Please download Java(tm).

Илиана Раева: Ще играят смело като лъвчета

Вицепрезидентката на федерацията по художествена гимнастика и отговорник за националния отбор Илиана Раева сподели тревогите и надеждите си за олимпиадата в Атина.


- Илиана, на какво се надявате?
- На достойно представяне. В никакъв случай момичетата от ансамбъла да не допускат грешките от световната купа във Варна. Днес децата бяха със страхотно настроение в залата. Направихме си сериозен анализ на подготовката ни дотук и си мисля, че всичко ще бъде наред на игрите.
- А дали ще погледнат благосклонно на вас съдийките в Атина, щом и във Варна ансамбълът бе втори, а Пейчева и Паисиева изобщо не бяха допуснати до медалите?
- Много е тежка ситуацията. Битката на олимпиадата е изключително жестока. Претенции за медали вече имат пет отбора - България, Русия, Беларус, Италия и Гърция. Във Варна индивидуалните ни състезателки Пейчева и Паисиева бяха много ощетявани от съдийките. Очаквам много трудно състезание. Най-важното е децата да играят силно, но за медалите ще бъде ужасна борба. Въпреки това съм оптимистка.
- Изпробвахте ли новите си костюми?
- Имаме проблем с костюмите, които пристигнаха от Япония. Не успяхме да играем с тях на световната купа. Тесни са и ще трябва да ги оправяме
- Твърди се, че съчетанието на ленти ще определи титлата и медалите при ансамблите.
- Всички отбори грешат много на ленти. Ние показахме по-стабилна игра на този уред, защото страшно наблегнахме в тренировките. Докато на другото съчетание с обръчи и топки децата излязоха доста самоуверени и пренавити Грубите грешки бяха на най-простите елементи, а всички рискови елементи направиха. Това говори за проблем с концентрацията. Оттук нататък ни трябва само настроение и желание за игра.
- Какво ще си носите в Атина за късмет?
- Ще си носим свещичките от молебена в "Св. Александър Невски" и ще си ги запалим в Атина. Всяко момиче си има по една иконка. Гимнастичките от ансамбъла са си приготвили и талисман плюшено лъвче, за да играят смело като лъвчета.