Please download Java(tm).

Грациите напуснаха европейското със скандал

България се оплаква от съдийството пред международните институции


Елизабет Паисиева изпълни безгрешно съчетанието си на обръч, но съдиите й отредиха едва 15-о място.
Снимка Пресфото БТА
Българският национален отбора напусна състезанието в многобоя от европейското първенство по художествена гимнастика в Киев (Укр) заради тенденциозно съдийство. Ден по-рано Мая Пауновска, Елизабет Паисиева и Силвия Митева заха 7-о място в отборното класиране, където шампион за четвърти пореден път стана Русия.
В надпреварата в многобоя Мая Пауновска изигра и четирите си съчетания. Елизабет Паисиева обаче изпълни само програмите си на обръч и на лента, без да допусне груби грешки. Съдиите обаче и вдигнаха оценки съответно от 21,825 и 20,375 т., което й отреждаше 15-о и 16-о място. Вбесена от явното ощетяване на момичетата от началото на европейското, водачката на българския отбор Мария Петрова прекрати участието му след консултации с президента
на федерацията Мария Гигова и с вицепрезидента Илияна Раева. Протестът на българките бе подкрепен още от Русия и Беларус, а трикратната световна шампионка Петрова написа дори писмо до европейския комитет по гимнастика.
"Това е безпрецедентно ощетяване, пълно безумие. Ще си търсим правата и повече България няма да бъде безгласна буква. Ще уведомим за случилото се международната федецария и олимпийския комитет", заяви вчера Раева.
Мария Гигова ще съобщи за действията на Темида в Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ, на който е член, по време на заседанието му преди олимпийските игри. Петрова ще донесе видеозаписи от състезанията в Киев, които ще бъдат детайлно анализирани. "За нас по-важно ще бъде представянето на отбора ни на Световната купа във Варна в края на юли", заяви Гигова.
За пети път шампионка на Европа стана Алина Кабаева (Рус) със сбор от 106,625 точки. След нея се наредиха Анна Бесонова (Укр) със 104,425 т. и Ирина Чашчина (Рус) със 101,775 точки.