Please download Java(tm).

Таня Стоянова:

Мечтаех да работя с Илиана

Бяхме близки с Илиана още от времето когато аз бях треньорка в УСШ, а тя работеше вече в "Левски", с петте чудесни момичета - Мария Колева, Деница Захариева, Ина Ананиева, Данчето Заркова и Биляна Владимирова - бяхме в една зала. Както знаете, аз съм от Кюстендил и моя треньорка навремето беше Райна Афионлиева, която пък е била треньорка в даден етап и на Илиана. Искам да кажа, че и двете сме взели по нещичко от тази голяма специалистка, което по някакъв начин и до днес ни свързва. Но да се върна назад. Половината от времето си тогава прекарвах в тренировки с моите възпитанички, другата половина в гледане на грациите на Илиана, които страшно много ми харесваха. Бяха като извънземни. Тя беше изпреварила всички. И тогава много си мечтаех един ден да работя около Илиана. Беше в периода някъде 1986-1988 г. Не помня години. На Илиана обаче й щукна лудата идея да прави клуб и покани бившите си възпитанички, Данчето Такова и мен. Като чух, че ме кани не ми се вярваше, като сън ми беше. Преминах при нея с моите момичета от УСШ, които тя много обичаше, после се превърнаха в нейните "галеничета". Тренирахме в една от най-мизерните залички на ст. "Васил Левски" и малките естествено играеха на края на килима и изобщо където намерят.

Илиана ме покани като ме попита дали вярвам в идеята, че един ден националния отбор ще бъде от момичета на клуб "Илиана". Тогава честно да си кажа си мислех, че това е една празна илюзия. Неотдавна й признах това и се извиних... Много работихме и създадохме, надявам се, един от най-добрите клубове у нас. Любовта към гимнастиката, към децата, добрите отношения между нас, ни помогнаха да преодолеем многото тежки периоди, които съпътстваха работата ни. Особено в началото. Беше обаче и много хубаво. Радвам се, че работихме тогава и с Йорданка Такова, която за мен ще си остане човек с голямо "Ч". Тя беше обединяващата личност, много човечна, над всичко при нея бяха моралните ценности. Не разрешаваше да се повишава тон на децата, водеше ги сред природата четеше им приказки, а когато имаше напрежение винаги стопяваше ледовете.

С другата треньорка Мариела Пашалиева и хореографката Ели Иванова също много се поддържахме, помагахме си за всичко. Мариела също е добър педагог, спокойна и уверена в себе си. Тя роди дъщеря си Катя докато беше на работа в клуба, много се радвахме на това първо бебе на "Илиана".

Изобщо атмосферата беше страхотна. Спомням си, че започнах с петнайсетина деца, а Данчето Такова имаше много повече - не връщаше нито едно дете. Мариела Пашалиева и Илиана Раева бяха взели една група с "бебета"- съвсем невръстни, много се стараеха, и се потяха повече от децата. Какво ли не правеха. Маршируваха до скъсване с тях. Отстрани беше много забавно. Ще припомня още, че пет момичета от УСШ през 1999 г. станаха ядрото на националния ансамбъл за девойки в Будапеща. Спечелихме сребърен медал. Така започна пътят на "Илиана" в ансамбловите съчетания. Същите момичета взеха участие на олимпиадата в Сидни -Кристина Рангелова, Христина Витанова, Елеонора Кежова, Мария Иванова и Галина Маринова, където се класирахме на седмо място. Там бяхме с най-младия състав, но мога да кажа смело, че българския ансамбъл беше един от най-добрите. Дойде ЕП в Женева 2001 година - пак се представихме много добре - 4 място в многобоя. Взехме и първия медал от 6 години - бронз. Вървим нагоре - сребърен медал в Америка през 2002 и тази година вече златен и сребърен медал. А двете "Илианки", които в момента са в националния ансамбъл са много талантливи и красиви. Елеонора има невероятна психика. На последното европейско в Риза я видях да играе с голямо удоволствие, без страх и притеснение, грам смущение нямаше. Тя е водеща фигура, Криси също - дава облика на ансамбъла, много се харесва. Гордея се с тях. Както и със своята помощничка Ина Ананиева, която също е член на клуб "Илиана".

Думи на Илиана: " Таня Стоянова е най-голямата ми гордост, слабост и всичко най-хубаво, което може да се каже. С нея открих клуба и вярвам, че някога ако трябва да го закривам, с нея ще го сторя. Таня е олицетворение на всичките мои мечти. Тя доказа на всички, че е голям треньор от нов тип, изключителен педагог.