Please download Java(tm).

Равносметката: СК "Илиана" е абониран за медали

   16 декември 1993 година. На тази дата се ражда първият частен клуб по художествена гимнастика у нас - СК "Илиана".!
   1994 година - "Илиана" още няма година, когато на турнир в Хановер женският ансамбъл на клуба взривява залата с уникални композиции по музика от филмите "Последният мохикан" и "Робин Худ". Момичетата остават пети, но са безспорните любимки на публиката. По-късно във Велико Търново Ина Ананиева, Десислава и Цветелина Миневи, Стела Христова, Ралица Тодорова, Мария Колева, Деница Захариева и Биляна Владимирова стават републикански шампионки. У нас и днес почитателите на художествената гимнастика говорят за оригиналността и динамиката на двете композиции на СК "Илиана".
   По това време треньорките Мариела Пашалиева, Йорданка Такова, Таня Стоянова и хореографката Ели Иванова вече работят с първите "бебета" на клуба - бъдещите шампионки и националки. Момичетата от ансамбъла, които прекратяват кариерата си, също остават като треньорки в СК "Илиана" и започват работа с деца.

   Кариерата си продължава само Мария Колева. Тя се превръща в безспорната звезда на клуба си, за който печели бронз на международния турнир в Киев за купа "Дерюгина". Влиза в националния ансамбъл и с него през 1996 г. става световна шампионка и втора на олимпийските игри в Атланта. По-късно в клуба идва да работи и една от най-ярките звезди на родната художествена гимнастика - Стела Салапатийска.    1995-а е годината, в която България вижда първите собствени рожби на СК "Илиана". На републиканското в Кюстендил. Христина Витанова, Галина Маринова и Даниела Иванова обират медалите от 1-во до 3-то място при децата до 10 години. Републикански шампионки са и връстничките им в ансамбъла с треньор Таня Стоянова. При девойките до 12 години титлата пак е на адрес СК "Илиана". Печели я Силвия Димитрова.
   1996 година. Ансамбълът на СК "Илиана" до 10 години с треньор Йорданка Такова пак е републикански шампион от първенството в Пловдив. Отборно при девойките номер 1 е първият състав на СК "Илиана", а трети е втория тим на клуба. В многобоя на първо място е Елена Стефанова, а трета - Десислава Славчова. Силвия Димитрова пък печели републиканския и международния турнир "Златен обръч".
   1997 година. Варна, републикански турнир "Златен обръч". Децата на "Илиана" отново са абонирани за призовите места. Петя Начева печели златото в многобоя, на топка и въже до 11 години. Елизабет Паисиева е втора в многобоя и трета на въже. Мартина Йочева е втора на топка. При 12-годишните Елена Стефанова е първа в многобоя и на обръч, Кристина Рангелова е трета в многобоя и втора на въже.
   Малко по-късно Елена печели и международния турнир "Златен обръч" в Бяла Слатина. За Христина Витанова пък е призът "Жулиета Шишманова" при девойките старша възраст. Галина Маринова е с три първи места у нас - в многобоя, на въже и топка, и едно второ -без уред. Красимира Стоименова става шампионка в многобоя на републиканското и трета на въже.
   1998 година. Девойките старша възраст на СК "Илиана" се нареждат от 1-во до 6-то място на републиканския турнир "Златен обръч" в Русе. Шампионка в многобоя е Кристина Рангелова, Галина Маринова е втора, Даниела Иванова - трета.

   На международния турнир "Златен обръч" Галина Иванова печели сребро на въже. Децата от клуб "Илиана" пак са най-добри, девойките младша възраст са втори. Елеонора Кежова става трета на турнира "Руми и Албена" в Бургас при девойките старша възраст.
   Националният ансамбъл на..."Илиана"! 1999-та - годината на успехите на българския ансамбъл-девойки. Водят го две треньорки на "Илиана" - Таня Стоянова и Весела Кирова. И с право, защото основата му е от "илианки" /така галено фоновете на художествената гимнастика почнаха да наричат момичетата на "Илиана"/. Това са онези "бебета" от детската градина, с които през 1993 г. Таня Стоянова почна да работи и ги отгледа до националки, превърна ги в днешните звезди на клуб "Илиана" и на българската художествена гимнастика. Това са Христина Витанова, Кристина Рангелова, Галина Маринова и Даниела Иванова. Те се връщат със сребро от турнир в Унгария и със злато от Швейцария. Стават втори в Европа на първенството в Будапеща.


   Светът пак чува за българската художествена гимнастика, която в онези години не може да се похвали с кой знае какви успехи и е позагубила международния си престиж.
   У нас "илианките" са републикански шампионки при девойките старша и младша възраст, а жените на клуба са трети. Елеонора Кежова е втора с топка и трета в многобоя, на въже и на бухалки на републиканския турнир "Жулиета Шишманова". Стела Султанова пък е републиканска шампионка до 10 г., печели и "Златен обръч". Със сребро в многобоя и на топка от международен турнир в Белгия се връща Галина Маринова.
   2000 година - нови успехи. Елизабет Паисиева е републиканска шампионка при девойките старша възраст и носителка на приза "Жулиета Шишманова". Бие на турнир в Чехия и взема бронз от турнир в Япония.
   Стела Султанова пак е номер 1 у нас до 10 г., а съотборничката й Искра Василева втора. Стела е със сребро и от международния турнир "Огърлицата на Десислава". Диана Трендафилова печели сребро и бронз до 11 години на "Златен обръч".

   Ансамбълът девойки старша възраст в състав Яна Велковска, Лора Леви, Нели Александрова, Слава Кръстева и Лилия Кежова с треньор Ина Ананиева /спомняте ли си, момиче от първия ансамбъл на СК "Илиана"/ печелят първо и второ място на държавното първенство.
   СК "Илиана" дава през 2000 година и три момичета в ансамбъла на България. Иначе казано половината от националния състав, представил страната ни на олимпийските игри в Сидни през 2000 година, е от клуба на Илиана Раева. Това са Галина Маринова, Кристина Рангелова и Елеонора Кежова. Треньор на ансамбъла е Таня Стоянова.
   2001 година - все повече медали, спечелени навън. Елизабет Паисиева ознаменува дебюта си при жените с първо място в многобоя и на обръч, и второ на бухалки на турнир в Прато /Италия/. По същото време на турнир в Любляна /Словения/ Кристина Рангелова е трета в многобоя. Треньорка и на двете е Стела Салапатийска.


   Елизабет остава шеста на силния турнир "Каламата къп" в Гърция в края на април. А ансамбълът ни прави фурор с второто си място с Христина Витанова, Галина Маринова и Елеонора Кежова. Треньорка естествено е Таня Стоянова. През май на турнир в Берн ансамбълът пак е в тройката - връща се с бронз. Но големият удар на момичетата е третото място в Европа с топки и въжета от първенството в Женева, с което българската художествена гимнастика пак влезе в елита.

   Паисиева пък ще запомни 2001 г. още с второто си място на международния турнир "Жулиета Шишманова" в Бургас и шестото на традиционно силния "Корбей Есон" във Франция. Като отлично се отчита и 9-ото място на европейското - първото й голямо първенство. А през есента Елизабет направи бума на годината. Като най-малката участничка на световното първенство в Мадрид рожбата на "Илиана" стана пета в света в многобоя, пета на въже и шеста на бухалки. А заедно със Симона Пейчева и Юлиана Найденова взе бронз от отборната надпревара. Международната федерация по художествена гимнастика отчете успехите на Елизабет, като я обяви за гимнастичка от световна класа. С първото си място на международния турнир в Австрия Кристина Рангелова продължава клубните успехи на "Илиана" за 2001 г.


   Ансамблите на девойки старша и младша възраст са трети на държавното първенство. Трети са и отборно девойките старша възраст, а кадетките печелят сребро. Кристина Рангелова пък е трета у нас в индивидуалния многобой. Стела Султанова прибавя към отличията на клуба си още едно сребро - от държавното първенство за девойки младша възраст. Тя е втора и на републиканския турнир "Жулиета Шишманова", а Лора Леви завършва турнира с 2 сребърни и 1 бронзов медал на уредите. На зоновото първенство ансамбълът девойки старша възраст на СК "Илиана" няма конкуренция за златото.
   Седем девойки старша възраст в националния! С това започва 2002 г. за СК "Илиана". Клубът дава на България Стела Султанова, Лилия Рангелова, Красимира Стоименова, Мая Пауновска, Кристина Петкова, Ивона Милачкова и Преслава Вулова. Лилия Рангелова печели международния турнир "Руми и Албена" във Варна. Стела Султанова обира всичкото злато на Жулеиета Шишманова", а Лили Рангелова остава трета. За Елизабет Паисиева пък е среброто при жените.

   Девойките старша възраст на СК "Илиана" вземат отборната титла на зоновото първенство. Стела Султанова е втора индивидуално, Лили Рангелова -трета. Зонови шампионки отборно са и кадетките на клуба. Елизабет Паисиева става шампионка, Зорница Маринова остава втора, а Лора Леви -трета. При жените на зоновия шампионат най-добра е Кристина Рангелова. Тя се връща от международния турнир "Серебрянска" в Киев със сребро в многобоя и първо, второ и трето място в шампионата на уредите. С още една титла от многобоя, 2 златни и 2 сребърни медала от турнир в Словения допълва Криси колекцията си от отличия. А в Братислава, където е събран елитът на световната художествена гимнастика, завършва 7-ма в многобоя и с две пети, и две шести места на отделните уреди. И всичко това момичетата на СК "Илиана" печелят само през първите четири месеца на годината.
   2003 г. През първите 5 месеца състезателките на клуб "Илиана" спечелиха от вътрешни първенства общо 22 златни, 12 сребърни и 7 бронзови медала. Стела Султанова взе 13 златни, Мая Пауновска- 2 златни, 6 сребърни и 4 бронзови, Преслава Вулова - 2 сребърни, 1 бронзов, Ренета Камберова - 2 бронзови медала. Отборно: 4 златни.


   От международни турнири Стела Султанова спечели 6 златни, Мая Пауновска - 1 бронзов. Златен медал в съчетанието с 2 топки и 3 обръча грабна женският ансамбъл на европейското първенство в Риза /Германия/, в който са Елеонора Кежова и Кристина Рангелова /от СК "Илиана/. В многобоя българките са втори с актив от 52 точки, те взеха и още едно сребърно отличие на 5 ленти.