Жените, без които Сираков не може

Славея обещава внуци на синия шеф, Виолета мечтае за собствена банка

Наско Сираков. За него е написано всичко. Той е голмайстор №1 на Левски за всички времена, бивш национален състезател, а в момента е изпълнителен директор на сините. Под негово ръководство Левски стана първият български отбор, пробил в групите на Шампионската лига. Съпругата му Илиана Раева също няма нужда от представяне. Тя е абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика, в момента има собствен клуб. За дъщерите на Сираков обаче не се знае почти нищо освен имената им - Славея и Виолета. Двете госпожици не са разговаряли с журналисти преди срещата им със "7 дни спорт". Посрещат екипа ни в дома cи в Драгалевци. Илиана Раева е горда да покаже момичетата, Наско Сираков го няма. Илиана отваря портата на семейната къща, в хола е настанена Славея. Тя поразително прилича на майка си. Изненадата ми е пълна обаче, когато по стъблите слиза Виолета. 18-годишното момиче е копие на Сираков. Има неговата усмивка, неговата форма на очите... Виолета и Славея се настаняват на един от диваните срещу мен и чакат с нетърпение въпросите.


 
Снимка

Трите жени в живота на Наско Сираков се карат единствено за дрехи, защото носят еднакви номера
Снимки: Иван Бъчваров

- И двете са спортували, но в момента не сe занимават активно. Славeя 7 години играе тенис, но заради травмите се отказва.
"Живях няколко години в Испания, тренирах в школа, но заради многото контузии спрях. Не съм хващала от години ракета, след време обаче и това ще стане. Лошото е, че не съм във форма. Това ме дразни, защото искам, като стъпя на корта, да съм готова", казва Славея. Докато тренира тенис, баща й често е неин спаринг партньор.
Заради татко съм чупила ракети от яд
Не ми даваше да взема един гейм, спомня си Славея.
"Често съм се карала с Наско по този повод, но той настояваше, че само по този начин ще я научи да се бори докрай", включва се Илиана Раева.
По-малката Виолета тренира известно време художествена гимнастика, но впоследствие се отдава на учението.
"Смея да твърдя, че и двете имаха страхотен талант за гимнастички, но зная колко е тежко в този спорт и затова не настоях. Исках дъщерите ми да изберат сами своя път, без да ги насилвам. Не съжалявам, че не станаха гимнастички. Преди месец видяха мое състезание, а в зала не са влизали от години. Славея се разплака, когато чествахме 10 години от създаването на моя клуб и всички в залата ме аплодираха", намесва се Илиана Раева.
След няколко дни Виолета пътува за Англия. В Лондон тя ще учи в международно бизнес училище, където една година ще се подготвя за университет.
"Увличам се по икономиката, вероятно и с това ще продължа", казва Виолета. Тя вече е изкарала една година в Американския колеж в Солун, а в България е завършила езикова гимназия. И двете със сестра й говорят свободно английски и испански език.
"Ужасно се чувствам, когато се разделям с тях. Баща им може би повече се държи и не го показва, докато на мен ми е много мъчно. Опитвам се да бъда съвременен човек, но ми е трудно без тях. Вили ще пътува на 11 септември за Лондон, а ние същия ден летим с Левски за Барселона, където ще подкрепяме тима в Шампионска лига", уточнява Илиана Раева.
"Обожавам Испания. Там не се чувствам чужденка. Живяла съм доста години и ужасно много ми харесва. Когато живеехме във Франция, бях малка, но не ми допадна. Испанците приличат на нас - динамични, топли", разпалено обяснява Славея, докато говори за любимата си страна. Уточнява, че обожава Барселона и Сарагоса.
Разликата между двете момичета е четири години
Славея вече работи. Тя натрупа опит като рекламен мениджър в списание, а след месец започва отново като рекламист в частна гръцка телевизия, която стартира в България. Докато работи, тя ще посещава и лекциите си в НСА, където учи за треньор по тенис.
И двете сестри си спомнят с удоволствие преживяното в училище.
"Не сме ходили по родителски срещи, но знаех какво става в училище. Момичетата са много дисциплинирани, не бяха влюбени в училището, но не съм викана за някакво тяхно провинение", припомня Илиана Раева.
"Имало е моменти, в които се заяждаха открито с нас само заради баща ми. Постъпваха гадно с мен, обиждаха татко", спомня си Виолета. Сестра й не е имала проблеми в Испания.
"Там изпитите ми минаваха значително по-лесно, защото фамилията ни бе популярна", уточнява Славея. Нейните любими предмети са биология и география, докато Вили обожава литературата. Тя е и най-четящият човек в семейството.
"Татко ме запали да чета фентъзи и съм му благодарна", казва с усмивка Виолета.
Тя играе карти, табла и шах с Наско Сираков
"Дядо Петко, който почина, ме научи на тези игри. Не съм добра като татко, но и той не ми дава да го бия на нищо, страшен е", смее се Виолета. От нейния майсторлък в картите най-често си патят момчетата.
"Имам ужасно много приятели сред мъжете. Често играем карти и ги бия. Повечето са фенове на ЦСКА и много ги майтапя", продължава Виолета. И двете имат чувство за хумор, наследено от Сираков, но това на Славея често минава в графата "черно".
"В началото не познавах футболистите и падаше голям смях, като питах майка дали този или онзи играе за Левски. Харесвам Гонзо", не крие Славея. Вили я подкрепя и добавя, че Топузаков също става.
За разлика от сестра й, която обикновено сяда в ложите,
Виолета винаги е в агитката на Левски
Преди мач задължително осигурява 20 билета за компанията в сектор "Б".
Илиана Раева признава, че е по-строгата в семейството.
"Аз съм лошата, докато Наско го боготворят. Не сме имали проблеми с възпитанието им, нито сме ги наказвали. Като бебета не съм ставала нощем, защото бяха кротки", връща се назад във времето Илиана.
"Татко е много внимателен с нас. Постоянно ни прави подаръци и различни жестове.
На рождения ден на мама басейнът бе пълен със 160 рози и 160 нарциса разказва с неприкрито възхищение Славея. Като по-малка тя ревнува баща си заради честите му отсъствия от дома.
"Мразех футбола, ненавиждах го, защото той отнемаше татко от нас", връща лентата Славея. Тя се разбира отлично със сестра си, но от време на време и между тях възникват конфликти.
"Като не ми каже "како", значи е сърдита. Преди няколко дни изсипа върху мен чиния със сьомга, защото й смених телевизионния канал", говори през смях Славея.
"Славея е по-емоционална, но малката е торнадо. В някои неща двете си приличат, но в други се различават", пояснява Илиана Раева.
Славея е зодия Близнаци. Виолета е Телец, родена е два дни преди баща си - на 24 април. Сестрите обожават всичко, което сготви баба им - майката на Илиана в семейната къща в Долни Богров.
В Испания правех опит да готвя и щях да запаля апартамента.
Идваха три пожарни и татко ме посъветва всеки път, когато вляза в кухнята, да викам предварително пожарната", разказва Славея, а от очите й потичат сълзи от смях.
В къщата си трите жени на Наско Сираков отглеждат четири кучета - двe немски овчарки и две от рядката порода неаполитански мастиф.
"Най-голямата ни слабост обаче е котката. Тя бе мъничка, когато дойде на петия ден, след като се настанихме, и сега ни следва навсякъде в дома", радва се Илиана, докато гали животното.
Единствените конфликти, които възникват у дома, са свързани с дрехите.
"Носим едни и същи номера дрехи и обувки и често се случва да си търся нещо мое при тях. Тогава става страшно. Наско няма такива проблеми", признава с чувство за хумор Раева.
Двете момичета излизат заедно, но харесват различен тип. Славея е по-суетната и обича да обикаля по магазините, докато Вили е бърза в покупките и се облича за отрицателно време.
За мъж да се скараме - никога - категорична е Вили. - На мен ми допадат спокойни и улегнали за възрастта си момчета, докато Славея си пада по буйни типове." От 10 месеца Виолета има приятел, с когото закарали Илиана и Наско на почивка в Гърция, но сега ще се разделят временно.
"Той ще учи в Германия, аз - в Лондон. Ще се виждаме, когато можем, а останалото време ще общуваме по телефона и чрез интернет", разкрива плановете си Виолета.
Славея няма приятел в момента. Преди време клюките я свързват със сина на Боби Михайлов - Николай, който е вратар в Левски.
"Това бе само един флирт, нищо повече", откровена е Славея. Тя не си прави сметки за бъдещето.
"Не съм по дългосрочните планове. Зная, че един ден ще имам собствен дом, семейство. Баща ми иска пълна къща с внуци. Абсурд е да се омъжа за футболист, но децата ми бих ги записала да тренират в Левски", твърди Славея. Сестра й обаче е по-рационална и знае какво иска да постигне в живота.
"След 15 години ще имам собствена банка, ще живея луксозно, ще имам семейство и деца. Може би няма да си сменя фамилията, защото много се гордея с нея", допълва Виолета.
"Е, в такъв случай с баща им можем да сме спокойни за бъдещето, щом ще имаш собствена банка", усмихва се Илиана Раева.
В края на разговора и трите за пореден път подхващат темата Наско Сираков. Категорични са, че изпълнителният директор на Левски е най-гледаният и обичан мъж в България.
"Той е нашата гордост, ужасно много го обичаме", казват в един глас Илиана, Славея и Виолета.

Георги Димитров
в. 7 дни спорт, септември 2006© 2001 Аврамова В.К. ® "Българска художествена гимнастика"