Please download Java(tm).

Илиана Раева: Няма да обяснявам коя е Лили Игнатова

Предложих на Таня Стоянова да стане директор в моя клуб, твърди вицепрезидентката на БФХГ

Вицепрезидентката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева изложи своята гледна точка за скандалите, които започнаха преди олимпиадата в Атина и продължиха след това. Тя обясни защо треньорката на ансамбъла Таня Стоянова е била понижена в помощник пет месеца преди олимпийските игри, как ще бъде решен въпросът с премиите за бронзовия медал от Атина и какво налага Лили Игнатова да води националките.


Илиана Раева между министъра на спорта Васил Иванов и премиера Симеон Сакскобургготски на молебена за българските олимпийци в храма “Св. Александър Невски”
Снимки: Свилен Станоев и АП

- Защо се наложи вие да се намесите в подготовката на националния ансамбъл пет месеца преди олимпийските игри?
- Имаше проблеми с ансамбъла, обстановката бе изнервена. Таня Стоянова направи среща с родителите. После ми се обади и разговаряхме четири часа. Самата Таня пожела да й помагам. Съгласих се. Зарязах всичко друго и от април работех в залата от сутрин до вечер.
- Какво точно не вървеше в ансамбъла?
- Имаха участие на предолимпийски турнир в Атина, където се представиха под очакванията - четвърти. Основни състезателки се контузиха, резервите не бяха готови. - Защо Таня Стоянова се чувства онеправдана?
- Страшно съм изненадана и нямам обяснение. Всеки, който е бил в залата с нас, е озадачен.

- Получи се недоразумение, защото вие бяхте обявена за старши треньор от федерацията, а в списъка на БОК Стоянова бе записана като треньор, а вие - като водач на отбора?
- Има решение на управителния съвет на федерацията от април, че аз поемам отбора. Таня Стоянова е уведомена за това решение и никога не е била против. Президентката Мария Гигова дойде в залата и го обяви официално пред момичетата. Видях, че в списъка на БОК е друго, но явно те не са реагирали навреме на промените.
- При това положение как ще се разпределят премиите за бронзовия медал от олимпиадата?
- Всеки ще вземе това, което му се полага според работата за олимпиадата, а не за последните пет години. Всичко ще е според разпоредбите на Министерството на спорта. Знам само, че за бронзов медал се дават 50 000 лева.
- А тези 20 000 лева премия, които отпуска федерацията, как ще се разпределят?
- Аз ще взема 3600 лв., а Таня Стоянова, Ина Ананиева и момичетата от ансамбъла - по 2000 лв. Това разпределение е направено с решение на управителния съвет. Аз трябваше да взема колкото тях, но по предложение на няколко души от УС на мен ми увеличиха премията. Според тях аз съм заслужила повече.
- Ще се откажат ли гимнастичките от ансамбъла или ще продължат да се състезават?
- Всички остават, с изключение на Жанет Илиева. Днес ми се обадиха момичетата по телефона. На 10 септември заминават на рехабилитационен лагер да лекуват травми. На 20 септември започват тренировки. Тогава ще им бъдат представени новата треньорка Лили Игнатова и нейният екип. Що се отнася до треньорките Таня Стоянова и Ина Ананиева, разговарях с тях още в Атина. Таня отказа да се кандидатира в конкурса за треньор на ансамбъла. Уверих я, че вратите на моя клуб са отворени за нея. Отговори ми, че няма да работи като треньор, но е съгласна да бъде ръководител. Предложих й да стане спортен директор в клуб "Илиана" и очаквам след почивката да дойде и да си поеме работата. Докато Ина ми каза, че ще продължи да бъде треньор. Нямаме скандали с Таня и не вярвам, че е казала нещо против мене. Обади ми се преди 4-5 дена в страхотно настроение и ме посъветва на шега да внимавам да не напълнея. Защото й обясних, че си почивам и ям много. В Атина нямах апетит. Разбрахме се за среща на 15 септември.
- Защо Адриана Дунавска смята, че нейната кандидатура за треньор на ансамбъла е пренебрегната тенденциозно и защо избрахте Лили Игнатова?
- За мен това е позицията на отпадналия, на губещия. Не е вярно, че признавам само нашето поколение в художествената гимнастика. Защо тогава я извиках да работи с двете ми най-талантливи гимнастички след Елизабет Паисиева - Мая Пауновска и Лили Рангелова. Подсигурих й заплата от моя клуб. Адриана спечели с тях златни медали на турнира "Жулиета Шишманова". Така че аз уважавам всички поколения. Ако уважавах само нашето, нямаше да настоявам Мария Петрова, която е три поколения след мен, да бъде председател на съдийската колегия. Въпреки упреците на Адриана Дунавска аз смятам, че тя е много талантлив треньор, който трябва да се научи и да губи. Тя има чудесни деца в ЦСКА. В последния момент бях уведомена, че ще кандидатства за старши треньор. В същото време моите най-добри гимнастички щяха да останат без треньор.
- Защо избрахте Лили, а не Адриана?
- От 15 гласа 13 бяха за Лили. Лично аз смятам, че тя ще се справи по-добре, защото познавам вижданията й, таланта й на треньор. Това, че не е работила като треньор в последните години, не значи абсолютно нищо. Да не забравяме, че Таня Стоянова дойде на поста от ученическа спортна школа. Аз бях по същия начин натискана и обвинявана да обяснявам защо Таня става треньор на ансамбъла. Сега няма нужда да обяснявам коя е Лили Игнатова. Убедена съм, че е най-правилният избор и много скоро всички ще се убедят в същото. Лили е изключително амбициозна. За нея златният медал е приоритет и всички в управителния съвет бяха много щастливи от нейното завръщане. Лили идва необременена от новия правилник и ще го изтълкува по най-добрия начин. Вече е запозната с правилника и има страхотни идеи за съчетанията. Няма какво да говоря повече. Времето ще покаже.
- Какви са идеите ви за индивидуалните състезателки?
- Симона Пейчева и Елизабет Паисиева доказаха, че имат огромен потенциал. Ще трябва да продължат подготовката си, да им се направят още по-оригинални и по-силни композиции, с които догодина да атакуват призовите места. Като отговорник за националните отбори работя върху програма за националните отбори. През много цедки ще минават състезателките. Критериите за композициите ще са много високи. Ще сформирам комисия, която да ги оценява в градивен дебат с треньорките. Обещавам композиции, които не се харесват, да не се играят от български гимнастички.
- Реално ли беше класирането в Атина?
- На Симона реалното място беше 5-о, а не 6-о. Според мен само Юсупова (Каз) бе лансирана, докато останалите си заслужаваха местата. Но съм сигурна, че и Симона, и Елизабет имат възможности вече да се борят за медалите.

МАРА КАЛЧЕВА, "7 дни спорт", 2004