МНОГО КВАЧКИ НА ЕДНО МЯСТО - ЛОША РАБОТА

Илиана Раева е член на Управителния вет на БФ по художествена гимнастика собственик на клуб "Илиана". Златното момиче от 80-те години бе тази, която се застъпи за Лили Игнатова, когато "Сладката грешка на Нешка" кандидатства за поста старши треньор на националния ансамбъл. Тогава кандидат бе и Адриана Дунавска.
Преди седмица Игнатова подаде оставка след серия конфликти с федерацията и момичетата от ансамбъла. А Раева обяви след дълго мълчание, че оттегля подкрепата си за Лили.


Милена ВЪЛКОВА- Орисия ли е това за художествената ни гимнастика - големи скандали, после големи успехи?
- Действително има някакъв такъв момент, но аз по принцип не вярвам в орисия. Нея всеки сам си я прави. Моето, а и на много хора, мнение е, че откакто е създаден този спорт, го тресат скандали. И не е само на българско ниво. Липсват мъжете в този спорт и много квачки на едно място - лоша работа.
- Това борба на силни личности ли е?
- Не, смятам, че това е борба на недорасли пичности.
- Но всички вие имате огромен опит - като състезателки, ръководителки, треньорки....
- Така е по принцип, но не сме си взели поуки от всичките тези година, от всички тези скандали. И затова казвам явно сме недорасли личности
- Това е борба за доказване или пък междуличностен конфликт?
- Мисля, че всеки си тежи на мястото. Аз по никакъв начин, като започвам хронология от миналото, не мога да сравнявам Мария Гигова и Нешка Робева. Величието на Мария Гигова като спортистка е недостижимо! Величието на Нешка Робева като специалист е недостижимо! Там няма база за сравнение. Гимнастичките, да речем - Мария Петрова, Илиана Раева, Лили Игнатова, всяка е тежала на мястото си като състезателка и е имала своя ореол. Това, което ние не можем да проумеем и да разберем, е, че трябва да се работи в екип, че никй не може да засенчи другия. И ако някой иска да се надиграва с друг, да доказва, че е по-велик, значи ние наистина сме недорасли. И абсолютно закономерно сме там, където сме в момента, тоест... никъде.
- Има ли потенциал художествената ни гимнастика за нови големи успехи?
- Да, но за жалост е факт, че в момента ние не можем да ги постигнем. Проблеми в на художествената гимнастика са в комплекси на отделни личности и за мен тези комплекси, за съжаление, са за малоценност.
- Поехте ансамбъла преди олимпиадата "Атина 2004" и спечелихме бронзов медал. Значи тежите добре и като треньор, и като ръководител. Къде ви е по-комфортно?
- Когато направих клуба си през 1993-а, работех от сутрин до вечер като треньор. Дълбоко в мен знам - мога да бъда добьр треньор. Но така се стекоха обстоятелствата, че трябваше абсолютно сама да развивам клуба си. Бях президент и ми бе трудно да съчетавам двете длъжности. Защото бяха времена, когато аз трябваше да осигурявам финансирането на клуба, материална база и беше на практика невъзможно трудно да оставам да работя в залата. Но винаги съм била много близко до момичетата, помагала съм. Правила съм съчетания на националния ансамбъл девойки, на женския за олимпиадата "Сидни 2000" .
- А тези за игрите в гръцката столица?
- Не, участие в съчетанията за Атина нямам, но се наложи да поема отбора четири месеца преди олимпиадата . Трябваше да стегнем дисциплината. И по-скоро виждам себе си като ръководител. Мога да бъда полезна и като треньор, просто защото разбирам спорта, но моето място по-скоро е ръководител. А шеф на моя клуб ми е достатъчно на този етап, защото не мога да скрия, че съм и издател. И за щастие там ръководя мъже,а не жени и е много по-лесно. Атмосферата е по-различна.
- Да не би в сегашния конфликт около ансамбъла дисциплината да е била пък прекалено затегната?
- Аз сьм човек, който най-много вярва в треньорите, но на управителни съвети съм била най-критичният човек. За мен проблемът в момента наистина в дисциплината, уважението и спазването на йерархията. Иначе това е една говорилня, всички имат ужасно много претенции. Държа на принципите и правилата Например спрях от участие в европейското първенство състезателката от клуб "Илиана" Елизабет Пайсиева. Защото тя се класира по-назад в България - пета. И въпреки настояванията, че все пак трябва да участва, защото реално е втората по сила след Симона Пейчева. Но има правила и затова не се съгласих.
- Чувствате ли се предадена от случилото се с Лили Игнатова?
- Не, думата предателство и предател за мен остава в 80-те години на миналия век. Не се чувствам предадена. Имаше една долнопробна лъжа от страна на Лили, че момичета от клуб "Илиана" са в основата на скандала. А набедената Зорница Маринова е от клуб "Левски плюс". Истината е, че аз съм човекът, който най-много е подкрепял Лили. Когато предложих тя да е треньор, беше с абсолютната убеденост, че тя може да помогне много на художествената гимнастика. А не защото сме от едно поколение и че съм искала да толерирам някого.
- Ще се успокоят ли оттук нататък нещата с ансамбъла?
- Надявам се. Адриана Дунавска заяви вече, че голямата й мечта е била да поеме националния отбор.Когато преди 3 години кандидатстваха с Лили за поста, а ние избрахме Игнатова, Дунавска реагира много остро. Времето показа, че може би тя е била правата, не аз. Като цяло обаче художествената ни гимнастика трудно ще се отърси от конфликтите. И може би орисия, защото е женски свят. И докато ние не си протегнем ръка, да си помогнем, да си изчистим къщата, както казва Мария Петрова, наистина нищо хубаво не ни чака.
- Ще се върнете ли пак да спасявате ансамбъла, ако се наложи?
- Няма да се наложи. Нямам претенции нито за президентския пост във федерацията, нито за мястото на Мария Петрова в съдийската комисия, нито за треньорското място. Ако се върна, се виждам само като човек, който наблюдава и подпомага процеса на работа вътре в залата.
© 2001 Аврамова В.К. ® "Българска художествена гимнастика"