Please download Java(tm).

Мария Гигова:Клуб"Илиана" прилича на...Илиана

Познавам Илиана още като дете, с първите й стъпки в художествената гим-настика при треньорката Златка Бончева. Опитната специалистка успя да влее на всичките си възпи-танички силен дух, патриотично чувство, големи амбиции - нещо, което много им помага и в днешните изяви. Илиана е от онези талантливи български гимнастички, които сътвориха много красота и чар на килима. Тя привлече много публика, след като моето поколение се оттегли от активна състе-зателна дейност. Беше първата птичка, която донесе злато от новото попълнение - Анелия, Лили, Краси Гюрова... И аз много добре си спомням този миг от световното първенство през 1979 година в Лондон, където тя завоюва златен медал на съчетанието с бухалки, тъй като бях арбитър на същия този уред.
Еуфорията беше неописуема, тъй като се наложи да се изчака крайната оценка от нейното изпълнение. Публиката скандираше, тропаше с крака, имаше много искрена реакция. Тя се хареса на всички в Лондон. Там направи своя първи бум и нещата за нея потръгнаха в добра светлина. Илиана се отличаваше с особена пластичност и артистизъм в своите изпълнения. Беше много одухотворена и емоционална.
Възхищавам се сега на нейната амбиция, на желанието й за победи. Радвам се, че толкова професионално и с много високи критерии подхожда към изявите на клуб "Илиана". Ясно е, че не се примирява с посредственото, че е перфекционист, който -на всяка цена иска да изяви това, което носи в себе си. Тя е човек, роден да върви към върховете. Затова и клуб "Илиана" толкова бързо стана водещ, силен клуб. Искам да я поздравя за работата й, за това, че след като през 2001 демонстрира делови качества като съорганизатор на турнира "Гран При Мтел" за индивидуални състезателки, през 2002 доразви тази своя идея като самостоятелно организира голям турнир за ансамбли.