Please download Java(tm).

Илиана Раева очаква новия дом на гимнастиката да е готов до два месеца

Стоичков може да наследи Батето в МОК
Изминалата година беше трагична за България, смята вицепрезидентът на БФХГ


Вицепрезидентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева сподели пред "Стандарт" радостите и болките от отминалата година. Бившата европейска шампионка разкри своята позиция за състоянието на българския спорт, както и за скандала с Иван Славков.

- Г-жа Раева, каква е вашата равносметка за отминалата 2004-а година?
- Имахме трудности, но най-важно е, че завоювахме медал от олимпиадата. Наложихме Елизабет Паисиева и Симона Пейчева в елита. Започнахме строежа на национална база по художествена гимнастика.
- Този медал обаче се оказа неоценен ...
- Крайно неприятен бе фактът, че момичетата не попаднаха в десетката. Мога да кажа, че сме обидени. Преди игрите никой не очакваше отличие от нас - в спорт със съдии с претенции на много държави. Нашата федерация все още няма генерален спонсор. Нямахме база. Това, което направихме, се дължи главно на
ентусиазъм. Обидата бе пълна, когато момичетата не бяха уважени дори на церемонията по награждаването на най-добрите спортисти на годината. Не получиха покана. Искрено се надявам най-накрая да се прекрати подобен подход към труда на състезателите ни. Всеки спортист, взел медал на олимпиада, трябва да бъде награден. Лично аз смятам, че класация не трябва да има. Безкрайни симпатии храня към Мария Гроздева и тя заслужено е спортист на годината. До нея обаче трябваше да бъде Милен Добрев. Не може едни бронзови медалисти да са сред десетте, а други не.
- Ако сложим на кантара щастието от медала и горчилката, кое натежава?
- О, разбира се, медалът. Ние напълнихме залите. Не можете да си представите какъв наплив на деца има. Това е страшно важно.
- Ще издадете ли нещо от кухнята? Какъв бе коментарът на момичетата, когато разбраха, че дори не са номинирани?
- Бяха шокирани.
- Каква бе позицията на Наско Сираков като спортист, ръководител и ваш съпруг?
- Той от много години не ходи по награждавания на футболисти и спортисти. Доста преди мен разбра абсурда на тези класации.
- Колко пари бяха отпуснати на ансамбъла за олимпийска подготовка?
- За олимпиадата подготовката премина при много добри условия. Има много какво да се желае за финансирането на треньорите. Не може те да взимат два пъти по-малко пари от един състезател. Това е обидно.
- Колко струва един медал? В гребането се появиха обвинения от рода, че Руми Нейкова е получила повече пари от Иво Янакиев за подготовка преди Атина. Може ли по този начин да се разглежда стойността на едно отличие?
- Може. Прокрадва се мнение, че според постиженията някой може да бъде финансиран за следващите четири години, без да бъде конкурентоспособен. В същото време един талант не се подпомага, защото няма успехи в миналото. Парите трябва да се предоставят на федерациите. Това, че министерството не позволи олимпийските пари да се използват за друго освен за подготовка, даде негативен ефект за тези, които идват отдолу. Преди финансирахме и девойките Сега това бе забранено и се получи така, че момичетата от ансамбъла получават два пъти повече от треньора. Какъв авторитет ще има този педагог пред тях!?
- Споделихте, че това бе слаба спортна година за България.
- Беше трагична. Ако не се вземат екстремни мерки, на олимпиадата в Пекин критичното ни състояние ще лъсне с още по-голяма сила. Спортът съществува само благодарение на частници и бизнесмени. Базите ни са без стопанин. Давам луди пари за четирите спорта в базата на "Герена", където е моят клуб. Това са художествена и спортна гимнастика, аеробика и джудо. Ходя от врата на врата и търся пари. Иначе загиваме. Нямате представа през какво минавам, за да поддържам клуба ми и да организирам Гран при - състезание, което е жизненоважно за гимнастиката. Минавам през ада, повярвайте ми!
- Бъдете по-конкретна в цифрите.
- Турнирът струва над 120 000 лева. Събирала съм от спонсори и дарители по 500, 1000, 200 лева. Благодаря на хора, които осъзнават, че спортът трябва да бъде приоритет в България, защото страната ни е осъдена да ражда таланти.
- Вие виждате ли вина в сегашната власт?
- Да, във всяка власт от последните 15 години. Това, което ще ви кажа, няма нищо общо с моите политически пристрастия. Въпреки това твърдя, че моделът на спорта преди 10 ноември бе най-правилен за неговото съществуване.
- В парламента сега има доста депутати бивши спортисти?
- Те само съществуват като такива. Какво реално направиха за спорта? За базите? За децата? Ще спасим ли стадион "Раковски"? Много съм любопитна да видя края на тази история.
- Посочете нещо конкретно, което министър Васил Иванов направи за художествената гимнастика.
- Преди година имах сериозен конфликт с Васил Иванов защото той дълго време не ме приемаше, когато исках да ми помогне за турнира. Лучано ми даде пари, макар и не това, което исках. Трябва обаче специално да му благодаря, защото той в момента строи национална зала за нашия спорт. Не мога да му простя, че не присъства на спечелването на бронза ни в Атина. (Смее се.)
- С какви средства се строи залата?
- Влагат се огромни суми. Ще има три килима и ще поеме всички национални гарнитури. Съоръжението включва още възстановителен център и хотелска част. Надяваме се до два месеца да е готово.
- Шефът на ОСК Левски Стоян Хранов наскоро намекна за някакво ваше начинание.
- Обединение на клубовете по художествена и спортна гимнастика, което скоро ще стане факт. Името ще бъде "Левски Илиана".
- Тази година мина под знака на скандала с Иван Славков. Вашето мнение?
- Страхотни лични симпатии имам към Иван Славков. Мисля, че в цялата си кариера на човек, работил в спорта, е помагал много. Отделям футбола. За него ще питате футболистите. Последните години обаче на мен ми е тъжно и болно да го наблюдавам с действията му и с начина му на комуникация. Един човек, чийто образ от миналото абсолютно се размаза в настоящето. Надявах се да постъпи като голям мъж. Той вижда, че е длъжен да напусне, но не го прави, защото се инати. Иска да покаже как може да се гаври с онези, очакващи го да се оттегли.
- Ако го направи, може би ще се признае за виновен.
- Не приемам така нещата. По времето, когато съществуваше Съветският съюз, една голяма българка - Иванка Чакърова, бивша президентка на федерацията по художествена гимнастика, получи нареждане отгоре да освободи поста. Тогава Мария Гигова за трети път стана световна шампионка заедно с Галима Шогурова. Чакърова се яви на Общото събрание, на което всички единодушно я избраха. Тя стана, благодари на всички и каза, че за нея обичта на хората е достатъчна, но ще се оттегли, за да не пречи на българската гимнастика. Знаете какво значеха тогава заръките на Големия брат. Сетих се за този случай, когато стана това с Батето. Личното ми отношение няма нищо общо с това, което наблюдавам в момента, и ми е тъжно. Той е ерудиран, интелигентен и комуникативен, но ще употребя глагола "беше". Той беше... Знаете ли, това е едно поколение, което не иска да подаде ръка. Странно е, че в нито една област в България нямаше приемственост. Нито една голяма личност, която е била на ключов пост някъде, не подготвяше заместник. Те не обичаха децата си. Опитваха се да ги провалят, преди да им дадат шанс. Така бе и в художествената гимнастика. Защо бяха нужни всичките интриги, скандали и битки? Да тръгнем от нулата и сега да се борим по един абсурден начин. Българската художествена гимнастика държеше света в ръката си и ние загубихме това господство по един безкрайно елементарен, балкански, прост начин. Ние мразим младите и се страхуваме от тях. Голям ръководител е само онзи, който е подготвил своя по-добър наследник.
- Кажете име, което може да замени Иван Славков в МОК.
- Христо Стоичков. Пред него всички врати са отворени.

Мария Димитрова
в-к "Стандарт", 04.01.2005