Илиана Раева: Омръзнахме на хората със скандалите
Направено е всичко възможно Лили да остане треньор на ансамбъла

Илиана Раева е член на управителния съвет на федерацията по художествена гимнастика, която във вторник прие оставката на Лили Игнатова и я освободи от длъжността треньор на националния ансамбъл. На нейно място беше утвърдена Адриана Дунавска с помощничка Мариела Пашалиева до световното първенство в Патра (Гьр) в края на септември.
Потърсихме Раева, която е и собственик на клуб "Илиана", да коментира последните събития в националния отбор.


- Госпожо Раева, до световното остават само два месеца. Нямаше ли никакъв вариант ситуацията с Лили Игнатова да се овладее дотогава?
- Смятам, че е направено невъзможното да се овладее. Мария Гигова и Мария Петрова разказаха пред управителния съвет, че са проведени многобройни разговори с момичетата, с Лили, без момичетата, без Лили. Всичко, което е трябвало да направят Мария Гигова и Мария Петрова, е направено. Октоември миналата година до последния скандал в Италия, на който не съм присъствала, федерацията и членовете на УС опитаха всичко отборът и Лили да продължат да работят.
- Лили Игнатова обвини федерацията, че е оставила състезателите да решават кой да им бъде треньор.
- Скандал с децата има едва сега. Но непрекъснато имаше други скандали - първо с Мариела Пашалиева, след това с Мария Петрова, след това с членове на управителния съвет, сред които бях аз, господин Ботев, Мария Гигова. През това време всички, включително и момичетата, са се опитвали да стигнат до компромисно решение нещата да продължат, защото остават само два месеца до световното. И в този момент Лили решава да си подаде оставката. А ние не сме желали такова нещо, защото каква алтернатива имаме в момента?
Адриана Дунавска има договор с Франция. Мариела Пашалиева пък е в Швейцария, като стават всичките неща, и е била пред подписване на договор там. Така че не са се правили никакви провокации и саботажи, както се опитва да покаже Лили. Тя спряга и моето име, а треньорката на нашия клуб Ина Ананиева е бременна. Абсурдно е някой точно сега да иска да сменя треньор.
- Има ли някакъв вариант Дунавска да остане и след 1 ноември?
- Тя каза на управителния съвет, че страшно се е борила през всичките тези години да стане треньор на ансамбъла. Когато си подаде документите за треньор, по същото време и Лили ги подаде и надделя мнението тя да поеме отбора. Разбира се не без моя помощ, за което много хора ме упрекват.
Дунавска каза, че ако е знаела какво е щяло да се случи, е нямало да подписва договор с Франция. Тя обаче подчерта, че е отговорен човек и когато поема ангажимент, го свършва докрай, това важи и за ансамбъла, и за Франция. Тя се обърна към Мария Гигова да съдейства за преговори с френската страна. Но аз не искам да коментирам, за да не стигне това до Франция и да бъде в неин ущърб. Не са малко хората, чиято основна работа е да занимават чуждестранните треньори и съдии с нашите вътрешни проблеми.
- И все пак има ли вариант освен Дунавска?
- Гигова обяви, че засега гледаме световното, а Адриана посочи като основна задача да извади момичетата от състоянието, в което се намират, и да се опита да ги изолира от всичко негативно. След това според мен ще се търси вариант Адриана и Мариела да останат.
- Момичетата са се оплаквали от методите на Лили, от отношението към тях, особено в Генуа. Вие като треньор не смятате ли, че понякога се налага да се казват по-тежки думи?
- Абсолютно оправдавам по-тежките думи, защото всеки треньор може да си изпусне нервите в процеса. И това е практика не само в художествената гимнастика, но откакто се помня, се говори най-много за методите в нашия спорт.
А пък аз съм доста по-безкомпромисен треньор от Игнатова. Но случаят изобщо не е такъв, не става дума и за натоварванията на тренировки. На управителния съвет се разказаха други неща, които са ставали, за които аз няма да говоря. Въпросът е въпреки конфликтите да се стигне до крайната цел. Защото ако отборът и треньорът си вярват, няма да има такъв разрив.
- Дунавска каза, че Нешка Робева я била предупредила, че щом момичетата са предали Лнли, ще предадат и нея. Вие мислите ли, че има такава опасност?
- Думата предателство за мен не съществува повече от 20 голини, Това е терминология, която лично за мен е останала в други времена. А какво предателство има тук? За мен няма. Момичетата са направили три опита за разговор с Лили и са поискали някои нормални неща, когато има проблем между треньор и състезател. На УС се каза, че това се е случвало и преди, в Петербург и Каламата, където свидетел е била Дунавска, но е намиран компромис. Какъв бойкот са обявили момичетата?
- Новата треньорка ще прави ли промени в съчетанията преди световното?
- Да, ще промени съчетанието на бухалки и обръчи. Спортно-техническата комисия даде предложение още през ноември да бъде променено, но Лили не се съгласи. В процеса на работата се видя, че наистина се налага, и тя го направи за последното състезание, но Адриана въпреки това също ще го смени. Съчетанието на въже, което много добре стои и много се харесва, няма да го пипа.
- Защо се стигна до декларация от ЦСКА до Мария Гигова?
- Ръководството на ЦСКА е излязло в подкрепа на трите си състезателки в ансамбъла и иска нормализиране на обстановката. До този момент клубовете са реагирали много коректно, но е нормално да защитят състезателките си, когато научават от тях за проблеми. Конфликтът в Италия е станал заради тяхната гимнастичка Цвета Кусева. Там се е казало, че тя ще бъде изгонена от отбора, когато се върнат в България. Момичетата са реагирали, че ще напуснат всички. За мен това е била емоционална реакция и от двете страни и след това са водени 6-7 разговора, за да се изчистят нещата. Това се е случвало и друг път, защо е трябвало да се стига до оставка?
- Каква е вашата прогноза за световното и олимпиадата?
- Световното ще е много трудна квалификация. Важно е в спорт като художествената гимнастика, където знаете колко съдийството решава нещата, да вземем медал, за да ни е по-лесно и на олимпийските игри.
- Каква е вашата лична позиция в този конфликт?
- Мисля, че с тия скандали, интервюта, пресконференции омръзнахме малко на хората. Те искат резултати и българската гимнастика да е там, където й е мястото. Наистина трябва да се спре с тези неща и да се работи за бъдещето. Личното ми мнение е, че не може да се подава оставка два месеца преди световно.
- Защо напоследък обаче имаме повече скандали, отколкото медали?
- Защото явно има сблъсък на характери, на комплекси. Това е историята на художествената гимнастика в последните 40 години. В нея ръка за ръка вървят златните медали и интригите Но как е във волейбола, как е в щангите, как е в страната? Това е българинът. Когато сложим голямата цел пред личните си амбиции, нещата ще се оправят. Нещо много трудно, което може да се направи само от силни хора, с друга ценностна система.
- Как спортистите от вашето поколение успяваха да сложат голямата цел над личните амбиции?
- България по тоталитарно време, което аз иначе съм отрекла, беше в шестицата на света, защото тогава имаше много силна организация по отношение на спорта. Имаше държавна политика, което за мен е правилното. Някой само да не си помисли, че съм от БСП, защото не съм и винаги съм го заявявала. Но тогава спортът беше такъв, какъвто трябваше да бъде. В Испания, когато моята голяма дъщеря тренираше тенис в спортен колеж, установих, че са изкопирали системата за спортни училища от социалистическите страни. А ние ги закрихме и ги отрекохме. Обвинявам тези бездейни хора в парламента, че не милеят за спорта, който е социален феномен. Защото той взима децата от кафенетата и от дрогата и ги вкарва в залите.
- Какво друго куца конкретно в художествената гимнастика?
- Уважението, спазването на йерархията, което и Мария Петрова подчерта на УС. А при нас какво става - сбъркана история! Състезателите имат претенции, треньорите имат претенции към федерацията, няма ясни правила, а ако има, те не се спазват. Може ли треньорите да имат претенции, че федерацията няма пари, а какви успехи имат техните състезатели? Говоря принципно, а не за ансамбъла, който в момента завоюва повече медали от индивидуалното. Едно време на треньорите се поставяха планове и когато не си изпълниш задълженията, просто те заменяха с по-добрия. А сега всички нападат федерацията, която също има кусури. И медикаментозното възстановяване трябва да е по-добро и съобразено със световните стандарти, и масажисти нямаме. Но нека всеки да види първо себе си и тогава да критикува. А не да развява тези кусури като някакво знаме и да не гледа себе си. Защото знаете ли как се строи зала за художествена гимнастика и през какво мина Мария Гигова? Футболът не може да се пребори за собствена база, а Гигова за втори път в кариерата си направи зала за национален отбор.
- Кога ще се оправи художествената гимнастика?
- Когато сложим уважението към миналото на този спорт над личните си амбиции.


ТАТЯНА МАНОВА
© 2001 Аврамова В.К. ® "Българска художествена гимнастика"