твърдят, че така се чувстват много по-добре. Комплексите витамини са също много полезни срещу пролетна умора."

Пролетна умора, а и всяко тъжно настроение се гони и с една прекрасна гледка. "Аз веднага си представям любимите ми хора. Обожавам семейството си. Най-голямото постижение в живота ми е любовта ми с Наско и двете ни прекрасни дъщери - Славея и Виолета. Няма по-красива гледка от тази. вечерта да седнем четиримата край масата и да вечеряме заедно. А ние вечеряме по 3-4 часа, защото при нас това е цял ритуал. За нищо на света не бих сменила тази гледка", категорична е Илиана.