Please download Java(tm).

Илиана Раева: Няма да бъдем повече безгласна буква

Нашите се жалват пред МОК от тенденциозното съдийство
След като напуснаха европейското по художествена гимнастика
Няма да бъдем повече безгласна буква, закани се вицепрезидентката на федерацията Илиана Раева

Българската федерация по художествена гимнастика ще изпрати официална жалба до Комитета по художествена гимнастика съм Международната федерация по гимнастика (ФИГ) и до МОК за тенденциозното съдийство на европейското първенство в Киев. Това заявиха президентът на Българската федерация (БФХГ) Мария Гигова и нейната заместничка Илиана Раева.
"Преди 4 години беше същото и тогава, преди Олимпиадата в Сидни, от ФИГ наказаха много съдийки", заяви Раева. Състезателката от нейния клуб Елизабет Паисиева пострада най-много, след като беше спряна от участие във финала на многобоя.

Елизабет Паисиева беше сред най-ощетените от съдийките на европейското в Киев, които я пратиха на 18-о място след отлични изпълнения. Снимка: "Монитор"
Българската делегация в Киев, водена от трикратната световна шампионка Мария Петрова, извади отбора от състезанието и нашите напуснаха европейското. "Това е безпрецедентен случай и е безумие. На европейските шампионати съдийства Европейският комитет по художествена гимнастика, каза Илиана Раева пред БТА. ­ Ние напуснахме състезанието. Мария Петрова дори написа протестно писмо. Отборите от Русия и Беларус, че ще ни подкрепят. Ще си търсим правата и България повече няма да бъде безгласна буква. Ще напишем писма до ФИГ и МОК".
Един от поводите за тези нечувани протести от българска страна е разпределянето на съдийките от Европейския комитет без жребий. Българката Даниела Велчева пък е била извадена от реферската бригада.
"Не виждаме смисъл да продължаваме, уточни Мария Гигова. ­ Ще изчакаме отборът да се върне, за да направим анализ въз основа на видеозаписите. За нас е по-важно представянето на отбора ни на Световната купа във Варна."
Елизабет Паисиева остана последна в многобоя, след като не завърши състезанието и изпълни само съчетанията си на обръч и лента. Въпреки перфектното си изпълнение, тя беше пратена на 18-о място от съдийските оценки.
Мая Пауновска се нареди 23-а от 26 участнички. Титлата за пети път спечели двукратната световна шампионка, рускинята Алина Кабаева, събрала 106,625 т. Втора със 104,425 е Анна Бесонова от Украйна, а трета, със 101,775 ­ Ирина Чашчина от Русия.

Реплика
Най-после зъби, вместо целувки
Доживяхме и това ­ българките от художествената гимнастика да се озъбят явно срещу съдийските тесли, вместо да се измъкват с тъжни усмивки. Една Мария Петрова се реши да извади отбора ни от европейското в Киев, защото не изтърпя гаврите с труда на момичетата от националния отбор. В този спорт открай време всички се сърдят, но рядко някой се опъва на традицията всичко да завършва с лицемерни целувки на враждуващи жени.