Илиана Раева: Няма да тръгна срещу интересите на България

Илиана Раева обяви онзи ден, че иска състезателки от нейния клуб по художествена гимнастика да играят за чужди държави. Бившата европейска шампионка, а сега шеф на клуб и треньор, изложи мотивите си пред "7 дни спорт".

- Илиана, защо ще търсите място за вашите гимнастички в чужди национални отбори?
- Предприемам тази стъпка, защото в моя клуб Илиана има голям брой фантастични деца. Те работят от сутрин до вечер и са на ниво високо спортно майсторство, но не получават заслуженото. Нашият клуб, както и Левски, създава твърде много гимнастички. За съжаление федерацията ни работи на демократичен принцип, който аз не мога да приема в спорта. А той е: вместо най-добрите в националния тим да има състезателки от всеки клуб, та всички да са доволни.

- Чувствате се ощетена ли? - Като специалист смятам, че моите момичета са достатъчно подготвени, за да бъдат в българския национален отбор. Но щом не са приети, търся начин за тяхната реализация в чужбина. Този ход ще се отрази добре и на нашия национален тим. Надявам се контактите, които установяваме с чужди федерации, да доведат и до положително отношение към България. Това ни е безкрайно нужно. Така създаваме свое лоби в гимнастиката.
- Значи предприемате дипломатически ход?
- Точно така.
- За колко гимнастички става въпрос?
- За четири, но няма да кажа имената им. Трябва да се знае, че сме на начална фаза на преговори и нищо не е сигурно.
- А има ли шанс тези четири да играят на олимпиадата в Пекин през 2008?
- Те са страхотни гимнастички и няма да е чудно, ако играят. Но още е рано да се говори за това.
- Ще има ли проблем за тях от страна на нашата федерация?
- Защо да има проблем, щом тази федерация не ги иска? Лично помолих председателя Мария Гигова да ми съдейства и тя прие.
- Предполагам, че състезателките на Илиана Стела Султанова и Елизабет Паисиева ще останат в българския отбор?
- Остават. Но отношението към Елизабет Паисиева е безобразно, меко казано. Казах го и във федерацията миналия месец. За тази гимнастичка не се направи нищо съществено през последните 4 години. В същото време непрекъснато получавам похвали колко е добра, колко е силна. Моят апел беше да се преосмисли цялостната политика на БФХГ. Защото ние сме единствената федерация, която налага само една гимнастичка. Вижте как е в Русия, в Украйна, в Беларус. Всичките имат наложени поне по две състезателки. България не подкрепи достатъчно Елизабет Паисиева. Тя е наясно с това и беше много отчаяна.
- Ще я видим ли в ансамбъла?
- Бети сама поиска промяната, за да има реализация трудът й. Когато разбраха, че иска да отиде в ансамбъла, започнаха да ме убеждават да остане в индивидуалното. Тя, разбира се, е най-добрата гимнастичка от всички в ансамбъла. Друг въпрос е дали треньорката Лили Игнатова ще я приеме. Имах разговор с Лили, но тя не пое никакви ангажименти. Разбрахме се Бети да опита. Ако стане - добре. Ако ли не, ще се върне в индивидуалното. Знам, че ако предложа Елизабет, ще я вземат във всяка държава. Но никога няма да тръгна срещу интересите на собствената си страна. Елизабет Паисиева ще остане да се състезава за България.
- Има ли шанс българският ансамбъл за медал на олимпиадата?
- Само ако спечели медал в многобоя на световното.

МАРА КАЛЧЕВА© 2001 Аврамова В.К. ® "Българска художествена гимнастика"