Please download Java(tm).

Наско Сираков се влюбил в Илиана по телевизията

Вуцов забранил брачната нощ на Наско Сираков


Нападателят вкарал гол, щом разбрал, че изгората му е на стадиона

И тогава деспотът Вуцов казал: не. Брачна нощ няма да има. Веднага след сватбата младоженецът да забрави красивата си съпруга, да се качи на рейса и да мисли единствено за мача във Варна. Вуцов е треньор, а не лигав хуманист. Кумата Нешка Робева приела това решение като удар върху бъдещите семейни спомени. Макар и трудно, се стигнало до компромис. На младото семейство, състоящо се от световната шампионка по художествена гимнастика Илиана Раева и голямата надежда на футболния "Левски" Наско Сираков, било разрешено да полегне за няколко часа. Бурната брачна нощ продължила точно до 6,30 сутринта. Минути след това за Варна излетял един недоспал самолет, в който младоженецът самотно подхващал първия ден на дългия си брачен живот.
Около едни изящни световни шампионки е естествено да има много обожатели. Те настървено напират, падат в краката им и околовръз се образува море от чувства. Но това, което влюбените момчета не знаят, е, че зад гърба им треньори и началници подмолно съсипват всичките им надежди. Имате грандиозни задачи и цели, казвали те на националките. От вас народът очаква медали, а не сантименти, затова забравете дребните, нескопосани флиртове. С това лекцията по въпроса как златните момичета на България да се държат с противоположния пол приключвала. И точно тогава някой си Наско Сираков се обадил на Илиана Раева по телефона. В интерес на истината като състезател на "Левски" тя била чувала, че сред футболистите има млада надежда с такова име, но нищо повече. Той пък видял по телевизията как съдиите я провалят на европейското в Норвегия и страшно много я харесал. Непознатите говорят кратко, обикновено си обещават да се видят и най-често не го правят. Но в нашия случай като че ли и Господ решил да поускори нещата. Часове след като Илиана затворила телефона, шефът на "Левски" Борислав Лазаров поканил нея и Лили Игнатова на следобедния мач. В този ден Илиана стъпила за първи път на футболен стадион. Не било трудно да открие кой е Наско Сираков. Той стърчал над останалите си колеги, изглеждал страхотно и имал сини очи, подробност, която тя, тъй като била доста далеч, още не знаела. През почивката в левскарската съблекалня се разнесъл слухът, че златните момичета са на стадиона. Днес трудно може се докаже дали точно заради това след подновяването на играта Наско Сираков вкарал гол, но фактът си е факт и дори е отбелязан във футболната статистика. Още същата вечер двамата се срещнали в едно махленско ресторантче, за да установят, че никога няма да се разделят. Срещу намеренията им обаче надали вой две елитни треньорски ръководства. Влюбените трудно, но упорито се опитвали да ги надхитрят и да се видят. Тогава дошъл погромът. Предател, разбира се, отявлен цесекар, разкрил заверата. Грохотът на скандала удавил тихия шепот и нежните стенания на влюбената нощ. Ръководството на клуба наказало отлъчилия се Ромео с огромна глоба и го прогонило за един мач. Но не се гаси туй, що не гасне. Няма как, когато е писал този стихове, поетът да не е поглеждал напред и да не е виждал на хоризонта прегърнатите силуети на Илиана и Наско. Гимнастичката била на 20, а футболистът на 21, когато гръмнало сватбеното шампанско. Нейната кариера свършвала, а неговата започвала. Брачната нощ била спасена, но дошли десетките вечери раздяла в името на големия спорт. Фанатични бягства, конспирации и надлъгвания с треньорите вече нямало. Като че ли човек става друг, когато понадхвърли двадесетте. А и семейството е тънка работа, би казал Бендер, ако все пак го помолят да се произнесе по въпроса.

Децата не тръгнаха по пътя на родителите
Двадесетина години след създаването си семейство Сиракови вече се състои от четирима души. За радост на бащата попълнението му е от дъщери. Майката се надяваше на син. Сега вече на внук. Славея се роди година след сватбата със сините очи на баща си, които времето оцвети в друг нюанс. Виолета пък наследи дипломатичността и гъвкавостта на майка си. И двете опитаха в спорта, но за малко. Природата ги бе надарила с добри данни за гимнастички, но не и с желание да продължат биографията на Илиана. В семейството това не предизвиква никаква драма. Никой не се огорчава и от това, че те не ходят на стадиона и в клуба на майка си. Славея избра специалността психология в Софийския университет. В един момент модният подиум я хареса, но тя не прие правилата и нравите на компанията му. Иска да стане педагог, психоаналитик и да работи с деца. Виолета учи в Американския колеж и надзърта в занаята на журналистите. Всичките амбиции на майката да качи някоя от тях на сцената, нейната неосъществена мечта, изглежда, ще останат напразни. Тъкмо обратното. Преситени от светлината на прожекторите, която вечно е следвала прочутите им родители, момичетата търсят спокойствие и анонимност. Мнозина намират това за странно. Но в крайна сметка всеки има право на свой път. Дори и децата на шампионите.

Станах негова фенка
След толкова години в спорта световната шампионка по художествена гимнастика разбра, че все пак футболът си е футбол. Тя твърдо застана в армията на най-ревностните почитатели на великата игра и почти не изпуща мач. Спортът все така продължава да събира и да разделя семейството. Всеки от двамата си има по още един дом. За съпругата той е спортният й клуб по художествена гимнастика "Илиана", а за изпълнителния директор на "Левски" - стадион "Герена". Няма нищо по-тихо и нервно от дома на Сиракови след загуба на любимия отбор. Телефонът замръзва. Главата на семейството мълчи, а в следващите два дни останалите му членове избягват да го срещат. Наско така и не можа да се научи да губи, коментира състоянието му Илиана. За сметка на това победите се ознаменуват с много шум. Илиана се отказа от луксозния живот на елитна съпруга на футболна звезда и преди десет години пое по трънливия път, който трябваше да възкреси родната художествена гимнастика. Сред 250-те възпитаници на нейната школа вече има европейски първенци, световни вицешампиони, национални състезателки. Днес някогашното златно момиче намира някои от идеите си за налудничави, но признава, че в реализирането им винаги има поне един човек, който да я подкрепи - съпругът й Наско Сираков. А на двама винаги им е по-лесно.

Исак Гозес, в. "Стандарт", април 2004