Please download Java(tm).

Илиана Раева: Съдийството е по-добро въпреки наказанията

Шефката на треньорския съвет в родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира представянето на българския ансамбъл на световното в САЩ.

- Вашата оценка за класирането?
- Благодаря на момичетата и на целия екип, най-вече на треньорката Таня Стоянова и помощничката є Валя. Но смятам, че можехме да се представим и по-добре. Озадачена съм от факта, че всички отбори, дори тези, които са се борили за призови места, са допускали не по една, а повече грешки. Специалистите смятат, че това се държи на големите изисквания, които постави новия правилник.


- Коментара ви за скандалите в съдийството?

- Въпреки скандалите съдийството е показало развитие в положителна посока. Нямам предвид четирите червени картона и двата жълти, между които и на нашата съдийка Даниела Велчева. Имам предвид това, че стриктно са намалявали по 0,5 т. за некоректен фиш - нещо, което досега не се е случвало.
- Обяснете и за неспециалистите?

- Ако елементите, които са описани във фиша, не са изпълнени от състезателките, те се санкционират с половин точка, което е много тежко наказание. И водещите отбори са наказвани, което показва, че съдийството става по-добро. Видно е и от класирането. Ансамбълът на Русия стана световен шампион в многобоя, а на уредите не можа да вземе златен медал. Една Украйна, която е извън шестицата в многобоя, стана първа на един от уредите. За мен това е някакъв добър знак.
- Българският ансамбъл не беше ли подготвен за медал в многобоя?

- Имам претенции към представянето на нашите момичета. Те можеха да играят без грешка. Сигурна съм, че са преживявали много жестоко всяка своя грешка. Но те за първи път усетиха огромната отговорност да са фаворити и да защитават позиции, да играят за медали.
- - Как си обяснявате жълтия картон на Даниела Велчева?

- Даниела Велчева се слави като един от най-строгите съдии в нашата съдийска гилдия. Подробности не знам, но съм убедена, че не е била пристрастна. Санкционирала е с по-ниска оценка отбор, който е сметнала, че не е на нужното техническо ниво. Не се съмнявам в нейната обективност. Няма нищо страшно, че є е дадено предупреждение.
- Някаква награда за ансамбъла ще има ли?

- Аз съм човек, който много обича да награждава. Но предпочитам да ги наградя догодина след световното - най-важното състезание, квалификация за олимпиадата в Атина. Имах много сериозен разговор с момичетата, преди да заминат за САЩ, и мисля, че те още не са разгънали своя потенциал. За мен по-важното е да съхраним този отбор. Те минаха през състезания, на които бяха ощетявани. Сега взеха сребро. Очаквам и злато. Аз съм максималист. Обаждаха ми се от чужбина - треньори и съдии, поздравяваха ме и казваха, че това е един прекрасен отбор. Аз вярвам в него.

в. ”7 дни спорт” 17.07.2002